Assallammualaikum & Salam Sejahtera buat semua..

Catatan hari ini saya mulakan dengan kesyukuran kepada Allah swt atas segala rezeki & peluang yang diberikan kepada saya dan keluarga untuk menikmati keindahan bumi Amsterdam.. Semoga catatan perjalanan ini dapat membantu rakan2 sebagaimana catatan terdahulu yang pernah saya buat untuk lawatan ke Istanbul.

Bila kawan2 bertanya, mengapa pilih Amsterdam? “Itukan negara menjual ganja & tempat pelacuran”, kata mereka… Owh, janganlah berfikiran sempit, buat research dahulu sebelum melabel sesebuah negara.. Walaupun saya tidak menafikan, namun Amsterdam lebih daripada ganja & seks sahaja.. Ia terkenal untuk canal cruise, cheese, terompah, windmill & juga tulips.. Seni reka bangunannya, sejarahnya juga unik untuk diterokai & dipelajari.. Jom tengok beberapa fakta menarik mengenai Amsterdam, yang pastinya akan mengubah persepsi anda mengenai negara Belanda ini!

 

Fakta Mengenai Amsterdam

 

Sumber dari Wikepedia:-

“Amsterdam bermula sebagai satu perkampungan nelayan dalam abad ke-13. Menurut legenda, Amsterdam telah dijumpai oleh dua nelayan Frisian, yang telah mendarat di pesisir Amstel dalam sebuah bot dengan anjing mereka.

Pengempangan sungai Amstel memberikan namanya (dalam bahasa Belanda: Amstelredam bermakna “Empangan dalam Dam Amstel”, dan kemudian berubah menjadi Amsterdam”.

Nah, ternyata Amterdam bukan negara yang tidak ada value, hanya 7 fakta di atas membuktikan ia sebuah negara yang “worth it” untuk dilawati :)

Selain dari fakta di atas, niat asal kami melawat Amsterdam ialah untuk melihat sendiri kecantikan ciptaan Allah di Keukenhoff, Taman Bunga Tulips terbesar di dunia!  Syukur, doa kami dimakbulkan.. melihat sendiri bunga-bunga itu menimbulkan rasa keinsafan dalam hati, memang Allah itu Maha Pencipta & segala kecantikan itu hanya milikNya.. Insya-Allah catatan ini akan diteruskan selagi ada daya & masa.. Stay tuned! :)

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

fakta menarik negara belanda,bulan yang paling sesuai untuk melawat amsterdam,sejarah canal cruise amsterdam

Senyumlah, walaupun payah..

Posted by: Ayuin motivasi
22
Apr

Assallammualaikum wbt..

Alahai, bersawang dah blog ni, lama tak update dek kerana tuntutan kerja & keluarga.. chewah.. memang sibuk sangat 2-3 menjak ni, kerja opis bertimbun, dengan weekend training lagik, nak menguruskan rumah lagik, perancangan nak pegi cuti lagik, memang terkejar2 dibuatnya.. Kadang2 tak tau nak buat apa, senyum jer la tengok semua benda yang serabut2 ni.. huhu.. semoga Allah mudahkanlah nak siapkan semua kerja2 yang pending ni.. Insya-Allah..

Senyumlah dan dunia tersenyum bersama anda

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

jkkk 2014 changkat jong

Did U Know That…?

Posted by: Ayuin motivasi
8
Apr

Assallammualaikum wbt..

Apa khabar semua?? Pada yang kena Monday Blues cam biasa tu, hari ni kita belajar fakta2 baru ye, take 5 release blues jap.. huhu..

 

Did U Know Diameter of the Moon Black Cat Eifel Tower

Pelawat menemui web ini melalui carian:

cara pergi taman burung naik komuter

Assallammualaikum,

Sometimes it’s damn annoying to accidentaly read somebody else’s status on facebook.. Antara yang buat saya rasa cam nak lempang laju2 ialah status2 kat bawah ni:-

1)  Anda nak tahu cara menggandakan wang anda dari RM10.00 ke RM100 dalam sehari?? PM saya sekarang (sambil tunjuk gambar pegang duit berpuluh2 keping) – the dumbest status!!

2)  Jalan jem teruk hari ni.. Sampai2 rumah, hubby dah masakkan magee yang sangat lazat.. Thank you sayang! Muahhhhhhhhhhhhhhh!! (erm, masak magee pun nak bgtau satu dunia???)

