Tag Archives: pengalaman bercuti ke Hatyai

Sawadika – Sehari di Hatyai – Khlonghae Floating Market

Assallammualaikum semua! Pom mi cuam suk ti dai pop khun (Happy to meet you). Hai, bila menulis pasal Thailand ni mula la tekak terasa nak makan tomyum + nasik paprik! Haha. Ok la, hari ni kita sambung journey ke Hatyai ye.. Dari Samilla Beach, kami ke Plaza Shopping Center, tapi tak ada apa yang best sangat kat sini, baju2 pun mahal.. Depa tau kita ni tourist kan, tekan harga gila2.. So kita tinggalkan citer Plaza Shopping Center tu dulu, mungkin saya akan ceritakan pada last posting cuti2 Hatyai ni ye.. Sekarang, kita terus ke part yang paling menarik – Khlonghae Floating Market!  Saya belum sempat buat detailed research, nanti bila dah jumpa saya akan berikan informasinya ok!

Floating Market

Apa agaknya rupa Floating Market ni dulu2 kan.. Macam ni la rupa sungai yang menempatkan Floating Market ni satu ketika dulu:-

 

Ini la rupa sungai yang menempatkan Floating Market ni dulu2..

Ini la rupa sungai yang menempatkan Floating Market ni dulu2..

 

Ha Kak Bedah, Kak Senah, sanggup ko nak makan @ beli barang kalau rupa Floating Market ni macam ni sekarang? Mati idup balik pun ko dah tak nak datang kan? Hahahha.. Tapi tu cerita dulu kak Senah, sekarang ni Floating Market ni dah cantik, bersih & harum baunya.. (harum ker? heheh)

 

Suasana Floating Market pada masa ini :)

Suasana Floating Market pada masa ini 🙂

 

Ok, bila anda sampai kat Floating Market ni, kena parking keta dulu ye, bukan masuk2 jalan terus jumpa Floating Market! Anda akan lalu kat tokong & akan jumpa gendang besarrrrrrrr di bahagian parking kereta tu.. Parking adalah PERCUMA.. kat sini juga ada tuk-tuk yang menunggu pengunjung..

Tokong @ Floating MarketGong @ Floating Market

Di Floating market ni, ada 3 bahagian, pertama ialah deretan kedai yang anda akan jumpa sebelum ke jambatan yang menghubungkan jalan masuk, kemudian kedai2 yang berada di belah atas sungai & yang ketiga ialah sampan2 yang menjual makanan2. Di bahagian jalan masuk, terdapat banyak deretan kedai2 yang menjual barangan seperti mainan kanak2, t-shirt, ikan laga, makanan exotic thai (serangga2 & ulat2 goreng), cenderamata seperti fridge magnet, bunga porselin, keychain & ada juga makanan.. Saya tak beli makanan kat atas ni, sebab nampak meragukan.. Di atas ni saya beli t-shirt & baju cotton.. Nanti saya update harganya, tak berapa ingat.. Tak silap saya tshirt kanak2 cuma RM8.00, t-shirt orang dewasa pula RM12.00.  Baju cotton yang saya beli pula berharga RM29.00.. Part baju cotton ni memang saya ralat sikit, sebab beli 2 helai kat Plaza City Centre, harganya RM40.00! Tipah tertipuuuuuuuu!!

 

Ini la jalan masuk menuju ke Floating Market.

Ini la jalan masuk menuju ke Floating Market.

Floating Market - Tshirt Stall Floating Market - Kedai Baju Cotton Floating Market - Ikan Laga Floating Market - Ikan2 Laga

Bunga Seramik. comel2..

Bunga Seramik. comel2..

Fridge Magnet - 2 = Singgit (kata Mail) hehe Tak ingat harga, nanti saya try recall balik..

Fridge Magnet – 2 = Singgit (kata Mail) hehe
Tak ingat harga, nanti saya try recall balik..

Daripada deretan kedai-kedai ni, anda perlu menyeberangi jambatan untuk ke Floating Market, nak berenang pun bolehhhh, risiko tanggung sendiri! haha.. kat atas jambatan ni banyak betul anjing, so hati2 la berjalan, takut anjing2 ni buat aksi manja nak menggesel2 badan kat kita kan.. huhu Floating Market - Dogs

 

Dari atas jambatan, inilah pemandangan Floating Market tu 🙂

Khlonghae Floating Market

Khlonghae Floating Market

 

Saya sekeluarga bermula dari sampan yang paling hujung, sampan pertama menjual ikan bakar + ikan goreng tepung.. Sebelah sampan tu ada sotong kukus, dan juga sushi! Harga bermula dari TB20 (RM2.00) bagi setiap makanan.

