Tag Archives: percutian di Amsterdam

Merentas Sempadan – Dari Ghent ke Brussels (Bahagian Akhir)

Assallammualaikum wbt

18.07.2013 – hari ke 9 berpuasa! Alhamdulillah, masih diberikan kekuatan & kesihatan untuk puasa.. Semoga Allah mudahkan urusan kita semua pada hari ini & semoga puasa kita lebih baik dari semalam, Insya-Allah 🙂

Finally, hari ni dapat nak menulis tentang Grand Place, Brussels!  Grand Place ni adalah salah satu tempat paling packed, sebab lawatan anda ke Brussels tak lengkap kalau tak ke sini.. Sini kiranya cam meeting point la.. Ada beberapa bangunan di Grand Place ni.. Nama lain bagi Grand Place ialah Grote Markt.  Di sini juga terletaknya Town Hall dan The Breadhouse (French: Maison du Roi, Dutch: Broodhuis). Grand Place ni berukuran  68 by 110 metres (223 by 360 ft) dan diiktiraf sebagai tapak sejarah UNESCO.

 Grand Place

 The Grand Place, with its ornate baroque and gothic guild houses, is listed as a UNESCO World Heritage site, and one of the most beautiful squares in Europe. Built as a merchants market in the 13th century, it serves as the city center and a great place to enjoy Belgian hospitality at one of the many terrace cafes. It is also a venue for many concerts & events throughout the year and during the warmer months has a vibrant, daily flower market.

Kami memulakan perjalanan dari hotel kira2 jam 9.30 malam.. Cuaca serendah 9C so memang pakai berlapis2 baju, siap bawak selimut untuk anak saya.. Jalanraya masih lagi sibuk so still feel safe masa tu..

Kira2 20 minit kemudian, kami sampai ke Grand Place.. Waktu tu, tak ada lampu lagi, keadaan sekeliling malap, cuma ada beberapa biji lampu saja dihidupkan.. Namun ramai tourist yang dah lepak2 sambil minum beer.. Polis pun ada sebab ada beberapa orang tengah set up pentas untuk Pesta Jazz keesokan harinya..

Brussels Jazz Marathon

 

Inilah dia rupa Grand Place pada waktu malam, sebelum dilimpahi cahaya..

Grand Place 2

 

Tiba-tiba, keadaan terang semacam.. jeng jeng jengggg!  Grand Place pun serta merta berubah rupa!!

Grand Place

 

Bangunan sekeliling pun mula bermandikan cahaya.. Masa ni semua tourist pun mula la bangun dan masing2 tak lekang cakap wahhhhh, ooooooooooo, aaahhhhhhhhhh, woooooooooooowwwwwwwww, termasuklah akak jugak dik non! haha.. Di waktu siang, bangunan2 ni nampak cantik, tapi bila malam, bangunan2 di situ seakan2 menjadi bangunan yang dibuat dari kaca @ kristal, sangat cantik!  Tak dapat nak describe, biar gambar aje berbicara, anda lihat beza bangunan di waktu siang & di waktu malam 🙂

 

Grand Place Brussels 1

Grand Place 3 Grand Place 6

Grand Place 11 Grand Place 10 Grand Place 5

Grand Place Brussels 2Grand Place 9

Grand Place 4

 

Grand Place 7

 

 

 

Grand Place 8

Grand Place DayGrand Place 12

Grand Place 16

Grand Place 13 Grand Place 14 Grand Place 15

Grand Place Guilds Grand Place 17

Antara banyak2 bangunan, yang paling menarik perhatian saya ialah The Town Hall.. Subahannallah, betul2 macam bangunan kristal..

Grand Place Brussels 3

 

Grand Place at Night

 

Town Hall 3

 

Clock at Grand Place

Lenguh jugak kepala terteleng2 tengok semua bangunan.. haha.. Rasa tak puas, macam nak baring kat situ & tengok semuanya!  Tapi masa tak mengizinkan.. Kami pikir nak kena jalan balik ke hotel, risau gak sebab kena lalu jalan yang agak sunyi sebelum jumpa jalan besar.. So dengan hati yang berat, kami melangkah balik.. Bye2 Brussels.. Semoga kita dapat bertemu lagi suatu hari nanti.. 🙂

 

Kembara Amsterdam 12 – Gray Line Canal Cruise

Assallammualaikum semua..

