Tag Archives: Westminster London

Autumn In Paris – Hotel Altona

Assallammualaikum wbt

Sekiranya anda mencari hotel di Paris dengan harga yang murah, dan anda tak kisah sangat tentang tilam yang empuk, tandas yang besar, dan bunyi yang agak bising, saya cadangkan Hotel Altona kepada anda.

Hotel Altona ni terletak within walking distance dari Gare Du Nord, tapi pastikan anda print direction ke Hotel Altona ni, sebab walaupun dekat, ia terlelak di lorong belakang, dan kalau sampai waku dah gelap macam kami masa tu, memang boleh sesat sekejap hehe.

Kami menginap dari 11/11/2015 – 14/11/2015.  Kos penginapan adalah RM1200 utk 5 hari, tak termasuk sarapan.

Saya buat bookng melalui Booking.com.  Anda juga boleh buat tempahan terus dengan Hotel Altona di sini.

Ok, saya ceritakan dulu KEBAIKAN Hotel Altona ni:

1) LOCATION – memang thorbaik! Dekat dengan metro, kat bawah Hotel ada kedai kebab halal, ada kedai runcit dan pemandangan dari balkoni hotel, memang awesome (kalau anda jenis suka bangunan lama macam saya la – boleh tengok gambar di bawah).  Kami jalan kaki je ke Sacre Caeur dari Hotel ni, dalam 1/2 jam kalau tak silap..

Ini saya ambil dari website mereka:

The Hotel Altona benefits from an exceptional location. A few minutes walk, and you have direct access to the Gare du Nord and the Gare de l’Est from where you can take the Eurostar or the Thallys.

The basilica at Sacré-Coeur in Montmartre and the Moulin Rouge are also accessible on foot/ The Metro Station Barbès-Rochechouart is 120 metres from the Hotel Altona, serving line 4 and 2 allowing you easy access to the main Parisian sites :

  • Eglise Notre Dame : Métro N° 4 – station Cité
  • Quartier Latin : Métro N° 4 – station Place Saint Michel
  • Quartier Saint-Germain : Métro N°4 – Station Odéon ou Saint-Germain
  • Champs Elysées et Arc de Triomphe : Métro N°2 – Station Charles de Gaulle Etoile
  • Basilique Sacré-Cœur : Métro N °2 – Station Anvers
  • Cimetière du Père-Lachaise : Métro N° 2 – Station Père-Lachaise
  • Marchés aux puces Saint-Ouen : Métro N° 4 – Porte de Clignancourt
  • Gare Montparnasse : Métro N° 4 – Station Montparnasse-Bienvenue
  • Gare du Nord : Metro N°4
  • Gare de l’Est : Metro N°4

Paris is at your feet!

Ni pulak gambar yang diambil dari balkoni Hotel Altona.. sangat la cantik..

Buildings in Paris - Hotel 2 Buildings in Paris - Hotel 3 Buildings in Paris - Hotel 4 Buildings in Paris - Hotel

Bayangkan, bangun pagi2, bukak balkoni, tengok bangunan yang indah macam ni, alahai, mmg awesome hehe

Ok, thats the good part of Hotel Altona..

Yang TAK BEST ialah –

1) Bilik tak berapa nak bersih, bau hapak.. Tilam dengan bantal pun ala2 je la haha.. Lampu ada yang rosak, dan tak ada cerek masak air.  Bilik kami siap ada cawan berkulat yang entah dari tahun berapa, atas almari.. Suami letak kat luar & mintak cleaner bawak turun.

Hotel Altona Triple Room 2 Hotel Altona Triple Room 3 Hotel Altona Triple Room 4 Hotel Altona Triple Room 5 Hotel Altona Triple Room

2)  Receptionist pagi & petang yang tak berapa nak friendly dan language barrier.  Receptionist malam sangat best, lelaki kulit hitam yang fasih berbahasa Inggeris & banyak tunjuk kami direction.

3)  Malam terakhir, ada nota dilekatkan di pintu kami, minta kami bayar pada malam itu juga sedangkan kami check out esok.  Kami turun bawah dan minta explanation dari receptionist, dia selamba menjawab – “A lot of people checking out tomorrow, so better pay tonight”.  Sakit hati jugak dengan jawapan dia, kami bayar malam tu jugak, dan Paris Attack juga berlaku pada malam yang sama..