3)  Hubby just came back from London & bought me another limited edition Prada bag! Awesome, thanks a lot, now i can match it with the Prada shoes that I bought in Milan last month! wink wink!  (Ye la, ko orang kaya, ko sorang aje ada bag Prada! :p )

4)  Boringla cuti kali ni, dok memerap dalam bilik aje – Check in @ ***** Hotel, Australia  (dah kat Australia tu, pegi la jalan2.. kalau setakat nak duduk dalam bilik baik duk kat umah!!!)

5)Alamak, macam mana ni??? Dah naik 1kg!!! Mesti pasal makan macaroons banyak sangat semalam!! Have to sweat like a pig @ the fitness center today other wise i cant fit in my 28inch Levis!!!!!!! Lucky i have an awesome personal trainer!! (Untungla ko ada personal trainer, orang kaya ler katakan… ) 

6)  Biarlah rahsiaaa… (pastu buat apa ko nak update kat facebook ni kan??)

7)  Main kejar-kejar + tarik2 selimut @ Bilik Tidur (hoi, tak yah la nak update dalam facebook apa ko buat dalam bilik, kan?????)

8)  Tengah gosok gigi, baru bangun tido.. (ya Allah, gosok gigi pun nak update???????)

Sorry la, orang2 cam ni memang saya delete terus dari friend’s list, SEMAK + POYO! huhu

 

 

funny-someecards-greeting-cards-part-2-4

 

 

Assallammualaikum semua

Kita tak kenal mereka semua, mereka pun tak pernah tahu kewujudan kita, tapi mereka ini menggadai nyawa mereka demi keselamat kita semua.. 6 lagi pahlawan yang gugur demi nyawa demi kedaulatan Malaysia.. Al Fatihah..  Terima kasih, pahlawanku..Salute to the fallen heroes!

Pegawai yang meninggal di Semporna

 

JASA DAN PENGORBANANMU DIKENANG:

Barisan perwira yang gugur dalam mempertahankan keamanan dan keselamatan negara.

Allahyarham Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya pada jam 9.00 malam ini.

Mendiang ASP Michael Padel, 36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.

Allahyarham Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu pada jam lebih kurang 3.00 petang ini.

Allahyarham Sarjan Aziz bin Sarikon, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.

Allahyarham L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, 27 tahun berasal dari Klang, Selangor dan bertugas di Batalion 14, PGA Tawau. Beliau yang masih bujang merupakan anak keenam daripada tujuh adik beradik. Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Jalan Teluk Kapas, Kampung Rantau Panjang, Klang dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Shapadu, Kg Panjang, Klang.

Allahyarham Kpl/S Salam bin Togiran, 42 tahun berasal dari Sandakan, Sabah dan bertugas di IPD Tawau. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Marlinah binti Utan dan 4 orang anak berusia 16, 13, 11 dan 1 tahun. Jenazah telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Batu 15, Jalan Apas, Tawau.

Pemergian perwira-perwira negara ini akan dikenang oleh seluruh rakyat Malaysia. Jasamu, baktimu, pengorbananmu akan teguh di sanubari rakan seperjuangan dan menjadi azimat untuk terus berbakti kepada agama, bangsa dan negara.

 UPDATE AS AT @ 11 JULAI, 2014

PADA ANDA YANG INGIN MELIPATGANDAKAN SAHAM AKHIRAT DI BULAN RAMADHAN INI, BOLEH LIKE PAGE DI BAWAH INI YE.. INSYA-ALLAH, INI BUKAN SCAM SEBAB SAYA DAH BERSAMA-SAMA DENGAN KAK ELLY HAMPIR 5 TAHUN.. SEMOGA SEDEKAH JARIAH ANDA DIBERKATI.. AMIN..

 

UPDATE AS AT 14/06/2013 – UNTUK RAKAN2 PEMBACA, SILA AMBIL PERHATIAN BAHAWA SAYA DIMAKLUMKAN OLEH BEBERAPA RAKAN BLOGGER DALAM KOMEN DI BAWAH BAHAWA RUMAH AMAL INI TIDAK BERLESEN & ADALAH ORANG2 KUAT AL ARQAM.. LULUH HATI SAYA MENDAPAT BERITA INI.. TERNYATA MEREKA MENGAMBIL KESEMPATAN & MEMPERGUNAKAN ANAK2 KECIL ITU.. LAPORAN PENUH BOLEH DIBACA DI BLOG MAZIDUL AKMAL SIDEK.