Tavelog kali ni saya teruskan dengan pengalaman menaiki canal cruise di Amsterdam.  Kat Amsterdam ni banyak pilihan untuk canal cruise, tapi kami naik Gray Line sebab boleh redeem ticket free dengan pembelian Holland Pass.  Kami bagi je ticket pada Kapten  & dan boleh naik bot tu.. Perjalanan mengambil masa lebih kuran sejam.. Tapi saya minta maaf la sebab kualiti gambar tak berapa nak best kerana cermin kapal tak berapa nak bersih 🙁

Bot untuk Canal Cruise ni boleh dinaiki di Amsterdam Central.. Bila sampai di Amsterdam Central, anda jalan terussssssss aje sampai la nampak bot2 ni belah kiri anda.. Setiap nama company tertulis kat atas pejabat so u can choose whichever company that u like.. The price for one cruise depends on the company, duration etc.  For Grayline, the one hour cruise cost 14Euro (but was free coz we redeemed the ticket that we had with Holland Pass.

 

No 1 canal cruise

 

Nevertheless, seeing Amsterdam from the water gave us a different perspective and different views of the buildings – but still, the view was so beautiful!  One hour seems so short for us.. Its seems that there are more to see, more to view..  (aik, biru mata hitamku.. hahaha)  Kalau anda ada budget lebih, ambillah private cruise di waktu malam sebab cantik sangat tengok bridges & canals ni di waktu malam tau.. Plus, boleh berhenti sana sini untuk ambil gambar & menikmati pemandangan.. saya golongan marhaen, tak mampuuuuuuu! huhu..

Untuk cruise yang saya naiki ni, diorang bagi free headphone, dan boleh dengar penerangan menegnai setiap tempat yang kami lalui.. Menurut penerangan, dulu2 mana la orang2 ni tahu membaca semua kan, so untuk mengenali rumah masing2, mereka menggunakan patung yang diukir depan rumah.. Contohnya, kalau rumah pengembala kambing, ada kepala kambing depan rumah.. kalau jual cheese, ada cheese @ kepala lembu.. Errr, kalau rumah tok mudim???? ahaksssss, i leave it to your imagination! muahahahah

Ok, Captain on Board, let start the cruise! 🙂

Canal Cruise Gray Line Amsterdam
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 2 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 3 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 4 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 5 7 Bridges

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 5 7 Bridges Close Up
The famous 7 bridges 🙂
Kalau malam mesti lagi cantik sebab ada lampu..
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 9
House Boat
Macam mana ler gayanya tinggal dalam bot ek?
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 15
Bangunan ni dibuat pada tahun 1687!
dah beratus tahun tapi masih kukuh!

 

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 6 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 7 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 8 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 10 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 11 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 12 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 13
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 16 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 17 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 18 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 19

Amsterdam Central- view from the sea 🙂

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 20 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 21

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 14

The “Dancing Houses” – this is what they call these houses in Amsterdam..

Kalau tengok rumah ni betul2, memang senget2.. Canal Cruise Gray Line Amsterdam 22

This is the Captain.. Handsome kan walaupun dah tua!

Dan masih gagah, boleh tarik bot ni sorang2 hokay!

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 23 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 24 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 25 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 26 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 27

Gambar ni diambil lebih kurang jam 10.30 malam! Ni actually tempat pertama yang anda akan lalu kalau naik canal cruise.. Lovely sight.. Hadoi.. I need another vacationnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!

 

Kembara Amsterdam 11 – Natura Artist Magistra Zoo

Assallammualaikum semua

Dah makan tengahari ke?  Cuaca sekarang ni panas sungguh kan.. nak keluar makan pun malas.. jadiknya saya menulis la pasal lawatan ke Amsterdam lagik ye..

19.05.2013 merupakan harijadi anak saya yang ke 3.. So dah pakat2 dengan suami nak bawak dia gi Zoo.. Excited gak sebab 1st time nak tengok zoo di bahagian Europe kan.. So pagi2 tu kami dah keluar.. Dah bawak siap2 sandwich, pisang, roti, air milo + air masak semua.. Kami menggunakan free pass yang kami dapat dengan pembelian Holland Pass untuk ditukarkan kepada 24 hour GVB ticket.. Gambarnya boleh tengok kat bawah tu ye.. Dari Schipol, kami naik bus ke Amsterdam Sloterjik, dari sana pulak naik tram ke Amsterdam Centrale & tukar tram untuk ke Artist Zoo.  Berikut adalah perbelanjaan kami untuk 19.05.2013.

p/s:  untuk detail perbelanjaan, saya akan buat entry khas ye… so tak bercampur2 dengan entry tentang lawatan.. 

