Tag Archives: membeli belah di Oxford Street

Autumn In London – Oyster Card

Assallammualaikum wbt

Bestnya orang yang kerja di Selangor, cuti free hari ni.. Saya pulak dok Selangor, tapi kena kerja sebab opis kat KL.. huwaaa, bercinta betul nak bangun pagi2 tadi, jealous tengok suami dengan anak seronok golek2 atas katil sebab diorang cuti! Ini tidak adil! Haha..

Takpe, kita tepikan kecemburuan itu, kita sambung pasal pengangkutan di London. Sebut pasal pengangkutan, mesti semua dah terbayang tube underground di London. Ya, memang tepat sekali.. tapi buat pengetahuan anda, bus juga sangat sangat sangat efficient di London.

Sebelum kita cerita tentang bus, saya nak cerita pasal Oyster Card. Oyster Card ni WAJIB dibeli sebelum naik bus atau tube. Sekeping Oyster Card berharga 5 pound atau 3 pound. Kedua2 Oyster Card ni sama je, Cuma kalau anda beli yang 5 pound, boleh dipulangkan semula & anda akan dapat semula 5 pound anda. Saya tak beli masa di sana, sebab ada kawan yang baik hati pinjamkan 2 card untuk saya. Dari pembacaan, anda boleh pulangkan di mana-mana kaunter station underground untuk mendapatkan refund.

Oyster Card

Oyster Card ni boleh dibeli di mana-mana station underground. Jangan risau, staff underground sangatlah membantu, dan pembelian di machine ticket adalah sangat mudah. Masukkan duit dan beli Oyster Card, lepas tu kena top up. Oyster Card ni telah diprogramkan untuk memberikan penjimatan maksima kepada anda. Semasa pembelian di machine ticket tu, anda boleh pilih 1 day travel. Secara automatik, tak kira berapa kali pun anda touch tube / bus, perbelanjaan pengangkutan anda akan dihadkan kepada 9 pound sehari (nanti saya semak semula, tak berapa ingat sebab kawan tu dah tolong top upkan sebelum pinjamkan card).

Oyster Card 2

Oyster card ni boleh digunakan di pengangkutan berikut:-

Oyster Card

Untuk pembacaan lanjut, anda boleh rujuk di web ini – https://www.visitbritainshop.com/world/london-visitor-oyster-card/

Ok, sekarang nak cerita pasal bus. Saya memang salute la dengan bus di London ni, on time, bersih dan efficient. Anda cuma perlu satu map saja, di mana nombor bus dan tempat tarikan pelancong telah dinyatakan. Sepanjang berada di London, memang kami anak beranak naik bus aje, memang tak gunakan tube. Ada dua sebab utama kami hanya menggunakan bus:

1) Dapat lihat pemandangan dan bangunan sekitar London; dan
2) Mudah nak bawak naik stroller anak saya.

Bus merupakan cara yang paling mudah untuk anda mengelilingi kota London. Puas kami naik bus merah dua tingkat tu, memang seronok tengok bangunan-bangunan lama dan taman-taman di London, wah sana, wah sini, macam rusa masuk kampung saya dibuatnya hehehe.. Kalau naik Hop On Hop Off, sangatlah mahal, padahal lalu di tempat yang sama.. Cumanya mungkin lebih mudah sebab bus Hop On Hop Off tu akan terus pergi ke destinasi tarikan pelancong, manakala dengan bus biasa, anda perlu study map dan pastikan anda naik bus yang betul.

Saya ada map tempat2 menarik dan wajib dilawati di London yang ingin saya jual, tapi belum sempat ambil gambar. Nanti saya upload berserta harga. Dengan adanya map ni, anda tak perlu risau lagi, tak perlu buat research lagi, just tengok map, pastikan tempat apa yang anda nak pergi dan just naik bus, settle! Hehe

Bye for now, insya Allah to be continued soon..

Autumn In London – Tempat penginapan di London

Assallammualaikum wbt,

Salam Jumaat, penghulu segala hari, semoga semuanya sihat & ceria hendaknya hari ni.. Bulan lepas pada tarikh yang sama, kami sekeluarga dalam perjalanan ke Paris dengan Eurostar.. Saya ni kalau dah pergi satu2 tempat tu, terkenang2 sampai beberapa bulan hahaha.. Kawan2 pulak macam mana?

Ok, saya terus ke topic penginapan di London. Penginapan ni memang topic yang sangat penting kan, apa2 kita nak plan pun, mesti ada tempat penginapan dulu.

