Tag Archives: pengalaman melancong ke Amsterdam & Belgium

Merentas Sempadan – Dari Ghent ke Brussels (Bahagian 3)

Assallammualaikum semua..

Masuk hari ni dah 8 hari kita puasa.. Kejapnya masa berlalu! Kalau zaman kecik2 dulu ni, dah tanda kalendar siap2 dan setiap hari kira berapa hari lagik nak raya kan? hehe.. Harap2 jangan ler ada mak2 budak @ bapak2 budak yang buat perangai cam ni, malu kat anak tau! haha..

Ok, bersambung dari entry yang dulu.. Masa kami singgah kat kedai kebab tu, hujan batu yang turun ok! saya tak tau la anda nampak ke tak, tapi cuba tengok betul2 bahagian yang saya bulatkan tu.. ha, tu ler bentuk ujan batunya.. besar2 manik camtu, sakit gak badan bila kena la! haha.. kalau pakai payung pun bengkok dibuatnya!

Hujan Batu di Brussels

Jadinya, kami pun makan pelan, minum teh pelan2 dalam kedai tu.. tuan kedai tu pun ok je, takder la kata nak halau kitaorang ke.. so we took our own sweet time dalam cafe tu..

Brussels juga terkenal dengan Belgium Frites.. Tengok dalam gambar tu, gemuk2 fries dia, rangup kat luar, lembut kat dalam.. Cicah pulak dengan samurai sos, makan time hujan & sejuk tu, perghhhhhhhhhhhhhhhhhh.. nyaman!!  Harga bagi satu set ni ialah 5 Euro.. Teh 1 Euro.. pekat gila, melekat kat tekak..  Tak sure pemilik dia ni orang Turki @ orang Perancis sebab fasih sungguh dia berbahasa Perancis dengan customer2 dia, tapi rupa ada ala2 Turki la.. segan nak ambik gambar, kang dia kata nak ngorat dia pulak.. haha

Halal Food in Brussels Halal Food In Brussels 2

 

Usai makan & bila tengok dah ada matahari sikit, kami pun bergerak semula.. Berpandukan map, kami pun berjalan menuju ke The Royal Palais.. Sepanjang perjalanan, kami dapat melihat mural2 yang cantik menghiasi dinding2 bangunan..

Iem & Pingu Murals at Brussels
Murals at Brussels 2 Murals at Brussels 3

 

Akhirnya setelah berjalan kira 20 minit, kami pun nampak la taman yang cantik ni.. The Royal Palais terletak di atas tangga tu.. Kami tak pergi pun, setakat tengok dari jauh aje..

Royal Palais Brussels Royal Palais Brussels 2 Royal Palais Brussels 3

 

Dari sini, kami mengambil keputusan nak balik hotel sebab cuaca dah mendung.. On the way tu, jumpa building kaca dan jam ni, unik kan?

Building in Brussels Building in Brussels 2 Building in Brussels 3

Dari situ, terus aje berjalan ikut map & terjumpa dengan arca yang sangat tinggi ni.. Tak tau apa namanya sebab tak ada sign dalam bahasa Inggeris..

Tallest Statute in Brussels Tallest Statute in Brussels 2 Tallest Statute in Brussels 3 Tallest Statute in Brussels 4 Tallest Statute in Brussels 5

Taman Bunga

 

 

 

Tiang yang ada ukiran budak2 ni pulak terletak di tangga menuju ke bunga2 & singa tu…

Artistic Lamp post in Brussels

 

Patung2 ni pun tak tau ler apa maksudnya.. Tak sejuk ke tak pakai baju? hahahaha

Statutes in Brussels

 

 

 

Ini pulak sebuah sekolah di Brussels.. cantik kan? Walaupun bangunannya dah kira antik, masih well preserved & nampak kukuh..

School in Brussels2School in Brussels

Berhampiran dengan sekolah tersebut ada sebuah Chappel..

