Tag Archives: merokok membunuh

Suami saya sudah BEBAS!!!

Assallammualaikum!

Hai semua!!! Lagi 3 hari kita akan berpuasa! Tak sabar rasanya nak menyambut bulan yang mulia ini.. πŸ™‚

Bulan puasa memang dikenali sebagai bulan mengawal nafsu, bulan menambah amalan, dan bulan saling bermaafan antara kita..

Namun, pada bulan puasa juga, bulan yang agak mencabar bagi orang-orang lelaki yang merokok.. Ada yang nampak tak bermaya, ada yang nampak letih, dan ada yang nampak sedihhhhhhh jer, kerana tak dapat bersarapan dengan asap.. Huhuhu.. Maaf, kalau ada yang marah membaca post saya ini, tapi saya pasti kata-kata saya ini ada benarnya..

Mungkin ada yang berkira2 mahu behenti merokok di bulan puasa ini, ada yang berjaya, ada yang tidak.. Yang pastinya, sekali sudah merokok, akan mengambil masa untuk berhenti..

Saya tahu, payah untuk berhenti menikmati asap maut ini, kerana suami saya merupakan seorang perokok tegar sebelum ini.. Asap rokok ialah makanan harian beliau.. 2 tahun bercinta dan setelah berkahwin dengannya, hanya ini sajalah tabiat buruknya yang sangattttttttt saya benci. Smoking, the one and only thing that really annoys me.. Setiap hari saya merajuk dengannya bila dia merokok.. huhuhu

Setiap hari, dalam 2 tahun ini juga, saya buat berbagai2 cara untuk buat dia berhenti.. Dari cara yang halus, hinggalah cara yang kasar.. Saya marah, membebel, bawa balik semua keratan akhbar, suratkhabar, artikel internet, dan apa2 saja risalah tentang keburukan merokok.. Jika itu tidak mencukupi, saya merajuk, diammmmm saje sepanjang hari hingga dia pun tak tau macam mana nak pujuk..

Penghujungnya, saya “tawan” dia dengan cara psikologi.. Saya tahu, suami amat sayangkan saya, amat cintakan saya, dia memang tak suka dan tak boleh lihat saya bersedih.. Saya katakan padanya “Sayang, awak tak sayang B ke? Bila awak hisap rokok tu, awak bukan rosakkan buah pinggang, jantung, hati, otak dan paru2 awak saja tau, awak rosakkan buah pinggang, jantung, hati, otak dan paru2 B juga tau.. Pastu, rahim B pun boleh rosak kalau hidu asap rokok tuh hari2..” Pastu saya sambung lagi “Membazir aje hisap rokok tu, hari2 sayang bakar duit, lepas tuh bukan tambah kebaikan, mendatangkan banyak keburukan pada kita dan orang sekeliling kita.. Atmosfera pun tercemar sebab asap rokok sayang tuh.. Orang sekeliling pun tak suka dengan bau asap rokok tu..”

Then, saya pyscho lagik “B tak nak sayang mati dulu sebelum B.. B nak hidup lama dengan sayang, ada anak2, ada cucu2, pergi menunaikan haji sama2..”

Pastu saya bagi penutup membunuh “Tapi, kalau awak tak sayang kat B, takper la, hisap jer la rokok tu sampai bila2, rokok tuh lagik penting dari B.. ”

Suami peluk saya dan cakap “Ok laaaaaaaa, saya janji saya berhenti mulai esok”.. Yeayyyyyyyyyyy! Berjaya memujuk setelah sekian lama! heheheh

Esoknya, suami berpegang pada janji.. Namun dalam masa seminggu, saya terasa juga “tamparan” akibat kekurangan nikotin dalam otak dan badan suami.. Dia jadi moody, dan susah tidur.. salah cakap, memang kena marah.. huhhu.. Sedihnya masa tu, samapi saya cakap dengan dia, “Yang, kalau kamu rasa tak boleh nak berhenti, teruskan je la hisap rokok, B tak sanggup tengok kamu marah2 macam ni, u act like somebody else, not my lovely, sweet hubby… ” Owh, dia menafikan dia marah2, moody, tapi saya memang perasan sangat.. dia kan suami saya.. I know him inside out la! Hehheheh

Tapi, Alhamdulillah, berkat KEAZAMAN dan KEKUATAN MENTAL yang ada padanya, DIA SUDAH BERJAYA BERHENTI MENGHISAP ROKOK!! Masuk bulan ini, sudah 3 bulan dia berhenti!! Suami saya sudah BEBAS dari ROKOK!!! Tahniah buat suamiku… πŸ™‚

Buat anda semua yang masih berkira2, masih berfikir untuk berhenti, teruskanlah usaha murni anda.. Jadikan bulan puasa ini permulaannya.. Kuatkan azam & semangat, anda PASTI BOLEH!! Mungkin tips2 ini boleh anda gunakan untuk berhenti merokok:-

1) Niat untuk berhenti merokok kerana Allah
2) Tandakan di kalendar tarikh anda bertekad untuk berhenti merokok
3) Buang semua benda yang mengingatkan anda pada rokok – ashtray, lighter, kotak rokok kosong
4) Beli Febreeze, sembur pada tilam, sofa, langsir & karpet dan mana2 tempat yang dah menyerap bau rokok.. Kalau boleh, cuci semua alas2 bantal, cadar, alas sofa etc
5) Beli pewangi rumah seperti ambi pur @ glade, dan sembur rumah anda setiap hari, atau beli yang ada penyembur automatik
6) Kunyah chewing gum, @ gula2 setiap kali ingin hisap rokok
7) TOLAK semua pelawaan untuk hisap rokok, dan umumkan bahawa anda sedang dapam proses berhenti merokok.. Biarlah mereka ketawa.. Mereka sebenarnya yang rugi..
8) Minum banyak jus2 seperti jus epal, jus oren dan jus lemon.. Anda juga boleh minum air halba.. ia baik untuk membantu anda berhenti merokok.. Hanya rendamkan halba itu semalaman, dan minum esoknya. Anda juga boleh amalkan makan madu..
9) Cari girlfriend @ suruh isteri anda membebel @ mengingatkan anda agar berhenti merokok setiap hari (seperti yang saya lakukan! hahahahah)

Ok, itu antara tips2 yang saya amalkan ketika dalam proses membuat suami berhenti dari merokok.. Ingat, yang paling pernting ialah KEKUATAN MENTAL!!! Sentiasa fikirkan YANG ANDA BOLEH BERHENTI MEROKOK!!!

Saya doakan anda semua juga berjaya membuang tabiat menyedut asap maut itu.. Ingat orang2 yang anda sayangi, mereka juga terkena kesan dari perbuatan sia2 anda itu..

To my hubby – CONGRATS MY LOVE, u are such a wonderful man, and u will always be.. Love u so much!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

doa supaya suami berhenti merokok,saya sayang suami saya,doa berhenti merokok,doa agar suami berhenti merokok,amalan berhenti merokok