Tag Archives: suami

“Kalau awak tak nak saya tinggalkan awak…”

Salam..

Dah sarapan?  Syukur Alhamdulillah, hari ini saya dapat menulis sekali lagi untuk anda semua…

Semalam saya ada menyaksikan sebuah rancangan TV, namun maaf, saya betul2 lupa tajuknya.. Ia adalah sebuah rancangan kecantikan.  Kisah yang dipaparkan adalah kisah sebenar yang berlaku pada seorang wanita bernama Siti.. Beliau adalah seorang guru dalam awal 40-an, namun kelihatan lebih tua dari usianya.  Pernah terjadi, rakan suaminya menyangka dia “makcik” kepada si suami.. Pada suatu hari, Siti dan suaminya terserempak dengan rakan lama Siti di sebuah pusat membeli belah.  Rakan lamanya itu masih cantik, “bergetah” dan “stylo”.  Suami Siti memandang si rakan tadi tanpa jemu sambil tersenyum2.. Rakan Siti yang bernama Adawiyah itu sempat memberikan name cardnya sebelum meneruskan perjalanan.  Sebaik sahaja Adawiyah meninggalkan mereka, suami Siti terus bertanya “Siapa tu?”.  “Oh, itu Adawiyah, kawan saya masa di Universiti dulu..”, jawab Siti.  “Rakan seuniversiti?  Maknanya dia sebayalah dengan awak?”, suami Siti bertanya lagi.  “Ya, sebayalah..”.  “Hmmmm, tapi kenapa awak nampak lebih tua, macam makcik?” tanya suaminya lagi.. Siti terdiam, dia rasa kecil hati dengan kata-kata suaminya.  Suami Siti terus meminta name card Adawiyah, dengan alasan dia mahu buat urusan perniagaan dengannya.  Di dalam kereta mereka bergaduh sehinggakan suami Siti berkata “Kalau awak tak nak saya tinggalkan awak, awak ubahlah cara pakaian, cari produk perawatan muka yang bagus sehingga awak jadik cantik macam Adawiyah tu!!… “

Aduh, saya rasa sedih da kesal dengan kata2 yang terpacul dari mulut si suami…  Adakah kasih sayang dan cintanya pudar hanya semata-mata kerana kecantikan Siti sudah mulai hilang?? Adakah dia sayang dan cinta kepada Siti hanya kerana paras rupanya?  Adakah kedut2 dan garis2 halus di wajah itu alasan untuk dia cari yang lain?  Adakah dia terfikir perkara-perkara lain yang dilakukan dan dikorbankan oleh Siti untuknya dalam perkahwinan itu?  Alahai… Sedihnya saya memikirkan persoalan2 ini…

Saudara, itulah akibatnya kalau anda jatuh cinta kerana wajah.. saya percaya, Siti seorang gadis yang cantik semasa mudanya, kalau tidak, masakan si suami jatuh cinta padanya.. Cuma dek kerana tuntutan kerjaya, tuntutan keluarga, menjaga anak2 dan sebagainya, Siti tidak punya masa lagi untuk menguruskan dirinya seperti dahulu… Di sinilah kesilapan Siti.. Dia lupa si suami mahu dia menjadi “gadis cantik yang mencuri hatinya seperti 20  tahun dahulu setiap hari”… Dia lupa bahawa si suami mahu dia cantik bergaya, dengan wajah yang gebu dan tegang setiap hari.. Dia lupa wajahnya asset pertama yang mencuri hati suaminya.. Ya, dia lupa kerana dia fikirkan wajah bukan kayu pengukur cinta suaminya, tapi dia silap, dan begitu juga kita, para ibu-ibu, wanita-wanita yang bekerjaya…  Kita sebagai wanita ada banyak tuntutan dalam kehidupan, dan salah satu darinya ialah untuk kelihatan jelita dan cantik sepanjang masa.. Ada yang mengabaikan untuk tampil cantik dan jelita kerana menyangka “alah, suami aku tak kisah…..” Jangan begitu puan2, dah ada bukti bahawa suami akan cari lain kalau kita tak pandai jaga kecantikan.. Jadi, mulai hari ini, kita kenalah ubah semuanya, cara berpakaian, jaga badan, jaga wajah dan segala-galanya agar kita jadi wanita super dalam hati si suami.. Jangan nanti, dek kerana pakaian, rupa paras dan badan, suami cari alasan nak pasang lain macam suami Siti…