Chappel in Brussels

 

Signboard yang comel.. hehe

Unique Signboard at Brussels

Taman ni dikenali dengan nama Botanical Garden.. Cantik sangat, tapi kami tak berani nak masuk sebab ramaiiiiiiiiii homeless people kat sini.. Buatnya diacu pisau kat kami, naya aje kan.. so ambik gambar dari kejauhan.. 
Botanical Garden Brussels

 

Jalan2 lagik, tengok2 dah sampai BOTA.. ate, dah sampai perok ke? hahaah.. Tak la, ni masih di Brussels, nama tempat ni Bota – singkatan untuk Botanical Garden.. hehe.. Hotel Retro terletak betul2 di seberang jalan..

Bota Brussels

Apa yang dapat anda rumuskan dari posting hari ni? Tak tau?? Cuba tengok balik semua gambar yang saya posting kali ni – semuanya arca & mural & bangunan, semuanyaaaaaaaaaaa FREE OF CHARGE! Tapi walaupun free, semua arca, mural & bangunan ni cantik2 kan?   So siapa kata kena belanja banyak di Europe? Sometimes its the free things which make our journey more memorable.. 🙂

Merentas Sempadan 5 – Dari Ghent ke Brussels (Bahagian 1)

Assallammualaikum sahabat2 yang dikasihi & disayangi!

Selamat menjalani ibadah puasa, semoga Allah menerima segala amalan, puasa & doa kita pada bulan yang penuh keberkatan ini, Insya-Allah..

Dua tiga menjak ni memang sangat la sibuk sebab banyak projek masuk maka terbengkalailah penulisan tentang kembara ke Brussels.. So hari ni kita recap balik sikit2 ye.. Nak tulis banyak2 tak sempat, gambar pun tak dan nak edit semuanya.. huhu

Ok, tiket keretapi dari Ghent ke Brussels ialah Euro 8.70 seorang (lebih kurang RM38.80) sehala.  Anak saya free of charge 🙂

Train Ticket From Ghent to Brussels

 

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1/2 jam camtu.. Kami berhenti di Brussels Central.. Meh nak citer sikit pasal Brussels Central ni.. Antara kesemua tempat yang kami lawati masa kat Amsterdam + Belgium ni, INILAH TEMPAT YANG PALING TAK TOURIST FRIENDLY! Arghh, sakit ati kalau citer pasal Brussels Central ni:-

1)  TAK ADA TOURIST INFORMATION CENTRE

2)  POLIS TAK FASIH BERBAHASA INGGERIS

3)  TAK ADA MAP @ ANAK PANAH UNTUK MENUNJUKKAN JALAN KELUAR @ EXIT

4)  RAMAI PEMINTA SEDEKAH & HOMELESS PEOPLE.. menakutkan bila diorang datang dekat2 kita dan mula merayu2 mintak duit.. hadoi la..

Kami berpusing2 dalam Central tu lebih kurang sejam gak.. Mencari2 tourist centre.. dari hujung stesen sampai ke hujung satu lagik kami jalan, naik lif, turun lif, naik escalator, turun escalator, tak jumpa tourist information centre.. Pastu jumpa polis, tunjuk alamat Hotel, dia boleh angkat bahu kata “me dont know..”  Yang sorang lagik kata “its far away from here, its not around here, u must take a tram to the hotel.. thats all i can help!” Adoi, stress!!!

Pas dah pening2 pusing2 dalam central, kami keluar, jalan tanpa arah & duduk sekejap kat luar.. Saya pulak ambik giliran pegi tanya orang.. Pegi ke sebuah muzeum berdekatan, dia kata kena naik tram & turun kat satu stesen apa ntah, payah nak sebut.. Katanya kalau naik cab dalam 80Euro.. kecut perut saya dengar dia kata 80Euro!!

