Tag Archives: homestay london

Autumn In London – Tempat penginapan di London

Assallammualaikum wbt,

Salam Jumaat, penghulu segala hari, semoga semuanya sihat & ceria hendaknya hari ni.. Bulan lepas pada tarikh yang sama, kami sekeluarga dalam perjalanan ke Paris dengan Eurostar.. Saya ni kalau dah pergi satu2 tempat tu, terkenang2 sampai beberapa bulan hahaha.. Kawan2 pulak macam mana?

Ok, saya terus ke topic penginapan di London. Penginapan ni memang topic yang sangat penting kan, apa2 kita nak plan pun, mesti ada tempat penginapan dulu.

Sewaktu di London, kami menetap di The Colonnades. Kawasan ini “walking distance” ke Station Queensway dan Bayswater. Boleh juga naik bas ke Marble Arch dan tukar bas untuk ke mana-mana destinasi.

The Colonnades

The Colonnades ni memang kawasan perumahan, banyak café-café kecil, ada tempat membeli belah bernama Waitrose, sekolah dah sebagainya la. Yang paling saya suka, ada taman kecil untuk ambil angin sambil menikmati udara segar dan rimbunan pepohon yang indah.. Allah, memang rasa aman damai je duk sini. Rasa nak pindah terus la.. haha..

Colannades Little Park

Breakfast in London

Saya menyewa apartment di The Colannades ni, apartment syarikat, so untuk staf saja. TAPI, ada beberapa unit lain yang dibuka kepada orang luar, dan anda boleh rujuk di page Facebook ini https://www.facebook.com/London-Homestay-MY-872987106078341/?fref=ts

Saya rasa memang berbaloi menyewa apartment kalau anda datang dengan keluarga dan kawan-kawan yang ramai, sebab anda boleh masak, boleh basuh baju dan lebih selesa. Barang-barang segar seperti sayuran, telur, buah-buahan dan mkakanan laut memang murah (jangan convert harga ye). Secekak asparagus yang hijau menawan baru 1 pound, carrots yang telah dipotong anggaran 3 orang makan pun 1 pound. Buah pun sama, epal 10 biji 2 pound saja, strawberry satu bekas 2 pound, besar dan manis. Saya beli telur di Tesco dengan harga 1pound, besar dan fresh betul telurnya. Nanti saya upload gambarnya..

Di bangunan mengadap station tube Queensway dan Bayswater ni banyak hotel, tempat makan, kedai runcit seperti Tesco Express dan Sainsbury. Harga lebih kurang sama, tapi kalau rajin survey la dulu harga sebelum beli. Sayur dan buah kat dua2 tempat ni sangat fresh. Kedai makanan halal pun berderet di area Queensway dan Bayswater, so kalau tak nak masak, sediakan duit je la untuk makan. Ada banyak kedai kebab dan kedai orang Malaysia di area ini, bangga melihat kejayaan orang kita di perantauan ? Harga makanan pula bermula dari 3-30pound.

Ok, kalau nak cari hotel @ apartment, saya memang guna booking.com saja. Anda masukkan keyword Bayswater atau Queensway, either one boleh sebab tempat ni berdekatan aje. Kalau nak cari di Hyde Park pun boleh, sebab hotel di area Hyde Park actually belakang blok Bayswater dan Queensway ni.. So memang accessible by foot. Bus stand pun ada, kalau tak nak naik tube, boleh terus naik bus, tapi kena ada Oyster card, nanti saya cerita di posting mengenai pengangkutan.

Sehingga bertemu lagi di posting akan datang, Insya Allah ?