Tag Archives: aktiviti cuti sekolah

hutton-lodge-penang-2

Cuti-Cuti Malaysia – Hutton Lodge, Georgetown, Pulau Pinang

Assallammualaikum wbt

Apa khabar semua? Saya nak kongsi sedikit pengalaman bercuti mengejut di Pulau Pinang. Keputusan bermalam di sana dibuat sehari sebelum kami bertolak, jadi dalam kekalutan, saya terus book Hutton Lodge di Georgetown, Pulau Pinang.

Dalam hati cuak jugak sebab tak pernah pergi tidur mengejut macam ni, dan Hutton Lodge pula bukan hotel, tapi adalah sebuah bungalow besar yang telah dibuat pengubahsuaian menjadi dorm dan bilik. Saya buat tempahan di booking.com.

Dari pembacaan saya, kebanyakkan yang tingal di sini adalah backpackers, dan ketika kami sampai utk check in, mmg foreigners ramai di sini.

Saya telah menempah Double Room pada harga RM118 sahaja, dengan private bathroom. Ada bilik yang lebih murah, tapi kena share bilik air la.. Leceh sikit kalau ada anak kecik kan..

Pertama kali sampai, mmg saya agak terpegun melihat bungalow besar berwarna kuning ini.. Terasa melangkah masuk ke zaman2 lama dahulu.. Mmg cantik.. Rasa tenang dan damai di sini..

Bagi anda yang ingin tahu sejarah Hutton Lodge, anda boleh ke laman web mereka – http://www.huttonlodge.com/
Saya copy di sini sejarah lampau Hutton Lodge:-

Historical Significance

Hutton Lane is named after Dr. Hutton, the earliest known doctor to serve in Penang. He arrived with two assistants in 1805, when Penang became Presidency. Hutton Lane stretches from Penang Road to Larut Road and is dissected by Transfer Road into two sections. The area was well known as a Malay residential area where the western section near Larut Road was the “Muslim Millionaire’s Row”. The present Savoy Hotel, renovated with a new façade in the late 19th century, was formerly the residence of Mohd. Ariff bin Mohamad Tajoodin, and then his son Wanchee Ariffin (see also Perak Road). Down the road were the substantial homes of Wanchee Ariffin’s eldest son Haji Yusof and son-in-law M.Z. Marican alias The Bunga. It is believed that No. 17 Hutton Lane was at one time owned by the distinguished Marican family based on the search on the old land title deed record.

Mohd. Ariff and his son Wanchee Ariffin were great patrons of Boria. Wanchee kept the Bria minstrels singing for hours with generous tips, provoking complaints by the families of other households where the minstrels were expected to call. The ancestors was the distinguished pioneer Bapu Alauddin bin Meerah Hussein Lebai who as a representative of the Kedah Sultan accompanied tight to Penang.

The historical significance of No. 17 Hutton Lane cannot be fully ascertained at this moment as there are no historical records of events or personalities related to this building. However, it was known as Pin Kung Hotel after 1950’s and also served as Chinese Restaurant until year 2000.

Secara keseluruhan, saya suka tempat ni sebab:

1) Bersih
2) Murah (RM118, tiada surcharge utk hari Sabtu Ahad & termasuk sarapan ringkas)
3) Katil yang selesa
4) Aircond yang kuat dan sejuk
5) Wifi yang bagus
6) Shower dgn air panas

Bagi Muslim, saya syorkan bawa sejadah dan tikar kecil utk lapik solat.

Bilik di sini tidak besar ye, ngam2 je utk kami.. So kalau ada anak2 kecil yang lasak, saya tak recommend.