So, secara keseluruhannya, Hotel Altona ni OK saja, mmg kami tak expect tinggi, sbb harga pun dalam RM400, tak boleh nak mengada2 nak hotel yang superb la kan? hehe.. Anda boleh baca dulu reviews di Booking.com tentang hotel ni, dan jangan tertipu dengan gambar2 di website mereka tu..

Ok, till next time, xoxo

Pelawat menemui web ini melalui carian:

pengalaman membeli belah di london

Bye-bye London, Bonjour Paris!

eifel-tower-3

Assallammualaikum wbt

Hati bercampur baur nak ke Paris, excited pun ada, takut pun ada.. macam2 bermain dalam fikiran sbb dari pembacaan saya, Parisian kebanyakkannya sombong2 belaka.. dan mereka enggan menolong @ bercakap dalam bahasa Inggeris dengan pelancong asing.. Tapi tawaqal aje la, yakin Allah akan menolong musafir seperti kami..

Kami telah menempah Eurostar ke paris pada 11/11/15. Tempahan dibuat secara online, dan kami gunakan staff rate yang suami dapat, dari London St Pancras ke Paris Gare Du Nord. Untuk 3 orang, jumlahnya ialah 92.5GBP, lebih kurang RM510.00.

Dalam email, kami dimaklumkan waktu perlepasan dan nombor tempat duduk. E-ticket boleh diprint dari rumah.

Departs: London St Pancras Intl at 14:31 on 11 Nov
Arrives: Paris Nord at 17:47
Train no: ES9032
Class: Standard

Tempahan melalui Eurostar boleh dibuat seawal 120 hari, lebih awal anda tempah, lebih murah.

Untuk memahami mengenai Eurostar dengan lebih baik, saya syorkan anda baca blog The Man in Seat 61. Blog ni memang sangat2 berinformasi, masa pergi Amsterdam dan Brussel pun saya guna informasi dari blog ni. Seronok sangat tengok beliau mengembara dengan train 🙂

Ok, berbalik kepada cerita saya, usai siap mengemas, kami menikmati pemandangan dari The Collanades untuk kesekian kalinya.. Entah bila dapat datang lagi kan..

the-collanades

Bye-bye London :(

Bye-bye London 🙁

Kami menaiki bas dari The Collanades ke station Paddington. Dari sana, kami naik train terus ke St Pancras. Tiket sehala ke St Pancras ialah 4.8GBP seorang, dalam RM20 jugak la..

Tiket dari Paddington ke St Pancras

Tiket dari Paddington ke St Pancras

paddington-station

Sampai di St Pancras, rakan saya Adila yang cantik jelita dah tunggu. Masa ni Dila further studies kat UK, Oyster card pun dia yang pinjamkan hehe.. Sempat lagi Dila belanja kami makan di Le Pain Quotidien.. Sedap betul waffle kat situ! Kata Dila, ni salah satu cafe kegemaran Kate Middleton

le-pain-quotidien-2

le-pain-quotidien

Lepas makan2 semua and big hugs for Dila, kami pun masuklah departure hall untuk Eurostar.. Tunggu saja announcement untuk menaiki train anda, no frills, mudah saja 🙂

eurostar-train

Eurostar akan membawa anda ke terowong dasar laut sepanjang 50.45km. Berikut petikan dari Wikepedia:-

“The Channel Tunnel (French: Le tunnel sous la Manche; also nicknamed and shortened to Chunnel) is a 50.45-kilometre (31.35 mi) rail tunnel linking Folkestone, Kent, in the United Kingdom, with Coquelles, Pas-de-Calais, near Calais in northern France, beneath the English Channel at the Strait of Dover”

Untuk informasi lanjut, boleh klik English Channel ni ye.

Jika anda seorang yang claustrophobic macam saya, mmg rasa “lemas” bila train masuk ke terowong. Rasa nak muntah, pening, tangan berpeluh, kaki berpeluh, semua ada.. huhu.. mmg berdoa cepat2lah keluar dari terowong ni.. Otak pun pikir macam2 sebab tau kita di bawah dasar laut kan.. Anak & suami boleh je tidur, tapi saya mmg terkebil2 sepanjang dalam terowong.. Allah aje la yang tau perasaan saya masa tu..

Bila nampak aje hujung terowong, mmg rasa lega, ALhamdullillah sangat2.. hehe

Kami sampai di Paris jam 530 petang, tapi sebab autumn, cuaca dah gelap macam pukul 8 malam. Kami bergegas keluar dari station untuk mencari hotel pulak.. Berhati2 ketika di station, ramai homeless yang akan pandang kita semacam je.. Pastu ramai juga pemandu teksi sapu yang akan ikut anda dan tanya mana anda nak pergi.. Just ignore @ senyum dan jalan je.

