Tag Archives: bodoh

Tolonglah jangan selfish sangat!

Assallammualaikum.

Apa khabar semua?  Harap semuanya sihat dalam peliharaan Allah selalu.. Insya-Allah..

Sabtu lepas, saya ke McD di Nilai.. saja berjalan2 dengan suami di hujung minggu.. Waktu saya sampai tu, lebih kurang jam 2 petang, orang memang ramai, yer la kan, pukul 12-3 kan ada diskaun untuk lunch..

So, saya, suami, baby dan adik ipar pun masuklah ke dalam mcd.. pusing2 cari tempat, semua occupied.. so saya beratur la dulu, mengharapkan ada tempat kosong in a few minutes.. dalam 20 minit beratur, ada satu family ni bangun, so Alhamdulillah, ada tempat kosong untuk kami bertiga..

Tapi, saya rasa annoyed pulak bila tengok ada beberapa orang yang sangat “cerdik”, duduk di meja utk 4 orang, padahal, mereka datang seorang sahaja.. sementelah McD memang ada menyediakan wifi, si orang2 cerdik ni pun melambakkan buku2 dan kertas atas meja, konon2 buat assignment, tapi bila saya jenguk, tengah buat assignment Facebook dan menonton youtube!!

Saya rasa geram juga la.. yer la, waktu2 pack macam tu, janganlah selfish sangat.. Kalau anda seorang diri, cari la tempat duduk untuk dua orang.. jadi orang2 yang datang dengan keluarga, atau berempat, boleh menggunakan meja yang lebih besar.. kalau anda gunakan meja untuk 4 orang, padahal anda hanya datang berseorangan, kesian pada kakak2 / makcik2/ baby2/ adik2 kecil yang tak ada tempat duduk disebabkan “kecerdikan” anda yang tidak memikirkan orang lain..

kalau bukan waktu pack, tak mengapalah kan, duduklah seorang hatta di meja yang disediakan untuk 8 orang!!!

Malaysians, please change your attitude! please dont be selfish.. its not hard to be generous, to be polite, to be kind, to be considerate people.. it always starts with tiny little things.. So, the next time you go to mcd or any other food outlet, do give a thought of what i’ve written today ya!

salam sayang 🙂