Satu lagi yang bagusnya tempat ni ialah dekat dengan kedai makan, nasi kandaq ada depan hotel.. kalau hangpa rajin, pi jalan sikit, dalam 10 minit jumpa Nasi Kandaq Line Clear hehe

Saya sertakan gambar di sini utk anda, so sapa2 yang nak ke Georgetown, boleh la consider tempat ni ye <3

hutton-lane-penang
Nasi Kandaq, lintas ja sampai dah 🙂

hutton-lodge-penang-2

hutton-lodge-penang-3

hutton-lodge-penang-address

hutton-lodge-penang-double-room-2

hutton-lodge-penang-double-room

hutton-lodge-penang

Insya Allah esok saya tuliskan aktiviti yang dibuat di Georgetown dalam masa 4 jam di sana.

xoxo

Cuti-cuti Malaysia – Muzim Polis Diraja Malaysia

Assallammualaikum wbt,

Anak lelaki mmg kebiasaannya suka sangat tengok cerita lawan2 + tembak2, kan? Anak saya pun tak terkecuali.. Tak terkira dah berapa banyak senapang + pistol mainan dia kat rumah ni.. Hehe.. Jadi, kami decide nak beri dia lebih teruja dengan membawa dia ke Muzium Polis Diraja malaysia usai bersiar2 di Planetarium.  Secara keseleruhan, mmg lawatan ke Muzeum ini sangat bermanfaat & merinformasi.. banyak tinggalan sejarah boleh didapati di sini, dari pakaian kepada jurnal, senapang, pistol. bom & segala macam senjata ada di sini.. Saya sangat mengesyorkan anda datang ke sini bersama anak2, sebaik2nya habiskan masa lebih kurang sejam di sini agar anda dapat meluangkan masa membaca dan meneliti tinggalan sejarah yang sangat berharga di sini..

Muzium Polis Diraja Malaysia ini agak tersorok, tapi pastinya anda tidak akan terlepas pandang kerana ada papan tanda di tepi jalan.  Suasaa yang sunyi & tenang menyapa bila anda menjejakkan kaki ke Muzium Polis Diraja Malaysia ini.

Jom kita baca dulu sedikit informasi mengenai Muzium ini, saya copy paste saja dari Wikepedia ye 🙂 Terima kasih Wiki!

“Muzium Polis Diraja Malaysia adalah sebuah muzium yang mempamerkan sejarah Polis Diraja Malaysia dari zaman Kesultanan Melayu Melaka hingga kini.

Dipenuhi dengan lebih 2,500 bahan pameran, tarikan utama muzium ini adalah galeri senjata. Separuh daripada senjata yang dipamerkan telah dirampas daripada komunis sewaktu tempoh darurat di Malaya. Antara senjata yang dipamerkan adalah koleksi keris Melayu, pistol Portugis, pisau Gurkha dan barangan harian yang ditukar menjadi senjata (seperti rantai basikal) yang digunakan oleh penjenayah-penjenayah di negara ini.

Bahan-bahan pameran lain termasuklah senjata kongsi gelap, carta jenayah, dokumen yang dirampas dari pihak komunis dan koleksi pakaian seragam polis zaman dahulu.”

Waktu Operasi

Ditutup pada hari Isnin.  Beroperasi pada jam  10 pagi hingga 6 petang hari.  Masuk adalah PERCUMA~

Peringatan: Anda tidak dibenarkan mengambil gambar di dalam Muzium ini ye..

Muzium Polis Diraja MalaysiaMuzium Polis Diraja Malaysia 2 Muzium Polis Diraja Malaysia 3

Kaunter Tiket Muzium Polis Diraja Malaysia dijaga oleh kakak-kakak polis yang sangat peramah :)

Kaunter Tiket Muzium Polis Diraja Malaysia dijaga oleh kakak-kakak polis yang sangat peramah 🙂

Muzium Polis Diraja Malaysia 1

Kamera Hunter Pentrose Muzium Polis Diraja Malaysia Muzium Polis Diraja Malaysia 4

Pemandangan sekitar kawasan di luar Muzeum

Pemandangan sekitar kawasan di luar Muzeum

Antara gambar yang sangat saya suka, anda boleh jumpa di luar Muzeum :)

Antara gambar yang sangat saya suka, anda boleh jumpa di luar Muzeum 🙂

Cuti-cuti Malaysia – Tugu Negara Malaysia, Kuala Lumpur

Assallammualaikum

Hari ini, kita belajar sedikit Sejarah ye..