Masa kami buat booking, nampak cam mudahnya nak pegi ke hotel tu dari Brussels Central, sebab tu dengan confidentnya kami book!!  Badan dah penat, otak dah serabut, hari pun dah mendung cam nak ujan.. Hubby cam dah give up, dia rasa nak patah balik ke Amsterdam & spend the rest of the holiday kat Amsterdam je.. Tapi saya berkeras gak nak stay di Brussels.. Rugi la kan dah sampai nak balik.. huhu.. So kami ambik keputusan, pegi balik ke Central, jumpa sorang sukarelawan WWF, dia kata kalau naik cab dalam 30-40Euro..

Saya bincang2 balik dengan suami, beranikan diri tanya cab driver.. Bila tunjuk alamat dia terus kata – Owh, Retro Hotel? Come2, 10Euro only from here!  kami ingat salah dengar so kami tanya balik “10Euro for the 3 of us?” “Yes2.. come2, its only 5 minutes from here”.. Ha.. apa lagi, terus campak semua beg dalam boot & berdesup teksi Mercedes tu membawa kami betul2 depan hotel.. Kalau ler saya tau 10Euro, dari awallllllllllll dah naik cab, takder ler berpusing2 cam bengong! hahah.. Apa2 pun, ia pengalaman yang sangattt berharga, lepas ni kalau book hotel, kena tanya dengan hotel cam mana nak gi sana dengan public transport, tak leh bergantung pada google map aje! :p

Check in memang cepat, dalam 10 minit je camtu.. Hotel ni betul2 tepi jalan, ada Carrefour Express kat bawah dia, depannya pula kedai makanan halal, so memang saya suka 🙂  Biliknya pun luas, katil yang comfortable, siap ada sediakan baby cot untuk anak saya..

Retro Hotel Brussels 5 Retro Hotel Brussels 1 Retro Hotel Brussels 2 Retro Hotel Brussels 3 Retro Hotel Brussels 4

 

Carrefour Express Brussels

First day di Brussels, kami jalan2 di sekitar hotel je, sebab badan dah penat dan cuaca pun tak mengzinkan, hujan jugak.. 🙁  Saya tak ingat pukul berapa saya tertidur, saya tersedar jam 1.30 pagi camtu.. Dari balkoni hotel, nampaklah lampu2 jalan yang cantik.. Hajat hati nak merasa angin malam, jadi dengan gagahnya saya buka tingkap.. Haaaaaaaaa, hambik kau, angin sejuk gila sampai ke tulang rasanya! haha.. terus tutup balik dan carik selimut! :p

Hari kedua, 23/05/2013, kami bersarapan ala kadar aje, hajat hati nak makan waffles kat Grand Place puas2.. hehe.. So pagi2 tu dah keluar, dengan tujuan utama, nak ke Grand Place.. Lepas ambik map dari Receptionist, dah study map sume, kami memulakan perjalanan.. Masya-Allah, cuaca di Brussels pun sejukkkkk, double sejuk dari Antwerp & Ghent.. Dah pakai 6 lapis pun sejuk lagik! Perjalanan dari hotel ke Grand Place mengambil masa lebih kurang setengah jam.. Kalau kat Malaysia, memang dah berpeluh sana sini tapi sebab angin nyaman kat sana, rasa santai je.. Di sepanjang perjalanan, ada banyak bangunan2 menarik, dan arca2 yang kami tak tau apa tujuannya..

Arca di Brussels Cartoon di Brussels

Sebelum sampai ke Grand Place, anda akan temui The Saint Hubertus Royal Gallery.  Dalam ayat paling simple, tempat ni adalah tempat shopping barang2 berjenama macma Longchamp, Rolex, kain2 lace, coklat, jam, topi dan macam2 lagik la.. Ni sumber yang saya dapat dari Wikepedia:-

Galeries Royales St Hubert History

Galeries Royales St Hubert History 2

Dari pandangan individu, tempat ni memang cantik.. kalau malam lebih cantik lagik rasanya.. Jangan tanya saya ranging harga barang2 berjenama kat sini sebab saya cuma MAMPU TENGOK, tak mampu nak beli.. haha.. Jom2 tengok gambar2 yang sempat suami snap di The Saint Hubertus Royal Gallery 🙂