Sewaktu di London, kami menetap di The Colonnades. Kawasan ini “walking distance” ke Station Queensway dan Bayswater. Boleh juga naik bas ke Marble Arch dan tukar bas untuk ke mana-mana destinasi.

The Colonnades

The Colonnades ni memang kawasan perumahan, banyak café-café kecil, ada tempat membeli belah bernama Waitrose, sekolah dah sebagainya la. Yang paling saya suka, ada taman kecil untuk ambil angin sambil menikmati udara segar dan rimbunan pepohon yang indah.. Allah, memang rasa aman damai je duk sini. Rasa nak pindah terus la.. haha..

Colannades Little Park

Breakfast in London

Saya menyewa apartment di The Colannades ni, apartment syarikat, so untuk staf saja. TAPI, ada beberapa unit lain yang dibuka kepada orang luar, dan anda boleh rujuk di page Facebook ini https://www.facebook.com/London-Homestay-MY-872987106078341/?fref=ts

Saya rasa memang berbaloi menyewa apartment kalau anda datang dengan keluarga dan kawan-kawan yang ramai, sebab anda boleh masak, boleh basuh baju dan lebih selesa. Barang-barang segar seperti sayuran, telur, buah-buahan dan mkakanan laut memang murah (jangan convert harga ye). Secekak asparagus yang hijau menawan baru 1 pound, carrots yang telah dipotong anggaran 3 orang makan pun 1 pound. Buah pun sama, epal 10 biji 2 pound saja, strawberry satu bekas 2 pound, besar dan manis. Saya beli telur di Tesco dengan harga 1pound, besar dan fresh betul telurnya. Nanti saya upload gambarnya..

Di bangunan mengadap station tube Queensway dan Bayswater ni banyak hotel, tempat makan, kedai runcit seperti Tesco Express dan Sainsbury. Harga lebih kurang sama, tapi kalau rajin survey la dulu harga sebelum beli. Sayur dan buah kat dua2 tempat ni sangat fresh. Kedai makanan halal pun berderet di area Queensway dan Bayswater, so kalau tak nak masak, sediakan duit je la untuk makan. Ada banyak kedai kebab dan kedai orang Malaysia di area ini, bangga melihat kejayaan orang kita di perantauan ? Harga makanan pula bermula dari 3-30pound.

Ok, kalau nak cari hotel @ apartment, saya memang guna booking.com saja. Anda masukkan keyword Bayswater atau Queensway, either one boleh sebab tempat ni berdekatan aje. Kalau nak cari di Hyde Park pun boleh, sebab hotel di area Hyde Park actually belakang blok Bayswater dan Queensway ni.. So memang accessible by foot. Bus stand pun ada, kalau tak nak naik tube, boleh terus naik bus, tapi kena ada Oyster card, nanti saya cerita di posting mengenai pengangkutan.

Sehingga bertemu lagi di posting akan datang, Insya Allah ?

Autumn in London – Hello Heathrow!

Assallammualaikum wbt

Catatan Hari Pertama di London, 7hb November, 2015.

Hati berdebar kencang ketika melangkah masuk ke dalam airbus A380. MH 002 berlepas tepat jam 1130 malam, 6hb November 2015, membawa kami semua ke Heathrow International Airport.

Penerbangan lancar, cuma sekali dua saya terasa gegaran.. Kata suami saya, sebenarnya ada banyak gegaran teruk, tapi saya dah berdengkur, tak sedar apa2.. haha.. Lebih baik begitu, jika tidak, pasti saya trauma sepanjang perjalanan.

A380 KUALA LUMPUR LONDON

A380 KUALA LUMPUR LONDON

Tepat jam 530 pagi waktu London, kami mendarat dengan selamat. Penerbangan yang diketuai oleh Kapten Yusri dan anak2 kapal memang superb, pendaratan sangat smooth dan steady.. Tau2 aje dah atas landasan dan dah keluar melalui Terminal 4. Kami sempat la ambil 2-3 dua tiga keping gambar sebelum menuju ke arrival halL untuk pemeriksaan imigresen dan mengambil beg.

Welcome to Heathrow 2

Welcome to Heathrow

Kami sangkakan Heathrow International Airport ni mesti best gila, Heathrow kot! Tapi sangat mengecewakan.. KLIA tu, beratus kali best tau.. Tak ada kedai2 perfume, tak ada kedai cenderamata, yang ada cuma beberapa café aje.. Mungkin kedai-kedai dan café tersebut ada di bahagian departure.. Kami balik melalui Paris, so tak tau la macam mana keadaan di departure hall Heathrow.