Dulu2 masa sekolah rendah, ada satu part pasal Tugu Negara ni.. masa tu, kagum jer baca.. Masa kecik2 dulu pernah la datang sini sekali, masa tu rasa besarnyeeeeeeee Tugu Negara ni.. huhu.. Semalam, 14/10/2012, setelah 9 tahun tinggal di Selangor/KL, saya dan suami menjejakkan kaki sekali lagi ke Tugu Negara J

Papan Tanda di bahagin pintu masuk ke Tugu Negara

 

Sebagai permulaan, untuk pengetahuan anda semua, Tugu Negara adalah monumen yang dibina bagi mengingati mereka-mereka yang terkorban dalam memperjuangkan kebebasan Malaysia, terutamanya terhadap tentera Jepun semasa Perang Dunia ke 2 dan semasa Zaman Darurat yang bermula dari 1948 sehingga 1960.  Tugu Negara ini terletak berdekatan dengan bangunan Parlimen, dan masuk adalah PERCUMA, bermula dari jam 7 pagi hingga 6petang…

Ada sebab kenapa waktu melawat sehingga pukul 6 petang
Jap lagi saya terangkan di bawah..

 

 

Buat pengetahuan anda semua, Tugu Negara ini adalah monumen gangsa berkumpulan terbesar di DUNIA.. ha, kau ada? Di dunia ok!

 

 

Tugu Negara yang anda lihat sekarang, ialah monumen kedua.  Sebelum Tugu Negara dalam bentuk prajurit2 itu dibina, sebuah cenopath atau dalam bahasa Melayunya, kubur kosong telah dibina di tengah2 sebuah bulatan (roundabout).  Pembinaannya telah dilakukan oleh pihak British bagi memperingati prajurit-prajurit yang terkorban semasa Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua & Zaman Darurat.

 

Cenotaph atau Tugu Negara yang pertama

 

Seterusnya, semasa pembinaan sebuah jambatan (flyover) pada tahun 1964 yang menghubungkan Jalan Sultan Hisamuddin & bulatan Parlimen, cenotaph ini telah dipindahkan ke sini.. Nama Cenotaph Road. Kemudiannya ditukar kepada Jalan Tugu.

Di atas monumen cenotaph itu tertulis  “To Our Glorious Dead with dates of the First World War (1914–1918), Second World War (1939–1945) and the Emergency (1948–1960).  Disebabkan pembinaannya dibuat oleh pihak Birtish, maka janganlah anda hairan andainya nama-nama yang tertulis adalah nama-nama asing, bukan nama Melayu @ Cina @ India ye..

 

Pandangan cenotaph dari luar..

 

Tugu Negara yang kedua, iaitu monumen prajurit-prajurit yang telah terkorban ini adalah hasil idea Tunku Abdul Rahman.  Tunku Abdul Rahman telah mendapat inspirasi untuk membina monument tersebut semasa lawatan beliau ke US pada tahun 1960.  Di US, beliau telah melihat USMC War Memorial, dan dari situ timbul idea untuk membina Tugu Negara berukuran 15 meters (49.21 kaki) yang anda lihat sekarang ini.. Bagi merealisasikan impian ini, Tunku telah berjumpa dengan Felix de Weldon, iaitu seorang pereka monumen, untuk menzahirkan impian beliau.  Dan seperti biasa di Malaysia, bagi menghargai usaha seseorang, De Weldon telah dianugerahkan darjah kebesaran Tan Sri sebagai menghargai usahanaya membina Tugu Negara berkenaan.

 

 

Tugu Negara ini dibuka secara rasmi pada 8 Februari, 1966, oleh Yang Dipertuan Agung pada masa itu.  Ia telah diumukan sebagai taman memorial yang didedikasikan kepada 11,000 nyawa yang terkoban sepanjang tempoh 12 tahun dalam Zaman Darurat.  Semenjak perasmiannya, sambutan Hari Pahlawan telah diadakan di sini pada setiap 31hb Julai.

 

 

Tugu Negara kedua

 

Pada 27 Ogos 1975, monumen ini telah rosak teruk akibat letupan yang telah dilakukan oleh pengganas komunis.  Kerja-kerja membaik pulih telah dilakukan dan monumen tersebut kembali dibuka kepada orang ramai pada 11 Mei 1977. Kemudian, pagar telah dibina di keliling Tugu Negara tersebut, dan ia diistiharkan sebagai kawasan larangan dari tenggelamnya mentari hingga ke subuh.. Sebab tu ia Cuma dibuka kepada orang ramai dari jam 7 pagi hingga 6 petang sahaja.

