Tag Archives: Oyster Card

Autumn In London – Oyster Card

Assallammualaikum wbt

Bestnya orang yang kerja di Selangor, cuti free hari ni.. Saya pulak dok Selangor, tapi kena kerja sebab opis kat KL.. huwaaa, bercinta betul nak bangun pagi2 tadi, jealous tengok suami dengan anak seronok golek2 atas katil sebab diorang cuti! Ini tidak adil! Haha..

Takpe, kita tepikan kecemburuan itu, kita sambung pasal pengangkutan di London. Sebut pasal pengangkutan, mesti semua dah terbayang tube underground di London. Ya, memang tepat sekali.. tapi buat pengetahuan anda, bus juga sangat sangat sangat efficient di London.

Sebelum kita cerita tentang bus, saya nak cerita pasal Oyster Card. Oyster Card ni WAJIB dibeli sebelum naik bus atau tube. Sekeping Oyster Card berharga 5 pound atau 3 pound. Kedua2 Oyster Card ni sama je, Cuma kalau anda beli yang 5 pound, boleh dipulangkan semula & anda akan dapat semula 5 pound anda. Saya tak beli masa di sana, sebab ada kawan yang baik hati pinjamkan 2 card untuk saya. Dari pembacaan, anda boleh pulangkan di mana-mana kaunter station underground untuk mendapatkan refund.

Oyster Card

Oyster Card ni boleh dibeli di mana-mana station underground. Jangan risau, staff underground sangatlah membantu, dan pembelian di machine ticket adalah sangat mudah. Masukkan duit dan beli Oyster Card, lepas tu kena top up. Oyster Card ni telah diprogramkan untuk memberikan penjimatan maksima kepada anda. Semasa pembelian di machine ticket tu, anda boleh pilih 1 day travel. Secara automatik, tak kira berapa kali pun anda touch tube / bus, perbelanjaan pengangkutan anda akan dihadkan kepada 9 pound sehari (nanti saya semak semula, tak berapa ingat sebab kawan tu dah tolong top upkan sebelum pinjamkan card).

Oyster Card 2

Oyster card ni boleh digunakan di pengangkutan berikut:-

Oyster Card

Untuk pembacaan lanjut, anda boleh rujuk di web ini – https://www.visitbritainshop.com/world/london-visitor-oyster-card/

Ok, sekarang nak cerita pasal bus. Saya memang salute la dengan bus di London ni, on time, bersih dan efficient. Anda cuma perlu satu map saja, di mana nombor bus dan tempat tarikan pelancong telah dinyatakan. Sepanjang berada di London, memang kami anak beranak naik bus aje, memang tak gunakan tube. Ada dua sebab utama kami hanya menggunakan bus:

1) Dapat lihat pemandangan dan bangunan sekitar London; dan
2) Mudah nak bawak naik stroller anak saya.

Bus merupakan cara yang paling mudah untuk anda mengelilingi kota London. Puas kami naik bus merah dua tingkat tu, memang seronok tengok bangunan-bangunan lama dan taman-taman di London, wah sana, wah sini, macam rusa masuk kampung saya dibuatnya hehehe.. Kalau naik Hop On Hop Off, sangatlah mahal, padahal lalu di tempat yang sama.. Cumanya mungkin lebih mudah sebab bus Hop On Hop Off tu akan terus pergi ke destinasi tarikan pelancong, manakala dengan bus biasa, anda perlu study map dan pastikan anda naik bus yang betul.

Saya ada map tempat2 menarik dan wajib dilawati di London yang ingin saya jual, tapi belum sempat ambil gambar. Nanti saya upload berserta harga. Dengan adanya map ni, anda tak perlu risau lagi, tak perlu buat research lagi, just tengok map, pastikan tempat apa yang anda nak pergi dan just naik bus, settle! Hehe

Bye for now, insya Allah to be continued soon..