Tag Archives: Kembara Amsterdam 12 – Gray Line Canal Cruise

Kembara Amsterdam 12 – Gray Line Canal Cruise

Assallammualaikum semua..

Tavelog kali ni saya teruskan dengan pengalaman menaiki canal cruise di Amsterdam.  Kat Amsterdam ni banyak pilihan untuk canal cruise, tapi kami naik Gray Line sebab boleh redeem ticket free dengan pembelian Holland Pass.  Kami bagi je ticket pada Kapten  & dan boleh naik bot tu.. Perjalanan mengambil masa lebih kuran sejam.. Tapi saya minta maaf la sebab kualiti gambar tak berapa nak best kerana cermin kapal tak berapa nak bersih 🙁

Bot untuk Canal Cruise ni boleh dinaiki di Amsterdam Central.. Bila sampai di Amsterdam Central, anda jalan terussssssss aje sampai la nampak bot2 ni belah kiri anda.. Setiap nama company tertulis kat atas pejabat so u can choose whichever company that u like.. The price for one cruise depends on the company, duration etc.  For Grayline, the one hour cruise cost 14Euro (but was free coz we redeemed the ticket that we had with Holland Pass.

 

No 1 canal cruise

 

Nevertheless, seeing Amsterdam from the water gave us a different perspective and different views of the buildings – but still, the view was so beautiful!  One hour seems so short for us.. Its seems that there are more to see, more to view..  (aik, biru mata hitamku.. hahaha)  Kalau anda ada budget lebih, ambillah private cruise di waktu malam sebab cantik sangat tengok bridges & canals ni di waktu malam tau.. Plus, boleh berhenti sana sini untuk ambil gambar & menikmati pemandangan.. saya golongan marhaen, tak mampuuuuuuu! huhu..

Untuk cruise yang saya naiki ni, diorang bagi free headphone, dan boleh dengar penerangan menegnai setiap tempat yang kami lalui.. Menurut penerangan, dulu2 mana la orang2 ni tahu membaca semua kan, so untuk mengenali rumah masing2, mereka menggunakan patung yang diukir depan rumah.. Contohnya, kalau rumah pengembala kambing, ada kepala kambing depan rumah.. kalau jual cheese, ada cheese @ kepala lembu.. Errr, kalau rumah tok mudim???? ahaksssss, i leave it to your imagination! muahahahah

Ok, Captain on Board, let start the cruise! 🙂

Canal Cruise Gray Line Amsterdam
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 2 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 3 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 4 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 5 7 Bridges

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 5 7 Bridges Close Up
The famous 7 bridges 🙂
Kalau malam mesti lagi cantik sebab ada lampu..
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 9
House Boat
Macam mana ler gayanya tinggal dalam bot ek?
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 15
Bangunan ni dibuat pada tahun 1687!
dah beratus tahun tapi masih kukuh!

 

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 6 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 7 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 8 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 10 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 11 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 12 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 13
Canal Cruise Gray Line Amsterdam 16 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 17 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 18 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 19

Amsterdam Central- view from the sea 🙂

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 20 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 21

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 14

The “Dancing Houses” – this is what they call these houses in Amsterdam..

Kalau tengok rumah ni betul2, memang senget2.. Canal Cruise Gray Line Amsterdam 22

This is the Captain.. Handsome kan walaupun dah tua!

Dan masih gagah, boleh tarik bot ni sorang2 hokay!

Canal Cruise Gray Line Amsterdam 23 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 24 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 25 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 26 Canal Cruise Gray Line Amsterdam 27

Gambar ni diambil lebih kurang jam 10.30 malam! Ni actually tempat pertama yang anda akan lalu kalau naik canal cruise.. Lovely sight.. Hadoi.. I need another vacationnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!