 

Tapak yang menempatkan arca-arca prajurit ini dibuat dari granite.  Jata Negara (versi lama) diabadikan di hadapan tapak granite ini, dan diapit oleh tulisan dalam bahasa Inggeris & Melayu dalam tulisan Jawi.   Setiap arca prajurit yang dibina dalam monumen tersebut menggambarkan kepimpinan, kesengsaraan, penyatuan, kewaspadaan, kekuatan, keberanian dan pengorbanan..

 

 

 

Jata Negara

 

Itu lah dia serba sedikit informasi berkenaan dengan Tugu Negara ini..

Dari kaca mata saya sebagai pelancong tempatan, tempat ini boleh dikatakan terbiar.. Tugu Negara ini dibina di tengah2 kolam air dan ada mesin air pancut, sayangnya, semasa kami di sana, ia tidak dihidupkan.. Saya tak tau la, sama ada rosak @ memang dimatikan untuk save cost?? Air kolam tu pun berlumut jer.. Seriously, kalau air pancut dibuka, tempat tu akan jadik lebih ceria dan menarik..

 

Lepas tu, sebelum sampai ke arca prajurit tu, ada laluan.. di atas bumbungnya pula diletakkan logo2 Komando & lain2.. Jadi anda perlu mendongak untuk melihat logo-logo yang diletakkan di atas bumbung tersebut.. Pada pendapat saya, jika di letakkan sepanjang laluan, lebih menarik & berguna.. Namun, mungkin ia satu simbolik, seolah2 memartabatkan dan meletakkan pengorbanan bekas-bekas prajurit kita di tahap paling tinggi..

 

Ada logo pasukan tentera & komando kat atas bumbung dengan 3 kubah ni..

Pun begitu, pujian harus saya berikan pada penjaga taman, sebab pokok2 renik yang ditanam sepanjang pagar dijaga sempurna, bahagian ni memang sejuk mata memandang..  J

Pada anda yang mempunyai masa terluang, jom kunjungi Tugu Negara & mengingati sejenak pengorbanan para tentera kita dahulu..

 

 

Al Fatihah untuk semua insan-insan berhati waja yang gugur di medan perang.. Semoga Allah merahmati & meredhai perjuangan kalian.. Amin..

 

Pandangan belakang Tugu Negara

Pelawat menemui web ini melalui carian:

tugu negara,tugu negara malaysia

Cuti-cuti Malaysia – Zoo Melaka

Assallammualaikum semua!

Hari ni hari Jumaat, esok & lusa cuti kan.. So pada anda yang tinggal kat Melaka @ nak gi cuti2 kat Melaka, boleh la melawat ke Zoo Melaka 🙂

 

Saya dan keluarga melawat Zoo Melaka pada 29 September, 2012.  Tiket parking ialah RM2.00 untuk satu kereta.. Kami sampai jam 3 petang, so masih ada lagi tempat untuk letak kereta.  Tiket masuk ke Zoo Melaka ni ialah RM10.00 untuk orang dewasa, ia dibuka dari jam 9-6 petang setiap hari.

Pada anda yang ingin melawat Zoo Melaka, ia berdekatan dengan tol Ayer Keroh, dan berada di kiri anda dari tol.

Sedikit informasi tentang Zoo Melaka.

Zoo Melaka telah berkembang maju sehingga menjadi Zoo Kedua Terbesar Di Malaysia. Zoo yang terletak lebih kurang 13   km dari pusat bandar Melaka ini merupakan zoo yang pertama di rantau ini yang mempamerkan hidupan liar terancam.Tarikan utama spesies-spesies hidupan liar yang terdapat di Zoo Melaka ialah seperti seladang, harimau belang, tapir dan sebagainya. Sejajar dengan konsep pembangunan zoo semasa, Zoo Melaka telah mengamalkan konsep terbuka dan mengekalkan persekitaran semula jadi yang hijau.

