Tag Archives: peta london

Autumn in London – Eye of London, Westminster Bridge & Leicester Square

Assallammualaikum wbt

Usai melawat Big Ben, saya sempat bergambar di atas Westminster Bridge, kemudian, kami menaiki bus untuk ke Leicester Square.

Westminster Bridge

Westminster Bridge

Untuk ke sana, kami perlu tukar dua bus, nanti saya check semula nombor bus. Kami perlu berhenti di Regent Street untuk menaiki bas kedua ke Leicester Square.

Di Regent Street ni, ada Hamley’s, kedai mainan yang terkenal di London. Ini sedikit info mengenai Hamleys (sumber dari Wikepedia):-

“Hamleys is the oldest and largest toy shop in the world and one of the world’s best-known retailers of toys. Founded by William Hamley as “Noahs Ark” in High Holborn, London, in 1760, it moved to its current site on Regent Street in 1881.”

regent-street-2

regent-street-3

Kami singgah sekejap saja di Hamleys sebab risau terlepas bas. Memang besar & best gila.. anak saya sampai tak nak keluar, kalau boleh nak tido dalam tu haha

Tujuan utama kami ke Leicester Square ialah untuk melawat M&M’s World. Masuk adalah percuma! Kalau anda penggemar coklat & ingin mendapatkan pakaian bertemakan M&Ms, silalah sediakan duit secukupnya sbb mmg rambang mata bila dah sampai sini. anda boleh check web M&Ms di sini sebelum pergi, so boleh la budget secukupnya ya..

Saya tengok di Leicester Square ini juga, ramai anak2 muda membuat pertunjukan tarian dan nyanyian secara percuma.. ala2 street performer gitu la.. Di sini juga ada IMAX, iaitu salah satu rangkaian panggung wayang di London. Masa kami di sana, cerita Bond sedang ditanyangkan.. tapi sebab takde budget, kami ambik gambar je la depan IMAX.

mms-world-leicester-square

mms-world-london-2

mms-world-london-4

mms-world-london-3

leicester-square

leicester-square-2

Usai melawat M&MS World dan berehat seketika di Leicester Square, kami balik ke apartment untuk solat & makan.

Sebelah petangnya, kami kembali semula ke Westminster, nak tengok London Eye & Big Ben di waktu malam.

Sebelah malam lagiiiii la sejuk.. Tapi gigih la redah kesejukan nak tengok London Eye dgn Wesminster di waktu malam kan.. Sempat la juga dengar jam Big Ben tu berbunyi.. memang teruja, selalu tengok dalam TV, kali ni dengar dengan telinga sendiri.. Rasa sebak, sebab rasa besarnya nikmat Allah bagi, sampai ke London Allah panjangkan rezeki saya..

london-eye

Insya Allah, akan saya sambung lagi bila ada rezeki & kelapangan waktu..

xoxo

Throwback London – 07th November, 2015

London Paddington Station

Autumn In London – Big Ben

Assallammualaikum wbt

Ya Rabbi, dah berlumut dah blog saya ni haha.. Tak sempat2 nak upload information & gambar.. Takde mood dan tak cukup masa sebenarnya nak mengarang.. Hari ni free sikit, so saya update sikit la mana yang saya ingat mengenai perjalanan ke London ENAM bulan lepas haha.. Adoi, dah 6 bulan dah, so saya update yang penting2 untuk menambah informasi pada anda yang akan ke sana nnt.. Semoga bermanfaat..

Seperti yang saya maklumkan sebelum ni, kami menaiki bas sahaja ke mana2.. Sebab utama, nak melihat panorama sekeliling London.. Kalau naik tube, memang cepat, tapi tak dapat la nak tengok bangunan2 dan taman2 di London.. Kalau jadual anda padat, saya syorkan naiklah tube, lebih jimat masa.. Satu lagi, kalau naik bus ni, kena la tunggu dalam 10-15 minit sblm bus sampai..

Saya suka naik bus London ni, bersih dan on time. Rasa selesa sangat..

Hari ketiga di London, kami melawat Big Ben & bangunan di sekitarnya..Sedikit fakta mengenai Big Ben utk pengetahuan anda semua:

Big Ben Facts

Dari Bayswater, kami menaiki bus nombor 148 menuju ke Big Ben, tarikan utama di London. Tak lengkap perjalanan anda tanpa melawat Big Ben. Oh ya, Ingat!!! BELI DULU OYSTER CARD, semua bus dan tube kena guna Oyster Card ok!

Bus 148 to Big Ben

Bus selalunya kosong, sentiasa ada tempat untuk duduk ? Dari Bayswater, perjalan mengambil masa lebih kurang setengah jam.. Saya menjamu mata melihat kecantikan bangunan, orang2 dan taman-taman di London.. sangat mengasyikkan.. tak perlu risau nak turun di mana, sebab bus akan berhenti berdekatan dgn Big Ben ni.. Anda boleh berhenti di Station Parliament Square. Jangan risau, setiap kali menghampiri station, akan ada pengumuman mengenai nama station seterusnya, anda kena pasang telinga betul2 ok..