Sushi atas sampan, kelas gitu!

Sushi atas sampan, kelas gitu!

Floating Market - Sotong Rebus

Hari2 naik sampan,
Pakai topi bunga2,
Ikan bakar dijual di sebelah kanan,
Di kiri pula ada sushi berwarna jingga
(Haish, fail betul la buat pantun2 ni.. haha)

 

Jom kita tengok lain2 makanan yang dijual kat atas sampan di Floating Market ni – Floating Market - Dessert 2 Floating Market - Chicken Samosa Floating Market - Chips Floating Market - Dessert Floating Market - French Toast Floating Market - Finger Food Floating Market - Food Floating Market - Food 2 Floating Market - Food 3 Floating Market - Food 4 Floating Market - Porridge Floating Market - Kuih Bakar

 

Dalam banyak2 makanan, yang paling menarik perhatian saya, ialah pencuci mulut dalam bentuk buah-buahan.. Alahai, sangatla comel + cantik.. Makanan ni dibuat dari kacang hijau agaknya, sebab bila makan, rasa cam kacang hijau yang manis.. Floating Market - Dessert in Fruits Shape

Close up, cantik kan? Comel sangat.. Harganya = TB20 = RM2.00

Close up, cantik kan? Comel sangat..
Harganya = TB20 = RM2.00

 

Satu lagi benda yang menarik perhatian ialah bekas air.. Kalau anda beli air kat sini, anda boleh memilih bekas dari tanah liat yang ada bermacam bentuk – Doraemon, Hello Kitty, Ultraman, Angry Bird @ Bentuk Nanas.. Harga bekas air + air ni ialah TB25 = RM2.50. Air yang dijual adalah teh, laici, nenas & air limau. Bekas Air Tanah Liat @ Floating market 2 Bekas Air Tanah Liat @ Floating market

Di sepanjang sungai ni, ada disediakan tempat duduk untuk makan, tapi terhad, so kalau dapat tempat kosong, cepat2 la duduk, dan gilir2 la dengan kawan2 @ family untuk beli makanan kat sini.. tempat makan di Floating market

 

Lepas dah makan2, kami naik ke atas, sebelum tu sempat la ambik gambau batu penanda ni.. Kata Abang Man, ni cam tanda yang kita dah sampai di sini la, sebab tu ada tulis nombor sifar tu (o)..

Floating Market - Batu Penanda

 

Secara keseluruhan, memang pengalama ni sangat mengujakan.. Anda semua mesti & wajib datang ke sini kalau ada peluang ke Hatyai.. Makanannya sedap & murah, sampan2 pun bersih.. Penjual pun bersih & kemas, ada yang pakai pakaian kebangsaan Thailand jugak 🙂 Pastikan datang dalam keadaan lapau, jadik boleh try semua jenis makanan.. hehe

 

p/s: Erm, Datuk Ali Rustam tak nak buat Floating Market kat Sungai Kg Morten, Melaka ke? Boleh dipertimbangkan tak idea saya ni? Hiks2..

Pelawat menemui web ini melalui carian:

tempat menarik di hatyai,tempat shopping di hatyai,tempat menarik di hatyai 2013,tempat shopping murah di hatyai,tempat menarik hatyai,tempat menarik di hat yai,menarik di hatyai,apa yang menarik di hatyai,tempat menarik di hatyai thailand,tempat menarik di hat yai thailand,tempat menarik hat yai,apa yang best di hatyai,harga baju di hatyai,tempat menarik di hatyai 2014,baju murah di hatyai,pengalaman bercuti di hatyai,tempat menarik di hat yai 2014,tempat menarik di hat yai 2015,jual ikan laga

Sawadika – Sehari di Hatyai – Samila Beach

Assallammualaikum wbt

Sa bai dee ruu? Hehe… Feeling2 Songkhla masih lagik menguasai diri.. haha.. Sa bai dee ruu tu maknanya how are u? 🙂 Harap anda semua sihat2 sejahtera ye

Ok, cerita disambung dari lawatan ke Zoo Songkhla.  Kami kemudiannya meneruskan perjalanan ke Samila Beach yang terkenal di Songkhla ini kerana pasirnya yang putih & airnya yang jernih.. Samila Beach ini terletak kira2 20 minit dari Zoo Songkhla.