Selepas mengambil bahasi, kami sempat la keluar dari airport, nak ambik angin katanya.. sekali, ambik kau, angin sejuk mencengkam tulang! Haha.. Terus kami masuk balik, cari café dan beli air panas secawan.. haha.. Kemudian, kami cari Heathrow Connect untuk ke Kota London.

Ok, ada 4 option utk anda ke Kota London dari Heathrow.

1. Heathrow Express
2. Heathrow Connect
3. Underground Tube
4. Bus

Kami memilih Heathrow Connect, sebab affordable dan mengambil masa kira-kira setengah jam sahaja untuk ke Kota London.

Heathrow Connect ni, macam ERL Express dgn ERL Transit je. Buat pengetahuan anda semua, Heathrow Express tu berharga 22pound satu hala, menjadikannya tambang keretapi termahal di dunia!

Heahrow Connect

Untuk anda yang ingin lebih budget, boleh menaiki Underground Tube atau bus.

Ok, sampai sini dulu, nnt kita sambung lagi ye.. Insya Allah ..

Hello London, Bonjour Paris!

Assallammualaikum wbt

Rakan-rakan pembaca yang dihormati, Alhamdulillah, saya selamat sampai ke London dan Paris dan berada di sana dari 7hb November sehingga 15hb November, 2015

Saya mmg sangat nervous dgn perjalanan kali ini kerana sudah dua tahun tidak menaiki kapal terbang, dek kerana fobia dengan insiden MH 370 dan MH17.. Saya cuma mampu berdoa dan berserah sebulatnya kepada Allah agar perjalanan ini selamat dari segala bahaya dan malapetaka. Penerbangan pergi ke London berjalan lancar, cuma sedikit saja gegaran, tapi bila balik dari Paris, masya Allah, kami menghadapi turbulence hampir 4 jam. Sangat menakutkan dan saya tidak henti2 berdoa agar perjalanan selamat.. Ketika kapal bergegar dengan teruk, fikiran saya mula melayang ke insiden2 buruk yang menimpa MAS & Air Asia sebelum ini, masya Allah, ketakutan saya sudah di tahap maksima ketika itu.. saya rasakan sangat lama berada di dalam kapal dan terasa ingin keluar dari kapal terbang ketika itu juga.. Huhu.. Alhamdulillah, kami selamat mendarat, tapi getar dan debar di hati masih ada sampai ketika ini..

Yang keduanya ialah research yang sangatlah cetek dan tidak selengkap percutian yang pernah saya lakukan sebelum ini, disebabkan oleh kekangan masa.. kami mmg bergantung sepenuhnya kepada Trip Advisor dan map di London, serta pertolongan dari seorang sahabat di London, untuk membantu dalam perancangan percutian kali ini.. Tema perjalanan kali ini ialah “Selagi boleh melangkah, kita redah” hahaha.. Memang kami berjalan kaki bukan main jauh lagi tau, sampai sakit2 kaki, dan bergantung sepenuhnya kepada bas semasa di London, dan HoHo semasa di Paris.

Untuk percutian kali ini, memang saya dan suami menggunakan sehabis baik benefits dari syarikat masing2. Tiket penerbangan percuma dari MAS, kami bayar RM75 seorang saja utk airport tax di Heathrow dan RM289 saja untuk airport tax Charles De Guile, Paris. Saya sewa apartment dua bilik dari syarikat tempat saya bekerja dgn harga RM300 sehari dan tambang Eurostar dari kota London ke Paris dengan harga 29.50pound sehala untuk seorang. Alhamdulillah.. Sejujurnya, kalau tak dapat semua benefits ni, memang tak akan sampai la saya di London & Paris. Dengan matawang yang menggila tingginya sekarang ni, semua kemudahan yang syarikat bagi mmg sangat2 membantu kami untuk berjimat. Ada dapur untuk memasak dan mesin cuci baju di apartment tersebut, jadi saya membawa pakaian yang minimal kerana boleh membasuh baju di sana. Makanan wajib iaitu magee sememangnya dah masuk dalam beg haha.. Kami cuma beli telur, sayur, buah-buahan dan makan kebab di sana. Sebelum berjalan2 tu kami akan masak dulu, makan dan mula berjalan.

Perjalanan kali ini, sangat membuka minda dan sangat memberi kesan terhadap diri saya, kerana saya berada di Paris ketika kejadian letupan dan tembakan pada Jumaat, 13hb November yang lalu.

Doakan saya sihat dan mempunyai masa yang mencukupi untuk berkongsi cerita dan catatan perjalanan sepanjang berada di London & Paris, Insya Allah..

Salam sayang..

