Tag Archives: budget hotel di georgetown

Autumn In Paris – Hotel Altona

Assallammualaikum wbt

Sekiranya anda mencari hotel di Paris dengan harga yang murah, dan anda tak kisah sangat tentang tilam yang empuk, tandas yang besar, dan bunyi yang agak bising, saya cadangkan Hotel Altona kepada anda.

Hotel Altona ni terletak within walking distance dari Gare Du Nord, tapi pastikan anda print direction ke Hotel Altona ni, sebab walaupun dekat, ia terlelak di lorong belakang, dan kalau sampai waku dah gelap macam kami masa tu, memang boleh sesat sekejap hehe.

Kami menginap dari 11/11/2015 – 14/11/2015.  Kos penginapan adalah RM1200 utk 5 hari, tak termasuk sarapan.

Saya buat bookng melalui Booking.com.  Anda juga boleh buat tempahan terus dengan Hotel Altona di sini.

Ok, saya ceritakan dulu KEBAIKAN Hotel Altona ni:

1) LOCATION – memang thorbaik! Dekat dengan metro, kat bawah Hotel ada kedai kebab halal, ada kedai runcit dan pemandangan dari balkoni hotel, memang awesome (kalau anda jenis suka bangunan lama macam saya la – boleh tengok gambar di bawah).  Kami jalan kaki je ke Sacre Caeur dari Hotel ni, dalam 1/2 jam kalau tak silap..

Ini saya ambil dari website mereka:

The Hotel Altona benefits from an exceptional location. A few minutes walk, and you have direct access to the Gare du Nord and the Gare de l’Est from where you can take the Eurostar or the Thallys.

The basilica at Sacré-Coeur in Montmartre and the Moulin Rouge are also accessible on foot/ The Metro Station Barbès-Rochechouart is 120 metres from the Hotel Altona, serving line 4 and 2 allowing you easy access to the main Parisian sites :

  • Eglise Notre Dame : Métro N° 4 – station Cité
  • Quartier Latin : Métro N° 4 – station Place Saint Michel
  • Quartier Saint-Germain : Métro N°4 – Station Odéon ou Saint-Germain
  • Champs Elysées et Arc de Triomphe : Métro N°2 – Station Charles de Gaulle Etoile
  • Basilique Sacré-Cœur : Métro N °2 – Station Anvers
  • Cimetière du Père-Lachaise : Métro N° 2 – Station Père-Lachaise
  • Marchés aux puces Saint-Ouen : Métro N° 4 – Porte de Clignancourt
  • Gare Montparnasse : Métro N° 4 – Station Montparnasse-Bienvenue
  • Gare du Nord : Metro N°4
  • Gare de l’Est : Metro N°4

Paris is at your feet!

Ni pulak gambar yang diambil dari balkoni Hotel Altona.. sangat la cantik..

Buildings in Paris - Hotel 2 Buildings in Paris - Hotel 3 Buildings in Paris - Hotel 4 Buildings in Paris - Hotel

Bayangkan, bangun pagi2, bukak balkoni, tengok bangunan yang indah macam ni, alahai, mmg awesome hehe

Ok, thats the good part of Hotel Altona..

Yang TAK BEST ialah –

1) Bilik tak berapa nak bersih, bau hapak.. Tilam dengan bantal pun ala2 je la haha.. Lampu ada yang rosak, dan tak ada cerek masak air.  Bilik kami siap ada cawan berkulat yang entah dari tahun berapa, atas almari.. Suami letak kat luar & mintak cleaner bawak turun.

Hotel Altona Triple Room 2 Hotel Altona Triple Room 3 Hotel Altona Triple Room 4 Hotel Altona Triple Room 5 Hotel Altona Triple Room

2)  Receptionist pagi & petang yang tak berapa nak friendly dan language barrier.  Receptionist malam sangat best, lelaki kulit hitam yang fasih berbahasa Inggeris & banyak tunjuk kami direction.

3)  Malam terakhir, ada nota dilekatkan di pintu kami, minta kami bayar pada malam itu juga sedangkan kami check out esok.  Kami turun bawah dan minta explanation dari receptionist, dia selamba menjawab – “A lot of people checking out tomorrow, so better pay tonight”.  Sakit hati jugak dengan jawapan dia, kami bayar malam tu jugak, dan Paris Attack juga berlaku pada malam yang sama..

So, secara keseluruhannya, Hotel Altona ni OK saja, mmg kami tak expect tinggi, sbb harga pun dalam RM400, tak boleh nak mengada2 nak hotel yang superb la kan? hehe.. Anda boleh baca dulu reviews di Booking.com tentang hotel ni, dan jangan tertipu dengan gambar2 di website mereka tu..

