Tag Archives: Belgium

Merentas Sempadan 5 – Dari Ghent ke Brussels (Bahagian 1)

Assallammualaikum sahabat2 yang dikasihi & disayangi!

Selamat menjalani ibadah puasa, semoga Allah menerima segala amalan, puasa & doa kita pada bulan yang penuh keberkatan ini, Insya-Allah..

Dua tiga menjak ni memang sangat la sibuk sebab banyak projek masuk maka terbengkalailah penulisan tentang kembara ke Brussels.. So hari ni kita recap balik sikit2 ye.. Nak tulis banyak2 tak sempat, gambar pun tak dan nak edit semuanya.. huhu

Ok, tiket keretapi dari Ghent ke Brussels ialah Euro 8.70 seorang (lebih kurang RM38.80) sehala.  Anak saya free of charge 🙂

Train Ticket From Ghent to Brussels

 

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1/2 jam camtu.. Kami berhenti di Brussels Central.. Meh nak citer sikit pasal Brussels Central ni.. Antara kesemua tempat yang kami lawati masa kat Amsterdam + Belgium ni, INILAH TEMPAT YANG PALING TAK TOURIST FRIENDLY! Arghh, sakit ati kalau citer pasal Brussels Central ni:-

1)  TAK ADA TOURIST INFORMATION CENTRE

2)  POLIS TAK FASIH BERBAHASA INGGERIS

3)  TAK ADA MAP @ ANAK PANAH UNTUK MENUNJUKKAN JALAN KELUAR @ EXIT

4)  RAMAI PEMINTA SEDEKAH & HOMELESS PEOPLE.. menakutkan bila diorang datang dekat2 kita dan mula merayu2 mintak duit.. hadoi la..

Kami berpusing2 dalam Central tu lebih kurang sejam gak.. Mencari2 tourist centre.. dari hujung stesen sampai ke hujung satu lagik kami jalan, naik lif, turun lif, naik escalator, turun escalator, tak jumpa tourist information centre.. Pastu jumpa polis, tunjuk alamat Hotel, dia boleh angkat bahu kata “me dont know..”  Yang sorang lagik kata “its far away from here, its not around here, u must take a tram to the hotel.. thats all i can help!” Adoi, stress!!!

Pas dah pening2 pusing2 dalam central, kami keluar, jalan tanpa arah & duduk sekejap kat luar.. Saya pulak ambik giliran pegi tanya orang.. Pegi ke sebuah muzeum berdekatan, dia kata kena naik tram & turun kat satu stesen apa ntah, payah nak sebut.. Katanya kalau naik cab dalam 80Euro.. kecut perut saya dengar dia kata 80Euro!!

Masa kami buat booking, nampak cam mudahnya nak pegi ke hotel tu dari Brussels Central, sebab tu dengan confidentnya kami book!!  Badan dah penat, otak dah serabut, hari pun dah mendung cam nak ujan.. Hubby cam dah give up, dia rasa nak patah balik ke Amsterdam & spend the rest of the holiday kat Amsterdam je.. Tapi saya berkeras gak nak stay di Brussels.. Rugi la kan dah sampai nak balik.. huhu.. So kami ambik keputusan, pegi balik ke Central, jumpa sorang sukarelawan WWF, dia kata kalau naik cab dalam 30-40Euro..

Saya bincang2 balik dengan suami, beranikan diri tanya cab driver.. Bila tunjuk alamat dia terus kata – Owh, Retro Hotel? Come2, 10Euro only from here!  kami ingat salah dengar so kami tanya balik “10Euro for the 3 of us?” “Yes2.. come2, its only 5 minutes from here”.. Ha.. apa lagi, terus campak semua beg dalam boot & berdesup teksi Mercedes tu membawa kami betul2 depan hotel.. Kalau ler saya tau 10Euro, dari awallllllllllll dah naik cab, takder ler berpusing2 cam bengong! hahah.. Apa2 pun, ia pengalaman yang sangattt berharga, lepas ni kalau book hotel, kena tanya dengan hotel cam mana nak gi sana dengan public transport, tak leh bergantung pada google map aje! :p

Check in memang cepat, dalam 10 minit je camtu.. Hotel ni betul2 tepi jalan, ada Carrefour Express kat bawah dia, depannya pula kedai makanan halal, so memang saya suka 🙂  Biliknya pun luas, katil yang comfortable, siap ada sediakan baby cot untuk anak saya..

