Tag Archives: perlis

Sawadika- Sehari di Hatyai – Songkhla Zoo

Assallammualaikum semua

Seperti yang telah diberitahu pada posting sebelum ini, saya dan keluarga mertua telah melawat Zoo Songkhla pada 03Februari, 2013.

Perjalanan bermula dari Padang Besar, Perlis.  Sepanjang perjalanan menuju ke Songkhla, saya dapati negaranya lebih kurang Malaysia sahaja.. Cuaca pun sama, so kalau ada sesiapa nak ke Songkhla ni, tak payah ler nak poyo2 bawak kot bagai ye, cuaca sama je dik non! huhu..

Immigration Padang Besar

Kami ke sana dengan van yang telah disewa bersama dengan pemandu cum tourist guide, iaitu Abang Man yang hensem (sorry, abang Man dah kahwin, anak 3 ye.. sekian, fullstop) hehe.. Kalau ada yang nak menggunakan khimat Abang Man untuk ke Hatyai, boleh tinggalkan komen di ruangan komen ye..  Kelebihan Abang Man ni, dia pandai cakap Siam, so kalau kena tahan dengan polis Siam (macam kami kena aritu) takder masalah sebab dia boleh menggunakan kemahiran bahasanya itu untuk berkomunikasi.. kalau kena kat kami, kami cakap Sawadikapppppppppp jer la memanjang.. muahahaha.. Abang Man ni based in Padang Besar, Perlis, dia dah kerap ke sana, so dia tahu selok belok & tempat untuk shopping & cari makanan halal (Abang Man, jangan lupa komisyen noo.. penat promote ni.. muahahah)

Abang-Man-Tourist-Guide-ke-Hatyai

Ni la van yang selesa yang kami sewa selama sehari tu..

Ni la van yang selesa yang kami sewa selama sehari tu..

 

Ok, back to the journey, lepas dah tukar duit Thai Bhat kat Padang Besar, kami pun memulakan perjalanan..

 

Papan Tanda Haytai

Di sepanjang jalan menuju Hatyai, saya dapat melihat gambar raja Thailand.. Saya difahamkan, raja tersebut sedang gering ketika ini..

Perjalanan ke Haytai Perjalanan ke Haytai 2

Setalah menempuh lebih kurang 40 minit perjalanan, sampailah kami ke Hatyai.. Dari jauh dah nampak signboard Welcome to Thailand! Sawadikaaaaaaa!

Welcome To Thailand Signboard

Perjalanan ke Haytai 3

Apabila sudah sampai ke bahagian pekan, jalan sudah mulai sibuk.. Di sini terdapat ramai penjual kalungan bunga yang akan menghampiri kereta2 yang berhenti semasa lampu merah, harga satu kalung bunga ialah TB10 – RM1.00

Penjual Kalungan Bunga di Haytai

Lebih kurang 15 minit kemudian, dah nampak dah signboard Welcome to Songkhla Zoo.. Yippieeeeeee! Anda tak mungkin terlepas zoo ni sebab banyak kali jugaklah jumpa sigboard Songkhla Zoo ni.. Pintu gerbang dia pun besar & cantik2..

Songkhla Zoo Signboard Welcome to Songkla Zoo

Pintu Gerbang Songkhla Zoo

Berbeza dengan Malaysia, zoo biasanya terletak di tepi jalan, tapi Zoo Songkhla ni terletak di hujung kawasan perumahan, di atas bukit.

Berbeza dengan Malaysia, zoo biasanya terletak di tepi jalan, tapi Zoo Songkhla ni terletak di hujung kawasan perumahan, di atas bukit.

 

Ok, ini jalan masuk ke Songkla Zoo.. Nak masuk ke dalam pun jauh babe, memang kena naik keta @ tut tut la.. tapi kalau gagah perkosa, boleh jer jalan sampai ke dalam.. 🙂  Cuaca tidak menyebelahi kami kerana hujan sudah mula renyai2 semasa kami tiba..

Jalan masuk ke Songkhla Zoo Jalan Masuk ke Songkhla Zoo 2

Jalan Masuk ke Songkhla Zoo 3

Inilah kaunter tiket Songkhla Zoo.  Seorang pelawat dikenakan TB100 (RM10.00), dan kereta pula dikenakan caj TB50 (RM5.00), so kami sekeluarga kena bayar TB850.00.  Soalannya – berapa ramaikah ahli keluarga saya yang membuat rombongan cik kiah ke Songhkla Zoo pada 03/02/2013? Ha, cepat2 kira.. heheheh

Check Point Zoo Songkhla

Songhkla Zoo ini amatlah luas sekali.. Berbeza dengan Malaysia, yang mana jarak antara kandang hanyalah sepelaung, kat sini pulak kena naik kereta @ train yang disediakan oleh pihak zoo bagi melawat setiap kandang..

