Tag Archives: tempat menarik di Kuala Lumpur

Cuti-cuti Malaysia – Muzim Polis Diraja Malaysia

Assallammualaikum wbt,

Anak lelaki mmg kebiasaannya suka sangat tengok cerita lawan2 + tembak2, kan? Anak saya pun tak terkecuali.. Tak terkira dah berapa banyak senapang + pistol mainan dia kat rumah ni.. Hehe.. Jadi, kami decide nak beri dia lebih teruja dengan membawa dia ke Muzium Polis Diraja malaysia usai bersiar2 di Planetarium.  Secara keseleruhan, mmg lawatan ke Muzeum ini sangat bermanfaat & merinformasi.. banyak tinggalan sejarah boleh didapati di sini, dari pakaian kepada jurnal, senapang, pistol. bom & segala macam senjata ada di sini.. Saya sangat mengesyorkan anda datang ke sini bersama anak2, sebaik2nya habiskan masa lebih kurang sejam di sini agar anda dapat meluangkan masa membaca dan meneliti tinggalan sejarah yang sangat berharga di sini..

Muzium Polis Diraja Malaysia ini agak tersorok, tapi pastinya anda tidak akan terlepas pandang kerana ada papan tanda di tepi jalan.  Suasaa yang sunyi & tenang menyapa bila anda menjejakkan kaki ke Muzium Polis Diraja Malaysia ini.

Jom kita baca dulu sedikit informasi mengenai Muzium ini, saya copy paste saja dari Wikepedia ye 🙂 Terima kasih Wiki!

“Muzium Polis Diraja Malaysia adalah sebuah muzium yang mempamerkan sejarah Polis Diraja Malaysia dari zaman Kesultanan Melayu Melaka hingga kini.

Dipenuhi dengan lebih 2,500 bahan pameran, tarikan utama muzium ini adalah galeri senjata. Separuh daripada senjata yang dipamerkan telah dirampas daripada komunis sewaktu tempoh darurat di Malaya. Antara senjata yang dipamerkan adalah koleksi keris Melayu, pistol Portugis, pisau Gurkha dan barangan harian yang ditukar menjadi senjata (seperti rantai basikal) yang digunakan oleh penjenayah-penjenayah di negara ini.

Bahan-bahan pameran lain termasuklah senjata kongsi gelap, carta jenayah, dokumen yang dirampas dari pihak komunis dan koleksi pakaian seragam polis zaman dahulu.”

Waktu Operasi

Ditutup pada hari Isnin.  Beroperasi pada jam  10 pagi hingga 6 petang hari.  Masuk adalah PERCUMA~

Peringatan: Anda tidak dibenarkan mengambil gambar di dalam Muzium ini ye..

Muzium Polis Diraja MalaysiaMuzium Polis Diraja Malaysia 2 Muzium Polis Diraja Malaysia 3

Kaunter Tiket Muzium Polis Diraja Malaysia dijaga oleh kakak-kakak polis yang sangat peramah :)

Kaunter Tiket Muzium Polis Diraja Malaysia dijaga oleh kakak-kakak polis yang sangat peramah 🙂

Muzium Polis Diraja Malaysia 1

Kamera Hunter Pentrose Muzium Polis Diraja Malaysia Muzium Polis Diraja Malaysia 4

Pemandangan sekitar kawasan di luar Muzeum

Pemandangan sekitar kawasan di luar Muzeum

Antara gambar yang sangat saya suka, anda boleh jumpa di luar Muzeum :)

Antara gambar yang sangat saya suka, anda boleh jumpa di luar Muzeum 🙂

Cuti-cuti Malaysia – Taman Burung Kuala Lumpur

Assallammualaikum wbt

Kabare semua? Seronoknya adik2 yang cuti sekolah tu, boleh bangun lambat + tengok tv + main game lama2! Tapi ada yang mengeluh sebab masih kena pergi tuisyen, pegi kelas taekwando bla bla bla.. Tak kurang jugak yang dok “memerap” mak ayah ajak pegi jalan2 masa cuti sekolah ni.. Kalau adik2 @ mama @ abah tak tau nak pergi ke mana masa cuti ni, apa kata anda melawat Taman Burung Kuala Lumpur 🙂

 

Saya tau ada pembaca kata, si Ayu ni, pegi zoo la, taman burung la, taman rama2 la, taman ular la, asyik2 tengok binatang, tak boring ker? Jawapan saya – Tak boring langsung!!! Inilah caranya kita mendekatkan diri kita dengan makhluk2 Allah yang lain, belajar sesuatu yang baru tentang makhluk2 ini & menghargai ciptaan Allah yang Maha Esa.. Tambahan pula, mana lagi nak tengok haiwan2 ni secara dekat kalau kita tak pegi ke taman2 sebegini, kan? Kalau nampak ular kat umah, ada berani ke nak tengok ular tu depan2 mata?? Sahih kita dah melompat2 dan carik benda nak bunuh ular tu kan? 🙂

 

Ok, sebelum pergi, 2perkara penting ni mama + abah kena tengok dulu, iaitu harga tiket + waktu operasi Taman Burung Kuala Lumpur.  Sila rujuk gambar di bawah (gambar ehsan dari website Taman Burung Kuala Lumpur).