Buat para suami, kalau anda inginkan isteri-isteri anda sentiasa cantik, bergaya hebat dan mantap, rajin2lah belikan produk kecantikan, pakaian, alat-alat makeup dan pelansingan badan.. Jangan pandai komen saja, tapi tak buat apa2.. Kesianlah kat isteri yang bekerja siang malam di opis dan di rumah.. Berilah dorongan dan semangat kepada isteri, bukan komen yang kritikan yang membinasakan…

Berbalik kepada Siti tadi.. Siti kemudiannya nekad, mencari jalan penyelesaian bagi merawat wajahnya, dia kemudiannya pergi ke salah sebuah pusat rawatan kecantikan muka dan setelah hampir 3 bulan, dia kelihatan seakan-akan seorang wanita lewat 20-an.. Suaminya pula, sudah tidak malu lagi berjalan berpimpin tangan dengannya, dan tidak malu lagi memperkenalkannya kepada rakan-rakan lain. Pandai pulak, dah cantik baru nak tunjuk2, peluk2 isteri depan orang ramai, huh!!

Saudara, kalau anda rasa isteri ada kekurangan, begitu juga dengan anda.. Tapi isteri biasaya berdiam diri, kerana mereka menerima anda seadanya.. Walaupun perut anda maju kehadapan dan bersaiz lebih daripada 35, mereka tetapppppppppp sayang.. Kalaupun rambut dah boleh dikira dengan jari, si isteri masih cintaaaaaaakan anda!  So, kita harus saling ingat-mengingatkan antara suami dan isteri, sokong & beri semangat kepada each other, jangan pasal rupa, anda cari alasan untuk pasang yang lain!

Nak tau apa lagi ciri-ciri lelaki idaman wanita, jangan lupa beli ebook saya di www.panduancintalelaki.com! 😉

Pelawat menemui web ini melalui carian:

doa supaya suami ingat isteri,doa agar suami sentiasa ingat isteri

I love you..

Pertanyaan ini khas untuk para isteri dan para suami.. Dah ucap I love you ke pada pasangan anda hari nih?  Acapkali, dek kerana terkejar2 di waktu pagi, anda terlupa atau memang tidak mengucapkan I love u pada pasangan.. Kalut2 mandi, siap2kan anak, siap2kan diri sendiri, start keta, salam dan bye2.. Bagaimana kalau itu kali terakhir anda melihat pasangan anda?  Katakanlah anda bergaduh, masing2 tak nak mengalah, tak nak bersuara, sampai di ofis, keluar dari kereta dan hempas pintu tanpa ucap apa, tiba2 di waktu tengahari anda dapat panggilan pasangan anda kemalangan dan meninggal??  Nauzubillah, janganlah itu terjadi pada sesiapa.. Namun, ajal dan maut kan di tangan Allah, apa2 sahaja boleh terjadi di tengah jalan.. Waktu malam pun begitu, kalau dah masuk tido, baca bismillah, terus zzzzzzz… Macam mana kalau esok anda bangun dan pasangan anda dah kaku tak bernyawa? 

Kenapa agaknya, waktu bercinta dulu, senang sungguh ucapkan kata2 cinta, I love you tu kalau boleh setiap kali tarik nafas, nak ucapkan pada yang tersayang.. Tapi bila dah kahwin, buat tak endah saja.. Mungkin bila dah kahwin, anda anggap, dia sudah di depan mata, dia dah tahu aku sayang & cinta pada dia, kan kita dah kahwin nih, tak payahlah nak ucap selalu.. Ish.. janganlah fikir cam tuh tuan-tuan & puan-puan..

Sepatutnya, bila dah kahwinlah kita perlu semarakkan lagi hubungan kita.. patutnya bila dah kahwinlah  kita perlu lebih ucapkan I love you pada pasangan, peluk & cium dia dengan penuh kasih sayang setiap hari & hargai dia..