Retro Hotel Brussels 5 Retro Hotel Brussels 1 Retro Hotel Brussels 2 Retro Hotel Brussels 3 Retro Hotel Brussels 4

 

Carrefour Express Brussels

First day di Brussels, kami jalan2 di sekitar hotel je, sebab badan dah penat dan cuaca pun tak mengzinkan, hujan jugak.. 🙁  Saya tak ingat pukul berapa saya tertidur, saya tersedar jam 1.30 pagi camtu.. Dari balkoni hotel, nampaklah lampu2 jalan yang cantik.. Hajat hati nak merasa angin malam, jadi dengan gagahnya saya buka tingkap.. Haaaaaaaaa, hambik kau, angin sejuk gila sampai ke tulang rasanya! haha.. terus tutup balik dan carik selimut! :p

Hari kedua, 23/05/2013, kami bersarapan ala kadar aje, hajat hati nak makan waffles kat Grand Place puas2.. hehe.. So pagi2 tu dah keluar, dengan tujuan utama, nak ke Grand Place.. Lepas ambik map dari Receptionist, dah study map sume, kami memulakan perjalanan.. Masya-Allah, cuaca di Brussels pun sejukkkkk, double sejuk dari Antwerp & Ghent.. Dah pakai 6 lapis pun sejuk lagik! Perjalanan dari hotel ke Grand Place mengambil masa lebih kurang setengah jam.. Kalau kat Malaysia, memang dah berpeluh sana sini tapi sebab angin nyaman kat sana, rasa santai je.. Di sepanjang perjalanan, ada banyak bangunan2 menarik, dan arca2 yang kami tak tau apa tujuannya..

Arca di Brussels Cartoon di Brussels

Sebelum sampai ke Grand Place, anda akan temui The Saint Hubertus Royal Gallery.  Dalam ayat paling simple, tempat ni adalah tempat shopping barang2 berjenama macma Longchamp, Rolex, kain2 lace, coklat, jam, topi dan macam2 lagik la.. Ni sumber yang saya dapat dari Wikepedia:-

Galeries Royales St Hubert History

Galeries Royales St Hubert History 2

Dari pandangan individu, tempat ni memang cantik.. kalau malam lebih cantik lagik rasanya.. Jangan tanya saya ranging harga barang2 berjenama kat sini sebab saya cuma MAMPU TENGOK, tak mampu nak beli.. haha.. Jom2 tengok gambar2 yang sempat suami snap di The Saint Hubertus Royal Gallery 🙂


Galeries Royales St Hubert 1 Galeries Royales St Hubert 2 Galeries Royales St Hubert 3

Galeries Royales St Hubert 11 Galeries Royales St Hubert 4 Galeries Royales St Hubert 5 Galeries Royales St Hubert 6 Galeries Royales St Hubert 7 Galeries Royales St Hubert 8 Galeries Royales St Hubert 9 Galeries Royales St Hubert 10

 

Masa kat sini, anda dah boleh bau coklat & waffles tau.. perut dah lapar dah masa tu.. huhu.. Dari sini, anda ikutttt je lorong tu sehingga ke exit satu lagi, kemudian jalan lurus, anda akan terus nampak Grand Place, memang tak akan sesat 🙂

Grand Place Brussels 3

Inilah dia banguna Grand Place, kalau anda ke Brussels dan tak singgah ke sini, bagaikan tak lengkap perjalanan anda.. Masa tiba kat sini, awan dah mendung sangat2 dah, macam dalam gambar.. Angin makin kencang, pastu turun hujan batu ok!! terkejut sangat tengok air hujan besar2 kuku, first time dalam seumur hidup tengok hujan batu! Sayangnya tak sempat ambil gambar sebab dah terlalu sejuk & sibuk cari tempat berlindung..

 

 

Kami berteduh sekejap kat bangunan bersebelahan dengan Grand Place tu, tak ingat apa namanya.. Tapi kat situ, barang2 sangat murah, ada scarf, baju2, barangan kulit, kasut, beg tangan dan macam2 lagi la.. Lebih kurang 15 minit pusing2 dalam bazzar tu, kami jengah ke luar, hujan dah teduh tapi angin masih kuat so kami decide pi makan dulu.. Ada satu Subway yang halal di Grand Place ni, ada tulisan HALAL di depan kedai, jadi makan lah tanpa rasa ragu2.. hehe.. Tak ada apa yang special pasal Subway ni, sama je cam kat Malaysia.. harganya – 7.51Euro untuk 2 kopi, 1 coke, 2 chocalate cookies dan satu 1 foot long Italian Special..

