Tag Archives: pulut ayam

Harum Manis, Kundang, Pulut Ayam, Nasi Daging & Sakura

 

Assallammualaikum wbt

14 – 18hb Mac, saya berada di Perlis, adik ipar melangsungkan perkahwinan.. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.. Alang2 berada di sana, hajat hati nak merayap sekejap di Padang Besar.. Terlalu ramai orang di Padang Besar, jem nak masuk ke dalam, itu belum cerita pasal cari parking lagi.. Masakan tak jem, musim cuti seklah kan… Sudahnya balik dengan tangan kosong..

 

2015314101938-1

 

Di Perlis, satu perkara yang saya sangat suka ialah makanan yang murah serta pengaruh masakan Siam yang mmg sesuai dengan tekak saya.. Dari pulut, ke nasi, ke sup siam, tak dapat nak cerita panjang, saya biarkan gambar berbicara..

Makanan di Perlis

 

Pada yang dah mengidam nak makan buah magga harum manis untuk tahun 2015 ni, Insya-Allah sebulan lagi, jualan akan bermula.. Tapi saya difahamkan, tahun ini buah agak terhad & harganya mungkin agak mahal dari tahun lepas.. Waktu saya balik ni, ada la 2-3 biji buah mangga harum manis yang “tersesat”.. Alhamdulillah, rezeki, dapat la makan buah harum manis yang sememangnya manis dan enak tu.. Saya belanja gambar dulu ye kawan2.. 😉 Ada buah Kundang juga, RM22.00 sekilo.. Buah kundang ni dulunya buat baling itik aje kat kampung nenek, sekarang dah jadi buah yang rare & payah nak jumpa..

2015317121615

 

IMG-20150318-WA0010

Owh, waktu kami sampai di Kedah, Bunga Sakura Malaysia dah berbunga indah.. tak tau apa nama penuhnya.. tapi Subahannallah, mmg cantik… Pokok ni saya ambil gambarnya di Kedah…  Hajat hati nak ambik gambar di bawah pepohon bunga ni pun tak kesampaian sebab dah kesuntukan masa..

2015314082257

Sehingga bertemu lagi di coretan seterusnya, Insya-Allah J

Cuti-cuti Malaysia – Wang Kelian

Assallammualaikum..

 

Apa khabar semua?  Salam Maal Hijrah untuk anda semua, semoga tahun baru hijrah ini membawa lebih banyak keberkatan dan keredhaan Allah untuk kita semua..

Saya masih lagi melawan virus2 demam & selsema yang dah menumpang di badan selama seminggu ni.. hadoi, stress betul la, buat apa pun tak kena sebab badan tak sihat.. Tapi Alhamdulillah, masih under control..

Cuti sekolah dah bermula.. bestnya adik2 kita tak payah bangun pagi2 gi sekolah kan.. hehe.. pada adik2 yang bercuti dengan keluarga ke utara, apa kata ajak mak ayah ke Wang Kelian, Satun, Thailand.. Jauh??? Tak ada pasport??? Tak apa… boleh masuk jalan kaki jer, sebab Wang Kelian ni di sempadan Perlis & Thailand.. ada macam2 barang2 kat sini.. harga pun murah2, especially comforter @ toto, kasut & mainan kanak2..

Saya tak sempat nak ambik banyak gambar sebab bateri kamera dah habis masa tu.. So kita tengok apa yang sempat saya snap2 di sana ye..

Owh, sedikit tips jika anda ke Wang Kelian:-

1)  Cuaca sangat2 panas, pakai pakaian yang sesuai seperti baju @ tshirt cotton.. ada sorang pompuan ni baru balik dari kenduri kot, pakai baju lace, hambik kau, mandi peluh jalan dari kedai ke kedai.. hehe

2)  Kedai2 berderet panjang hingga ke hujung sempadan, so pakai running shoes @ kasut sports, tak yah la nak gedik2 pakai high heels ye nyah…

3)  Tawar menawar seminima mungkin.. harga barang2 kat sini jauh lebih murah dari di Padang Besar.. Cakap elok2, senyum lebih2 pada akak2 Siam tu, Insya-Allah dapat harga murah..

4)  Kalau boleh, tak payah la bawk baby, kesian sangat sebab cuaca kan.. walaupun anda tolak baby dalam stroller, tapi bahang kepanasan pasti buat baby menangis sebab tak selesa..

5)  Jangan lepaskan peluang cuba makan pulut ayam a must try when you are in Perlis @ Siam 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budak kecik ni paling banyak memborong kat Wang Kelian, beli kapal terbang, senapang, selipar, bubles & comforter kat sana.. hehe

 

 

Di pintu keluar dari Wang Kelian

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

senapang manik,kedai pistol manik,pistol manik,pistol manik murah