Galeries Royales St Hubert 1 Galeries Royales St Hubert 2 Galeries Royales St Hubert 3

Galeries Royales St Hubert 11 Galeries Royales St Hubert 4 Galeries Royales St Hubert 5 Galeries Royales St Hubert 6 Galeries Royales St Hubert 7 Galeries Royales St Hubert 8 Galeries Royales St Hubert 9 Galeries Royales St Hubert 10

 

Masa kat sini, anda dah boleh bau coklat & waffles tau.. perut dah lapar dah masa tu.. huhu.. Dari sini, anda ikutttt je lorong tu sehingga ke exit satu lagi, kemudian jalan lurus, anda akan terus nampak Grand Place, memang tak akan sesat 🙂

Grand Place Brussels 3

Inilah dia banguna Grand Place, kalau anda ke Brussels dan tak singgah ke sini, bagaikan tak lengkap perjalanan anda.. Masa tiba kat sini, awan dah mendung sangat2 dah, macam dalam gambar.. Angin makin kencang, pastu turun hujan batu ok!! terkejut sangat tengok air hujan besar2 kuku, first time dalam seumur hidup tengok hujan batu! Sayangnya tak sempat ambil gambar sebab dah terlalu sejuk & sibuk cari tempat berlindung..

 

 

Kami berteduh sekejap kat bangunan bersebelahan dengan Grand Place tu, tak ingat apa namanya.. Tapi kat situ, barang2 sangat murah, ada scarf, baju2, barangan kulit, kasut, beg tangan dan macam2 lagi la.. Lebih kurang 15 minit pusing2 dalam bazzar tu, kami jengah ke luar, hujan dah teduh tapi angin masih kuat so kami decide pi makan dulu.. Ada satu Subway yang halal di Grand Place ni, ada tulisan HALAL di depan kedai, jadi makan lah tanpa rasa ragu2.. hehe.. Tak ada apa yang special pasal Subway ni, sama je cam kat Malaysia.. harganya – 7.51Euro untuk 2 kopi, 1 coke, 2 chocalate cookies dan satu 1 foot long Italian Special..

Sebelum pi ke Subway tu, sempat beli dua waffles Belgium.. My verdict? – Waffles di Antwerp jauh lebihhhhhhhhhhhhhh sedap!  Waffles di Belgium ni agak keras sikit dari yang di Antwerp.. Rasa dia pun plain je, kalau waffles Antwerp tu, ada rasa manis, rasa vanilla, rasa cinnamon sikit, rangup di luar, lembut di dalam.. Tapi tu pandangan saya la, tekak masing2 kan?? Ramai pelancong Malaysia kata waffles in Brussels is the best, tapi bagi saya Antwerp is better 🙂  Waffles tu besar tapak tangan orang dewasa, kenyang la kalau makan sorang..

Halal Subway at Brussels

Lepas dah makan kat subway ni, cuaca nampak cam dah ok.. So kami pun bergerak semula ke Grand Place.  Masa ni tengah sibuk dengan preparation untuk Jazz Festival, so ramai la orang.. Dan sayangnya, ada satu pentas utama yang dibina menutup sebuah bangunan yang sangat klasik di belakangnya 🙁  Insya-Allah esok saya sambung ye dengan cerita & gambar2 di Grand Place..

Salam Ramadhan sekali lagi buat semua pembaca, jangan membazir di bulan yang mulia ini, berbelanja ala kadar aje kat pasar ramadhan tu, jangan beli banyak2 pastu tak makan! hehe

Salam sayang

Ayu Fatarina.