 

Harga tiket Taman Burung Kuala Lumpur

 

Bagi anda yang tinggal sekitar Kuala Lumpur – anda boleh menggunakan perkhidmatan bas awam, komuter @ LRT untuk ke Taman Burung ini.:-

By public transport

  • Rapid KL Bus No. B115 from Kotaraya to Jalan Parlimen
  • KL Hop-On-Hop-Off Double Decker Tour Bus Service, disembark at Station No. 14 in front of KL Bird Park Main Entrance. Buses available at every 30 to 45 minutes interval.
  • By KTM Commuter Train, disembark at the KTM Old Railway Kuala Lumpur Station located near the National Mosque
  • Public taxis – Advisable to look for taxis that uses the coupon or meter system.

Sila rujuk gambarajah untuk peta ke Taman Burung Kuala Lumpur ini ye..

 

Map ke Taman Burung Kuala Lumpur

 

Seterusnya, rancang waktu perjalanan sebab setiap hari, ada waktu2 tertentu untuk pertunjukan @ aktiviti dengan burung2 di sini.. Masa saya pergi tu, saya tak check website ni dulu, so banyak pertunjukan yang kami terlepas 🙁

Seelok2nya, datang pada awal pagi, jadi cuaca tidak begitu panas & banyak masa yang anda boleh habiskan dengan burung2 di sini…  Tempat parking kereta pun terhad, kalau anda datang lambat, kena parking jauhhhh & kena jalan jauhhh jugak la…

Satu lagi, jangan lupa bawak kamera yang dah dicaj sepenuhnya.. kalau bawak kamera takder bateri pun tak guna u olsss.. kena gelak jer dengan burung2 tu.. haha…

 

Daily Activities @ Taman Burung Kuala Lumpur

 

 

Ok, kalau semua perkara di atas dah settle, silalah melawat Taman Burung dengan gumbira! Lalalalalalala.. Kami ke Taman Burung ni tahun lepas, cuaca tak menyebelahi kami sebab hujan renyai2.. Tapi, kami still enjoy the visit!  Istimewanya Taman Burung Kuala Lumpur ini, anda boleh melihat burung2 ni live depan mata sebab kebanyakan burung2 ini tidak dikurung dalam sangkar.. Taman Burung Kuala Lumpur ni juga dikenali sebagai World’s Largest Free Flight Walk in Aviary @ dalam Bahasa Melayunya – Taman Burung Dengan Laluan Jalan Kaki Terbesar Di Dunia (please correct me if i’m wrong ya!)

 

Taman Burung Kuala Lumpur World's Largest Free Flight Walk In Aviary

Lepas beli tiket, kita akan diberikan tiket dalam bentuk gelang kertas ni, jangan buka sampai la balik nanti..

Taman Burung Kuala Lumpur Ticket

 

Sebaik saja melangkah masuk ke dalam sangkar burung2 ni, anda akan disambut oleh sekawan burung kakak tua.. Terus datang mood nak nyanyi: –

Burung Kakak Tua

Hinggap di jendela

Nenek sudah tua

Giginya tinggal duaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Sebelum masuk Taman Burung tu, nyanyi ramai2, ambik feel dulu… hehehe..

Selamat Datang Ke Taman Burung Kuala LumpurTaman Burung Kuala Lumpur 2
Taman Burung Kuala Lumpur 1

 

 

Urm, 2000 ekor burung macam yang dinyatakan dalam papan tanda selamat datang tu, macam tak boleh nak percaya sangat la sebab tak banyak burung yangkami nampak.. Mungkin 2000 tu termasuk burung2 yang dah mati agaknya.. huhu.. Gambar2 kat bawah ni adalah burung yang kami jumpa masa lawatan kami dulu..

Taman Burung Kuala Lumpur Sangkar

Ni pemandangan dalam Taman Burung Kuala Lumpur.

Taman Burung Kuala Lumpur 5

Burung merak ni, macam tau2 je kami nak ambik gambar dia.
Nampak je kami pegang kamera, terus dia kembangkan sayap.
Cantik sangat kan 🙂

Taman Burung Kuala Lumpur 10

Sessi memberi makanan kepada burung helang.

