Tag Archives: Budget percutian ke Brussels

Autumn in London – Tempat-tempat Wajib Dilawati Di London

Assallammualaikum wbt

Hari ni saya nak share kawasan-kawasan yang wajib dikunjungi ketika bercuti ke London.. Semoga ia bermanfaat untuk anda menyusun perjalanan dan merancang masa lawatan anda ketika berada di sana.

London Attraction

tempat-wajib-lawat-di-london

Kawasan A tu landmark buildings utk London, kiranya tak complete lawatan kalau tak ke sana.. Saya syorkan anda spend setengah hari @ satu hari di sini kalau nak bergambar atau nak melawat semua tempat di sekitarnya.  Saya cuma habiskan setengah hari di sini untuk bergambar dan lepak2 .. Saya naik bus ke semua kawasan di atas, tube station tu adalah dari pembacaan saya.. So double check sebelum naik train ye.  Boleh check di sini

Kawasan B pun wajib pergi. Kalau naik bus, tolonglah pergi pagi2.. kami buat kesilapan sbb pergi petang dan naik bus, jem yang amat.. buang masa sejam tau 🙁  Kalau naik tube, tak jem la huhu

Kawasan C & D, optional, tu tempat shopping dan cuci2 mata saja,  Tapi kalau anda hantu shopping, ni jadi tempat wajib untuk anda la kan haha

Semoga posting ini bermanfaat untuk anda semua yang merancang percutian ke London 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

melancong ke belgium,tip melancong ke belgium

Wordless Wednesday – Budget ke Amsterdam & Belgium

 

 

Budget ke Amsterdam & Belgium

 

Budget ke Amsterdam & Istanbul

 

 

Kembara Amsterdam 15 – Dam Square

Assallammualaikum semua..

Bila tengok2 balik posting pasal Amsterdam & Belgium dulu, rasa nak cuti je.. Semak kepala tengok file2 berterabur atas meja ni.. huhu.. Tapi ongkos tak berapa nak ada, dalam tabung ayam baru ada 2 hengget 35 sen, so kita sambung aje la cerita pasal Amsterdam hari tu 🙂

Jom kita tengok apa ada kat Dam Square.. Ok, macam Grand Place di Brussels, Dam Square ni adalah “meeting point”.  Tak lengkap lawatan anda ke Amsterdam kalau tak melawat Dam Square.  Sepintas lalu, ia tidaklah secantik Grand Place, bangunan di sekelilingnya sudah dimakan usia.. tapi ramai orang berkumpul di sini untuk melihat “street performance” macam nyanyian, magic show, memberi makanan kepada burung merpati atau duduk2 saja memerhatikan gelagat manusia yang lalu lalang.. Saya sendiri berpeluang menikmati semua aktiviti tersebut.. Salah satunya, bergambar dengan Batman di siang hari.. haha.. Mujur cuaca tak panas masa kami di sana, so best gak la lepak2 tengok performance & orang lalu lalang..haha..  Dam Square ni pun tak besar mana, lebih kurang 3/4 dari padang bola sepak.. tapi sentiasa packed dengan orang tempatan & pelancong..

Tempat ini tidak jauh dari Amsterdam Centrale. Kalau nak ke sini, cuma jalan terussssssssssssssssssssss je dari Amsterdam Centrale, jangan pusing kiri kanan.. leboh kurang 10 – 15 minit nanti, anda dah jumpa Dam Square ni..

Ada beberapa tempat menarik di sekitar Dam Square ni, tapi sebelum tu saya konsi info dari about.com mengenai Dam Square.

© Dutchamsterdaml.nl — Dam Square is Amsterdam’s best-known square, and it is a handy central location from which to explore the medieval city centre.

What to see at Dam Square

  • Royal Palace When it was completed this neoclassical building was referred to as the Eighth Wonder of the World, but you’ll have to go inside to see why someone would think that.  Though the outside doesn’t promise much — in part because the once white sandstone facade has over the centuries taken on a grey/brownish appearance — inside you’ll be treated to opulent beauty.  The building started out in 1655 as Amsterdam’s City Hall, but was re-purposed as a palace in 1808 by the brother of Napoleon. A definite must-see
  • Nieuwe Kerk (New Church) This 15th century gothic building is the site of Royal coronations and weddings, as well as art exhibitions, but not of church services.
  • National Monument Erected in 1956 to memorialize the victims of World War II.  Visitors often marvel at the fact that people are allowed to sit all around the monument, but the Dutch government says that’s simply a reflection of the freedom we enjoy.
  • Madame Tussauds In our opinion visiting this branch of the famous wax museum is one of those things not to do in Amsterdam.  It’s expensive and often quite crowded.  If you do go, you’ll enjoy a great panoramic view of Dam Square and Damrak from the round picture window at the top floor.

There are several other monumental buildings, a few cafes, and some shops.

The building with the ugly façade — next to Bijenkorf — is an office complex designed by Cees Dam.  The architect is also known as the designer of the Stopera — the monstrosity that serves as combination city hall/opera building — as well as the Options Exchange building at Rokin.

Di sekeliling Dam Square ni pun ada shopping complex, salah satu darinya ialah the Bijenkorf yang menempatkan berbagai jenama terkenal seperti Loius Voutton, Longchamp, Aigner, Salvatore Feragamo & banyak lagi.. kalau kaki shopping, boleh la masuk sini.. saya setakat masuk je la, tak mampu nak beli apa2.. haha..

Seperti biasa, di tempat tarikan utama, mestilah banyak kedai makan & hotel. kat area sini pun banyak kedai makan, yang bestnya, kedai MAKANAN HALAL, so takde la kebulur kalau duduk area ni.. hotel pun banyak, cuma sesuaikan aje dengan budget anda..

Ini antara beberapa gambar yang sempat diabadikan di Dam Square 🙂

 

Dam Square Amsterdam 1 Dam Square Amsterdam 2 Dam Square Amsterdam 3 Dam Square Amsterdam Amsterdam Centrale Dam Square Amsterdam Kedai Ganja Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Building Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Full Pic Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Dam Square Amsterdam Tourist Costume Photos De Bijenkorf 2 De Bijenkorf

Sehingga bertemu lagi di posting yang lain, xoxo!

Merentas Sempadan – Dari Ghent ke Brussels (Bahagian 3)

Assallammualaikum semua..

Masuk hari ni dah 8 hari kita puasa.. Kejapnya masa berlalu! Kalau zaman kecik2 dulu ni, dah tanda kalendar siap2 dan setiap hari kira berapa hari lagik nak raya kan? hehe.. Harap2 jangan ler ada mak2 budak @ bapak2 budak yang buat perangai cam ni, malu kat anak tau! haha..

Ok, bersambung dari entry yang dulu.. Masa kami singgah kat kedai kebab tu, hujan batu yang turun ok! saya tak tau la anda nampak ke tak, tapi cuba tengok betul2 bahagian yang saya bulatkan tu.. ha, tu ler bentuk ujan batunya.. besar2 manik camtu, sakit gak badan bila kena la! haha.. kalau pakai payung pun bengkok dibuatnya!

Hujan Batu di Brussels

Jadinya, kami pun makan pelan, minum teh pelan2 dalam kedai tu.. tuan kedai tu pun ok je, takder la kata nak halau kitaorang ke.. so we took our own sweet time dalam cafe tu..

Brussels juga terkenal dengan Belgium Frites.. Tengok dalam gambar tu, gemuk2 fries dia, rangup kat luar, lembut kat dalam.. Cicah pulak dengan samurai sos, makan time hujan & sejuk tu, perghhhhhhhhhhhhhhhhhh.. nyaman!!  Harga bagi satu set ni ialah 5 Euro.. Teh 1 Euro.. pekat gila, melekat kat tekak..  Tak sure pemilik dia ni orang Turki @ orang Perancis sebab fasih sungguh dia berbahasa Perancis dengan customer2 dia, tapi rupa ada ala2 Turki la.. segan nak ambik gambar, kang dia kata nak ngorat dia pulak.. haha

Halal Food in Brussels Halal Food In Brussels 2

 

Usai makan & bila tengok dah ada matahari sikit, kami pun bergerak semula.. Berpandukan map, kami pun berjalan menuju ke The Royal Palais.. Sepanjang perjalanan, kami dapat melihat mural2 yang cantik menghiasi dinding2 bangunan..

Iem & Pingu Murals at Brussels
Murals at Brussels 2 Murals at Brussels 3

 

Akhirnya setelah berjalan kira 20 minit, kami pun nampak la taman yang cantik ni.. The Royal Palais terletak di atas tangga tu.. Kami tak pergi pun, setakat tengok dari jauh aje..

Royal Palais Brussels Royal Palais Brussels 2 Royal Palais Brussels 3

 

Dari sini, kami mengambil keputusan nak balik hotel sebab cuaca dah mendung.. On the way tu, jumpa building kaca dan jam ni, unik kan?

Building in Brussels Building in Brussels 2 Building in Brussels 3

Dari situ, terus aje berjalan ikut map & terjumpa dengan arca yang sangat tinggi ni.. Tak tau apa namanya sebab tak ada sign dalam bahasa Inggeris..

Tallest Statute in Brussels Tallest Statute in Brussels 2 Tallest Statute in Brussels 3 Tallest Statute in Brussels 4 Tallest Statute in Brussels 5

Taman Bunga

 

 

 

Tiang yang ada ukiran budak2 ni pulak terletak di tangga menuju ke bunga2 & singa tu…

Artistic Lamp post in Brussels

 

Patung2 ni pun tak tau ler apa maksudnya.. Tak sejuk ke tak pakai baju? hahahaha

Statutes in Brussels

 

 

 

Ini pulak sebuah sekolah di Brussels.. cantik kan? Walaupun bangunannya dah kira antik, masih well preserved & nampak kukuh..

School in Brussels2School in Brussels

Berhampiran dengan sekolah tersebut ada sebuah Chappel..

Chappel in Brussels

 

Signboard yang comel.. hehe

Unique Signboard at Brussels

Taman ni dikenali dengan nama Botanical Garden.. Cantik sangat, tapi kami tak berani nak masuk sebab ramaiiiiiiiiii homeless people kat sini.. Buatnya diacu pisau kat kami, naya aje kan.. so ambik gambar dari kejauhan.. 
Botanical Garden Brussels

 

Jalan2 lagik, tengok2 dah sampai BOTA.. ate, dah sampai perok ke? hahaah.. Tak la, ni masih di Brussels, nama tempat ni Bota – singkatan untuk Botanical Garden.. hehe.. Hotel Retro terletak betul2 di seberang jalan..

Bota Brussels

Apa yang dapat anda rumuskan dari posting hari ni? Tak tau?? Cuba tengok balik semua gambar yang saya posting kali ni – semuanya arca & mural & bangunan, semuanyaaaaaaaaaaa FREE OF CHARGE! Tapi walaupun free, semua arca, mural & bangunan ni cantik2 kan?   So siapa kata kena belanja banyak di Europe? Sometimes its the free things which make our journey more memorable.. 🙂