 

Zoo Melaka dibangunkan di Ayer Keroh,Melaka dalam tahun 1963. Pada mulanya, Zoo Melaka ditadbir oleh Kerajaan Negeri Melaka tetapi pengurusan Zoo Melaka diambil alih oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara(PERHILITAN) dalam tahun 1979. Ketika ini, koleksi haiwan di Zoo Melaka berjumlah 1,200 spesimen daripada 215 spesies haiwan unggas, mamalia, reptilia dan amfibia. Tarikan Zoo Melaka adalah Badak Sumatera, Harimau Belang, Seladang, Kijang dan rusa. Jumlah pelawat kira-kira 400,000 orang setahun.

Ha, itu dia sedikit sebanyak informasi tentang Zoo Melaka ni.

Jom layan gambar2 haiwan & burung2 di Zoo Melaka ni.. Kredit untuk photographer terbaik – Shuhaizan Shuib, my sweetheart.. love u!

 

 

 

Kedatangan kami disambut sang burung..

 

Rileks je burung2 ni, tak kalut nak terbang pun.. dah hari2 jumpa manusia kan, diorang pun dah tak heran.. huhu

 

Ha, seram tak baca nama dia? Nama dia pun dah buat meremang bulu tengkuk kan!!! Tengok gambar seterusnya untuk tengok rupanya.. hehe

 

Sila seram tengok muka kami hahaha

 

 

Namanya Badak Putih, tapi tak tau la tang mana yang putih..

 

Ada dua ekor badak putih dalam kandang ni..

 

Hai, handsome tak saya? hehe

 

Badak putih yang keletihan lepas posing2 ambik gambar.. hehe

 

Badak putih ni turut menyewa dengan beberapa ekor haiwan liar lain..

 

Inilah dia BURUNG CENDERAWASIH, yang dikatakan boleh digunakan untuk tujuan perubatan..

 

Burung cenderawasih yang pemalu.. Bersembunyi di sebalik ranting2 pokok..

 

Pandangan dari depan – Burung cenderawasih

 

Bahagian badan Burung cenderawasih..

 

Burung cenderawasih ekor merah

 

Tengok burung ni.. ganas kan? heheh.. Rambut punk lagik!

 

Abang Seladang yang gagah!!

 

 

Serius gagah seladang ni.. tegap badannya kan??

 

Description tentang abang Seladang..

 

Si cantik ni namanya NYALA

 

dua ekor Nyala lagi.. mereka ni hidup dalam kumpulan..

 

 

Tapir yang suka hidup sekor2… dia jenis lonely animal..

 

Ini namanya Zirafah ye adik-adik..

 

Seekor lagi Zirafah..a da dua ekor jer Zirafah kat Zoo Melaka ni…

 

Hai, nama saya ANKOLE.. sila takut tengok tanduk saya ye!!

 

 

Tengok tanduk dia tu.. fuh, kalau kena perut tu, mau terburai kan.. takut!!

 

 

Anak itik Tok Wi mandi dalam kolam.. sila sambung lagu tersebut.. ehehe

 

Comey gajah ni kan??

 

 

Ada sesuatu yang cuba disampaikan agaknya melalui renungan sayunya itu..

 

Tupai 🙂

 

 

Saper tau ni apa?
Pemenang akan memenangi hadiah gula2 2 biji! hehe

 

Gaya seksi Abang Belang.. hehe

 

 

 

 

Letih jalan2, lepak jap

 

Aksi gagah si harimau belang

 

Kandang harimau ni adalah hot spot
Semua orang bertumpu kat sini
Ngauman harimau ni kuat tau!!
Bergema kawasan berdekatan.. nerbes gak saya!

 

 

Harimau ni mundar mandir ke sana ke mari
Boring agaknya dalam ruang yang kecik ni..

 

 

Keliling kandang ini diletakkan dengan kawat elektrik
Kandang ni tak ada jaring2 ye, so ada possibility rimau ni
melompat keluar.. Takutttttttttttttt!

 

Makan timeeeeeeeeeeee!
happu je memerang ni dapat ikan!

 

 

Awesome gambar ni
Ada reflection sang burung..

 

 

 

Teringat citer Sang Kancil dengan Buaya.. hehe

 

1 2 3 lekuk
Jantan betina kena ketuk!

 

 

Chimpanzee!!