Waktu kami sampai tu, angin memang kuatttttttttttt sangat la, tinggi2 ombanknya.. Saya kecut2 perut jugak tengok ada pengunjung2 yang mandi-manda.. huhu..

Samila Beach

Ini arca dua orang budak, kata abang Man, mereka jadi batu sebab ditegur Sang Kelembai.. katanya..

Samila Beach 2

ini antara gerai2 yang menjual kraftangan dan makanan ringan di tepi pantai..

 

Ekor naga, kepalanya ada di hujung pantai..

Ekor naga, kepalanya ada di hujung pantai..

Kepala Naga.

Kepala Naga.

 

 

Arca orang sedang khusyuk membaca..

Arca orang sedang khusyuk membaca..

 

Masa kami datang ni, angin kencang betul, sejuk sangat..

Masa kami datang ni, angin kencang betul, sejuk sangat..

 

Jalanraya di Samila Beach

Jalanraya di Samila Beach

Kami memilih kawasan yang agak lengang dan kemudiannya berhenti untuk berkelah dan lunch.. Waktu masa tu dah lebih kurang pukul 2.30, perut masing2 dah berdangdut.. hehe.. Kat kawasan ni ada masjid so boleh la menunaikan kewajipan anda sebagai seorang Muslim di sini..

 

Berkelah kat Samila Beach, melayang2 rasa badan sebab angin memang kuat betul la..

Berkelah kat Samila Beach, melayang2 rasa badan sebab angin memang kuat betul la..

Anak naga, asik minum air kotak aje kijenya.. hehe

Anak naga, asik minum air kotak aje kijenya.. hehe

 

Sewaktu kami berkelah, ada beberapa orang peniaga yang mengandar makanan ringan sepanjang pantai tersebut.. Ini adalah gambar2 beberapa orang peniaga yang sempat dirakamkan..

Salah seorang penjual makanan ringan & buah2an di Samilla Beach

Salah seorang penjual makanan ringan & buah2an di Samilla Beach

 

Penjual makanan ni malu2 bila kami nak ambil gambarnya.. Kami beli buah mangga.. Sedap, lemak2 manis, harganya TB20 @ RM2.oo sebiji..

Penjual makanan ni malu2 bila kami nak ambil gambarnya..
Kami beli buah mangga..
Sedap, lemak2 manis, harganya TB20 @ RM2.oo sebiji..

 

Ni pulak jual cotton candy, harganya pun TB20..

Ni pulak jual cotton candy, harganya pun TB20..

 

Bus pelancong ni, tak tau la depa naik dari mana.. kami sempat ambik gambar aje.. hehe

Bus pelancong ni, tak tau la depa naik dari mana.. kami sempat ambik gambar aje.. hehe

 

Usai makan, solat & sebagainya, kami ke bahagian utama Pantai Samila. Di sini ada sebuah resort yang dinamakan sempena pantai tersebut iaitu Samila Beach Resort.  Kawasan ini lebih padat dengan pelancong sebab ada tarikannya tersendiri – iaitu patung ikan duyung yang diperbuat dari gangsa..

Ni pulak di kawasan resort Samila Beach, lebih kurang 5 minit perjalanan dengan menaiki van dari tempat berkelah tadi..

Ni pulak di kawasan resort Samila Beach, lebih kurang 5 minit perjalanan dengan menaiki van dari tempat berkelah tadi..

 

Antara gerai makanan di Samila Beach..

Antara gerai makanan di Samila Beach..

 

Gerai cenderamata..

Gerai cenderamata..