Kawasan di mana terletaknya Big Ben ni adalah kawasan tarikan pelancong.. Di sini ada Eye of London dan juga House of Parliament. Buckingham Palace juga within walking distance, tapi kami tak pergi pun.. Matlamat nak tengok Big Ben saja, so Buckingham Palace tu tak masuk list..

Di sini ada juga beberapa gerai menjual cenderamata, tapi like usual, harganya mmg mahal la sebab main tourist attraction kan.. Beli saja di Bayswater, jauh lebih murah..

Saya syorkan anda bawa makanan sendiri, macam sandwich / biskut / buah-buahan serta air sendiri..  Anda boleh menghabiskan masa seharian berjalan2 di sini dan ambil gambar.. Kalau ada makanan dan kudapan, tak perlu tercari2 kedai makanan kan.. Lagipun di kawasan tumpuan pelancong ni, biasanya harga makanan lebih mahal.. Ini cadangan saja, kalau anda ada budget lebih, why not try the cafes kan.. Bukan selalu dapat lepak2 di cafe London hehe

Ok, till here, selamat menjamu mata dengan gambar2 semasa di sana.. Apa2 soalan boleh tinggalkan di bahagian komen.. Terima kasih

Big Ben London 2

Big Ben London Night View 2Big Ben London Tour

Big Ben London View

Big Ben London Night View

Big Ben London

Oxford Circus

Autumn in London – Marble Arch & Oxford Street

Assallammualaikum & salam sejahtera semua..
Semoga anda semua dalam keadaan sihat sejahtera dalam limpahan kasih & sayang Allah..

Saya sambung titipan perjalanan di London.. Usai menikmati nature dan kecantikan Hyde Park, kami mengatur langkah ke Oxofrd Street.. Anda akan tau anda menghala ke Oxford Street bila anda dah Nampak Marble Arch sperti dalam gambar di bawah..

Marble Arch

Di sini pun ada tube station, Marble Arch Tube Station. Tempat ini juga mnjadi pusat perhentian bus, kira landmark place la ni..
Sejujurnya, bukan tau sangat pun apa ada di Oxford Street tu, main redah dan jalan aje tau.. Haha.. Angin yang nyaman & cuaca yang sejuk amat membantu perjalanan kami, sambil berjalan, kami menikmati kecantikan alam & bangunan2 cantik di sepanjang perjalanan.

Dari Kensington Park, perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit.. Di Oxford Street, anda akan lihat banyak bangunan2 yang menjual barangan berjenama, serta bus dua tingkat yang menjadi ikon kepada kota London.

Dek kerana kepenatan berjalan, kami duduk seketika di salah satu bangku yang disediakan di situ. Pada ketika itu, ada 3 orang lelaki sedang menyediakan meja. Kami sangkakan, mereka ingin menjual sesuatu, rupanya mereka ini sedang mengedarkan naskah terjemahan Al Quran kepada warga di London.. Masya Allah, kagum dengan usaha mereka. Menurut mereka, usaha ini ialah bagi membolehkan masyarakat memahami apa itu Islam, di samping membuang stigma bahawa Islam adalah agama yang pro keganasan.. Naskah diberikan dalam terjemahan sahaja, bagi menjaga kedaulatan dan kesucian ayat-ayat Al Quran..

Quran Tafseer in London

Islam teaching in London

Saya bertanya, adakah mereka mendapat apa-apa sekatan dari pihak kerajaan? Menurut mereka, setakat ini, tidak ada langsung sekatan, mereka bebas menyebarkan ajaran Islam di sini.. Semoga Allah berkati dan rahmati usaha mereka, dan semoga saya dan keluarga juga diberikan kekuatan utk sama-sama berdakwah ke jalan Allah..

Di Oxford Street ni, banyak kedai2 berjenama macam Marks & Spencers, Selfridges, House of Frasers, Uniqlo, Forever 21, etc.. Cantik-cantik bangunan di sini, dan orang sangat la ramai, baik pelancong asing mahupun orang tempatan.. Bila malam lebih cantik lagi, dihiasi dengan lampu2 berbentuk salji, bintang dan sebagainya sebab kami pergi bulan November, a month to Xmas kan, so terasa jugak la meriahnya.. hehe
Kami berhenti seketika di House of Frasers, kelihatan seorang gelandangan memberi makan kepada burung-burung merpati di situ.. tersentuh juga hati, its always the people with the less who will always find ways to share with others.. Terhibur juga kami melihat burung merpati yang gemuk2 tu makan roti yang ditaburkan tu..

House of Frasers Pigeons

Sepanjang hari, kami cuma berjalan2 di Oxford Street ni, keluar masuk kedai2 berjenama (bukan beli, tengok aje tau), duduk di bangku2 di tepi jalan melihat gelagat manusia, melihat kereta dan bus yang lalu lalang, makan strawberry (2 pound sekotak dan manis!) di sana.. Kat sini ada gerai menjual pizza yang halal, harga 2.5pound (convert = RM16.25 satu slice, rasa nak pitam, makan sampai habis! hahaha) tapi besar + tebal rotinya, kenyang makan satu piece tu.. Strawbery tu kami beli di Salsburry, kira macam kedai runcit la.. Sayuran, roti & buah di sini pun murah dan paling penting – SEGAR!