Paris Nord Train Station

Kami sudah menempah Altona Hotel, lebih kurang 20 minit perjalanan dari train station, tapi silap sebab tak print direction dari train station. Berpusing jugaklah mencari.. Alhamdulillah, jumpa, tapi kena jalan di lorong belakang.. Masa tu, bau hancing dan najis menyucuk2 lubang hidung.. Saya mmg dah rasa mual dan pikir – Is this really Paris? Pandang kiri kanan jalan, mmg kotor.. Rasa nak patah balik London je masa tu.. 🙁 Tapi kuatkan semangat, baru sikit je kan, maybe tempat lain bersih (nak sedapkan hati).

Usai check in, kami terus cari tempat makan.. Alhamdulillah, bawah Hotel Altona tu, ada kedai kebab. macam biasa, portion makanan kat kedai kebab mmg banyak, beli satu, boleh kongsi dua orang. Harga sepinggan dari 4-15E.

Lamb Grill Halal Food Paris

Halal Food Paris

Lepas makan, terus naik rehat. Nanti saya cerita pasal Hotel Altona ni ye..

Autumn in London – Tower of London & Tower Bridge

Assallammualaikum wbt

Happy New Year 2017!

Dah dua tahun dah cerita pi London ni tak habis2 haha!

Ok, Insya Allah, hari ni cerita penutup lawatan sepanjang ke London, sebab lepas tu kami menaiki Eurostar ke Paris pula.

Seperti yang saya ceritakan sebelum ni, kami buat kesilapan yang besar sebab pergi Harrods dulu.  Sepatutnya, pergi ke Tower Bridge dulu pada waktu pagi, kemudian barulah ke Harrods @ destinasi lain ye.

Kesilapan yang kedua, naik bas, so jalan jem yang amat! 🙁 Hampir sejam lebih dalam bas.  Namun, agak menarik kerana bas yang digunakan adalah bas yang antik, maka kami pun pujuklah hati dengan menikmati pemandangan dan details dalam bas tersebut.

Bus Antik ke Tower Bridge

Bus Antik ke Tower Bridge

around-tower-of-london

Bangunan di sekeliling Tower of London

Cuaca sudah agak gelap ketika kami tiba di Tower of London & Tower Bridge.  Maka kami pun bergegas nak ambil gambar Tower Bridge.  Macam biasa, tempat tumpuan pelancong kan, mmg sangat2 ramai orang, kena banyak bersabar dan cepat2 ambil gambar bila orang dah surut.

Untuk anda yang nak masuk ke Tower of London ni, berikut adalah admission fees:

Admission to Tower of London

Admission to Tower of London

#toweroflondon

Tower of London

Tower Bridge

Tower Bridge

the-shard-london

The Shard, the other side of London

london-bridge-2 london-bridge
the-other-side-of-london-2 the-other-side-of-london-3 the-other-side-of-london the-shard-london-2 the-shard-london-trip-2 the-shard-london-trip the-shard-london tower-of-london

london-tower

Tak banyak gambar yang dapat kami rakamkan sebab hari dah gelap 🙁

Mmg kecewa jugak la, tapi silap perancangan kami, so redha je la.. ada la hikmahNya kan hehe

So please keep this in mind, PERGI KE TOWER BRIDGE DAN TOWER OF LONDON PAGI2 SEBELUM KE TEMPAT LAIN.

NAIK TUBE KALAU NAK CEPAT SAMPAI.

Dengan lawatan ke Tower Bridge ni, maka berakhirlah kembara kami di London.

Kami naik bus juga utk balik ke rumah, bersiar2 dan makan di Bayswater sebelum balik utk packing ke Paris.. Memang rasa sedih, memang rasa tak puas, semoga ada rezeki lagi untuk menjejaki bumi London.. Amin <3 🙂

Kembara Amsterdam 15 – Dam Square

Assallammualaikum semua..

