Tag Archives: Heathrow Airport

Autumn in London – Hello Heathrow!

Assallammualaikum wbt

Catatan Hari Pertama di London, 7hb November, 2015.

Hati berdebar kencang ketika melangkah masuk ke dalam airbus A380. MH 002 berlepas tepat jam 1130 malam, 6hb November 2015, membawa kami semua ke Heathrow International Airport.

Penerbangan lancar, cuma sekali dua saya terasa gegaran.. Kata suami saya, sebenarnya ada banyak gegaran teruk, tapi saya dah berdengkur, tak sedar apa2.. haha.. Lebih baik begitu, jika tidak, pasti saya trauma sepanjang perjalanan.

A380 KUALA LUMPUR LONDON

A380 KUALA LUMPUR LONDON

Tepat jam 530 pagi waktu London, kami mendarat dengan selamat. Penerbangan yang diketuai oleh Kapten Yusri dan anak2 kapal memang superb, pendaratan sangat smooth dan steady.. Tau2 aje dah atas landasan dan dah keluar melalui Terminal 4. Kami sempat la ambil 2-3 dua tiga keping gambar sebelum menuju ke arrival halL untuk pemeriksaan imigresen dan mengambil beg.

Welcome to Heathrow 2

Welcome to Heathrow

Kami sangkakan Heathrow International Airport ni mesti best gila, Heathrow kot! Tapi sangat mengecewakan.. KLIA tu, beratus kali best tau.. Tak ada kedai2 perfume, tak ada kedai cenderamata, yang ada cuma beberapa café aje.. Mungkin kedai-kedai dan café tersebut ada di bahagian departure.. Kami balik melalui Paris, so tak tau la macam mana keadaan di departure hall Heathrow.

Selepas mengambil bahasi, kami sempat la keluar dari airport, nak ambik angin katanya.. sekali, ambik kau, angin sejuk mencengkam tulang! Haha.. Terus kami masuk balik, cari café dan beli air panas secawan.. haha.. Kemudian, kami cari Heathrow Connect untuk ke Kota London.

Ok, ada 4 option utk anda ke Kota London dari Heathrow.

1. Heathrow Express
2. Heathrow Connect
3. Underground Tube
4. Bus

Kami memilih Heathrow Connect, sebab affordable dan mengambil masa kira-kira setengah jam sahaja untuk ke Kota London.

Heathrow Connect ni, macam ERL Express dgn ERL Transit je. Buat pengetahuan anda semua, Heathrow Express tu berharga 22pound satu hala, menjadikannya tambang keretapi termahal di dunia!

Heahrow Connect

Untuk anda yang ingin lebih budget, boleh menaiki Underground Tube atau bus.

Ok, sampai sini dulu, nnt kita sambung lagi ye.. Insya Allah ..