Halal Pizza in London

Halal Pizza in London 3

Halal Pizza in London 2

Satu lagi yang menarik perhatian saya ialah pengangkutan ala2 beca di sini.. tapi yang bawa semua anak2 muda yang handsome dan sado! Haha.. tapi kami tak naik, setakat tengok aje..

Trishaw Oxford Street

Kalau anda naik tube, anda boleh berhenti di Bond Street Station ATAU Oxford Circus Station.. tapi kalau kaki tu larat melangkah, jalan kaki aje la dari hotel anda, boleh berlenggang kangkung dan mengamati keindahan bangunan dan pepohon.. Chewah..

Owh, di sini juga ada the famous PRIMARK! WAJIB datang, barang2 super duper murah, expecially baju kanak2.. Tshirt Iemrand harganya 1.5pound sehelai! Nasib baik sebelum masuk dah baca Al – Fatihah 7x, kalau tak, mau sawan borong baju budak2 aje.. hahahah

Saya akhiri catatan dengan gambar kenangan di sana.. Enjoy the pictures ya.. ?

Marks and Spencer Oxford Street

Oxford Circus

Oxford Street 2

Oxford Street 3

Oxford Street 4

Oxford Street 5

Oxford Street

Autumn in London – Hyde Park

Assallammualaikum wbt

Saya selalu teringin nak merasai musim luruh.. Kagum melihat Allah menjadikan alamnya berwarna keemasan, merah, jingga dan coklat apabila tiba musim luruh. Selalu tengok gambar aje, Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, kali ni dapat merasa sendiri musim luruh di London dan Paris.

Musim luruh ni, sejuk dan kadang kala anginnya kuat, so memang kena ada jacket dan bawaklah sarung tangan. Siangnya pendek.. Jam 4.30 petang dah macam jam 7 petang.. Tapi cuaca yang sejuk dan nyaman tu buat kami seronok berjalan-jalan.

Hari pertama sampai di London, 07/11, memang kami jet lag, 13 jam dalam kapal mmg buat badan saya rasa lembik.. haha.. So hari pertama, mmg berehat saja di apartment.. Lepas asar baru kami keluar berjalan-jalan di sekitar Bayswater. Macam saya cakap tadi, siangnya pendek, maka bila keluar selepas Asar, dah jadi macam keluar selepas Maghrib. Destinasi pertama, cari tempat makan.. Alhamdulillah, ada kedai orang Turki di Bayswater, jadi kami pesan seekor ayam dgn salad dan fries, harga 9.95 pound. Soft drink mahal ye di London, 1.50pound setin! Jadi kalau anda ke mana-mana, pastikan bawa air masak sendiri. Kalau menginap di hotel, beli air mineral dalam botol besar tu dan masukkan dalam botol kecil, memang save banyak kalau bawak air sendiri.

Hari kedua, kami menyusuri Bayswater dan menuju ke Hyde Park.. Masya Allah, cantiknya park ni.. Macam lukisan, kuning, jingga, merah, coklat, hijau, putih, memang tenang dok di sini.

Hyde Park ni adalah salah satu taman terbesar di London. Asalnya, ia adalah tempat kerabat diraja memburu, tetapi lama kelamaan, ia menjadi taman yang dibuka kepada orang awam.. Tupai dan burung merpati kat sini, gemuk2 belaka… Geram tengok, rasa nak picit sekor2.. Haiwan-haiwan ni juga sangat jinak, dah biasa agaknya tengok manusia di taman tu kan.. Ramai pelawat masa kami di Hyde Park ni, dan ramai yang berjogging.. Memang best la kalau dapat berjogging kat sini, pemandangan yang cantik, cuaca pun nyaman untuk beriadah.

Untuk sampai ke Hyde Park, anda boleh menaiki tube dan berhenti di station Bayswater. Keluar aje dari station tu, dah nampak Hyde Park.

Taman ini sesuai untuk anda yang sukakan alam semulajadi, nak berehat seketika, dan nak tengok bagaimana orang2 di sana menguruskan taman mereka. Memang cantik dan bersih.. Kalau musim panas dan musim bunga, boleh buat picnic di sini, bawa saja tikar, makanan dan minumam.. Pasti seronok dan tenang dengan hembusan angin dan pemandangan indah dari pepohon..

Saya tinggalkan anda melayan gambar2 kami di sana.. Maaf la sangat2, syok sendiri kami ni sebab berselfie sakan.. Haha.. Insya Allah akan saya update lagi informasi berkenaan Hyde Park ini..

Hyde park - pigeons

Hyde Park - Princess Diana

Hyde Park 1

Hyde park 2

Hyde park 3

Hyde Park 4

Hyde Park 5

Hyde Park 6

Hyde Park 7

Hyde Park 8

Hyde Park 9

Hyde Park 10

Hyde Park 11

Hyde park autumn leaves