KEPADA RAKAN2 YANG TELAH MENGHULURKAN DERMA & BANTUAN, SAYA HARAP ANDA HALALKAN SEMUANYA DEMI ANAK2 ITU. SAYA AMAT TERKILAN KERANA SAYA SEOLAH2 TELAH MENYEBARKAN BERITA PALSU.. SAYA MOHON MAAF JIKA POSTING INI MEMBUATKAN ANDA SEMUA DATANG DARI JAUH UNTUK MELIHAT ANAK2 INI, & AKHIRNYA MENDAPAT TAHU BAHAWA IA TIDAK SEPERTI YANG KITA SANGKA..

SEMOGA ALLAH MEMBERI TAUFIK & HIDAYAH KEPADA MEREKA INI & SEMOGA MEREKA KEMBALI KE JALAN YANG BENAR.. 

ANDAI ADA YANG INGIN MENDERMA SEMPENA BULAN RAMADHAN 2013 NI, BOLEH BACA POSTING DI SINI – MISI RAMADHAN SYAWAL 2013  INSAN2 YANG DICERITAKAN DALAM BLOG KAK ELLY NI MEMANG BETUL2 ORANG2 SUSAH YANG MEMERLUKAN BANTUAN KITA SEMUA.. SILA YE BACA POSTING SAYA TU.. TERIMA KASIH!

______________________________________________________________________________________________

 

Assallammualaikum Semua

Hari ni nak kongsi pengalaman saya menziarahi Rumah Amal Buah Hatiku yang terletak di Bangi Selangor.

Info mengenai rumah ini saya dapati dari laman Facebook. Sebak hati tak kala membaca informasi mengenai rumah ini.. Saya difahamkan, kerana kekurangan dana, penjaga rumah ini cuma mampu mamasak seekor ayam bagi hidangan 28 orang anak2, yang dibuat lauk untuk santapan siang dan malam.. Bayangkanlah, seekor ayam untuk mengisi perut 28 anak2 yang kelaparan dan sedang membesar..! Anak2 kita makan sekeping ayam seorang, itu pun memilih nak makan drumstick, tak nak makan bahagian lain, tapi anak2 kecil ini cuma mampu makan tanpa pilihan.. Sedih betul!!

Ekoran info tersebut, saya, suami & anak ke rumah tersebut semalam, dan kami sampai kira2 jam 2.45 petang.. berikut adalah alamat & no telefon Kak Asiah, penjaga rumah tersebut:-

Alamat & No Telefon Rumah Amal Buah Hatiku, Bangi

Alamat & No Telefon Rumah Amal Buah Hatiku, Bangi

 

Waktu kami sampai, kami dapati banyak bekalan makanan seperti beras, gula & susu di bahagian hadapan rumah tersebut.. Kami disambut oleh Puan Asiah, penjaga rumah tersebut.. Apabila melangkah, saya dapat melihat wajah2 anak2 yang penuh kesucian, tersenyum memandang kami.. Mungkin mereka tidak mengerti kenapalah ramai sangat orang yang datang melawat mereka.. Dek kerana ramai sangat orang yang menziarahi, saya tak dapat berbual panjang dengan kak Asiah.. Dari perbualan singkat, saya difahamkan ada satu lagi rumah anak yatim & asnaf yang bertempat di Sikamat, Kajang.. Mereka dalam proses untuk menyediakan @ membina asrama yang lebih baik bagi anak2 itu di sana.. Rumah tempat anak2 ini menumpang teduh buat masa ini diberikan secara percuma oleh Tuan Rumah, tidak perlu dibayar apa2 (semoga Allah melimpahkan rezeki berlipat ganda untuk Tuan Rumah).. Buat masa ini, ada 4 orang wanita lain yang membantu kak Asiah..

 

Bahagian hadapan Rumah Amal Buah Hatiku

Bahagian hadapan Rumah Amal Buah Hatiku

 

Di rumah ini, ada 28 orang anak2 yatim & asnaf.. Penghuni yang paling kecil berusia 1 tahun 1/2 dan yang paling besar ialah 7 tahun.. Bersih2 anak2 ini, yang lelaki bersongok, yang perempuan semuanya bertudung.. Sewaktu kami datang, ada lebih kurang  10 orang sahaja, selebihnya ada di Kajang.. Ada juga yang sedang menangis ketika itu, mungkin mengantuk & keletihan kerana orang datang menziarahi sejak awal pagi, seorang dari mereka demam…. Saya kemudiannya mengatur langkah ke sudut lain untuk memberikan ruang pelawat lain berbual dengan kak Asiah.