Bila tengok2 balik posting pasal Amsterdam & Belgium dulu, rasa nak cuti je.. Semak kepala tengok file2 berterabur atas meja ni.. huhu.. Tapi ongkos tak berapa nak ada, dalam tabung ayam baru ada 2 hengget 35 sen, so kita sambung aje la cerita pasal Amsterdam hari tu 🙂

Jom kita tengok apa ada kat Dam Square.. Ok, macam Grand Place di Brussels, Dam Square ni adalah “meeting point”.  Tak lengkap lawatan anda ke Amsterdam kalau tak melawat Dam Square.  Sepintas lalu, ia tidaklah secantik Grand Place, bangunan di sekelilingnya sudah dimakan usia.. tapi ramai orang berkumpul di sini untuk melihat “street performance” macam nyanyian, magic show, memberi makanan kepada burung merpati atau duduk2 saja memerhatikan gelagat manusia yang lalu lalang.. Saya sendiri berpeluang menikmati semua aktiviti tersebut.. Salah satunya, bergambar dengan Batman di siang hari.. haha.. Mujur cuaca tak panas masa kami di sana, so best gak la lepak2 tengok performance & orang lalu lalang..haha..  Dam Square ni pun tak besar mana, lebih kurang 3/4 dari padang bola sepak.. tapi sentiasa packed dengan orang tempatan & pelancong..

Tempat ini tidak jauh dari Amsterdam Centrale. Kalau nak ke sini, cuma jalan terussssssssssssssssssssss je dari Amsterdam Centrale, jangan pusing kiri kanan.. leboh kurang 10 – 15 minit nanti, anda dah jumpa Dam Square ni..

Ada beberapa tempat menarik di sekitar Dam Square ni, tapi sebelum tu saya konsi info dari about.com mengenai Dam Square.

© Dutchamsterdaml.nl — Dam Square is Amsterdam’s best-known square, and it is a handy central location from which to explore the medieval city centre.

What to see at Dam Square

  • Royal Palace When it was completed this neoclassical building was referred to as the Eighth Wonder of the World, but you’ll have to go inside to see why someone would think that.  Though the outside doesn’t promise much — in part because the once white sandstone facade has over the centuries taken on a grey/brownish appearance — inside you’ll be treated to opulent beauty.  The building started out in 1655 as Amsterdam’s City Hall, but was re-purposed as a palace in 1808 by the brother of Napoleon. A definite must-see
  • Nieuwe Kerk (New Church) This 15th century gothic building is the site of Royal coronations and weddings, as well as art exhibitions, but not of church services.
  • National Monument Erected in 1956 to memorialize the victims of World War II.  Visitors often marvel at the fact that people are allowed to sit all around the monument, but the Dutch government says that’s simply a reflection of the freedom we enjoy.
  • Madame Tussauds In our opinion visiting this branch of the famous wax museum is one of those things not to do in Amsterdam.  It’s expensive and often quite crowded.  If you do go, you’ll enjoy a great panoramic view of Dam Square and Damrak from the round picture window at the top floor.

There are several other monumental buildings, a few cafes, and some shops.

The building with the ugly façade — next to Bijenkorf — is an office complex designed by Cees Dam.  The architect is also known as the designer of the Stopera — the monstrosity that serves as combination city hall/opera building — as well as the Options Exchange building at Rokin.

Di sekeliling Dam Square ni pun ada shopping complex, salah satu darinya ialah the Bijenkorf yang menempatkan berbagai jenama terkenal seperti Loius Voutton, Longchamp, Aigner, Salvatore Feragamo & banyak lagi.. kalau kaki shopping, boleh la masuk sini.. saya setakat masuk je la, tak mampu nak beli apa2.. haha..

Seperti biasa, di tempat tarikan utama, mestilah banyak kedai makan & hotel. kat area sini pun banyak kedai makan, yang bestnya, kedai MAKANAN HALAL, so takde la kebulur kalau duduk area ni.. hotel pun banyak, cuma sesuaikan aje dengan budget anda..

Ini antara beberapa gambar yang sempat diabadikan di Dam Square 🙂

 

Dam Square Amsterdam 1 Dam Square Amsterdam 2 Dam Square Amsterdam 3 Dam Square Amsterdam Amsterdam Centrale Dam Square Amsterdam Kedai Ganja Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Building Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Full Pic Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Dam Square Amsterdam Tourist Costume Photos De Bijenkorf 2 De Bijenkorf

Sehingga bertemu lagi di posting yang lain, xoxo!

Merentas Sempadan – Dari Ghent ke Brussels (Bahagian 3)

Assallammualaikum semua..

Masuk hari ni dah 8 hari kita puasa.. Kejapnya masa berlalu! Kalau zaman kecik2 dulu ni, dah tanda kalendar siap2 dan setiap hari kira berapa hari lagik nak raya kan? hehe.. Harap2 jangan ler ada mak2 budak @ bapak2 budak yang buat perangai cam ni, malu kat anak tau! haha..