19052013

Kami terlepas satu stesen, so kami turun di stesen yang berikutnya.. Tiba di stesen tram tu, kami tercangak2 gak.. kiri kanan semua bangunan aje.. mana pulak ler zoo ni kan??? Rupanya zoo tu memang dalam kawasan bandar.. Masa tiba kat sana, orang punyalah ramaiiiiiiiiiiiiii, sampai keluar beraturnya.. Nasib baik dah ada free ticket dengan pembelian Holland Pass, so kami redeem aje tapi untuk birthday boy, kena beli sebab umur 3 tahun ke atas dah kena bayar.. Untuk masa pembukaan & harga tiket, sila rujuk di bawah:-

 

Ticket and opening time for Artist Zoo

 

How to go to Artist Zoo Amsterdam

 

 

Artist Zoo ni dah berusia 175 tahun tau!! Dah lama sangat kan?  Masa masuk tu, saya anggap zoo ni macam typical zoo la, ada binatang2 aje kan, tapi silap la impression saya.. Artist Zoo ni aquarium, planetarium, small park untuk kanak2 main gelongsor, cafe dan perpustakaan! Hebat betul.. Zoo ni sangatlah bersih, siap ada taman bunga tulips lagik tu, boleh piknik kat sini tau! Kalau anda ada anak2, sesuaiiiiii sangat la nak pegi sini, highly recommended!

Jom tengok gambar2 kat sana, sambil tu saya akan berikan description sekali yek!  Sebelum tu sila baca history Artist Zoo ni 🙂

Artist Zoo History

Map ni boleh dibeli dengan harga 2Euro.

Map ni boleh dibeli dengan harga 2Euro.

Artis Royal Zoo

 

Birthday boy yang excited nak tengok gajah! hehe

Birthday boy yang excited nak tengok gajah! hehe

 

Ok, ni tram station tempat kami brhenti.. kalau anda ke zoo, advisable naik dari sini sebab kalau berhenti kat tram station yang sebenar, ramaiiiiiiiiiiiiiiii sangat, berebut nak naik!

Tram Station Natura Artist Magistra Zoo 1 Natura Artist Magistra Zoo 2 Natura Artist Magistra Zoo 3

 

Natura Artist Magistra Zoo Flamingos

Natura Artist Magistra Zoo Camel Natura Artist Magistra Zoo 4 Natura Artist Magistra Zoo 5

Tulipssssssssssssssss! Cantik sangat!

Tulipssssssssssssssss!
Cantik sangat!

Natura Artist Magistra Zoo 7

Natura Artist Magistra Zoo Peacock

Natura Artist Magistra Zoo Parrot Natura Artist Magistra Zoo 8

 

Natura Artist Magistra Zoo 17

Natura Artist Magistra Zoo 14

tengok gigi pun dah seram!
sebelum kita sempat goreng, dia dah baham tangan kita dulu! hahaha

 

Ini kat dalam Aquaria.. Seriously saya tergamam tengok ikan2 yang besar macam saya dalam Aquaria ni.. Tapi tak dapat nak ambik gambar sebab lampunya sangat malap, seolah2 macam dasar laut.. Anak saya menangis2 takut tengok ikan tu.. huhu.. Bukan sekor dua, tapi ada dalam 15 ekor.. kalau kena libas dengan ekor, rasanya hilang sebelah pipi saya! haha.. So gambar2 bawah ni jelah yang sempat ambik dalam Aquaria..

Natura Artist Magistra Zoo 10 Natura Artist Magistra Zoo 11 Natura Artist Magistra Zoo 12 Natura Artist Magistra Zoo 13 Natura Artist Magistra Zoo 15 Natura Artist Magistra Zoo 16
Natura Artist Magistra Zoo 18 Natura Artist Magistra Zoo 19 Natura Artist Magistra Zoo 20

Ha nampak tak chimpanzee ni? Semuanya berada di dalam sangkar atas kepala kita tau! So berhati2 jalan bawah ni sebab tak nak dapat “hadiah” istimewa dari mereka – apa lagik kalau bukan najis kan? hahaha.. Tapi jalan di bawah sangkar ni bersih tau, takder tanda2 najis pun.. nampaknya pihak zoo betul2 menjaga kebersihan..