Di suatu sudut lain, 3-4 orang anak2 ini mengikut saya.. Seorang namanya Hani, seorang lagi namanya Marfuzah.. Kedua2nya datang hampir dengan saya, dan mungkin naluri keibuan, spontan saya memanggil mereka duduk di atas pangku saya.. Anak2 ini, bukannya berkira sangat tentang makanan, tapi saya pasti mereka mahukan belaian dari seorang ibu & ayah.. Di umur 33 tahun ini, saya masih merasa tenang jika di dalam pelukan ibu saya, tapi anak2 ini tidak berpeluang merasakan kehangatan pelukan itu.. Ketika mereka dalam pangkuan saya, mereka memegang saya erat, tak tau la jika mereka terkenangkan ibu mereka, atau cuma rasa “safe + comfortable”..

Rumah Amal Buah Hatiku

 

Seorang lagi anak lelaki yang comel datang kepada saya, minta tolong bukakan gula2.. pemalu orangnya, kurang berbicara, tapi nak duduk dekat2 dengan saya.. yang pegang bola tu anak saya.. hehe.. dia pun seakan faham, membenarkan kawan2 “meminjam” mamanya sebentar..

Ya Allah, lihat la kawan2, betapa sucinya wajah2 ini, apalah yang mereka faham pada umur2 sementah ini? Anak2 kita ada kita, ibu & ayah di sisi mereka setiap kali mereka memerlukan, tapi anak2 ini hanya ada penjaga mereka sahaja.. Sebak melihat kegembiraan mereka bergambar.. Bila ditanya, seronok tak tinggal di sini, semua kata seronok, ada ramai kawan2.. 
Rumah Amal Buah Hatiku 2 Rumah Amal Buah Hatiku 3 Rumah Amal Buah Hatiku 4

Dari pengamatan saya, Rumah Amal Buah Hatiku ini bukan sahaja memerlukan bantuan makanan & dana, tapi perlukan bantuan juga bagi mengemas dan menyelenggarakan rumah ini agar semua barang2 tersusun & teratur untuk membolehkan anak2 ini bermain.. Waktu kami datang, barang2 agak tidak teratur, saya rasa munking sebab terlalu ramai orang yang datang menghulur bantuan, jadi mereka tiada masa untuk mengemas & mengatur barang2 dengan lebih tersusun.. Pembantu2 ni cuma sempat angkat semua barang dan bawa masuk ke dalam rumah sahaja..

Rumah Amal Buah Hatiku 5

Yang berbaju pink & tudung pink tu ialah Kak Asiah.. Yang sedang tidur di pangkuaanya ialah salah seorang penghuni yang demam, panas kepalanya waktu saya pangku dia sebentar.. Anak kecil perempuan itu pula adalah penghuni yang paling kecil di Rumah Amal Buah Hatiku ini..

Rumah Amal Buah Hatiku 6

Ini pula bahagian dapur.. Saya tak pasti di mana mereka memasak & menjerang air untuk anak2 tersebut kerana bahagian dapur seakan tidak pernah digunakan untuk aktiviti memasak.. Saya rasa terkilan juga tak dapat berbual panjang dengan Kak Asiah untuk mendapatkan infor lanjut tentang rumah amal ini..

Rumah Amal Buah Hatiku 7

Ini pula gambar anak saya dengan salah seorang penghuni di sini.. Comel sangat adik ni, tak pandai bercakap sangat, tapi senyum2 bila kita cuba berbual dengan dia..

Rumah Amal Buah Hatiku 8

 

Makin petang, orang makin ramai.. Bantuan pun semakin banyak, Syukur Alhamdulillah.. Saya tengok bekalan beras untuk anak2 ni, boleh bertahan dalam setahun sebab memang banyak sangat… Yang lebih mengharukan, ada sepasang suami & isteri berbangsa Cina datang memberi bantuan makanan, memang satu Malaysia!! Nak buat amal kebajikan, memang tak boleh mengira agama & bangsa!  Saya syorkan pada kawan2 semua, lebih baik kita berikan wang @ karpet baru @ kita juga boleh anjurkan gotong royong untuk membantu membersihkan rumah ini.. Anda juga boleh hubungi kak Asiah jika perlukan lebih maklumat sebelum anda melawatdi talian 017- 392 5392.  Sumbangan juga boleh dibuat ke akaun  Maybank: 5628-3461-8936 atas nama Rumah Amal Buah Hatiku

Tapi kawan2, yang paling utama, jika anda ke sini, ambil la masa, belailah anak2 ini, berbual dengan mereka, peluk mereka, cium mereka, berikan mereka sesaat kasih sayang anda, agar mereka rasa dihargai + disayangi.. Bukan harta benda yang mereka dambakan, tapi kemesraan + perhatian dari kita semua.. 