Merentas Sempadan 3 – Dari Ghent Ke Brussels – “Budak Biadap”

Waffle Meneken Piss

Pelawat menemui web ini melalui carian:

fakta anak keempat

Merentas Sempadan 2 – Dari Antwerp ke Ghent, Belgium

Assallammualaikum semua..

Ada yang demam, sakit mata & selsema?? Minum air masak banyak2 ye & jangan lupa pakai mask, keadaan jerebu tahap membimbangkan sekarang.. Nak cuti, cuti dah ciput, nak tak nak kena la datang kije jugak kan.. Kat opis ni terbayang2 muka anak, kesian dia kena pegi school jugak walaupun cuaca buruk.. Semoga keadaan cuaca semakin baik esok, sama2 kita berdoa ye!

Ok hari ni saya sambung tentang percutian saya ke Belgium.. Dari Antwerp, kami menaiki train ke Ghent.  Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Tiket sehala untuk seorang dewasa berharga 9.20Euro (RM36.80).  Kami berhenti di station Ghent St Pieters.  Masa sampai tu, tercangak2 la carik lift, rupanya TAK ADA lift! So terpaksalah mengangkut beg & stroller ke bawah dengan menuruni tangga- sangatlah tidak user friendly!  Dah masuk dalam stesen, tercangak2 pulak carik tourist information centre.  Tidak seperti Antwerp, Ghent is NOT a tourist friendly centre.  Kami berpusing2 dalam station, tak jumpa pun mana2 tempat untuk informasi.. Akhirnya, beratur kat train counter untuk bertanya arah ke hotel yang telah ditempah, iaitu Parkhotel.   Menurut petugas, kami kena naik bus, turun di Bus Station Ghent Zuid, pastu kena jalan kaki ke Parkhotel! Adoi la, dengan satu backpack besar, 1 bagpack kecik, 1 beg tarik + 1 stroller, nak kena naik bus pulak????? tensen.. tapi no choice, kami keluar dari centrale, perhentian bus terletak di belah kiri.. Mujurlah banyak bus yang ke Bus Station Ghent Zuid.. Dengan bayaran 4Euro, kami tawaqal je naik bus tu..  Bus tu panjang, macam 2 bus disambungkan bersama, dan luas jugak la..

Sampai ke Bus Station Ghent Zuid, kami tanya orang lagi untuk ke Parkhotel.. Tanya 3-4 orang, baru la sampai, itu pun dah sesat 2 kali.. Rupanya hotel tu terletak di bahagian belakang kami dah lalu dpan hotel tu 2kali, Kena lalu satu pintu gerbang besar, pastu ikut laluan & papan tanda untuk ke receptionist.. Masa tu dah pukul 4 petang.. check in cepat, 5 minit je dah selesai, terus masuk bilik.. badna memang dah penat sangat.. Nasib baik bilik tu cantik! Siap ada towel bentuk swan lagi.. So lepas susun barang2, mandi, solat, kami pun keluar menuju ke old town.. Masa tu dah mendung dah.. risau sangat jadi macam di Antwerp.. Saya tak putus berdoa supaya cuaca baik..

Parkhotel Ghent 3 Parkhotel Ghent Belgium

 

Perjalanan dari hotel ke old city mengambil masa lebih kurang 20 minit jugak la kalau berjalan.. Cuaca sangatttttttt la sejuk! Bila angin bertiup tu, adoi la, rasa nak balik ambik comforter balut badan! huhu.. Sekali lagi, nasib tak menyebelahi kami sebab hujan mulai renyai.. bila hujan, nak ambik gambar pun tak best sebab tak nampak clear.. Tapi dah alang2 menyeluk pekasam, kami posing2 jugak walaupun kesejukan menggigit tulang.. Bangunan di Ghent ni pun dah beratus2 tahun, tapi masih kukuh & seni binanya sangat cantik.. Rasanya kalau malam lebih cantk sebab dilimpahi cahaya..