Ok, till next time, xoxo

Pelawat menemui web ini melalui carian:

pengalaman membeli belah di london
hutton-lodge-penang-2

Cuti-Cuti Malaysia – Hutton Lodge, Georgetown, Pulau Pinang

Assallammualaikum wbt

Apa khabar semua? Saya nak kongsi sedikit pengalaman bercuti mengejut di Pulau Pinang. Keputusan bermalam di sana dibuat sehari sebelum kami bertolak, jadi dalam kekalutan, saya terus book Hutton Lodge di Georgetown, Pulau Pinang.

Dalam hati cuak jugak sebab tak pernah pergi tidur mengejut macam ni, dan Hutton Lodge pula bukan hotel, tapi adalah sebuah bungalow besar yang telah dibuat pengubahsuaian menjadi dorm dan bilik. Saya buat tempahan di booking.com.

Dari pembacaan saya, kebanyakkan yang tingal di sini adalah backpackers, dan ketika kami sampai utk check in, mmg foreigners ramai di sini.

Saya telah menempah Double Room pada harga RM118 sahaja, dengan private bathroom. Ada bilik yang lebih murah, tapi kena share bilik air la.. Leceh sikit kalau ada anak kecik kan..

Pertama kali sampai, mmg saya agak terpegun melihat bungalow besar berwarna kuning ini.. Terasa melangkah masuk ke zaman2 lama dahulu.. Mmg cantik.. Rasa tenang dan damai di sini..

Bagi anda yang ingin tahu sejarah Hutton Lodge, anda boleh ke laman web mereka – http://www.huttonlodge.com/
Saya copy di sini sejarah lampau Hutton Lodge:-

Historical Significance

Hutton Lane is named after Dr. Hutton, the earliest known doctor to serve in Penang. He arrived with two assistants in 1805, when Penang became Presidency. Hutton Lane stretches from Penang Road to Larut Road and is dissected by Transfer Road into two sections. The area was well known as a Malay residential area where the western section near Larut Road was the “Muslim Millionaire’s Row”. The present Savoy Hotel, renovated with a new façade in the late 19th century, was formerly the residence of Mohd. Ariff bin Mohamad Tajoodin, and then his son Wanchee Ariffin (see also Perak Road). Down the road were the substantial homes of Wanchee Ariffin’s eldest son Haji Yusof and son-in-law M.Z. Marican alias The Bunga. It is believed that No. 17 Hutton Lane was at one time owned by the distinguished Marican family based on the search on the old land title deed record.

Mohd. Ariff and his son Wanchee Ariffin were great patrons of Boria. Wanchee kept the Bria minstrels singing for hours with generous tips, provoking complaints by the families of other households where the minstrels were expected to call. The ancestors was the distinguished pioneer Bapu Alauddin bin Meerah Hussein Lebai who as a representative of the Kedah Sultan accompanied tight to Penang.

The historical significance of No. 17 Hutton Lane cannot be fully ascertained at this moment as there are no historical records of events or personalities related to this building. However, it was known as Pin Kung Hotel after 1950’s and also served as Chinese Restaurant until year 2000.

Secara keseluruhan, saya suka tempat ni sebab:

1) Bersih
2) Murah (RM118, tiada surcharge utk hari Sabtu Ahad & termasuk sarapan ringkas)
3) Katil yang selesa
4) Aircond yang kuat dan sejuk
5) Wifi yang bagus
6) Shower dgn air panas

Bagi Muslim, saya syorkan bawa sejadah dan tikar kecil utk lapik solat.

Bilik di sini tidak besar ye, ngam2 je utk kami.. So kalau ada anak2 kecil yang lasak, saya tak recommend.

Satu lagi yang bagusnya tempat ni ialah dekat dengan kedai makan, nasi kandaq ada depan hotel.. kalau hangpa rajin, pi jalan sikit, dalam 10 minit jumpa Nasi Kandaq Line Clear hehe

Saya sertakan gambar di sini utk anda, so sapa2 yang nak ke Georgetown, boleh la consider tempat ni ye <3

hutton-lane-penang
Nasi Kandaq, lintas ja sampai dah 🙂

hutton-lodge-penang-2

hutton-lodge-penang-3

hutton-lodge-penang-address

hutton-lodge-penang-double-room-2

hutton-lodge-penang-double-room

hutton-lodge-penang

Insya Allah esok saya tuliskan aktiviti yang dibuat di Georgetown dalam masa 4 jam di sana.

xoxo