Sebelum pi ke Subway tu, sempat beli dua waffles Belgium.. My verdict? – Waffles di Antwerp jauh lebihhhhhhhhhhhhhh sedap!  Waffles di Belgium ni agak keras sikit dari yang di Antwerp.. Rasa dia pun plain je, kalau waffles Antwerp tu, ada rasa manis, rasa vanilla, rasa cinnamon sikit, rangup di luar, lembut di dalam.. Tapi tu pandangan saya la, tekak masing2 kan?? Ramai pelancong Malaysia kata waffles in Brussels is the best, tapi bagi saya Antwerp is better 🙂  Waffles tu besar tapak tangan orang dewasa, kenyang la kalau makan sorang..

Halal Subway at Brussels

Lepas dah makan kat subway ni, cuaca nampak cam dah ok.. So kami pun bergerak semula ke Grand Place.  Masa ni tengah sibuk dengan preparation untuk Jazz Festival, so ramai la orang.. Dan sayangnya, ada satu pentas utama yang dibina menutup sebuah bangunan yang sangat klasik di belakangnya 🙁  Insya-Allah esok saya sambung ye dengan cerita & gambar2 di Grand Place..

Salam Ramadhan sekali lagi buat semua pembaca, jangan membazir di bulan yang mulia ini, berbelanja ala kadar aje kat pasar ramadhan tu, jangan beli banyak2 pastu tak makan! hehe

Salam sayang

Ayu Fatarina.

Merentas Sempadan – Dari Amsterdam ke Antwerp, Belgium

Assallammualaikum semua.. Salam kasih sayang di hari Jumaat yang mulia ini! Selamat berhujung minggu dengan orang2 yang tersayang & semoga segala urusan anda dipermudahkan oleh Allah 🙂

Hari ni saya nak sambung tentang pengalaman berada di Amsterdam & Belgium.. Kita tinggalkan Amsterdam dahulu sebab saya dah cerita 90% tempat menarik yang saya lawati di Amsterdam, so hari ni kita merentas sempadan menuju je Belgium.

Kami berangkat ke Belgium pada 20/05/2013 dengan menaiki train.. Destinasi pertama ialah Antwerp.. Ramai orang tak tau apa la tempat nama Antwerp ni sebab kalau sebut Belgium, orang akan ingat Brussels aje.. Saya pun macam tu jugak, sehinggalah saya buat research pasal Belgium.. Walaupun ia negara yang kecil, bayak tempat2 menarik & cantik untuk dilawati.  Ok jap lagi saya cerita pasal Antwerp ye..

Perjalanan dari Amsterdam mengambil masa lebih kurang 2 jam+++.  Kami menaiki train dari Schipol ke Roosendaal, dari sana bertukar train pula ke Antwerpen Centrale.  Anda juga boleh menaiki train terus dari Schipol ke Antwerp tapi kos agak mahal, maka golongan berbudget rendah cam kami ni memilih untuk naik train tukar2 aje la.. Kalau anda naik interchange trains, ada 2 option mengikut waktu train berlepas.. No 1) bertukar di Rotterdam Centrale terus ke Antwerp atau 2) bertukar di Roosendaal.  Petugas di kaunter akan print untuk anda jadual perlepasan train, dan platform untuk anda mengambil train tersebut.  Kalau dah tertulis di jadual yang train akan berlepas jam 14.02, sila jangan terhegeh2 sebab tepat jam 14.02, train akan berlepas ye..  Kos train untuk SEORANG ke Antwerpen Centrale dari Schipol ialah 24.60Euro (RM98.40). 

Masa tiba kat Roosendaal tu, kami agak terkejut gak la sebab stesen tu macam tak berfungsi je.. takder orang pun kecuali kami dengan beberapa orang penumpang dari Amsterdam yang nak ke Antwerp jugak.. Risau gak kot tersalah tempat kan.. Pastu tengok train dia pun cam buruk aje, lagik la kecut2 perut.. haha.. Tapi tengok kat papan tanda tulis Antwerpen Centrale, kami naik aje la.. Tawaqal je la kan..