Di sini juga ada masa-masa tertentu untuk pertujukan haiwan seperti burung, singa laut & harimau.. Tapi masa kami bergegas pergi ke pertunjukan burung, dah habis dah.. sempat tengok dalam 5 minit la.. rugiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Bird Show Stage - Songkhla Zoo

Ini la stage tempat Bird Show tu..
Tengok stage jer la yer..

Bird Show - Songkhla Zoo

Sempat tengok burung helang ni terbang dari tangan
abang ni kepada kawan dia kat bawah.. huhu

Bird Show - Songkhla Zoo 2

Terbang sekejap……
aik, dah sampai..
sekian!

Survival of the Wild Signborad - Songkhla Zoo

Orang ramai yang telah sampai lebih awal..

Usai sahaja pertunjukan ni, kami bergegas nak tengok seal show, tak nak ketinggalan lagik, so terus naik keta dan vroommmmmmm ke tempat seal show.

Arca Penguin @ Songkhla Zoo

Ini arca penguin di tapak pentas seal show.. Dalam flyers kata ada penguin, tapi kami perg, tak ada pulak.. sedih lagik.. Arca Seal @ Songkhla Zoo

Seal Presentation Signboard Songkhla Zoo

Seal presentation ni memang amatttt menghiburkan! Ada dua ekor seal (anjing laut) yang membuat persembahan.. Tengok jer la gambar2 tu ek, memang best!

Seal Show= Songkhla Zoo

Seal Show= Songkhla Zoo 2

Seal Show = Songkhla Zoo 3 Seal Show = Songkhla Zoo 4 Seal Show = Songkhla zoo 7

Seal Show = Songkhla Zoo 5

Seal Show Kissing Show - Songkhla Zoo 9

Seal ShowKissing Show - Songkhla Zoo 8

Ni namanya Macho, dia lebih besar dari anjing laut yang pertama tadi..

Ni namanya Macho, dia lebih besar dari anjing laut yang pertama tadi..

Seal Show - Songkhla Zoo 6 Seal Show - Songkhla Zoo 8 Seal Show - Songkhla Zoo 9

Macho melompat ke udara untuk menyentuh bola dengan hidungnya

Macho melompat ke udara untuk menyentuh bola dengan hidungnya

Seal Show- Songhkla Zoo 10 Seal Show- Songkhla Zoo 10

Lepas menonton pertunjukan seal tu, kami naik kereta balik dan menuju ke sangkar burung.. masa ni hujan lebat so kami tak turun, ambik gambar dari dalam van aje.. Arghhhhhhhhhhh, rugi! huhu

Ini laluan di antara sangkar burung2 di zoo tersebut

Ini laluan di antara sangkar burung2 di zoo tersebut

Burung @ Songkhla Zoo

Ini ler satu-satunya burung yang kami nampak dari dalam van.. huhu

 

Dari sangkar burung, kami ke kandang gajah.. ada 3 ekor gajah kat sini.. kandang ni besar ye kawan2, memang luas, sesuai la dengan fizikal gajah yang besar kan.. Nampak happy je gajah ni..

Gajah Elephant @ Songkhla Zoo

Dari kandang gajah, kami meneruskan perjalanan ke kandang harimau.. Kat dalam kandang ni ada lebih kurang 6 ekor rimau, semuanyaaaaaaaaa nampak sihat dan aktive!

Harimau Tiger @ Songkhla Zoo

Ini yang paling menarik perhatian saya – harimau putih.. ada 2 ekor, sekor rehat2 di bahagian atas, sekor lagik sedang bersiram.. besar woooo.. dia dok perhati je pengunjung2 kat bahagian atas.. mungkin rimau ni berpikir, kalau aku BBQ ke, masak masam manis ke, tak pun buat daging manusia masak merah ke, ok gak kot? muahahahhaHarimau Putih @ Songkhla Zooia  Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo 2 Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo 3

Dari kandang rimau, kami ke Pulau Oran Utan, tapi hampa sekali lagik sebab tak ada sekor pun orang utan, ada orang utan batu je! Keciwa..  🙁

Pulau Orang Utan @ Songkhla Zoo 2

Ni kat sangkar monyet, si kecik ni tak tahan, busuk katanye.. poyo! huhu

Ni kat sangkar monyet, si kecik ni tak tahan, busuk katanye.. poyo! huhu

Gibbon @ Ungka Island Songkhla Zoo

Dari Pulau Orang Utan, kami ke Gibbon Island, atau nama kampungnya, Ungka.. hehe

Ungka Hitam @ Songkhla Zoo Ungka 2 @ Songkhla Zoo

Arapaima @ Songkhla Zoo

Ikan Arapaima, nampak dalam gambar kecik, tapi panjangnya lebih kurang sedepa.
Ikan ini sengaja diletakkan dalam kolam agar ungka2 ini tidak meredah air untuk melarikan diri.

