Tag Archives: Gaziemir dan Ozkanak. 2) Hotel2 dari gua Ini pastinya sesuatu yang baru & harus dicuba.. tedapat banyak hotel2 dari gua di Cappadocia

Istanbul Aku Datang vs Manisnya Cinta di Capadoccia

 

Assallammualaikum..

Finally, 19 days after 1st January, I am writing again.. Haha..

So, utk 2015, filem pertama yang saya tonton (di rumah je pun) ialah Manisnya Cinta di Cappadocia.. Setelah menonton Istanbul Aku Datang entah berapa ratus kali, sampai naik hafal dialognya, saya mengharapkan “magic” dari cerita Manisnya Cinta di Cappadocia..  Kenapa tengok Istanbul Aku Datang sampai beratus kali?? Tak jemu??? Jawapan saya – TIDAK sama sekali, sebab setiap kali menonton, saya seakan masih merasa dingin angin Istanbul, keramahan orang2nya, bau rempah dan kebab dan roti, meyelusuri jalan2nya, serta berada di dalam masjid dan bangunan2 sejarahnya yang telah beratus2 tahun berdiri teguh dengan izin Allah.. Istanbul Aku Datang sentiasa memberikan “that strange feeling”, a dejavu setiap kali saya menontonnya.. Tambahan pula anak saya pun suka sangat cerita tu, so no problem to watch it over and over again..

Istanbul_Aku_Datang

Now, coming back to Manisnya Cinta Di Cappadocia.. Wow, mmg hebat para pelakonnya, Lisa pun ada, dan yang saya tunggu sangat2, nak tengok Fazura yang cantik jelita tu berlakon.. Jadi malam Jumaat lepas, siap2 makan, kami anak beranak pun dok la mengadap tv.. Ermmm, tak boleh nak cerita full story la kan, nanti ada yang belum tengok marah lak saya.. hahahaa.. Tapi sejujurnya, MY PERSONAL OPINION, cerita ni sagak terkejar2.. Mungkin sebab kekangan masa dan banyak sangat yang nak diceritakan, entahlah, just my opinion.. Jangan marah pulak kalau ada yang rasa cerita ni super duper best.. Diulangi, ini Cuma pendapat peribadi saya ye.. Feel menonton cerita ni tak sedalam menonton Istanbul Aku Datang.. Mungkin juga sebab saya terlalu mengharap melihat scene2 di Cappadocia indah dan cantik dari awal hingga akhir, tapi kecewa sebab terlalu sedikit scene di sana.. Tapi, secara keseluruhan, cerita ni ok la, 3 bintang.. Maybe kalau umur saya 20an, saya akan rasa cerita ni sangat la sweet & mengharapkan benda yang sama berlaku pada saya kan.. haha..

Owh, ada dua pengajaran penting dari cerita ni –

1)      always ask your “future boyfriend @ husband” – do u have twins?

2)      If you meet somebody who said – “I’m a driver” – ask him what kind of bus he drives.. Who know, just like Nazmi, he drives an “airbus” .. hehe.. kalau ada orang masuk meminang & orang yang merisik tu bagitau, anak cik Bedah ni drebar.. make sure your parents ask them as well – “Drebar apa?? Kapai terbang ka???” cakap biaq terang noooo… haha

manisnyacintadicappadocia

Ok, pada sesiapa yang tertanya2, apa yang best sangat Cappadicia ni?? Kat mana Cappadocia ni?? Jom, saya kongsikan secara super ringkas, informasi mengenai Cappadocia.

(Sumber dari google)

Cappadocia terkenal dengan rumah2 dari gua & landskap semulajadi yang sangat menarik dan kota bawah tanah.  Selain itu, ia amat terkenal dengan acara belon udara panas (macam yang anda lihat di dalam cerita Manisnya Cinta di Cappadocia tu)

1)      Bandar di bawah tanah

Cappadocia mengandungi beberapa bandar-bandar bawah tanah. sebahagian besarnya digunakan oleh orang Kristian pada Zaman dahulu sebagai tempat persembunyian sebelum agama Kristian menjadi agama yang diterima di Turki.  Antara bandar-bandar bawah tanah bernilai melihat adalah Derinkuyu, Kaymakli, Gaziemir dan Ozkanak.

Gambaran Kota di bawah tanah di Cappadocia

Gambaran Kota di bawah tanah di Cappadocia

 

2)      Hotel2 dari gua

Ini pastinya sesuatu yang baru & harus dicuba.. tedapat banyak hotel2 dari gua di Cappadocia, tapi pricing saya tak pasti ye, sila buat research anda J  Rumah-rumah besar yang bersejarah terbaik dan rumah gua untuk penginapan pelancong adalah di Urgup, Goreme, Guzelyurt dan Uchisar.

CappadociaCaveResort Cappodocia 2

3)      Belon udara panas

Belon udara panas adalah sangat popular di Cappadocia dan boleh didapati di Goreme.  Dari pembacaan saya. Pakerj bermula dari E175 utk seorang bagi menaiki belon panas ini.  Bagi yang sukakan trekking, disarankan ke Ihlara Valley, Biara Valley (Guzelyurt), Urgup dan Goreme.

Hot Air Balloon

Bagaimana caranya ke Cappadocia:-

a)      Kapalterbang

Opsyen yang paling cepat dan tidak memenatkan.  Terdapat dua bandar utama yang akan menghubungkan anda ke Cappadocia, iaitu Kayseri Erkilet Airport (ASR), dan  Nevsehir Kapadokya Airport (NAV).

b)     Kereta

Dari Istanbul ke Cappadocia sekitar 757 km atau 9 jam 15 menit berkendara

 c)     Bus

  1. Dari Istanbul – 12 jam
  2. Dari Ankara – 5 jam
  3. Dari Bursa – 11 jam
  4. Dari Izmir – 12 jam
  5. Dari Konya – 4 jam
  6. Dari Antalya – 9 jam
  7. Dari Canakkale – 17 jam

 

Wah, nampaknya macam ada yang berminat nak ke Cappadocia ye.. Sila buat research anda sekarang!! hehe

 

Till we meet again in my-not-so-soon post, xoxo..