Natura Artist Magistra Zoo 22

jangan la kacau!
orang tengah bertafakur ni!!

Natura Artist Magistra Zoo 21

Kandang gorilla ni bersebelahan dengan kandang chimpanzee.. Masya-Allah, besau betul gorilla ni.. muka pun sombong je, dia ingat dia hensem sangat ler tu! Pelancong pulak penuh keliling sangkar, lagik la dia berlagak poyo kan? ahaksss… Saya amazed betul tengok gorilla ni, memang besauuuuuuuuuu! First time tengok gorilla kan, so memang cam “perak” sungguh la.  Eh, of course la excited, ngko pernah tengok gorilla kat zoo malaysia ker? tak ada kan? hahahaha?

King of the Jungle! Gorilla!!!

King of the Jungle!
Gorilla!!!

Natura Artist Magistra Zoo 24 Natura Artist Magistra Zoo 25

 

 

Yang ni pulak geng2 monyet yang suka makeup.. tengok tu penuh blusher & eye liner kat mata.. Comey tak kak tonnnnnnnnnnn?? hahah

 

Comel tak kak tonnnnnnnnnnnnnn???

Comel tak kak tonnnnnnnnnnnnnn???

 

Bear ni sekor2 jer.. tu yang dia sedih, tiada teman untuk berbicara.. kesiannn dia.. 🙁

Natura Artist Magistra Zoo 27 Natura Artist Magistra Zoo 28

Eh, apa ni ambik gambar saya ni? Pegi2 jangan kacau saya!

Eh, apa ni ambik gambar saya ni?
Pegi2 jangan kacau saya!

 

Dah puas tengok binatang, rehat jap.. pegi ke bahagian tengah zoo, jumpa bunga tulips lagi! Alahai, cantik sangat, terpaksalah ambik gambar dengan bunga tulips tu! hehe

Natura Artist Magistra Zoo 30

 

Abang seladang yang gagah perkosa sedang makan tengahari..

Natura Artist Magistra Zoo 31

 

Yang ni pulak perpustakaan.. kami tak masuk pun.. rasa rugi lak..  🙁

Natura Artist Magistra Zoo 32

 

Lepas dah tengok seladang tu, kami melalui bangunan perpustakaan ni untuk ke bahagian satu lagi.. Masa melintas bawah bumbung tu, terasa ada angin yang sangat deras melalui bahagian kepala kami.. Bila kami dongak, nampaklah burung2 yang dinamakan European Vultures ni! Mak aiiiiiiiii, memang besauuuuuuuuuuuuuuu! Sayap dia lebih kurang sedepa tangan kita tau!

Natura Artist Magistra Zoo 33 Natura Artist Magistra Zoo 34 Natura Artist Magistra Zoo 35 Natura Artist Magistra Zoo 36 Natura Artist Magistra Zoo 37

 

Ni pulak ukuran sayap burung2 vultures bila mereka terbang.. besarrrrrrrrrrr tau!

Natura Artist Magistra Zoo 38 Natura Artist Magistra Zoo 39

Gambar ni diambil oleh seorang pelancong Mat salleh.. dia offer diri dia untuk ambikkan gambar.. Dia tu photographer pro kot, lense kamera dia pun dah 8 jengkal! hehe.. But i love this pic! Thank u encik Mat salleh! hehe.. belakang tu ialah restoran.. kami tak masuk pun sebab dah piknik kat tulips tadi makan bekalan yang dibawa..

Natura Artist Magistra Zoo 40

Taman permainan kanak2.. tinggi slide dia.. Si kecik tu tak nampak slide ni, kalau tak mau sampai malam dia nak mainnnnn jer kat sini.. huhu

Natura Artist Magistra Zoo 41

Berdekatan dengan Taman permainan, ada air terjun buatan manusia ni, memang kena lalu untuk pergi ke next section.. deras air dia..

