Tag Archives: Little England’ Bukit Fraser – Pahang

Cuti-Cuti Malaysia – Fraser’s Hill – Taman Flora Bukit Fraser

Assallammualaikum wbt,

Kebiasaannya, mesti ada taman bunga atau kebun sayur di tempat-tempat beriklim sejuk, dan di Faser Hill ni pun ada juga taman sebegini.  Betul-betul bersebelahan dengan Allan’s Water, terdapat Taman Flora Bukit Fraser (Fraser Hill Garden Center).  Tiada caj dikenakan untuk masuk ke Taman Flora ini, ye, PERCUMA!! Jadi anda boleh masuk dan keluar seberapa banyak kali yang anda suka 🙂

Menurut informasi yang didapati daripada web, terdapat kebun strawberi di dalam Taman Flora Bukit Fraser ini.  Walaubagaimanapun, waktu kami melawat di sini, hanya ada strawberi muda sahaja dalam pasu kecil, takde pun yang masak ranum, jadi tolong la jangan teruja sangat nak membeli strawberi kat sini ye.. hehe. Di sini, tumpuan utamanya adalah kepada jualan tanaman hiasan dan sayur-sayuran serta buah-buahan.  Jadi kalau anda berminat dengan poko-poko bunga dan yang sewaktu dengannya, di sinilah “syurga kecil” anda..

Keadaan Taman Flora ini agak menyedihkan pada pandangan saya.. tempatnya tidak dijaga dengan rapi, dan lantainya berlumut serta licin.. Hujan turun renyai-renyai waktu kami berada di sini, menjadikan lantai sangat licin.. Kalau berkunjung di sini, saya syorkan pakailah kasut sukan, tak perlulah pakai high heels ye makcik! hehe

Pokok-pokok bunga ditanam di rumah hijau yang besar & nampak sangatlah buruknya sebab dah berlumut2, manakala  tomato dan sayur-sayuran hijau yang lain menjalar di sepanjang tanah dan pagar di dalam kawasan ini.  Nampak segar tomato yang tumbuh melata di tepi pagar dalam taman ni..

Pada pendapat saya sebagai seorang pelancong tempatan, banyak benda yang lagi yang boleh diperbaiki, sebab Taman Flora ni berpotensi sangat menjadi tempat tumpuan ramai kalau ianya bersih, elok & teratur seperti di Cameron Highlands.. Ada pelancong asing yang menggeleng-geleng kepala melihat keadaan Taman Flora ni yang boleh saya labelkan sebagai “pathetic”… Kalau saya diberikan peluang menguruskan Taman Flora ini, mungkin saya akan buat satu cafe kecil di mana para pelawat boleh menikmati ubi bakar/rebus & jagung bakar/rebus, serta secawan teh panas.. Perghh.. mesti best! Then again, its just a dream, it takes more than just a dream to make something work out kan.. Mesti ada yang kata – CAKAP senanglah, cuba suruh pegi buat.. haha.. Ok jom layan gambar.. 😉

 

Keadaan rumah hijau yang menyedihkan 🙁

Keadaan di dalam rumah hijau.

 

Sayuran yang tumbuh melata di atas tanah..

 

Fresh from Fraser Hill!

 

Kedai kecil menjual hasil tanaman di Taman Flora

Pelawat menemui web ini melalui carian:

tempat menarik bukit fraser,aktiviti menarik di bukit fraser,taman flora bukit fraser

Cuti-Cuti Malaysia – Fraser’s Hill – Allan’s Water

 

Assallammualaikum wbt

Salam Jumaat untuk semuaaa! Dah jadik macam hotel dah blog ni, tuannya kejap ada kejap takder.. hehe

Ok, straight to the point, hari ni sambung pasal percutian ke Fraser Hill.

Tidak seperti Cameron Highlands @ Genting Highlands, tempat menarik di sini amat terhad.. Tapi kalau anda seroang yang “adventurous” dan sukakan jungle tracking, mungkin di sini tempat yang sesuai untuk anda sebab banyak laluan tracking di sini..

Tapi usah gusar, walaupun terhad, tetapi ada beberapa tempat yang agak menarik untuk anda kunjungi, dan yang PALING BEST – PERCUMA!!! yeayyy! hehe

Saya mulakan dengan tempat bernama Allan’s Water.  Allan’s Water ini adalah sebuah tasik kecil yang terletak di Jalan Ampang.  Ia ditransformasikan kepada sebuah tempat tarikan pelancong dengan aktiviti rekreasi “paddle boating”.  Selain itu, antara aktiviti yang disukai oleh anak2 kecil ialah memberi ikan makan.. ada beratus-ratus ekor ikan dalam tasik ni, baik yang kecil, sederhana, atau besar.. Sepeket makanan ikan boleh dibeli dengan harga rm1.00 dari gerai berdekatan.  Memang seronok sangat bagi makan kat ikan2 ni, bukan setakan budak-budak, mak budak pun suka! Tak percaya, kita layan gambar!

Sejarah Allan’s Water

Harga untuk paddle boat

 

Paddle Boat yang boleh disewa

 

Kedai berdekatan yang menjual makanan ikan

Banyak sangat ikan dalam kolam ni, meloncat2 bila kami baling makanan ikan..

 

Insya-Allah saya akan update lagi tempat yang menarik di Fraser Hill esok 🙂

xoxo

Ayu Fatarina