Arapaima 2 @ Songkhla Zoo Arapaima 3 @ Songkhla Zoo

Sekali je ikan ni melompat, tapi sangat pantas, nampak sikit je bahagian badannya..  Bila nampak aje ikan ni, ungka2 tu bersahut-sahutan, mungkin memberi amaran kepada kawan2 yang musuh sedang berada di dalam kawasan mereka..Ungka @ Songkhla Zoo

Ungka Coklat @ Songkhla Zoo

Dari Pualu Ungka, kami bergerak ke Anjung Tinjau.. View kat sini memang awesome! Sangattttttttttttt cantik!!

Pemandangan dari Songkhla Zoo

Sewaktu di anjung tinjau, hujan dah mula lebat semula, so kami mengambil keputusan untuk keluar untuk ke destinasi seterusnya..

Dalam perjalanan keluar, kami nampakla Songkhla Water Park.. Disebabkan mengejar masa & hujan, tak dapat la singgah.. Maybe next time, Insya-Allah 🙂

View of Songkhla Zoo Waterpark 2 View of Songkhla Zoo Waterpark Bye2 Songkhla Zoo

Bon Voyage Songkla Zoo!Bon Voyage @ Songkhla Zoo Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla 3 Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla 2

Pemandangan Songkhla Zoo dari jalanraya

Pelawat menemui web ini melalui carian:

Kereta sewa hatyai ke padang besar,tempat menarik di songkhla,sewa van ke hatyai,tempat menarik di hatyai dan songkhla,tempat menarik di songkhla thailand

Cuti-Cuti Malaysia – Taman Ular & Reptilia, Sungai Batu Pahat, Perlis

Assallammualaikum Semua

Apa perasaan anda kalau tengok Ular? Geli geleman? Seram? Biasa jer? Rasa nak picit2? Ha, moh ler ke Taman Ular di Sungai Batu Pahat Perlis kalau nak tengok Ular secara lintas lansung & live ye.. haha

Binatang ni, Orang Melaka panggil ULAU, orang Utara panggil Ulaq, Orang Perak panggil Ulor, orang putih panggil SNAKE.. hahahah

Teringat ada kat sekolah dulu, ada tongue twister orang melaka ada ayat ni – Ulau besau melingkau atas pagau kena kejau.. saper tahu sebut boleh kawin dengan orang melaka :p

Ok, ini dia fakta2 tentang Taman Ular & Reptilia di Sungai Batu Pahat, Perlis ini –

Fakta Tentang Taman Ular & Reptilia Perlis

Fakta Tentang Taman Ular & Reptilia Perlis

 

Selamat Datang Ke Taman Ularzzzzzzzz!

Selamat Datang Ke Taman Ularzzzzzzzz!

 

Bayaran masuk ke Taman Ular, Perlis

Bayaran masuk ke Taman Ular, Perlis

 

Snake Farm Perlis

 

Ular Sawa Bersalin Kulit

Kulit Ular Sawa

 

Ular Air yang bernama Ular Belalai Gajah

Ular Air yang bernama Ular Belalai Gajah

 

Sign Autograph jap kat Taman Ulaq.. hehe

Sign Autograph jap kat Taman Ulaq.. hehe

 

Ruangan Galeri Ular

 

Suasana Galeri di Taman Ulau

Suasana Galeri di Taman Ulau

 

Rupa Galeri Akuarium Ular di Taman Ular Perlis

 

Ular di Taman Ular Perlis 4 Ular di Taman Ular Perlis Ular di Taman Ular Perlis 2 Ular di Taman Ular Perlis 3

 

"Manja

 

Dari Jauh tau Ulau ni datang - Texas Ratsnake!

Dari Jauh tau Ulau ni datang – Texas Ratsnake!

 

Zon Pit di Taman Ular PerlisAlam Iguana & Kura2 Taman Ular Perlis

 

Ini la rupa PIT di Taman Ular ni..