Ok, kalau nak membeli belah, boleh la beli kat sini sebab harganya jauh lebih murah dari harga di tengah2 pekan, dan ada antara barang yang anda tak jumpa di pekan.. Saya memang rasa ralat tak beli purse kraftangan yang dijual di sini, sebab ingatkan boleh dapat di pekan nanti.. Bila dah naik van dan dah gerak jauh sikit baru ler Abang Man kata barang kat sini murah2.. haish, rugi2.. huhu

The legendary Bronze Mermaid.. Berebut2 orang nak ambik gambar dekat2 Kami malas nak rebut, tengok dari jauh jer ler.. hehe

The legendary Bronze Mermaid..
Berebut2 orang nak ambik gambar dekat2
Kami malas nak rebut, tengok dari jauh jer ler.. hehe

Haaaaaaaaaaaa, ini la dia Ikan Duyung Gangsa yang menjadi igauan setiap ikan di lautan.. Chewah.. hehe.. Menurut lagenda Phara Apaimanee (cerita klasik Thai), kak duyung ni tengah feeling2 sikat rambut atas batu di bawah gemerlapan bulan yang bercahaya, tiba2 ada nelayan muda yang buat dia terkejut.. Jadi duyung ni pun melompat masuk ke laut dan tak balik2 lagik ke pantai.. Nelayan muda ni tunggu dia setiap hari tapi dia tak kembali.. (Gila apa, kang nelayan tu sembelih dia jadik tom yam khung, naya aje! hik2)

Beratur orang2 ni.. Semangat nak ambik gambar dengan Puteri Ikan Duyung.. huhu

Beratur orang2 ni.. Semangat nak ambik gambar dengan Puteri Ikan Duyung.. huhu

 

Sejarah yang membawa kepada pembinaan arca ikan duyung di Samila Beach

Sejarah yang membawa kepada pembinaan arca ikan duyung di Samila Beach

Usai bergambar di Samila Beach, kami ke Plaza Shopping Centre.. nanti saya ceritakan di posting akan datang ye.. laaeo phohp gan mai! 😉

Dari Samila Beach, kami meneruskan perjalanan ke Plaza Shopping Centre

Dari Samila Beach, kami meneruskan perjalanan ke Plaza Shopping Centre

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

shopping di hatyai,pantai samila hatyai

Sawadika- Sehari di Hatyai – Songkhla Zoo

Assallammualaikum semua

Seperti yang telah diberitahu pada posting sebelum ini, saya dan keluarga mertua telah melawat Zoo Songkhla pada 03Februari, 2013.

Perjalanan bermula dari Padang Besar, Perlis.  Sepanjang perjalanan menuju ke Songkhla, saya dapati negaranya lebih kurang Malaysia sahaja.. Cuaca pun sama, so kalau ada sesiapa nak ke Songkhla ni, tak payah ler nak poyo2 bawak kot bagai ye, cuaca sama je dik non! huhu..

Immigration Padang Besar

Kami ke sana dengan van yang telah disewa bersama dengan pemandu cum tourist guide, iaitu Abang Man yang hensem (sorry, abang Man dah kahwin, anak 3 ye.. sekian, fullstop) hehe.. Kalau ada yang nak menggunakan khimat Abang Man untuk ke Hatyai, boleh tinggalkan komen di ruangan komen ye..  Kelebihan Abang Man ni, dia pandai cakap Siam, so kalau kena tahan dengan polis Siam (macam kami kena aritu) takder masalah sebab dia boleh menggunakan kemahiran bahasanya itu untuk berkomunikasi.. kalau kena kat kami, kami cakap Sawadikapppppppppp jer la memanjang.. muahahaha.. Abang Man ni based in Padang Besar, Perlis, dia dah kerap ke sana, so dia tahu selok belok & tempat untuk shopping & cari makanan halal (Abang Man, jangan lupa komisyen noo.. penat promote ni.. muahahah)

Abang-Man-Tourist-Guide-ke-Hatyai

Ni la van yang selesa yang kami sewa selama sehari tu..

Ni la van yang selesa yang kami sewa selama sehari tu..

 

Ok, back to the journey, lepas dah tukar duit Thai Bhat kat Padang Besar, kami pun memulakan perjalanan..

 

Papan Tanda Haytai

Di sepanjang jalan menuju Hatyai, saya dapat melihat gambar raja Thailand.. Saya difahamkan, raja tersebut sedang gering ketika ini..

Perjalanan ke Haytai Perjalanan ke Haytai 2

Setalah menempuh lebih kurang 40 minit perjalanan, sampailah kami ke Hatyai.. Dari jauh dah nampak signboard Welcome to Thailand! Sawadikaaaaaaa!

