Al Fattah, Al ‘Alim, Al Qabidh

Assallammualaikum

Dah lama rasanya tak menulis pasal Asmaul Husna yang sungguh indah ini

Hari ni kita belajar 3 lagi maksud nama2 Allah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ini..

Al Fattah bermaksud Maha Membukakan.  Fadhilatnya ialah, sesiapa yang membaca Ya Fattah sebanyak 71 kali setiap hari setelah selesai mengerjakan fardhu subuh, sambil meletakkan tangan dia atas dadanya, Insya-Allah, hatinya akan bersih dan bercahaya, serta dipermudahkan segala urusannya dan keluar cinta dunia dari hatinya.

Dengan mengamalkan Al Fattah ini juga, Insya-Allah, akan terbuka hatinya dan diberikan kemenangan oleh Allah di dunia dan di akhirat.

Al ‘Alim pula bermakna Maha Mengetahui.  Allah yang hebat mengetahui segala yang wujud dan tidak ada apa pun yang tersembunyi dari pengetahuanNya.  Bacalah Al ‘Alim sebanyak 100 kali setiap kali selesai mengerjakan solat fardhu, Insya-Allah, Allah akan mengurniakan ilmu makrifat dan kasyaf serta ilmu yang sempurna, serta hatinya akan disinari dengan nur yang suci.

Al Qabidh membawa erti Maha Penggenggam, yakni Allah berupaya mengambil nyawa atau menyempitkan rezeki sesiapa sahaja yang dikehendakiNya.  Bacalah Ya Qabidh sebanyak 1000 kali, dengan niat untuk menghalang orang zalim menganiaya dirinya atau menganiaya orang lain, Insya-Allah, si zalim itu tidak sanggup meneruskan kezalimannya. 

Subahannallah, cantiknya dan banyaknya fadhilat yang kita perolehi dengan mengamalkan nama2 Allah yang sangat indah ini.. Jom beramal!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

ya fattah ya alim,ya fattah,maksud ya fattah,ya fatah,arti ya alim,maksud al alim,maksud al fattah,zikir ya fattah,kelebihan zikir ya fattah,ya alim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge