Tag Archives: contoh surat resign

Sudah tiba masanya untuk berhijrah..

Assallammualaikum wbt..

Subahannallah Alhamdulillah Walailahaillallah Allah huakbar.. Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam yang terus memberikan kita perluang lagi untuk bernafas & beribadah kepadaNya pada hari Jumaat di bulan Ramadhan yang mulia ini..

Kawan2 semua..

Bulan Ramadhan tahun ini membuka peluang dan rezeki baru untuk saya memulakan hijrah ke tempat yang lebih baik.. 10.07.2013 bersamaan dengan 1 Ramadhan, jam 01.05pm saya menerima panggilan yang membawa berita gembira – saya dapat tawaran bekerja di salah sebuah GLC di Kuala Lumpur.. Syukur Alhamdulillah..

Pada mulanya, rasa ragu2 dan tidak yakin berlegar2 dalam hati & jiwa saya.. Rasa insecure kemudiannya mengatasi rasa gembira mendapat khabar rezeki itu..

Sudah 4 tahun 4 bulan saya berada di company sekarang ini, saya sudah merasa terlalu selesa dan tiada keyakinan bahawa saya boleh move out dan membina masa depan di tempat lain.. 4 tahun 4 bulan saya dihantar sampai ke pintu opis, tepat jam 6.15 dijemput pulang oleh suami tersayang.. saya tak perlu terkejar LRT @ Putra, tak perlu risau tentang jem – sebab dah dimanjakan suami dihantar pegi & dijemput balik..

4 tahun 4 bulan satu jangka masa yang agak lama yang telah membuatkan bonding saya dengan rakan2 di sini agak erat, seperti keluarga sendiri.. Sekali lagi timbul tanda tanya – boleh ker dapat suasana begini di tempat kerja baru.. Argghhh.. mula la saya sangsi lagi…

3 tahun 2 bulan, usia anak saya – cuma ada beberapa kali saja saya ambik dia dari pengasuh / tadika jam 8 malam, hari2 lain pukul 7 petang confirm dah sampai rumah & dengar dia berceloteh.. Tapi di tempat baru ni, jam 8.15 dah mula kerja, jam 5.30 baru habis, dan dah dimaklumkan dalam interview that they expect me to stay back.. Saya perlu korbankan masa saya dengan anak & suami jika menerima tawaran di tempat baru ini, keluar awal pagi, beratur di Putra Kelana Jaya, kemudian menapak lagi ke opis baru dari stesen Ampang Point, balik rumah pun tak tentu petang @ malam.. Arghhhhhhhhhhhhhhh.. mampu ke saya lalui semua ini???

Bila difikir2 sebab2 di atas, terutama tentang masa saya dengan anak & suami, saya rasa nak let go aje offer tu.. Tapi i know good opportunity only knocks once in a lifetime, if i let it go this time, it might not come again.. Akhirnya saya bermunajat, istikharah pada Allah, mohon petunjuk, mohon perlindungan dari membuat kesilapan yang salah.. seminggu menunggu, hati masih berbelah bagi.. Surat Tawaran sudah pun ada di tangan.. tapi hati masih 50-50.. Nasihat ibu ayah, suami, keluarga, kawan2 semuanya dah saya mintak, semuanya memberi semangat agar saya menerima tawaran pekerjaan baru itu.. Sesak rasa di dada.. huhu..

Akhirnya, hari Rabu, 17hb Julai, saya beranikan diri menelefon En Zam, staff HR yang menguruskan pengambilan saya.. Saya bgtau dia resah hati saya & minta dia bagi keyakinan pada saya untuk menerima offer tersebut.. Saya minta dia beri pendapat sebagai seorang staff yang telah lama bekerja dengan GLC tersebut.. Alhamdulillah, Allah berikan petunjuk melalui pencerahan & nasihat dari En Zam, ia terus membuka hati saya untuk menerima offer tersebut..

Letak je telefon, tak tunggu lama, saya terus print surat resign & hantar pada boss.. He wasn’t expecting a resignation letter from me.. Tapi I’ve made up my mind, sudah tiba masanya untuk saya berhijrah.. Last day dengan company skrg would be on 16th of August, 2013.. Semoga ini pilihan yang terbaik untuk saya & keluarga, di dunia & akhirat..

Kawan2 semua tolong doakan yang terbaik juga untuk saya & keluarga ye.. sayang korang banyak2.. xoxo!

 

Notice of Resignation