Tag Archives: Autumn in London experience

Autumn in London – Hyde Park

Assallammualaikum wbt

Saya selalu teringin nak merasai musim luruh.. Kagum melihat Allah menjadikan alamnya berwarna keemasan, merah, jingga dan coklat apabila tiba musim luruh. Selalu tengok gambar aje, Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, kali ni dapat merasa sendiri musim luruh di London dan Paris.

Musim luruh ni, sejuk dan kadang kala anginnya kuat, so memang kena ada jacket dan bawaklah sarung tangan. Siangnya pendek.. Jam 4.30 petang dah macam jam 7 petang.. Tapi cuaca yang sejuk dan nyaman tu buat kami seronok berjalan-jalan.

Hari pertama sampai di London, 07/11, memang kami jet lag, 13 jam dalam kapal mmg buat badan saya rasa lembik.. haha.. So hari pertama, mmg berehat saja di apartment.. Lepas asar baru kami keluar berjalan-jalan di sekitar Bayswater. Macam saya cakap tadi, siangnya pendek, maka bila keluar selepas Asar, dah jadi macam keluar selepas Maghrib. Destinasi pertama, cari tempat makan.. Alhamdulillah, ada kedai orang Turki di Bayswater, jadi kami pesan seekor ayam dgn salad dan fries, harga 9.95 pound. Soft drink mahal ye di London, 1.50pound setin! Jadi kalau anda ke mana-mana, pastikan bawa air masak sendiri. Kalau menginap di hotel, beli air mineral dalam botol besar tu dan masukkan dalam botol kecil, memang save banyak kalau bawak air sendiri.

Hari kedua, kami menyusuri Bayswater dan menuju ke Hyde Park.. Masya Allah, cantiknya park ni.. Macam lukisan, kuning, jingga, merah, coklat, hijau, putih, memang tenang dok di sini.

Hyde Park ni adalah salah satu taman terbesar di London. Asalnya, ia adalah tempat kerabat diraja memburu, tetapi lama kelamaan, ia menjadi taman yang dibuka kepada orang awam.. Tupai dan burung merpati kat sini, gemuk2 belaka… Geram tengok, rasa nak picit sekor2.. Haiwan-haiwan ni juga sangat jinak, dah biasa agaknya tengok manusia di taman tu kan.. Ramai pelawat masa kami di Hyde Park ni, dan ramai yang berjogging.. Memang best la kalau dapat berjogging kat sini, pemandangan yang cantik, cuaca pun nyaman untuk beriadah.

Untuk sampai ke Hyde Park, anda boleh menaiki tube dan berhenti di station Bayswater. Keluar aje dari station tu, dah nampak Hyde Park.

Taman ini sesuai untuk anda yang sukakan alam semulajadi, nak berehat seketika, dan nak tengok bagaimana orang2 di sana menguruskan taman mereka. Memang cantik dan bersih.. Kalau musim panas dan musim bunga, boleh buat picnic di sini, bawa saja tikar, makanan dan minumam.. Pasti seronok dan tenang dengan hembusan angin dan pemandangan indah dari pepohon..

Saya tinggalkan anda melayan gambar2 kami di sana.. Maaf la sangat2, syok sendiri kami ni sebab berselfie sakan.. Haha.. Insya Allah akan saya update lagi informasi berkenaan Hyde Park ini..

Hyde park - pigeons

Hyde Park - Princess Diana

Hyde Park 1

Hyde park 2

Hyde park 3

Hyde Park 4

Hyde Park 5

Hyde Park 6

Hyde Park 7

Hyde Park 8

Hyde Park 9

Hyde Park 10

Hyde Park 11

Hyde park autumn leaves