Roosendaal To Antwerpen Centrale 2 Roosendaal To Antwerpen Centrale View Alon the way from Roosendaal To Antwerpen Centrale 2

View Alon the way from Roosendaal To Antwerpen Centrale Inside Train from Roosendaal To Antwerpen Centrale Inside of the Train From Roosendaal To Antwerpen Centrale

 

Lebih kurang setengah jam camtu, kami pun sampai kat Antwerpen Centrale.. Masya-Allah, cantik betul tempat ni.. Tak percaya tempat ni stesen keretapi tau! Terlalu cantik!! Kami terus carik tourist centre untuk tanya arah ke hotel.. Kami dah book Astoria Hotel melalui booking.com dengan harga 80Euro satu malam.. jarak dari Centrale ke hotel ialah lebih kurang 15 minit perjalanan.. Hotel ni terletak di bahagian belakang, nasib baik orang2 Antwerp ni sangatla baik, diorang siap tunjukkan jalan ke hotel..

 

Check in sekejap je, dalam 5 minit camtu.. kami dapat bilik kat tingkat 4, betul2 depan lif.. Masa ni hujan dah mula turun.. So terus naik.. mandi & solat.. Pastu terus makan magee sebab dah lapau sangat! huhu.. Selesa la hotel ni, ada bath tub, cerek air panas, so senang la nak buat air semua kan.. WiFi pun free. pastu ada balkoni.. tapi sebab ujan, tak dapat la nak posing2 kat balkoni.. Kami tunggu punya tunggu, ujan masih turun lagik.. pastu dalam pukul 7.00 camtu gerimis aje.. saya cakap ka hubby, kalau tunggu lagik ni, takut ujan lagi.. so kami ambik keputusan nak redah je.. Esok dah nak check out untuk ke Ghent pulak, so memang tak banyak masa nak ronda2..

Astoria Hotel Antwerp 3 Astoria Hotel Antwerp 2 Astoria Hotel Antwerp

 

Waktu keluar dari hotel tu, mak aiiiiiii, sejuknyeeeeeeeee! Baru lepas hujan + angin sejuk kan, gigil gak la!! Tapi gigih ni berjalan walaupun muka dah rasa kebas.. Anak saya dah kena bungkus dengan baju 7 lapis, selimut, shawl, sarung tangan semua.. dia duduk diam2 jer dalam stroller.. pastu sebab ujan, saya balut kaki dia dengan plastik.. nasib ko lah nak, dapat mak kaki jalan ni, semua benda dia belasah je.. hahah..

Destinasi pertama, balik semula ke Antwerpen Centrale.. tengok architecture dalam Antwerpen Centrale ni, rasa kagum… Cantik la bangunan2 kat europe ni kan & best of all, its still preserved the way it was back then..

Antwerpen Centrale ni siap dibina pada tahun 1905 oleh Louis Delacenserie.  Maknanya bangunan ni dah berusia 108 tahun tau!  Bila anda masuk ke sini, serta merta anda rasa macam berada di satu tempat yang lain, sebab keindahan bangunan ni.. Tak caya jom tengok gambar 🙂

Antwerpen Centrale Antwerpen Centrale 2 Antwerpen Centrale 3 Antwerpen Centrale 4 Antwerpen Centrale 5 Antwerpen Centrale 6 Antwerpen Centrale 7 Antwerpen Centrale 8 Antwerpen Centrale 10 Antwerpen Centrale 11 Antwerpen Centrale 12 Antwerpen Centrale 13

Lepas dah puas ambik gambar dalam Grand Centrale, ujan pun dah berhenti so kami pun menghayun kaki menuju ke old city.. Sebelum tu, ambik gambar dulu kat Antwerp Zoo, zoo TERTUA di dunia! tapi tak masuk sebab mmg tak budget nak masuk ke sini.. Kalau ada duit lebih, mungkin kami lawati gak zoo ni.. Tapi tengok dari luar pun cukuplah kan..

Antwerpen Zoo Entrance Antwerpen Zoo Entrance 2 Antwerpen Zoo Entrance 3 Antwerpen Zoo Entrance 4 Antwerpen Zoo Entrance 8

Dah posing2 sekejap, kami pun marathon ke old city.. Kedai banyak, tapi malangnya semua kedai dah tutup!!!!! Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!! Dapat tengok2 je la.. Makin lama hujan makin lebat, so we had no choice but to return to the hotel.. Sedih sangat.. Owh, lupa.. Antwerp ni terkenal sebagai “world-class fashion centre” & juga “diamond centre“. Banyak kedai berlian di dalam Antwerpen Centrale tau.. macam jual ikan bilis jer.. hahaha.. Sepanjang perjalanan ke city centre, memang saya nampak banyak kedai2 branded macam levis, zara, puma, clarks, longchamp etc, tapi semua dah tutup la.. Macam di Amsterdam, bangunan di sini cantik2.. Disebabkan hujan, kami dapat ambik beberapa keping gambar aje la..