Welcome To Thailand Signboard

Perjalanan ke Haytai 3

Apabila sudah sampai ke bahagian pekan, jalan sudah mulai sibuk.. Di sini terdapat ramai penjual kalungan bunga yang akan menghampiri kereta2 yang berhenti semasa lampu merah, harga satu kalung bunga ialah TB10 – RM1.00

Penjual Kalungan Bunga di Haytai

Lebih kurang 15 minit kemudian, dah nampak dah signboard Welcome to Songkhla Zoo.. Yippieeeeeee! Anda tak mungkin terlepas zoo ni sebab banyak kali jugaklah jumpa sigboard Songkhla Zoo ni.. Pintu gerbang dia pun besar & cantik2..

Songkhla Zoo Signboard Welcome to Songkla Zoo

Pintu Gerbang Songkhla Zoo

Berbeza dengan Malaysia, zoo biasanya terletak di tepi jalan, tapi Zoo Songkhla ni terletak di hujung kawasan perumahan, di atas bukit.

Berbeza dengan Malaysia, zoo biasanya terletak di tepi jalan, tapi Zoo Songkhla ni terletak di hujung kawasan perumahan, di atas bukit.

 

Ok, ini jalan masuk ke Songkla Zoo.. Nak masuk ke dalam pun jauh babe, memang kena naik keta @ tut tut la.. tapi kalau gagah perkosa, boleh jer jalan sampai ke dalam.. 🙂  Cuaca tidak menyebelahi kami kerana hujan sudah mula renyai2 semasa kami tiba..

Jalan masuk ke Songkhla Zoo Jalan Masuk ke Songkhla Zoo 2

Jalan Masuk ke Songkhla Zoo 3

Inilah kaunter tiket Songkhla Zoo.  Seorang pelawat dikenakan TB100 (RM10.00), dan kereta pula dikenakan caj TB50 (RM5.00), so kami sekeluarga kena bayar TB850.00.  Soalannya – berapa ramaikah ahli keluarga saya yang membuat rombongan cik kiah ke Songhkla Zoo pada 03/02/2013? Ha, cepat2 kira.. heheheh

Check Point Zoo Songkhla

Songhkla Zoo ini amatlah luas sekali.. Berbeza dengan Malaysia, yang mana jarak antara kandang hanyalah sepelaung, kat sini pulak kena naik kereta @ train yang disediakan oleh pihak zoo bagi melawat setiap kandang..

Di sini juga ada masa-masa tertentu untuk pertujukan haiwan seperti burung, singa laut & harimau.. Tapi masa kami bergegas pergi ke pertunjukan burung, dah habis dah.. sempat tengok dalam 5 minit la.. rugiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Bird Show Stage - Songkhla Zoo

Ini la stage tempat Bird Show tu..
Tengok stage jer la yer..

Bird Show - Songkhla Zoo

Sempat tengok burung helang ni terbang dari tangan
abang ni kepada kawan dia kat bawah.. huhu

Bird Show - Songkhla Zoo 2

Terbang sekejap……
aik, dah sampai..
sekian!

Survival of the Wild Signborad - Songkhla Zoo

Orang ramai yang telah sampai lebih awal..

Usai sahaja pertunjukan ni, kami bergegas nak tengok seal show, tak nak ketinggalan lagik, so terus naik keta dan vroommmmmmm ke tempat seal show.

Arca Penguin @ Songkhla Zoo

Ini arca penguin di tapak pentas seal show.. Dalam flyers kata ada penguin, tapi kami perg, tak ada pulak.. sedih lagik.. Arca Seal @ Songkhla Zoo

Seal Presentation Signboard Songkhla Zoo

Seal presentation ni memang amatttt menghiburkan! Ada dua ekor seal (anjing laut) yang membuat persembahan.. Tengok jer la gambar2 tu ek, memang best!

Seal Show= Songkhla Zoo

Seal Show= Songkhla Zoo 2

Seal Show = Songkhla Zoo 3 Seal Show = Songkhla Zoo 4 Seal Show = Songkhla zoo 7

Seal Show = Songkhla Zoo 5

Seal Show Kissing Show - Songkhla Zoo 9

Seal ShowKissing Show - Songkhla Zoo 8

Ni namanya Macho, dia lebih besar dari anjing laut yang pertama tadi..

Ni namanya Macho, dia lebih besar dari anjing laut yang pertama tadi..