Taman Burung Kuala Lumpur 3 Taman Burung Kuala Lumpur 4 Taman Burung Kuala Lumpur 6 Taman Burung Kuala Lumpur 7 Taman Burung Kuala Lumpur 8 Taman Burung Kuala Lumpur 9

Masa ni kami memang rasa teruja sebab burung2 ni akan datang dekat2 dengan kita untuk makan.. Semuanya jinak2.. Ada sorang staff akan tabur makanan pada burung2 ni.. nasib baik masa tu kami berdiri sebelah staff tu, so dapatlah tengok burung2 ni dekat2, lepas tu dah ramai tourist berkumpul sekeliling burung2 ni..

Taman Burung Kuala Lumpur 11 Taman Burung Kuala Lumpur 12 Taman Burung Kuala Lumpur 13

Selain dari burung2 kat atas, ada juga kolam ikan koi.. Macam kat Taman Rama2, ikan2 kat sini sihat walafiat.. hehe

Di Taman Burung ni juga, ada surau, kedai makan + kedai cenderahati.. So tak perlu risau kalau tak sempat nak tapau apa2 dari rumah, boleh menjamu selera di sini ye..  Selamat melawat Taman Burung Kuala Lumpur!!!

Taman Burung Kuala Lumpur Peacock Gift Shop

Pelawat menemui web ini melalui carian:

taman burung kuala lumpur

Cuti-cuti Malaysia- Taman Rama-Rama Kuala Lumpur

Assallammualaikum semua..

Kali ni kita tinggalkan Istanbul, kita bercerita tentang Malaysia yang dikasihi.. chewah!

Saya, suami & Iemrand telah berkunjung ke Taman Rama-Rama Kuala Lumpur pada 17 September 2012.

Tiket berharga RM10.00 bagi orang dewasa yang mempunyai MyKad.  Asalnya, kami ingin ke Zoo Negara, tapi sebab packed gila sebab public holiday, so kami ke Taman Rama-rama la sebab melalui description yang diberikan dia webnya  – http://klbutterflypark.com/ buat kami teruja sangat.. iyela, katanya ada 5,000 live butterflies!! I was imagining butterflies flying on our heads, feeding from our hands & a park full with fairy-tale like environment.. waaaaaaaaaaaa, best best!!

Ni saya sertakan deskripsi dari web tersebut –

Kuala Lumpur
Butterfly Park Malaysia

Kuala Lumpur Butterfly Park is a veritable secret paradise where butterflies actually dance nonchalantly in clumps of fern amidst scented beautiful flowers and flowering vines.

From the words of the internationally renowned programme- Discovery Channel, in an interview and broadcasted to over 200 million viewers worldwide, it says “of all the butterfly parks in the world, none can compare with this one”. (don’t u think its just awesome???,. lagi la saya bersemangat nak pegi kan.. )

 This is the largest butterfly garden in the world spanning over 80,000 sq ft of landscaped garden with over 5,000 live butterflies, exotic plants, butterfly-host plants and ferns. Other attractions are japanese koi fish, fresh water turtles, live insects and a museum with a large collection of butterflies and insects from around the world.

So, dengan semangat yang meluap2, kami pun menuju ke Taman Rama-rama ni.. Kami tiba kat sana dalam pukul 3petang.. Cuaca cerah, angin pun nyaman..

First impression – melangkah masuk ke kaunter tiket, seriously, macam nak masuk rumah hantu instead of taman yang penuh dengan rama-rama.. tak ceria langsung.. come on la, pilih ler kaler2 yang menarik sikit kan.. ok fine, takpe la, maybe nak save cost & nak tunjuk2 ala2 belukar @ old fashion  taman so kami anak beranak pun masuk…

Tiba di tangga pertama – dah bau hanyir ikan.. Iemrand dah mula la, mama busuk!!! Sambik tutup idung.. anak teruna sorang ni memang particular sikit bab bau2an ni.. haha.. tapi nak buat cam mana kan, bawah tu ada kolam ikan koi, of course la hanyir baunya.. so saya pujuk2 dia dan masuk..

 

Keadaan dalam Taman Rama2 Kuala Lumpur

 

Urm.. sedih je tengok pokok2 ni, tak cukup baja ker?