Antwerpen Belgium Antwerpen Belgium 2 Antwerpen Belgium 3 Antwerpen Belgium 4 Antwerpen Belgium 5 Antwerpen Belgium 6 Antwerpen Belgium 7 Antwerpen Belgium 8

Sebenarnya, old city tu berada kat belakang jam tu je, tapi dah hujan lebat sangat, sejuk gila + anak saya dah buat perangai Hulk dah dok melalak2, kami pun mengalah la.. Nangis woo masa jalan balik ni, sedeyyyy tak dapat jalan2.. Uhuk… Uhuk..

Jalan punya jalan, sampai la balik kat area Grand Centrale.. Perut dah berkeroncong masa tu, so kami pun mula la intai2 kedai makan..kami usha kedai2 makan dan akhirnya terpikat dengan sebuah kedai kebab ni.. Dan ternyata, ia pilihan yang tepat sebab kebab dia SUPER DUPER sedap! Lagik sedap dari kebab yang saya makan kat Istanbul.. Untuk harga 5Euro, saya dapat satu kofte, fries + air.. masa gigitan pertama tu, fuhhhhhhhhhh, heavennyaaa! sedap bangat! Sos pencicah fries tu pun sedap, kat sana dipanggil Samurai Sos!  Nama kedai ni Express Pita, kedainya berhadapan dengan bus station.. Pemandu2 bass ramai yang tapau kat sini..

Halal Food in Antwerpen Belgium
Halal Food in Antwerpen Belgium 2 Halal Food in Antwerpen Belgium 3

Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati! tengok muka saya tu, heppi gila kan?? hahahah

Ni gambar2 ramuan & makanan yang sempat saya snap dengan hp masa hari kedua.. Tengok abang yang sediakan kebab tu, handsome kan? Senyummmmmmmmm je memanjang.. haiiiiiiii, patutler sedap kebab yang dia buat ni, dah ler handsome, murah senyuman lak tu! Lupa nak tanya dia dah kawin ke belum! hahahah

Halal Food in Antwerpen Belgium 4 Halal Food in Antwerpen Belgium 5

 

Lepas makan, waktu dalam 10.30 camtu.. badan pun dah letih so balik hotel je.. Tapi sempat lagik ambik gambar Grand/Antwerpen Centrale waktu malam..

Antwerpen Centrale At Night 2

Antwerpen Centrale At Night

 

 

 

On the way balik hotel, nampak la Satay House ni, orang malaysia punya.. tapi tak masuk pun, ambik gambar je.. Halal Food in Antwerpen Belgium Satay House

Esoknya, hajat di hati nak meronda lagik, tapi ujan lebattttttttttttttttttttttt sampai la waktu check out.. Adoi la, saya sedih sungguh, tak terkata sedihnya.. tak sampai 1/6 dari tempat2 menarik yang sempat saya tengok kat Antwerp ni.. Walaupun berat hati ni, kena check out jugak sebab dah tempah bilik di Ghent, kira2 30 minit perjalanan dengan keretapi dari Antwerp.. Waktu kami ke Grand Centrale pun hujan jugak, terpaksa redah.. Kesian anak saya, kena balut kaki dengan plastik sebab hujan..

Sebelum naik train ke Ghent, sempat la makan waffles kat stesen ni.. Walawehhhhhhhh, sedap! mesti korang kata si Ayu ni semua sedap, nak buat cam mane, memang dah sedap, terpaksa la kata SEDAP! hahaha.. harganya 2Euro untuk plain waffle.. Kedai ni terletak betul2 depan Antwerp’s Tourist Centre kat Antwerpen Centrale ni..

Waffles in Antwerpen Centrale

 

Kalau ada rezeki, memang saya nak datang lagi ke Antwerp ni.. nice place, warm people, we just feel so safe being here.. Mungkin kerana populasi Islam ramai di sini, make us feel a sense of belonging to this place.. Chewahhh! Tapi betul ni, antara semua tempat yang saya pergi masa kembara Amsterdam belgium, tempat ni betul2 menggamit saya untuk datang semula.. I left a piece of my heart in Antwerp, i have to return to get it back 😉