Seal Show - Songkhla Zoo 6 Seal Show - Songkhla Zoo 8 Seal Show - Songkhla Zoo 9

Macho melompat ke udara untuk menyentuh bola dengan hidungnya

Macho melompat ke udara untuk menyentuh bola dengan hidungnya

Seal Show- Songhkla Zoo 10 Seal Show- Songkhla Zoo 10

Lepas menonton pertunjukan seal tu, kami naik kereta balik dan menuju ke sangkar burung.. masa ni hujan lebat so kami tak turun, ambik gambar dari dalam van aje.. Arghhhhhhhhhhh, rugi! huhu

Ini laluan di antara sangkar burung2 di zoo tersebut

Ini laluan di antara sangkar burung2 di zoo tersebut

Burung @ Songkhla Zoo

Ini ler satu-satunya burung yang kami nampak dari dalam van.. huhu

 

Dari sangkar burung, kami ke kandang gajah.. ada 3 ekor gajah kat sini.. kandang ni besar ye kawan2, memang luas, sesuai la dengan fizikal gajah yang besar kan.. Nampak happy je gajah ni..

Gajah Elephant @ Songkhla Zoo

Dari kandang gajah, kami meneruskan perjalanan ke kandang harimau.. Kat dalam kandang ni ada lebih kurang 6 ekor rimau, semuanyaaaaaaaaa nampak sihat dan aktive!

Harimau Tiger @ Songkhla Zoo

Ini yang paling menarik perhatian saya – harimau putih.. ada 2 ekor, sekor rehat2 di bahagian atas, sekor lagik sedang bersiram.. besar woooo.. dia dok perhati je pengunjung2 kat bahagian atas.. mungkin rimau ni berpikir, kalau aku BBQ ke, masak masam manis ke, tak pun buat daging manusia masak merah ke, ok gak kot? muahahahhaHarimau Putih @ Songkhla Zooia  Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo 2 Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo 3

Dari kandang rimau, kami ke Pulau Oran Utan, tapi hampa sekali lagik sebab tak ada sekor pun orang utan, ada orang utan batu je! Keciwa..  🙁

Pulau Orang Utan @ Songkhla Zoo 2

Ni kat sangkar monyet, si kecik ni tak tahan, busuk katanye.. poyo! huhu

Ni kat sangkar monyet, si kecik ni tak tahan, busuk katanye.. poyo! huhu

Gibbon @ Ungka Island Songkhla Zoo

Dari Pulau Orang Utan, kami ke Gibbon Island, atau nama kampungnya, Ungka.. hehe

Ungka Hitam @ Songkhla Zoo Ungka 2 @ Songkhla Zoo

Arapaima @ Songkhla Zoo

Ikan Arapaima, nampak dalam gambar kecik, tapi panjangnya lebih kurang sedepa.
Ikan ini sengaja diletakkan dalam kolam agar ungka2 ini tidak meredah air untuk melarikan diri.

Arapaima 2 @ Songkhla Zoo Arapaima 3 @ Songkhla Zoo

Sekali je ikan ni melompat, tapi sangat pantas, nampak sikit je bahagian badannya..  Bila nampak aje ikan ni, ungka2 tu bersahut-sahutan, mungkin memberi amaran kepada kawan2 yang musuh sedang berada di dalam kawasan mereka..Ungka @ Songkhla Zoo

Ungka Coklat @ Songkhla Zoo

Dari Pualu Ungka, kami bergerak ke Anjung Tinjau.. View kat sini memang awesome! Sangattttttttttttt cantik!!

Pemandangan dari Songkhla Zoo

Sewaktu di anjung tinjau, hujan dah mula lebat semula, so kami mengambil keputusan untuk keluar untuk ke destinasi seterusnya..

Dalam perjalanan keluar, kami nampakla Songkhla Water Park.. Disebabkan mengejar masa & hujan, tak dapat la singgah.. Maybe next time, Insya-Allah 🙂

View of Songkhla Zoo Waterpark 2 View of Songkhla Zoo Waterpark Bye2 Songkhla Zoo

Bon Voyage Songkla Zoo!Bon Voyage @ Songkhla Zoo Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla 3 Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla 2

Pemandangan Songkhla Zoo dari jalanraya

Pelawat menemui web ini melalui carian:

Kereta sewa hatyai ke padang besar,tempat menarik di songkhla,sewa van ke hatyai,tempat menarik di hatyai dan songkhla,tempat menarik di songkhla thailand