Tag Archives: public bank

Akaun anda telah dikunci!

Assallammualaikum,

Akaun anda telah dikunci! Itulah tajuk email yang saya dapat pagi ini. (sila lihat screenshot utk detail).

Aduhai, macam2 ragam penipu zaman sekarang untuk mendapatkan wang mudah.  Andai ada penerima yang naif dan lurus bendul, pasti mereka dah log in dan confirmlah si penyangak online ini dapat mengambil semua wang mereka dalam bank tu.  Yang saya hairan, saya tak daftarkan pun email atarina80(@)yahoo.com ni sebagai email utama.. Pandai2 jer diorang ni, agak2 la nak menipu tu oiiiiiiiiii (dengan nada geram & marah giler ni!!)

Sebelum ini, seorang rakan mengalami nasib yang sama, tapi beliau menggunakan akaun Maybank.  Kata rakan saya itu, gajinya masuk pada 28/03 yang lalu. Bila dia pegi ke ATM untuk membuat pengeluaran, dia memang terperanjat sebab baki cuma ada RM7.04 saja.  Bila pemeriksaan dilakukan di cawangan Maybank, duit tersebut telah dipindahkan melalui m2u.com.. Yang menjadi persoalan, kawan saya tu tak pernah log in, dan tak pernah ada pun m2u.com, selama ni beliau keluarkan duit melalui ATM aje..  So, laporan polis pun dibuat, tapi sampai sekarang, tak ada feedback lagi dari maybank.. Dulu saya pernah jugak baca di paper, tentang seorang pegawai keselamatan yang bergaji RM700 sebulan, juga lesap duitnya melalui m2u.. Nampanya pihak maybank harus memandang serius kes2 seperti ini.. Tak kiralah banyak atau sedikit, yang hilang tetap duit, hasil dari penat lelah kita bekerja seharian..

So, berpesan2lah pada semua ahli keluarga, sahabat handai & kenalan – JANGAN LOG IN ATAU RESPOND PADA EMAIL2 YANG MEMINTA KATA LALUAN ATAU APA2 SAHAJA BERKAITAN ON-LINE BANKING ANDA!  Jika anda ragu2, jangan berlengah, terus telefon bank berkenaan untuk mendapatkan kesahihan.. Jangan buat tak endah, penyamun2 skrg ni akan menggunakan berbagai cara untuk mendapatkan duit haram.. So beware ya!

Pada penyamun2 dan penyangak online ni, saya doakan Allah berikan anda petunjuk, taufik & hidayah.. Tak berkat hidup di dunia dan di akhirat makan duit haram ni.. Kalau anda terlepas di dunia, ingatlah di akhirat kelak, pasti ada balasannya..