Bila masuk taman, hati tertanya2, tidur ke rama2 ni?? Tak nampak sekor pun.. Pokok2 pun ala2 layu jer.. serius macam tak terjaga.. Tapi suami kata, maybe memang diorang sengaja buat camtu, utk wujudkan suasana dalam hutan.. huhuhu… takpe la, still pujuk2 hati ni, maybe ada banyak rama2 di bahagian tengah kan.. so kami pun jalan la ikut trail.. kat dalam ni ada beberapa kolam ikan koi.. secara jujur, ikan2 ni nampak sihat walafiat.. maybe sebab kat depan tu ada jual makanan ikan, RM5.00 sepeket… so pengunjung boleh beli dan bagi makan kat ikan2 ni.. ikan2 ni pun cam dah tau, bila ada pengunjung, semua akan berkumpul pegi kat pengunjung tu.. bukan main banyak tau.. huhu.. cantik2 warna dia.. ok, terhibur gak la tengok ikan2 ni.. Dekat satu lagik kolam, ada la seekor jer kura2.. kesian dia sekor2 (eh, boleh guna ke kata ganda camni? Hahaha)

 

Ikan2 ni mula berenang ke arah kami bila kami sampai di tepi kolam..

 

Nampak tak yang kaler kuning tu? cantik kan?

 

 

Ikan2 koi yang sihat walafiat.. hehe

 

 

Kesian dia.. sekor2 jer dalam kolam.. huhu

Pastu kami ke bahagian tengah lagik.. Haaaaaaaaaaaa, barulah nampak banyak rama-rama, tapi tak sampai la 5,000 seperti yang dinyatakan dalam web.. rasanya adalah 2-300 ekor.. itu pun tak banyak variasi, ada la 7-8 jenis, da yang cantik2 warnanya, ada yang kusam jer.. Sila la tengo gambar2 rama-rama yang ada kat sana ye… (kredit semua gambar2 yang awesome ni pada suami tercinta – Shuhaizan Shuib.. love u)

 

 

 

Ni macam anjung tinjau la, boleh nampak semua kawasan Taman Rama2 Kuala Lumpur ni dari atas ni..

 

 

Suci si rama2..

 

Ni macam description tentang rama2 yang ada kat sini..

 

 

 

Cantik kan yang ni?

 

 

 

 

 

 

 

i love this pic, awesome!

 

 

Selain dari rama2, ada juga beberapa haiwan lain seperti katak dan kura2.. ada seekor kura2 ni, memang ganas rupa dia.. rasanya kalau dia gigit jari kita, boleh putus kot? Ahhaha.. Orang tua2 kata, kalau kena gigit dengan kura2, kena tunggu guruh di langit, baru dia lepaskan.. kalau tak hujan sebulan, tak ke haru tu? Hahah..

 

Huarghhhhhhhhhhh! Aku la kura2 yang paling ganas kat Taman Rama2 ni! huhu

 

 

Geli geleman tengok katak ni.. huhu

 

Coming back to the topic, rasa ketidak-puasan hati saya tentang keadaan Taman rama-rama Kuala Lumpur ini sedikit terubat bila melangkah ke bahagian pameran.. Kat sini memang ada beratus2 ekor serangga yang diawet.. informasi dia pun ok la.. memang rasa kagum dengan koleksi serangga2 yang ada kat sini.. Melangkah lebih jauh lagi ke ruang pameran, ada pulak koleksi rama-rama yang telah diawetkan.. Subahanallah.. cantikkkkkkkkk sangat2!  Kemudian, ada kala jengking yang masih hidup dalam bekas ala2 aquarium.. kala jengking yang kami nampak ari tu, baru je beranak, so dia bawak anak2 dia atas badan dia.. Subahannallah, comel2, putih jer warna anak kala jengking tu.. nampak harmless je, tapi kalau dah kena sengat, baru tau penangan dia!  Selain tu, ada mentadak mentadu, dan cicak tokek yang jadik buruan ramai orang.. katanya cicak tokek ni boleh mengubat AIDS, wallahualam..

 

 

 

Kumbang badak yang handsome.. haha

 

Koleksi Kupu2 terbesar di dunia!

 

 

Ni la ibu kala jengking yang membawa semua anak2 dia atas badan.. nampak harmless kan?

 

 

Katak bertanduk

 

 

Overall, kalau dari 5 bintang, saya bagi 3 jer la.. maybe timing lawatan ni tak kena kot.. tu yang tak banyak sangat rerama.. hehe…  So kalau nak bawak anak2 masa cuti sekolah tu, boleh la datang ke sini.. lain orang lain pandangan, mungkin ada yang suka suasana begini kan.. Apa2 pun, there is a lot of space for improvement.. Komen2 yang saya berikan adalah pandangan saya sahaja, dan ia adalah komen ikhlas untuk membantu industri pelancongan Negara.. chewah! Moga taman rama-rama kuala Lumpur ini akan berusaha lagi untuk meberikan yang terbaik untuk pengunjungnya!

 

 

Babai.. terima kasih sudi baca posting saya 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

taman rama-rama kuala lumpur harga tiket