 

 

 

Kesian tengok chimpanzee ni
dia jilat plastik keropok
sape la yang tak bijak campak sampah dalam kandang 🙁

 

Haaaaaaaaa, buat apa tu??????

 

Monyet Hidung Merah

 

 

 

Pada yg tak larat jalan, boleh naik train ni
RM3.00 per ride ye..

Nanti saya sambung lagik ye, kena edit gambar dulu.. 😉

Pelawat menemui web ini melalui carian:

seladang

Cuti-cuti Malaysia- Taman Rama-Rama Kuala Lumpur

Assallammualaikum semua..

Kali ni kita tinggalkan Istanbul, kita bercerita tentang Malaysia yang dikasihi.. chewah!

Saya, suami & Iemrand telah berkunjung ke Taman Rama-Rama Kuala Lumpur pada 17 September 2012.

Tiket berharga RM10.00 bagi orang dewasa yang mempunyai MyKad.  Asalnya, kami ingin ke Zoo Negara, tapi sebab packed gila sebab public holiday, so kami ke Taman Rama-rama la sebab melalui description yang diberikan dia webnya  – http://klbutterflypark.com/ buat kami teruja sangat.. iyela, katanya ada 5,000 live butterflies!! I was imagining butterflies flying on our heads, feeding from our hands & a park full with fairy-tale like environment.. waaaaaaaaaaaa, best best!!

Ni saya sertakan deskripsi dari web tersebut –

Kuala Lumpur
Butterfly Park Malaysia

Kuala Lumpur Butterfly Park is a veritable secret paradise where butterflies actually dance nonchalantly in clumps of fern amidst scented beautiful flowers and flowering vines.

From the words of the internationally renowned programme- Discovery Channel, in an interview and broadcasted to over 200 million viewers worldwide, it says “of all the butterfly parks in the world, none can compare with this one”. (don’t u think its just awesome???,. lagi la saya bersemangat nak pegi kan.. )

 This is the largest butterfly garden in the world spanning over 80,000 sq ft of landscaped garden with over 5,000 live butterflies, exotic plants, butterfly-host plants and ferns. Other attractions are japanese koi fish, fresh water turtles, live insects and a museum with a large collection of butterflies and insects from around the world.

So, dengan semangat yang meluap2, kami pun menuju ke Taman Rama-rama ni.. Kami tiba kat sana dalam pukul 3petang.. Cuaca cerah, angin pun nyaman..

First impression – melangkah masuk ke kaunter tiket, seriously, macam nak masuk rumah hantu instead of taman yang penuh dengan rama-rama.. tak ceria langsung.. come on la, pilih ler kaler2 yang menarik sikit kan.. ok fine, takpe la, maybe nak save cost & nak tunjuk2 ala2 belukar @ old fashion  taman so kami anak beranak pun masuk…

Tiba di tangga pertama – dah bau hanyir ikan.. Iemrand dah mula la, mama busuk!!! Sambik tutup idung.. anak teruna sorang ni memang particular sikit bab bau2an ni.. haha.. tapi nak buat cam mana kan, bawah tu ada kolam ikan koi, of course la hanyir baunya.. so saya pujuk2 dia dan masuk..

 

Keadaan dalam Taman Rama2 Kuala Lumpur

 

Urm.. sedih je tengok pokok2 ni, tak cukup baja ker?

Bila masuk taman, hati tertanya2, tidur ke rama2 ni?? Tak nampak sekor pun.. Pokok2 pun ala2 layu jer.. serius macam tak terjaga.. Tapi suami kata, maybe memang diorang sengaja buat camtu, utk wujudkan suasana dalam hutan.. huhuhu… takpe la, still pujuk2 hati ni, maybe ada banyak rama2 di bahagian tengah kan.. so kami pun jalan la ikut trail.. kat dalam ni ada beberapa kolam ikan koi.. secara jujur, ikan2 ni nampak sihat walafiat.. maybe sebab kat depan tu ada jual makanan ikan, RM5.00 sepeket… so pengunjung boleh beli dan bagi makan kat ikan2 ni.. ikan2 ni pun cam dah tau, bila ada pengunjung, semua akan berkumpul pegi kat pengunjung tu.. bukan main banyak tau.. huhu.. cantik2 warna dia.. ok, terhibur gak la tengok ikan2 ni.. Dekat satu lagik kolam, ada la seekor jer kura2.. kesian dia sekor2 (eh, boleh guna ke kata ganda camni? Hahaha)

 

Ikan2 ni mula berenang ke arah kami bila kami sampai di tepi kolam..