Saya dapati orang melayu rasa macam taboo nak ucapkan I love you pada pasangan.. Alasannya, malu, segan, tak perlu sebab masing2 dah tahu, dan ada yang kata, dah tunjuk dengan perbuatan, tak payah la dengan kata2 pula… Anda salah seorang dari mereka ker?

Tuan-tuan, puan-puan, adik2, abang2, kakak2, saya bukan nak membangga diri, atau bukan nak bagitau yang konon2nya saya contoh isteri terbaik.. Tapi saya pastikan, setiap hari sebelum saya pergi kerja, saya salam suami, cium tangan & pipinya, peluk dia erat2 selama seminit atau lebih dan sambil itu ucapkan I love you padannya.. Suami juga akan melakukan perkara yang sama.. Selepas itu, bila sampai di ofis, saya cium dia sekali lagi dan ucapkan I love you, dan pesan dia agar sms bila sampai di ofisnya.. Padahal, ofis dia cuma 3 minit dari ofis saya..  Bila sampai di ofis, dia akan sms – dah sampai ofis, love u, dan saya akan balas semula, ok, love u too, take care.. Susah sangat ke nak menaip msg yang kurang dari 10 perkataan tuh? 

Waktu malam sebelum tidur pun macam tu juga, kami akan ucap I love you dan kami akan bermaaf-maafan, ye la, manusia kan tak lari dari kesilapan, kot2 la ada buat salah seorang dari kamu berkecil hati, dan saya minta suami redha pada segala yang diberikan pada saya.. Saat bermaafan itu, rasa ringan badan dan kepala, dan saya tahu kalau saya mati dalam tidur, suami dah maaf dan redha pada saya.. Dan kalau suami juga pergi pada malam itu, saya tahu dia cintakan saya dan meredhai segala apa yang saya buat.. 

Kadang2, saya sengaja panggil suami, lepas tuh, bila suami tanya, ada apa, saya akan jawab, saje panggil, I love you yang.. heheheh..

Mungkin anda akan cakap, elehhhh, ko baru kawin setahun, pastu belum ada anak lagik, bolehlah buat benda tuh sume.. Tuan2, Puan2, Adik2, Abang2, Kakak2, kalau tak mula dari awal, memang sampai bila2 lah anda tidak boleh berubah.. Benda cam nih, kena buat dari awal, kena buat hari2, bukan di awal2 perkahwinan saja..

So, saat ini, kalau anda belum ucapkan I love u pada pasangan, call la dia lepas habis baca post saya nih.. Beritahu yang anda sayang dan cintakan dia.. Katakan anda hargai kehadirannya dalam hidup anda.. kalau malu nak cakap, sms @ email saja.. Ya, dia tentu terkejut, tapi lama-kelamaan, dia pun akan buat benda yang sama.. Atau anda berikan sahaja post ini padanya, biar dia baca & dia pun paham.. 

Hargailah pasangan anda.. Buat para isteri, ingat, suami itu tiket anda ke syurga!  Dan buat para suami, isteri itu bagaikan tanah ladang untuk anda, kalau anda bajai & jaga ladang itu dengan baik, ia akan membuahkan hasil yang bagus.. Kalau isteri nampak penat selepas balik kerja, rajin2lah menolong mengemas dan sebagainya, jangan lah sampai di rumah, campak baju, tukar kain pelikat & terbaring depan tv, lepas makan, cuci tangan dan tengok tv lagi.. Kesian pada isteri.. Sudahlah sibuk bekerja di ofis, kemudian berkerja di rumah, lepas tu malamnya dikerjakan oleh anda pula, tapi anda tak menghargai mereka pun.. Sesekali, biar isteri berehat & anda pula yang mengemas, mencuci baju dan memasak.. Baru anda tahu penat lelah isteri melakukan tugas2 di rumah..

Satu lagi, ucapkanlah terima kasih pada pasangan jika mereka telah menolong anda melukan sesuatu..  terima kasih juga membawa erti yang mendalam dan membuatkan pasangan rasa dihargai.. Contohnya, terima kasih masak lauk yang sdang untuk abang atau untuk isteri, boleh ucapkan terima kasih sebab hantar saya ke opis dan sebagainya..

Jadi, mulai hari ini, jangan lupa peluk, cium & ucapkan I love u pada pasangan anda setiap hari yer! 🙂