Tag Archives: gambar binatang

Cuti-cuti Malaysia – Zoo Melaka

Assallammualaikum semua!

Hari ni hari Jumaat, esok & lusa cuti kan.. So pada anda yang tinggal kat Melaka @ nak gi cuti2 kat Melaka, boleh la melawat ke Zoo Melaka πŸ™‚

 

Saya dan keluarga melawat Zoo Melaka pada 29 September, 2012.Β  Tiket parking ialah RM2.00 untuk satu kereta.. Kami sampai jam 3 petang, so masih ada lagi tempat untuk letak kereta.Β  Tiket masuk ke Zoo Melaka ni ialah RM10.00 untuk orang dewasa, ia dibuka dari jam 9-6 petang setiap hari.

Pada anda yang ingin melawat Zoo Melaka, ia berdekatan dengan tol Ayer Keroh, dan berada di kiri anda dari tol.

Sedikit informasi tentang Zoo Melaka.

Zoo Melaka telah berkembang maju sehingga menjadi Zoo Kedua Terbesar Di Malaysia. Zoo yang terletak lebih kurang 13 Β  km dari pusat bandar Melaka ini merupakan zoo yang pertama di rantau ini yang mempamerkan hidupan liar terancam.Tarikan utama spesies-spesies hidupan liar yang terdapat di Zoo Melaka ialah seperti seladang, harimau belang, tapir dan sebagainya. Sejajar dengan konsep pembangunan zoo semasa, Zoo Melaka telah mengamalkan konsep terbuka dan mengekalkan persekitaran semula jadi yang hijau.

 

Zoo Melaka dibangunkan di Ayer Keroh,Melaka dalam tahun 1963. Pada mulanya, Zoo Melaka ditadbir oleh Kerajaan Negeri Melaka tetapi pengurusan Zoo Melaka diambil alih oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara(PERHILITAN) dalam tahun 1979. Ketika ini, koleksi haiwan di Zoo Melaka berjumlah 1,200 spesimen daripada 215 spesies haiwan unggas, mamalia, reptilia dan amfibia. Tarikan Zoo Melaka adalah Badak Sumatera, Harimau Belang, Seladang, Kijang dan rusa. Jumlah pelawat kira-kira 400,000 orang setahun.

Ha, itu dia sedikit sebanyak informasi tentang Zoo Melaka ni.

Jom layan gambar2 haiwan & burung2 di Zoo Melaka ni.. Kredit untuk photographer terbaik – Shuhaizan Shuib, my sweetheart.. love u!

 

 

 

Kedatangan kami disambut sang burung..

 

Rileks je burung2 ni, tak kalut nak terbang pun.. dah hari2 jumpa manusia kan, diorang pun dah tak heran.. huhu

 

Ha, seram tak baca nama dia? Nama dia pun dah buat meremang bulu tengkuk kan!!! Tengok gambar seterusnya untuk tengok rupanya.. hehe

 

Sila seram tengok muka kami hahaha

 

 

Namanya Badak Putih, tapi tak tau la tang mana yang putih..

 

Ada dua ekor badak putih dalam kandang ni..

 

Hai, handsome tak saya? hehe

 

Badak putih yang keletihan lepas posing2 ambik gambar.. hehe

 

Badak putih ni turut menyewa dengan beberapa ekor haiwan liar lain..

 

Inilah dia BURUNG CENDERAWASIH, yang dikatakan boleh digunakan untuk tujuan perubatan..

 

Burung cenderawasih yang pemalu.. Bersembunyi di sebalik ranting2 pokok..

 

Pandangan dari depan – Burung cenderawasih

 

Bahagian badan Burung cenderawasih..

 

Burung cenderawasih ekor merah

 

Tengok burung ni.. ganas kan? heheh.. Rambut punk lagik!

 

Abang Seladang yang gagah!!

 

 

Serius gagah seladang ni.. tegap badannya kan??

 

Description tentang abang Seladang..

 

Si cantik ni namanya NYALA

 

dua ekor Nyala lagi.. mereka ni hidup dalam kumpulan..

 

 

Tapir yang suka hidup sekor2… dia jenis lonely animal..

 

Ini namanya Zirafah ye adik-adik..

 

Seekor lagi Zirafah..a da dua ekor jer Zirafah kat Zoo Melaka ni…

 

Hai, nama saya ANKOLE.. sila takut tengok tanduk saya ye!!

 

 

Tengok tanduk dia tu.. fuh, kalau kena perut tu, mau terburai kan.. takut!!

 

 

Anak itik Tok Wi mandi dalam kolam.. sila sambung lagu tersebut.. ehehe

 

Comey gajah ni kan??

 

 

Ada sesuatu yang cuba disampaikan agaknya melalui renungan sayunya itu..

 

Tupai πŸ™‚

 

 

Saper tau ni apa?
Pemenang akan memenangi hadiah gula2 2 biji! hehe

 

Gaya seksi Abang Belang.. hehe

 

 

 

 

Letih jalan2, lepak jap

 

Aksi gagah si harimau belang

 

Kandang harimau ni adalah hot spot
Semua orang bertumpu kat sini
Ngauman harimau ni kuat tau!!
Bergema kawasan berdekatan.. nerbes gak saya!

 

 

Harimau ni mundar mandir ke sana ke mari
Boring agaknya dalam ruang yang kecik ni..

 

 

Keliling kandang ini diletakkan dengan kawat elektrik
Kandang ni tak ada jaring2 ye, so ada possibility rimau ni
melompat keluar.. Takutttttttttttttt!

 

Makan timeeeeeeeeeeee!
happu je memerang ni dapat ikan!

 

 

Awesome gambar ni
Ada reflection sang burung..

 

 

 

Teringat citer Sang Kancil dengan Buaya.. hehe

 

1 2 3 lekuk
Jantan betina kena ketuk!

 

 

Chimpanzee!!

 

 

 

Kesian tengok chimpanzee ni
dia jilat plastik keropok
sape la yang tak bijak campak sampah dalam kandang πŸ™

 

Haaaaaaaaa, buat apa tu??????

 

Monyet Hidung Merah

 

 

 

Pada yg tak larat jalan, boleh naik train ni
RM3.00 per ride ye..

Nanti saya sambung lagik ye, kena edit gambar dulu.. πŸ˜‰

Pelawat menemui web ini melalui carian:

seladang