Tag Archives: muzium di Istanbul

Diari Istanbul 14 – Muzeum of the History of Science & Technology in Islam

Assallammualaikum Semua,

Saya tak sempat lagi nak merumuskan tentang  Muzeum of the History of Science & Technology in Islam ni.. So tengok gambar dulu ya

Muzeum ni terletak di Gulhane Park, tempat saya ambik gambar dengan bunga2 ros tu.. Posting bunga rose tu boleh rujuk di sini – Bunga Rose

 

Pintu Masuk ke Muzeum, caj masuk ialah TL5 kalau tak silap saya

 

Globe yang terletak berhadapan dengan pintu masuk.

 

 

 

 

 

Ini bentuk sarang labah2 yang dibuat dari lampu LED
Anda boleh lihat sarang cahaya ni dalam lif.. Awesome!

 

bergambar depan lif di Tingkat 2

 

 

 

 

 

 

Cantik kan? ni ada kat dinding yang memisahkan setiap ruang dalam muzeum..

 

 

 

 

 

Di tepi dinding sebelum masuk ke ruangan “Saat” – ie Jam 🙂

 

Bahagian bumbung ruangan “Saat”

 

 

 

 

 

 

 

 

Saya SERAM tengok alat2 ni
ni alat2 yang digunakan oleh GYNAE dulu2!

 

 

 

Moon & Sun calendar

 

 

 

 

 

 

Bulatan Zodiak.. Saya berzodiak Virgo.. Anda? 😉

Diari Istanbul 12 – Istanbul Turkish & Islamic Arts Muzeum – Final

Assallammualaikum..

Posting ini ialah posting terakhir mengenai Istanbul Turkish & Islamic Arts Muzeum..

Saya mintak maaf sebab tak dapat bagi banyak info mengenai 4 seksyen terakhir ni.. Harap gambar2 ni dapat memberikan anda semua sedikit sebanyak gambaran tentang seksyen2 tersebut ye…

Seksyen Kerja Kayu
Bahagian ini menempatkan koleksi seni Anatolia dari abad ke 9 hingga abad ke 10.
Antara barang2 menarik di sini ialah kulit kura-kura, hiasan dari ibu mutiara (mother of pearl), laci, dan rehal Al-Quran.

Bekas meletakkan surat2 yang dibuat dari mutiara

 

Stone Art Seksyen
Di sini ada koleksi hasil seni batuan dari zaman Emevi, Abbasi, Memluk, Seljuk dan zaman Uthmaniyyah.  Batu2 tersebut dilukis dengan motif  & angka, tetapi kebanyakkannya mempunyai tulisan. Batu2 nisan yang dilukis dengan adegan memburu, makhluk dongeng seperti griphon dan naga juga ada dipamerkan di sini. Saya tak jumpa gambar2 yang diambil di seksyen ini. nanti saya check semula ye..
Seksyen Seramik dan Kaca

Koleksi ini kebanyakannya ditemui semasa proses penggalian yang dibuat antara tahun 1908–14.


Seksyen Seni Logam
Hasil logam yag dipamerkan di seksyen ini bermula dari abad ke-16 sehingga abad ke-19.  Barang2 dihasilkan dari perak, tembaga yang dihiasi dengan batu-batu berharga.

 

Ini adalah pencucuk yang diletakkan di Serban

 

Ini tali pinggang ye..

 

 

Rehal & Loceng

Seksyen Etnografi
Seksyen ini ditempatkan di bahagian bawah Museum.  Antara koleksi ini yang dipamerkan ialah Kilim tenunan tangan yang dikumpulkan dari berbagai wilayah Anatolia, teknik lukisan bulu, teknik menganyam, seni pakaian, barangan rumah, seni tangan, instrumen dan khemah nomad.

Kilim