Tag Archives: Keukenhoff 2013

Kembara Amsterdam 7 – Keukenhoff, Syurga Bunga Final Part

Assallammualaikum..

Ada tak yang mimpi dikelilingi bunga2 tulips? hehe.. Ok la hari ni kita masuk final part pasal Keukenhoff ni.. Dalam Keukenhoff ni, ada juga rumah2 kaca yang dipenuhi dengan bunga2 lain seperti lili & orkid.. Selain tu, ada juga kedai souvenir & kedai2 makan.. Tak silap saya hot coffee @ hot choc bermula serendah 2E utntuk satu cawan..

Sebelum pergi, saya dah pack2 sandwich dari hotel.. Selain tu ada juga bawak epal & pisang serta biskut sebab ada plan nak buat picnic sikit dalam taman ni.. Cuaca memang sangat sejuk, ada kala ujan turun renyai2, tapi sekejap aje, hujan lalu kata orang tua2.. so sempatlah kami piknik sekejap makan sandwich & buah2 tu semua.. nyaman aje.. bila dikelilingi pemandangan yang cantik tu, makan sandwich sejuk pun rasa sedap semuanya! haha.. kalau ada nasik lemak, meehoon, karipap, kopi panas, mak aiiii.. heaven!!!!!!!

Orchids @ Keukenhoff

 

Orchid Chandelier

 

Orchids @ Keukenhoff 2

 

Souvenir kat sini boleh tahan mahal.. Kalau macam keychain terompah @ fridge magnet, lebih baik beli di kedai2 di area Amsterdam Central ke Dam Square kerana harga di sana jauh lebih murah.. Tapi pinggan kaca yang tertulis perkataan Keukenhoff tu boleh la beli buat kenangan sebab tak jumpa kat tempat lain.. Saya memang tak beli apa2 cenderamata kecuali buku tentang Keukenhoff yang berharga 4Euro (RM16.00).. Pada saya bukulah cenderamata yang paling berharga sebab boleh simpan sampai ke anak cucu 🙂

Souvenis Shop @ Keukenhoff Souvenis Shop @ Keukenhoff 2 Souvenis Shop @ Keukenhoff 3 Souvenis Shop @ Keukenhoff 4 Souvenis Shop @ Keukenhoff 5

All good things must come to an end.. Lepas 5 jam berjimba2, feeling2 hindustan kat taman bunga ni, hujan pun turun! huhu.. Mujurlah kami dah puas mengelilingi taman tu, so bila hujan turun, tak rasa ralat sangat la.. Kami rehat dulu setengah jam, minum hot choc, pastu baru bergerak ke tempat bus.. 


Bye2 Keukenhoff

Kat bahagian luar, ada 2 kedai kecil yang menjual benih tulips.. ish kalo la tulip boleh tanam kat malaysia, memang saya borong la, tanam kat umah & feeling2 kat amsterdam je hari2 (statement nak kena baling dengan bom nuklear ni.. hahahaha)

 

ini ler rupanya benih tulip cam sengkuang cina kan? hahaha

ini ler rupanya benih tulip
cam sengkuang cina kan? hahaha

 

Ini la bus Arriva yang membawa kami balik ke Schipol.. Bus balik ni tak secantik bus masa kami pegi.. Saya nak tunggu bus bunga2 tu tapi sebab dah ujan kan, naik la jugak.. huhuhu Sampai schipol dah dalam pukul 6 petang.. Ronda2 kat dalam tu pastu balik rehat kat hotel je.. Esoknya, kami ke Zaanse Schans, perkampungan lama2 yang ada kincir angin tu.. Insya-Allah esok saya sambung cerita ye..

 

Arriva Keukenhoff Bus

 

 

 

 

Kembara Amsterdam 6 – Keukenhoff Syurga Bunga Part II

Assallammualaikum!!!

Salam hari Jumaat!! Yippieeeeeeeee, esok cutiiiiiiiiiiiii!! Disebabkan mood cuti2 & malas nak pikir apa2 dah ni, kita sambung gambar bunga-bungaan di Keukenhoff supaya mood ceria maintain sampai petang nanti!! hehe.. Jom layan gambar!

Keukenhoff Amsterdam 50

Aksi terlampau sebab excited nampak bungaaaaaaaaaaaaaaaaaa! hahaha

Keukenhoff Amsterdam 35

Kat belakang tu sebenarnya ladang bunga tulip.. tapi bunga2 tu dah dipotong untuk dijual…


Keukenhoff Amsterdam 34 Keukenhoff Amsterdam 36 Keukenhoff Amsterdam 37 Keukenhoff Amsterdam 38 Keukenhoff Amsterdam 39 Keukenhoff Amsterdam 40 Keukenhoff Amsterdam 41 Keukenhoff Amsterdam 42 Keukenhoff Amsterdam 43 Keukenhoff Amsterdam 44 Keukenhoff Amsterdam 45 Keukenhoff Amsterdam 46 Keukenhoff Amsterdam 47 Keukenhoff Amsterdam 48 Keukenhoff Amsterdam 49 Keukenhoff Amsterdam 51 Keukenhoff Amsterdam 52

Keukenhoff Amsterdam 53

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

bercuti di amsterdam,Percutian Ke Amsterdam

Kembara Amsterdam 5 – Keukenhoff, Syurga Bunga!

Assallammualaikum semua..