Natura Artist Magistra Zoo 42 Natura Artist Magistra Zoo 43 Natura Artist Magistra Zoo 44

Percaya tak kalau saya bgtau ni bangunan di belakang zoo?? Tak percaya?? Ikut suka korang ler.. haha.. Seriuous, bangunan ni belakang zoo, yang memisahkan adalah sungai di tengah2 tu.. Macam saya kata tadi, Artis Zoo ni konsepnya ialah zoo dalam bandar, so memang dikelilingi kawasan perumahan & pejabat.. Tu yang saya terpikir, kot la gorilla ke, seladang ke, gimau ker terlepas, nahas la diorang ni semua kena makan.. huhuuuh

Natura Artist Magistra Zoo 45 Natura Artist Magistra Zoo 46 Natura Artist Magistra Zoo 47 Natura Artist Magistra Zoo 48 Natura Artist Magistra Zoo 49 Natura Artist Magistra Zoo 50 Natura Artist Magistra Zoo 51 Natura Artist Magistra Zoo 52

 

Masa kami sampai kat kandang Singa, kebetulan waktu makan.. Kami tengok singa2 ni diberi makan daging yang fresh & besar.. Demi Allah, singa ni besarnya macam sebiji kereta kancil ok!!! Sumpah besar! ternganga2 saya tengok size dia.. kalau dia hayun tangan sekali je, confirm la sadakallahulazim.. bayangkan keta Kancil hempap badan manusia, tak ke hancur kan?? Meremang2 bulu roma tengok saiz singa ni.. kalau lawan dengan singa malaysia, dia gelak2 jer sambil jilat tangan dia.. hahahah

 

 

Natura Artist Magistra Zoo Lion

Natura Artist Magistra Zoo 53 Natura Artist Magistra Zoo 54

Kat Artist Zoo ni pun ada Planetarium & cafe.. Yang uniknya, pintu toilet dilukis dengan zodiak2.. cool..

Natura Artist Magistra Zoo 59 Natura Artist Magistra Zoo 55 Natura Artist Magistra Zoo 56 Natura Artist Magistra Zoo 57 Natura Artist Magistra Zoo 58

 

Dah habis ronda2 kat Planetarium, saya gi masuk kedai souvenir.. mahal woooooooo! Last2 beli satu fridge magnet & postcard jer.. Sementara menunggu saya kat kedai tu, birthday boy sempat mengurat anak dara holland.. Amboiiiiiiiiii anak mama, taste internatinale! haha

Natura Artist Magistra Zoo 60
Natura Artist Magistra Zoo Swans

Tamatlah sudah satu lawatan yang sangat bermakna buat kami.. Rasa berbaloi sangat sebab bukan saja dapat tengok binatang yang tak ada kat Malaysia, tapi dapat masuk Aquaria, Planetarium, dapat tengok bunga2, ikan2 yang besarrrrrrr, kebersihan & keadaan zoo di benua Eropah!  Syukur Alhamdulillah.. terima kasih atas peluang ini Ya Allah..

Tram Route

Gambar kat atas ni adalah laluan tram..

Lepas dah melawat zoo ni, kami pergi makan pulak, lepas makan kami pergi naik canal cruise.. Insya-Allah esok saya update lagi ye.. Sayang anda semua! xoxo

Kembara Amsterdam 10 – Zaanse Schans – Windmills, Clogs & Cheese!

Assallammualaikum Semua!

Hari ini Hari Selasa, Semoga Anda Semua Ceria! hehe – pantun 2 kerat yang tak berapa nak berirama.. haha…

Bulan lepas, 18/06, pada waktu begini saya masih di Amsterdam, dan pada bulan lepas pada tarikh ini, saya berada di Zaanse Schans.. Ini adalah salah satu tempat yang wajib dilawati di Amsterdam.. Ia sebua perkampungan yang cantik, dengan rumah2 seperti rumah gula2 dalam cerita dongeng, kincir angin yang cantik, kedai cheese dan yang paling popular, kedai clogs @ terompah kayu!  Berada di sini sangat mendamaikan, cuaca juga menyebelahi kami kerana matahari memancar riang, namun diselangi dengan angin sejuk yang mencengkam tulang.. 5 lapis baju dipakai + satu kot, tapi masih terasa dingin yang menusuk2 bila angin datang menyapa.. (sorry, hari ni mood jiwang2 so ayat pun macam minah bunga! ahaksss)

Kami ke sini dengan menaiki bus dari Amsterdam Centrale.. Anda boleh ambik train & berhenti di Amsterdam Centrale.  Kemudian, bila anda keluar dari bangunan, belok ke kanan.  Anda akan nampak banyak tram & bus di situ.. Bus ke Zaanse Schans berwarna merah, nombor 391.. sangat mudah untuk mengenali bus ni sebab ada tertulis perkaatan Zaanse Schans di hadapan bus tersebut.. harga tambang saya tak ingat, esok saya update semula.. Pemandunya seorang Islam kerana apabila melihat saya, beliau segera memberi salam.. Itu yang indahnya Islam, pegucapan salam kepada saudara seagama terus mengikat kemesaraan.. 🙂

