Tag Archives: #throwback

Autumn in Paris – Sacre Coeur, Montmartre

Assallammualaikum wbt

Salam Syawal! Harapnya semua berada dalam keadaan sihat sejahtera, Insya Allah

Saya sambung lagi travelog ke Paris (masya Allah, dah almost dua tahun pergi, tak habis2 lagi menulis, malas punya pasal hahaha).  Semoga informasi yang sedikit ini dapat membantu anda semua dalam membuat perancangan ke Paris ye.

Saya pada asalnya, tidak buat research langsung pasal Sacre Coeur sebelum ke sini.  Memang travelling kali ni, dalam kepala nak tengok Eifel Tower saja.. Saya cuma ada baca, Sacre Coeur ni 2nd best place to see Paris from above, with a cheaper price than Eifel Tower.  Suami saya yang bgtau, ada church cantik yang within walking distance dari Hotel Altona.  So, hari kedua, berpandukan map yang suami dah study malam sebelumnya, kamu pun gamble ajelah mencari Sacre Coeur.

Untuk anda yang ingin membaca dan mengetahui lebih lanjut mengenai Sacre Coeur, boleh ke web ini ye – Sacre Coeur.  Secara ringkas, Sacre Coeur ini adalah sebuah gereja yang dimulakan pembinaanya pada tahun 1885.. Lama sangat kan, tapi bangunanya masih lagi utuh dan kukuh dengan izin Allah 🙂

Kami tiga beranak jalan kaki saja dari hotel, jadi pada anda yang menaiki train, anda boleh turun di station Anvers, dan boleh la jalan kaki naik bukit ke Sacre Coeur ye.

METRO KE SACRE COEUR

The closest Métro stop is Anvers, on the #2 line that runs between Porte Dauphine and Nation with a stop at Charles De Gaulle/Etoile by the Arc de Triomphe. From Anvers, it’s a two- or three-minute walk up the Rue Steinkerque to the hill at the foot of Sacré-Coeur.

Sacre Coeur ni terletak dalam kawasan Montmatre, yang mana banyak kedai halal.  Ada satu butchery di sini, dan tertulis perkataan Halal terang dan jelas, rasa menyesal tak ambil gambar masa ni.  Bangunan2 sepanjang perjalanan pun cantik2 semuanya, sejuk mata memandang.

Kami sampai di kaki bukit Sacre Coeur kira2 setengah jam perjalanan dari hotel.  Masya Allah, memang cantik.  Anda ada dua option untuk naik ke atas :

  1.  naik tangga (kami naik tangga ni, dua kali berhenti hehe)
  2.  naik cable car – maaf, tak sure harga sebab tak naik

Kalau anda bawa stroller, bersiap sedialah menjadi Badang, sebab banyak tangga juga yang harus anda daki. Saya juga harus ingatkan anda, banyak SCAM dan penyeluk saku di sini, so kena sangat berhati2 dengan barang2 anda ye.

Sebaik saja sampai di Sacre Coeur, Masya Allah, memang boleh nampak Notre Dame Church dan a few top Paris attractions!  Sangat2 teruja.  Di atas ni, ada disediakan teropong, dan satu papan batu besar dengan nombor dan nama bangunan yang boleh dilihat dari atas ni.  Such an amazing view! Kena berebut sikit ye, so saya sarankan datang awal2 pagi, belum ramai orang masa ni.

Ok, saya kongsikan gambar, enjoy the pics 🙂

Sacre Caeur 1 Sacre Caeur 2 Sacre Caeur 3 Sacre Caeur 4 Sacre Coeur 5 Sacre Coeur 6 Sacre Coeur 7 Sacre Coeur 7A Sacre Coeur Full Picture Stairs to Sacre Caeur 1 Stairs to Sacre Caeur 2