 

Nampak tak yang kaler kuning tu? cantik kan?

 

 

Ikan2 koi yang sihat walafiat.. hehe

 

 

Kesian dia.. sekor2 jer dalam kolam.. huhu

Pastu kami ke bahagian tengah lagik.. Haaaaaaaaaaaa, barulah nampak banyak rama-rama, tapi tak sampai la 5,000 seperti yang dinyatakan dalam web.. rasanya adalah 2-300 ekor.. itu pun tak banyak variasi, ada la 7-8 jenis, da yang cantik2 warnanya, ada yang kusam jer.. Sila la tengo gambar2 rama-rama yang ada kat sana ye… (kredit semua gambar2 yang awesome ni pada suami tercinta – Shuhaizan Shuib.. love u)

 

 

 

Ni macam anjung tinjau la, boleh nampak semua kawasan Taman Rama2 Kuala Lumpur ni dari atas ni..

 

 

Suci si rama2..

 

Ni macam description tentang rama2 yang ada kat sini..

 

 

 

Cantik kan yang ni?

 

 

 

 

 

 

 

i love this pic, awesome!

 

 

Selain dari rama2, ada juga beberapa haiwan lain seperti katak dan kura2.. ada seekor kura2 ni, memang ganas rupa dia.. rasanya kalau dia gigit jari kita, boleh putus kot? Ahhaha.. Orang tua2 kata, kalau kena gigit dengan kura2, kena tunggu guruh di langit, baru dia lepaskan.. kalau tak hujan sebulan, tak ke haru tu? Hahah..

 

Huarghhhhhhhhhhh! Aku la kura2 yang paling ganas kat Taman Rama2 ni! huhu

 

 

Geli geleman tengok katak ni.. huhu

 

Coming back to the topic, rasa ketidak-puasan hati saya tentang keadaan Taman rama-rama Kuala Lumpur ini sedikit terubat bila melangkah ke bahagian pameran.. Kat sini memang ada beratus2 ekor serangga yang diawet.. informasi dia pun ok la.. memang rasa kagum dengan koleksi serangga2 yang ada kat sini.. Melangkah lebih jauh lagi ke ruang pameran, ada pulak koleksi rama-rama yang telah diawetkan.. Subahanallah.. cantikkkkkkkkk sangat2!  Kemudian, ada kala jengking yang masih hidup dalam bekas ala2 aquarium.. kala jengking yang kami nampak ari tu, baru je beranak, so dia bawak anak2 dia atas badan dia.. Subahannallah, comel2, putih jer warna anak kala jengking tu.. nampak harmless je, tapi kalau dah kena sengat, baru tau penangan dia!  Selain tu, ada mentadak mentadu, dan cicak tokek yang jadik buruan ramai orang.. katanya cicak tokek ni boleh mengubat AIDS, wallahualam..

 

 

 

Kumbang badak yang handsome.. haha

 

Koleksi Kupu2 terbesar di dunia!

 

 

Ni la ibu kala jengking yang membawa semua anak2 dia atas badan.. nampak harmless kan?

 

 

Katak bertanduk

 

 

Overall, kalau dari 5 bintang, saya bagi 3 jer la.. maybe timing lawatan ni tak kena kot.. tu yang tak banyak sangat rerama.. hehe…  So kalau nak bawak anak2 masa cuti sekolah tu, boleh la datang ke sini.. lain orang lain pandangan, mungkin ada yang suka suasana begini kan.. Apa2 pun, there is a lot of space for improvement.. Komen2 yang saya berikan adalah pandangan saya sahaja, dan ia adalah komen ikhlas untuk membantu industri pelancongan Negara.. chewah! Moga taman rama-rama kuala Lumpur ini akan berusaha lagi untuk meberikan yang terbaik untuk pengunjungnya!

 

 

Babai.. terima kasih sudi baca posting saya 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

taman rama-rama kuala lumpur harga tiket,content