Bagi saya, menaiki bus lebih mudah kerana ia berhenti betul2 di hadapan Zaanse Schans Museum.. hanya perlu berjalan lebih kurang 5 minit untuk ke pintu masuk.. Kalau naik train, agak jauh juga anda perlu berjalan.. Masuk adalah PERCUMA!! Ye, percuma ye adik2! Tapi nak masuk muzeum kena bayar 9Euro.. dalam ni ada cafe, kedai cheese, kedai clogs & kedai cenderamata.. Tapi harga sangat ler mahal.. kalau nak beli seketul dua untuk kenangan boleh la..

Informasi mengenai Zaanse Schans, sila rujuk gambar2 di bawah..

Welcome to Zaanse Schans

 

How To Go To Zaanse Schans

 

 

Attractions at Zaanse Schans

 

 

Berada kat sini, memang rasa cam dalam fairy tale, mungkin sebab persekitarannya, suasananya yang damai.. Hampir sehari kami habiskan masa kat sini.. Sempat juga berpiknik sekejap kat tepi tasik, makan sandwich & buah2an..

 

Zaanse Schans 11

Anak saya complaint sebab pakai baju banyak lapis!
2 sweater, 3 long sleeve!
Seluar panjang + jeans lagik.. hehe
Sejuk sangat!

Zaanse Schans 19

Jambatan ni akan terangkat bila ada kapal nak lalu.
lepas tu, ia kembali sebagai jambatan yang lurus
rezeki kamu nak tengok jambatan ni terangkat 🙂

Zaanse Schans 43

Zaanse Schans 1 Zaanse Schans 2 Zaanse Schans 3 Zaanse Schans 4 Zaanse Schans 5 Zaanse Schans 6 Zaanse Schans 7 Zaanse Schans 8 Zaanse Schans 9 Zaanse Schans 10 Zaanse Schans 12 Zaanse Schans 13 Zaanse Schans 14 Zaanse Schans 15 Zaanse Schans 17 Zaanse Schans 18

Zaanse Schans 16Sape berani nak naik ferry tu?
2 euro aje! huhu
Zaanse Schans 21 Zaanse Schans 22 Zaanse Schans 23 Zaanse Schans 24 Zaanse Schans 25 Zaanse Schans 26

Ok, ni dah masuk kawasan muzeum & kedai terompah kayu.. Di sini ada demonstrasi membuat terompah ni.. Kalau boleh, pastikan dapat tempat duduk jadik anda boleh lihat dengan lebih jelas proses membuat terompah ni.. Harga cenderamata terompah2 ni agak mahal juga.. Satu keychain harga 3.95euro, padahal benda yang sama kat Amsterdam Centrale baru 1Euro.. Seronok tengok demo buat terompah tu & rasa teruja tengok terompah2 yang berwarna warni! Tapi bila kira2 balik syiling tak cukup, tak jadi le beli, mampu ambik gambau aje! haha..

Zaanse Schans 29


Iemrand cakap – besar la kasut ni mama!
Tak muat! haha

Zaanse Schans 28 Zaanse Schans 30 Zaanse Schans 31 Zaanse Schans 32 Zaanse Schans 33 Zaanse Schans 34 Zaanse Schans 35 Zaanse Schans 36 Zaanse Schans 37 Zaanse Schans 38 Zaanse Schans 39 Zaanse Schans 40 Zaanse Schans 41

 

Dari Zaanse Schans anda boleh ke Marken & Volendam, tapi kami tak pergi sebab hari dah petang & kami rushing nak balik ke Amsterdam Centrale untuk berjalan2 kat sana pulak.. My review of this place – MUST VISIT! Pergi awal pagi jadi anda ada banyak masa untuk menikmati pemandangan & boleh ambik gambar dari angle yang cantik2… Bila dah tengahari sikit, orang dah ramai, tak berapa best nak bergambar… Kat sini ada juga beberapa tempat untuk Bed & Breakfast.. Best woo kalau dapat tido kat sini, nyaman je, bangun2 tengok kincir angin kan.. hehe.. So make sure ye, tempat ni harus dilawati kalau ke Amsterdam!

 

Kembara Amsterdam 9 – Wordless Friday – Zaanse Schans

Windmill Zaanse Schans