Ini la rupa PIT di Taman Ular ni..

Ha, iguana ni memang seriously, saya geli geleman.. Ntah, rasa creepy jer tengok rupa dia ni.. Seram.. Tengok gambar pun rasa geli geleman ni. haiyaaaaaaaaaaaa, tolong2!!! tak leh tengok lama2..

Sumpah2 di Taman Ular Perlis Sumpah2 di Taman Ular Perlis 2

Iguana di Taman Ular Perlis

 

Solomon Island Mangrove Monitor atau dalam bahasa melayu asli - BIAWAK!

Solomon Island Mangrove Monitor atau dalam bahasa melayu asli – BIAWAK!

Kandang Ular Sawa di bahagian luar taman Ular

Kandang Ular Sawa di bahagian luar taman Ular

Ayam yang menjadi makana Ular Sawa

 

kandang Buaya Kerdil di Taman Ular Perlis Buaya Kerdil di Taman Ular Perlis Buaya di Taman Ular Perlis  Zon Beruk di Taman Ular Perlis Kandang Tedung Selar di Taman Ular Rumah Tedung di Taman Ular Perlis

Secara keseluruhan, memang puas hati dapat datang sini.. Iye la, kat sini aje dapat up close & personal dengan Cik Ulau ni kan.. hehe.. Cuba kalau terjumpa kat tepi semak ke, kompem gigil kepala lutut, tapi kat sini rileks jer la sebab tau depa dalam kurungan kan.. Jadi kalau ada kelapangan, bawaklah diri sendiri @ family melawat Taman Ular di Sg Batu Pahat, Perlis ni ye 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

taman ular perlis,waktu operasi taman ular perlis,harga tiket taman ular perlis,bayaran masuk taman ular perlis,taman ular batu pahat perlis

Kan best kalau tinggal di kampung…

Saya baru balik dari Perlis..  Ini kampung suami saya.. Seronok betul balik kampung..  Aduhai, berat rasa hati nak balik ke KL nih..

Kalau diberi pilihan tinggal di KL atau balik kg, saya tanpa berfikir panjang, akan tetap AFundi untuk balik kampung.. Suasana kampung yang tenang, damai dan segar, memang amat menyenangkan.. Semuanya segar.. Tak berjerebu dan kusut macam di KL nih.. Bila saya balik kampung, semua makanan yang dihidangkan adalah hasil air tangan ibu dan ayah mertua.. Dari sayur, ikan keli, daging kambing dan daging ayam, semua mertua saya yang tanam dan bela..  Kehidupan mereka bagaikan sungguh simple dan mudah, bermacam2 jenis sayuran sepeti cili, kangkung, terung, bayam dan sawi, di tanam di keliling rumah, begitu juga dengan buah2an seperti jambu, mangga dan pisang, termasuk juga kelapa.  All fresh from the garden..

Di waktu malam, suasana aman dan tenteram, tiada bunyi motor mat rempit atau hon bertalu2, atau kereta yang bingit.. yang ada hanya bunyi unggas & pohon2 yang gemersik.. Cuaca pun dingin dan santai.. Agaknya saya ini sentimental orangnya, sebab itu saya suka pada kedamaian.. Lain orang, lain pandangan dan citarasa, kan?

Owh, saya juga suka sangat pada rumah melayu lama.. tapi sekarang, susah betul nak jumpa rumah sebegitu,  kecuali jika menyusuri kawasan2 kampung lama yang masih belum tercemar.. Saya suka bila melihat rumah2 melayu lama ini ketika hari raya, kenduri kahwin atau pada bila2 masa sahaja, kerana seakan ada “keseronokkan dan kegembiraan luar biasa” apabila melihat dan memiliki rumah melayu lama ini.. Harap2 saya dan suami ada rezeki untuk memiliki atau membina rumah sebegini..

Saya harap saya dan suami dapat balik ke kampung dan tinggal tetap di sana dalam masa terdekat..  Perancangan kami, kami ingin balik kampung dalam masa 10 thun lagi.. Insya-allah kami akan sama2 mengusahakan ternakan keli dan cacing kosmetik, serta kambing qorban & aqiqah yang diusahakan mertua saya ketika ini..

Buat masa ini, saya menghitung hari untuk balik lagi ke perlis.. 🙂

Di post akan datang, mungkin saya akan menceritakan keunikan dan tempat2 yang boleh dilawati di perlis.. Tunggu ya!!

p/s: – bagaimana dengan anda, lebih suka tinggal di bandar @ di kampung.. mari kita kongsi beramai2..