Tag Archives: hotel di paris

Autumn In Paris – Hotel Altona

Assallammualaikum wbt

Sekiranya anda mencari hotel di Paris dengan harga yang murah, dan anda tak kisah sangat tentang tilam yang empuk, tandas yang besar, dan bunyi yang agak bising, saya cadangkan Hotel Altona kepada anda.

Hotel Altona ni terletak within walking distance dari Gare Du Nord, tapi pastikan anda print direction ke Hotel Altona ni, sebab walaupun dekat, ia terlelak di lorong belakang, dan kalau sampai waku dah gelap macam kami masa tu, memang boleh sesat sekejap hehe.

Kami menginap dari 11/11/2015 – 14/11/2015.  Kos penginapan adalah RM1200 utk 5 hari, tak termasuk sarapan.

Saya buat bookng melalui Booking.com.  Anda juga boleh buat tempahan terus dengan Hotel Altona di sini.

Ok, saya ceritakan dulu KEBAIKAN Hotel Altona ni:

1) LOCATION – memang thorbaik! Dekat dengan metro, kat bawah Hotel ada kedai kebab halal, ada kedai runcit dan pemandangan dari balkoni hotel, memang awesome (kalau anda jenis suka bangunan lama macam saya la – boleh tengok gambar di bawah).  Kami jalan kaki je ke Sacre Caeur dari Hotel ni, dalam 1/2 jam kalau tak silap..

Ini saya ambil dari website mereka:

The Hotel Altona benefits from an exceptional location. A few minutes walk, and you have direct access to the Gare du Nord and the Gare de l’Est from where you can take the Eurostar or the Thallys.

The basilica at Sacré-Coeur in Montmartre and the Moulin Rouge are also accessible on foot/ The Metro Station Barbès-Rochechouart is 120 metres from the Hotel Altona, serving line 4 and 2 allowing you easy access to the main Parisian sites :

  • Eglise Notre Dame : Métro N° 4 – station Cité
  • Quartier Latin : Métro N° 4 – station Place Saint Michel
  • Quartier Saint-Germain : Métro N°4 – Station Odéon ou Saint-Germain
  • Champs Elysées et Arc de Triomphe : Métro N°2 – Station Charles de Gaulle Etoile
  • Basilique Sacré-Cœur : Métro N °2 – Station Anvers
  • Cimetière du Père-Lachaise : Métro N° 2 – Station Père-Lachaise
  • Marchés aux puces Saint-Ouen : Métro N° 4 – Porte de Clignancourt
  • Gare Montparnasse : Métro N° 4 – Station Montparnasse-Bienvenue
  • Gare du Nord : Metro N°4
  • Gare de l’Est : Metro N°4

Paris is at your feet!

Ni pulak gambar yang diambil dari balkoni Hotel Altona.. sangat la cantik..

Buildings in Paris - Hotel 2 Buildings in Paris - Hotel 3 Buildings in Paris - Hotel 4 Buildings in Paris - Hotel

Bayangkan, bangun pagi2, bukak balkoni, tengok bangunan yang indah macam ni, alahai, mmg awesome hehe

Ok, thats the good part of Hotel Altona..

Yang TAK BEST ialah –

1) Bilik tak berapa nak bersih, bau hapak.. Tilam dengan bantal pun ala2 je la haha.. Lampu ada yang rosak, dan tak ada cerek masak air.  Bilik kami siap ada cawan berkulat yang entah dari tahun berapa, atas almari.. Suami letak kat luar & mintak cleaner bawak turun.

Hotel Altona Triple Room 2 Hotel Altona Triple Room 3 Hotel Altona Triple Room 4 Hotel Altona Triple Room 5 Hotel Altona Triple Room

2)  Receptionist pagi & petang yang tak berapa nak friendly dan language barrier.  Receptionist malam sangat best, lelaki kulit hitam yang fasih berbahasa Inggeris & banyak tunjuk kami direction.

3)  Malam terakhir, ada nota dilekatkan di pintu kami, minta kami bayar pada malam itu juga sedangkan kami check out esok.  Kami turun bawah dan minta explanation dari receptionist, dia selamba menjawab – “A lot of people checking out tomorrow, so better pay tonight”.  Sakit hati jugak dengan jawapan dia, kami bayar malam tu jugak, dan Paris Attack juga berlaku pada malam yang sama..

So, secara keseluruhannya, Hotel Altona ni OK saja, mmg kami tak expect tinggi, sbb harga pun dalam RM400, tak boleh nak mengada2 nak hotel yang superb la kan? hehe.. Anda boleh baca dulu reviews di Booking.com tentang hotel ni, dan jangan tertipu dengan gambar2 di website mereka tu..

Ok, till next time, xoxo