Sebelum saya memulakan penulisan, ingin saya berikan AMARAN kat sini.. posting kali ini penuh dengan gambar bungaaaaaaaaaaaaaaaaa aje, so anda akan tengok gambar bunga-bungaan sampai lebam! hik2…

Destinasi pertama kami selepas berehat2 sehari di hotel aje sebab jet lag ialah KEUKENHOFF!! Keukenhof dalam bahasa Belanda bermaksud Kebun Dapur.  Ia adalah sebuahtaman bunga yang dibuka hanya 3 bulan dalam setahun, iaitu pertengahan Mac sehingga pertengahan May.  Ia mula dibuka pada tahun 1949.. Taman ini terletak di daerah bernama Duin en Bollenstreek.

Di awal penubuhan taman ini pada tahun 1949, ia lebih bertujuan sebagai  sebuah pameran bunga agar penanam bunga dari penjuru Belanda & Eropah  dapat memamerkan bunga yang akan membantu Belanda sebagai pengeksport bunga terbesar di dunia. Namun ia kemudiannya berkembang menjadi taman bunga yang terbesar di DUNIA dengan keluasan 32 hektar!!  Setiap tahun lebih kurang 7 JUTA benih bunga tulip di tanam di taman ini.. Bukan sekadar tulip, di sini juga terdapat bunga orkid, lily, dan daffodils.

Tiket masuk ke Keukenhoff ialah Euro15 seorang, dan anda boleh menaiki bus khas yang boleh dinaiki dari pintu Arrival 4 di Schipol Airport @ dari Leiden.  Tambang pergi dan balik ke Keukenhoff ialah Euro8.  So jumlah tiket dan bus ialah Euro23.  Kami telah membeli Holland Pass (saya akan ceritakan kemudian) jadi kami cuma tukarkan free ticket kami, so naik bus & tiket masuk tu dah covered, terus masuk aje tak payah bayar apa2 lagik 🙂

Bus Keukenhoff ni comel sangat la, siap dengan lukisan bunga2 tulip di badan bus.. Tempat duduk pun selesa.. Kekerapan bus ialah setiap 15 minit, bermula dari jam 9 pagi bus terakhir ialah pada pukul 6 petang.

Kami menaiki bus pukul 10 pagi dan tiba di Keukenhoff kira-kira jam 10.30.  Sepanjang perjalanan, boleh nampak ladang2 tulip, tapi sebab kami tiba penghujung Mei, bunga2 semua dah dituai untuk dijual..

Journey to Keukenhoff In the Bus to Keukenhoff Journey to Keukenhoff 2

Owh, masa nampak signboard ni, hati dah berdebar-debar sangat… Tak tau kenapa, nervous pun ada.. ye la, dah setahun menunggu saat ni, sebab tu kot debaran kuat sangat.. huhuhhu.. syukur Alhamdulillah tercapai..

Keukenhoff Road Signboard

Sampai aje dah nampak deretan bus kat bahagian parking.. Saya dah berbisik sendirian, habislah, kompem orang ramai gila, mesti tak dapat nak ambik gambar puas2.. huhuhu

Kami diberhentikan di tepi pintu masuk.. Sambil menarik nafas panjang & berdoa supaya semuanya dipermudahkan, kami melangkah masuk ke dalam Keukenhoff.. Bismillah.. Angin sejuk menyambut kedatangan kami di sini.. Nyaman & rasa segar aje..

Keukenhoff Logo

 

Sebelum masuk, haruslah ambik gambar dulu kan :)

Sebelum masuk, haruslah ambik gambar dulu kan 🙂

 

Pintu masuk ke Kuekenhoff.

Pintu masuk ke Kuekenhoff.

 

Keukenhoff Amsterdam 1a

Ok, selepas ni, saya akan biarkan gambar berbicara agar anda dapat menghayati kecantikan bunga2 tulip di Keukenhoff.. Yang pastinya, sebaik saja melangkah masuk, saya speechless, hanya mampu mengucapkan Subahanallah sebanyak2nya di dalam hati.. Terlalu cantik, tak dapat saya gambarkan dengan kata2.. hanya gambar yang mampu berbicara..

AMARAN KERAS – terlalu banyak gambar bunga, sila jangan pengsan!


Keukenhoff Amsterdam 2 Keukenhoff Amsterdam 3 Keukenhoff Amsterdam 4 Keukenhoff Amsterdam 5 Keukenhoff Amsterdam 6 Keukenhoff Amsterdam 7 Keukenhoff Amsterdam 8 Keukenhoff Amsterdam 9 Keukenhoff Amsterdam 10 Keukenhoff Amsterdam 11 Keukenhoff Amsterdam 12 Keukenhoff Amsterdam 13 Keukenhoff Amsterdam 14 Keukenhoff Amsterdam 15 Keukenhoff Amsterdam 16 Keukenhoff Amsterdam 17 Keukenhoff Amsterdam 18 Keukenhoff Amsterdam 19 Keukenhoff Amsterdam 20 Keukenhoff Amsterdam 21. Keukenhoff Amsterdam 22 Keukenhoff Amsterdam 23 Keukenhoff Amsterdam 24 Keukenhoff Amsterdam 25 Keukenhoff Amsterdam 26 Keukenhoff Amsterdam 27 Keukenhoff Amsterdam 28 Keukenhoff Amsterdam 29 Keukenhoff Amsterdam 30 Keukenhoff Amsterdam 31 Keukenhoff Amsterdam 32

Keukenhoff Amsterdam 33

 

Esok sambung lagik ye, sila mimpi yang indah2 dikelilingi bunga2an 🙂