Tag Archives: Diari Istanbul 16 – Jalan2 cari makan di Istanbul

Diari Istanbul 16 – Jalan2 cari makan di Istanbul :)

Assallammualaikum semua,

seperti yang telah saya maklumkan dalam post sebelum ini, tidak susah mencari makanan yang halal di Istanbul.. nasi pun ada, cuma mereka tak adalah lauk pauk cam kat Malaysia ni.. Nasi biasanya dihidangkan dengan kofte atau dimakan dengan kacang kuda yang dimasak dengan kuah tomato..  Dari pengamatan saya, orang di sana suka yang natural, air jus pun tidak ditambah dengan gula, so kalau minum air jus oren, memang masam tahap gaban! hehehe..

Antara yang saya recommend anda cuba ialah kofte (macam daging kebab, dimakan dengan nasi @ roti), pide (macam pizza tapi lonjong) balik ekmek (kebab ikan) dan lain2 jenis kebab serta telur dadar yang dimasak dengan tomato juga (lupa namanye.. )

Jom tengok gambar kedai makanan, harga & makanan di sana 🙂

 

Ini harga makanan di kedai2 biasa
Kalau restoran @ hotel, lebih mahal la ye..

 

Kaunter pembayaran

 

Pelbagai pilihan sayur @ sayur jeruk (pickles)

 

 

Ini la kofte, kenyang sangat2 makan sebab
dagingnya banyak & roti yang tebal tapi lembut!

 

Ini burger yang ayam (Islak burger), rotinya dah dicelup dengan kuah tomato
saya tak suka sangat, tapi suami kata sedap.. hehe
selera masing2 kan..

 

Balik Ekmek @ Kebab Ikan, Superbbbbbbbb!

 

Balik Ekmek dalam Roti

Ini semua turkish delight @ lokum
gambar di ambil di depan kedai KOSKA.
kat sini banyakkkkkkkkkk jenis lokum & kacang2..
rasa dia? MANIS GILA! huhu

 

 

Berbagai jenis lokum di Spice Bazaar

 

Buah-buahan kering & kacang2..

 

 

Pure apple & orange juice, orange dia masam gila! haha
memang tak campur gula langsung ni!

 

Buah-buahan yang boleh dipilih utk buat jus

 

 

Fruit Mix Drink – saya cuba yang ada strawberry tu, sedap,..!

 

Ini kofte dalam roti pita

 

Ni kacang dalam sup tomato, boleh makan macam tu je @ makan dengan roti.. rasa masam2 sikit

 

Lapar tak tengok makanan ni sume? heheh.. jangan lepaskan peluang mencuba makanan2 istanbul ye!

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

KAUNTER AIR RESTORAN,makanan di istanbul