Ghent 1 Ghent 2 Ghent 3

St Bavo's Cathderal

St Bavo’s Cathderal

Ghent 5

Belfort

Belfort

 

Pos Plaza
Pos Plaza

 

Ghent 7

Ghent 12Ghent 13

 

Gravesteen Castle
Gravesteen Castle

 

Ghent 8 Ghent 9 Ghent 10 Ghent 11

Ghent 15 Ghent 16 Ghent 17 Ghent 18 Ghent 19

Ghent 44

Law Courts

Law Courts

Ghent 21 Ghent 22

 

 

Makin lama angin makin kencang, sejuk tak boleh nak cakap la, muka, tangan, semua dah kebas!.. so kami decide patah balik ke hotel.. perut pun lapar sangattttttttt masa tu.. kedai pulak banyak dah tutup.. kami redah je la kot2 jumpa kedai makan kan.. hampir sejam jugak kami ronda2 cari kedai makan, tapi tak jumpa.. dah la sejuk, lapar, sesat, mula la nak beranginnn jer kan.. huhu.. kesian kat anak saya jugak sebab sejuk.. nasib baik ada biskut & chocolate so bagi dulu kat dia untuk alas perut.. sepanjang jalan tu tak putus baca ayat Qursi, minta Allah mudahkan kami untuk jumpa kedai makan, dan Alhamdulillah, Allah membantu.. jumpa satu kedai kebab.. Syukur… kami tapau aje sebab waktu tu dah 10.30 malam.. Sampai hotel terus makan dulu, pastu mandi, solat, tidoo.. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Esoknya (22/05/2013) saya dah terjaga awal.. Cuaca elok sangat2.. Suami & anak masih pengsan kepenatan.. Saya tengok jam baru pukul 7. pagi.. tak sampai hati nak kejut mereka untuk berjalan sama2 so saya minta izin suami untuk jalan2 seorang diri ambik gambar.. suami kata ok, jaga diri baik2.. hehe.. dah dapat green light, saya cepat2 siap2 dan meneruskan perjalanan ke old city.. Gambar2 hari kedua lebih elok sebab cuaca cerah..  🙂

Tengok gambar dulu ye, nanti Insya-Allah saya update informasi tentang bangunan dalam gambar2 ni..

Dalam perjalanan balik ke hotel, terjumpa Mr Raymond, seorang  penduduk tempatan yang sudi memberikan sedikit pencerahan tentang arca2 & bangunan yang berada di sekitar old city tu.. Tq Mr Raymond!

 

Belfort

Belfort

Ghent 24 Ghent 25 Ghent 26 Ghent 27

City Hall

City Hall

Mason's Guild Hall

Mason’s Guild Hall

Ghent 30 Ghent 31

Saint Nicholas Church

Saint Nicholas Church

Ghent 33 Ghent 34

Graslei & Korenlei

Graslei & Korenlei

Graslei & Korenlei

Graslei & Korenlei

Ghent 37 Graslei & Korenlei

St Michael's Bridge

St Michael’s Bridge

Graslei & Korenlei

Graslei & Korenlei

Ghent 41

Graslei & Korenlei

Graslei & Korenlei

Ghent 43

Town Hall

Town Hall

Ghent 47

Royal Dutch Theatre

Royal Dutch Theatre

Ghent 49 Ghent 50

Arca Pelukis Mystique of the Lamb

Arca Pelukis Mystique of the Lamb

Mr Raymond yang mmeberi sedikit penerangan tentang Ghent :)

Mr Raymond yang memberi sedikit penerangan tentang Ghent 🙂
Saya sampai di hotel lebih kurang jam 8.30.. Hotel sediakan sarapan, so kami pegi la tengok apa yang boleh dimakan.. ada telur, roti, croisant, buah, yogurt, coffee & tea.. so kami makan dulu & bergerak pulak ke Brussels.. Kena naik bus semula ke Ghent St Pieters, pastu naik train ke Brussels… Kat Brussels lagik stress, nanti saya citer ek.. Adiyos!

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

bercuti ke belgium