Big Ben London View

 

champs-eleysees-paris

 

Kembara Amsterdam 15 – Dam Square

Assallammualaikum semua..

Bila tengok2 balik posting pasal Amsterdam & Belgium dulu, rasa nak cuti je.. Semak kepala tengok file2 berterabur atas meja ni.. huhu.. Tapi ongkos tak berapa nak ada, dalam tabung ayam baru ada 2 hengget 35 sen, so kita sambung aje la cerita pasal Amsterdam hari tu 🙂

Jom kita tengok apa ada kat Dam Square.. Ok, macam Grand Place di Brussels, Dam Square ni adalah “meeting point”.  Tak lengkap lawatan anda ke Amsterdam kalau tak melawat Dam Square.  Sepintas lalu, ia tidaklah secantik Grand Place, bangunan di sekelilingnya sudah dimakan usia.. tapi ramai orang berkumpul di sini untuk melihat “street performance” macam nyanyian, magic show, memberi makanan kepada burung merpati atau duduk2 saja memerhatikan gelagat manusia yang lalu lalang.. Saya sendiri berpeluang menikmati semua aktiviti tersebut.. Salah satunya, bergambar dengan Batman di siang hari.. haha.. Mujur cuaca tak panas masa kami di sana, so best gak la lepak2 tengok performance & orang lalu lalang..haha..  Dam Square ni pun tak besar mana, lebih kurang 3/4 dari padang bola sepak.. tapi sentiasa packed dengan orang tempatan & pelancong..

Tempat ini tidak jauh dari Amsterdam Centrale. Kalau nak ke sini, cuma jalan terussssssssssssssssssssss je dari Amsterdam Centrale, jangan pusing kiri kanan.. leboh kurang 10 – 15 minit nanti, anda dah jumpa Dam Square ni..

Ada beberapa tempat menarik di sekitar Dam Square ni, tapi sebelum tu saya konsi info dari about.com mengenai Dam Square.

© Dutchamsterdaml.nl — Dam Square is Amsterdam’s best-known square, and it is a handy central location from which to explore the medieval city centre.

What to see at Dam Square

  • Royal Palace When it was completed this neoclassical building was referred to as the Eighth Wonder of the World, but you’ll have to go inside to see why someone would think that.  Though the outside doesn’t promise much — in part because the once white sandstone facade has over the centuries taken on a grey/brownish appearance — inside you’ll be treated to opulent beauty.  The building started out in 1655 as Amsterdam’s City Hall, but was re-purposed as a palace in 1808 by the brother of Napoleon. A definite must-see
  • Nieuwe Kerk (New Church) This 15th century gothic building is the site of Royal coronations and weddings, as well as art exhibitions, but not of church services.
  • National Monument Erected in 1956 to memorialize the victims of World War II.  Visitors often marvel at the fact that people are allowed to sit all around the monument, but the Dutch government says that’s simply a reflection of the freedom we enjoy.
  • Madame Tussauds In our opinion visiting this branch of the famous wax museum is one of those things not to do in Amsterdam.  It’s expensive and often quite crowded.  If you do go, you’ll enjoy a great panoramic view of Dam Square and Damrak from the round picture window at the top floor.

There are several other monumental buildings, a few cafes, and some shops.

The building with the ugly façade — next to Bijenkorf — is an office complex designed by Cees Dam.  The architect is also known as the designer of the Stopera — the monstrosity that serves as combination city hall/opera building — as well as the Options Exchange building at Rokin.

Di sekeliling Dam Square ni pun ada shopping complex, salah satu darinya ialah the Bijenkorf yang menempatkan berbagai jenama terkenal seperti Loius Voutton, Longchamp, Aigner, Salvatore Feragamo & banyak lagi.. kalau kaki shopping, boleh la masuk sini.. saya setakat masuk je la, tak mampu nak beli apa2.. haha..

Seperti biasa, di tempat tarikan utama, mestilah banyak kedai makan & hotel. kat area sini pun banyak kedai makan, yang bestnya, kedai MAKANAN HALAL, so takde la kebulur kalau duduk area ni.. hotel pun banyak, cuma sesuaikan aje dengan budget anda..

Ini antara beberapa gambar yang sempat diabadikan di Dam Square 🙂

 

Dam Square Amsterdam 1 Dam Square Amsterdam 2 Dam Square Amsterdam 3 Dam Square Amsterdam Amsterdam Centrale Dam Square Amsterdam Kedai Ganja Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Building Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Full Pic Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Dam Square Amsterdam Tourist Costume Photos De Bijenkorf 2 De Bijenkorf

Sehingga bertemu lagi di posting yang lain, xoxo!