Ok, bersambung dari entry yang dulu.. Masa kami singgah kat kedai kebab tu, hujan batu yang turun ok! saya tak tau la anda nampak ke tak, tapi cuba tengok betul2 bahagian yang saya bulatkan tu.. ha, tu ler bentuk ujan batunya.. besar2 manik camtu, sakit gak badan bila kena la! haha.. kalau pakai payung pun bengkok dibuatnya!

Hujan Batu di Brussels

Jadinya, kami pun makan pelan, minum teh pelan2 dalam kedai tu.. tuan kedai tu pun ok je, takder la kata nak halau kitaorang ke.. so we took our own sweet time dalam cafe tu..

Brussels juga terkenal dengan Belgium Frites.. Tengok dalam gambar tu, gemuk2 fries dia, rangup kat luar, lembut kat dalam.. Cicah pulak dengan samurai sos, makan time hujan & sejuk tu, perghhhhhhhhhhhhhhhhhh.. nyaman!!  Harga bagi satu set ni ialah 5 Euro.. Teh 1 Euro.. pekat gila, melekat kat tekak..  Tak sure pemilik dia ni orang Turki @ orang Perancis sebab fasih sungguh dia berbahasa Perancis dengan customer2 dia, tapi rupa ada ala2 Turki la.. segan nak ambik gambar, kang dia kata nak ngorat dia pulak.. haha

Halal Food in Brussels Halal Food In Brussels 2

 

Usai makan & bila tengok dah ada matahari sikit, kami pun bergerak semula.. Berpandukan map, kami pun berjalan menuju ke The Royal Palais.. Sepanjang perjalanan, kami dapat melihat mural2 yang cantik menghiasi dinding2 bangunan..

Iem & Pingu Murals at Brussels
Murals at Brussels 2 Murals at Brussels 3

 

Akhirnya setelah berjalan kira 20 minit, kami pun nampak la taman yang cantik ni.. The Royal Palais terletak di atas tangga tu.. Kami tak pergi pun, setakat tengok dari jauh aje..

Royal Palais Brussels Royal Palais Brussels 2 Royal Palais Brussels 3

 

Dari sini, kami mengambil keputusan nak balik hotel sebab cuaca dah mendung.. On the way tu, jumpa building kaca dan jam ni, unik kan?

Building in Brussels Building in Brussels 2 Building in Brussels 3

Dari situ, terus aje berjalan ikut map & terjumpa dengan arca yang sangat tinggi ni.. Tak tau apa namanya sebab tak ada sign dalam bahasa Inggeris..

Tallest Statute in Brussels Tallest Statute in Brussels 2 Tallest Statute in Brussels 3 Tallest Statute in Brussels 4 Tallest Statute in Brussels 5

Taman Bunga

 

 

 

Tiang yang ada ukiran budak2 ni pulak terletak di tangga menuju ke bunga2 & singa tu…

Artistic Lamp post in Brussels

 

Patung2 ni pun tak tau ler apa maksudnya.. Tak sejuk ke tak pakai baju? hahahaha

Statutes in Brussels

 

 

 

Ini pulak sebuah sekolah di Brussels.. cantik kan? Walaupun bangunannya dah kira antik, masih well preserved & nampak kukuh..

School in Brussels2School in Brussels

Berhampiran dengan sekolah tersebut ada sebuah Chappel..

Chappel in Brussels

 

Signboard yang comel.. hehe

Unique Signboard at Brussels

Taman ni dikenali dengan nama Botanical Garden.. Cantik sangat, tapi kami tak berani nak masuk sebab ramaiiiiiiiiii homeless people kat sini.. Buatnya diacu pisau kat kami, naya aje kan.. so ambik gambar dari kejauhan.. 
Botanical Garden Brussels

 

Jalan2 lagik, tengok2 dah sampai BOTA.. ate, dah sampai perok ke? hahaah.. Tak la, ni masih di Brussels, nama tempat ni Bota – singkatan untuk Botanical Garden.. hehe.. Hotel Retro terletak betul2 di seberang jalan..

Bota Brussels

Apa yang dapat anda rumuskan dari posting hari ni? Tak tau?? Cuba tengok balik semua gambar yang saya posting kali ni – semuanya arca & mural & bangunan, semuanyaaaaaaaaaaa FREE OF CHARGE! Tapi walaupun free, semua arca, mural & bangunan ni cantik2 kan?   So siapa kata kena belanja banyak di Europe? Sometimes its the free things which make our journey more memorable.. 🙂