 

 

Rumah Amal Buah Hatiku 9

Semoga anak2 ini diberikan kesihatan, kemuliaan & kebaikan, serta dipermudahkan segala urusan.. Untuk kak Asiah & pembantu2nya, moga Allah membalas segala jasa2 & kebaikan anda semua dengan syurga Firdausi.. Amin..

Sharing is Caring

Pelawat menemui web ini melalui carian:

rumah amal buah hatiku bangi,rumah amal buah hatiku,rumah anak yatim bangi,rumah anak yatim seksyen 7 bangi,rumah orang tua bangi,buah hatiku enterprise,rumah anak yatim bangi seksyen 7,rumah anak yatim kajang,rumah anak yatim bangi kajang,rumah anak yatim di kajang,rumah anak yatim bandar baru bangi,rumah ank yatim di kajang,rumah anak anak yatim bangi,rumah anak yatim buah hatiku,senarai rumah anak yatim di kajang,rumah anak yatim di bangi,rumah anak yatim perempuan selangor,rumah orang-orang tua bangi kajang,rumah anak yatim yang daif,rumah anak yatim area bangi,rumah orang tua di bangi,rumah anak yatim yg amat memerlukan bantuan,mazidul al kausar,senarai rumah anak yatim bangi,dapur tupperware,senarai rumah anak yatim bandar baru bangi,kisah benar anak yang susah jaga orang tua,pengalaman di rumah kebajikan,senarai persatuan amal bantuan asnaf,anak yatim Bangi

Kalau dah namanya lelaki..

Posted by: Ayuin Love
22
Feb

Assallammualaikum wbt

Salam hari Jumaat, penghulu segala hari!

Semua pembaca yang dah ada anak, pastinya terhibur melihat telatah anak2 yang kadang-kala memang lucu.. Saya baru ada sorang anak, tapi sorang tu pun dah riuh rendah rumah dibuatnya, ada masa memang terhibur, ada masa geram jugak dengan kerenahnya.. Tapi bila berjauhan, kerenah2 dia tu la yang buat saya tersenyum sendirian..

Anak saya lelaki, so natural instinct, memang minat dengan pistol, kapalterbang & helikopter.. Kereta2 @ lori2 ni dia tak kisah sangat, tapi kalau nampak helikopter @ kapalterbang, serta merta jadik semangat & ceria.. huhu

Disebabkan dia ni cucu pertama & yang tunggal di antara keluarga saya & suami, memang dia sangat manja dan spoiled dengan macam2 mainan.. Saya dah kata tak payah beli mainan lagik, tapi sebagai atuk & nenek & mak2 sedara, diorang tak sampai hati kalau tengok mainan2 yang anak saya suka, mesti nak belikan jugak! Last 2 weeks saya kemas bilik, jumpa sebakul mainan dia.. ni baru sebakul ek, ada 2 bakul lagik yang saya malas nak tengok.. hahaha

Senjata

Ha ni la bekalan senjata yang dia ada.. Mainnya kejapppp ajer, pastu dah bosan, carik benda lain @ sepahkan rumah! huhu.

Ni pulak aksi2 dia masa baru dapat machinegun yang baru, siap dengan spek itam.. tak tahannnnn.. heheh.. ni pengaruh dari tv sama ni, dok tengok discovery channel pasal komando malaysia last year.. tu yang bukan main lagik gayanye tu..

Abang Askar 4 Abang Askar ABang Askar 2 Abang askar 3

 

Satu lagik mainan kegemaran dia, heli & kapalterbang. Agaknya terpengaruh dengan heli & kapalterbang yang lalu atas rumah kami kot sebab rumah kami dekat dengan epot subang.. hehe.. Ni pun, mainnya kejap jer, sume dah rosak ni.. Kalau satu helikopter tu boleh bertahan 2 hari, dah kira panjang umur ler tu.. haha. biasanya sehari jer dah rosak dah heli tu.. Maunya tak rosak, dia nak heli tu terbang macam yang lalu atas umah kami, dibaling2nya heli tu, terhempas, rosak la kan? Sabau jer ler..

Helikopter & aeroplane

 

Sekarang ni saya memang dah tak belikan dia mainan, cuma tukar bateri mainan aje, bukan kedekut, mainan dah banyak sangat, lebih baik saya belikan buku untuk dia..  Ni sume akan jadi kenang-kenangan di hari tua (kalau dipanjangkan umur).. Dan kalau saya diberi rezeki, dan dah jadi nenek jugak, mungkin saya pun jenis nenek yang spoiledkan cucu dengan mainan2 macam mak & ayah saya & mak & ayah mertua saya.. heheh

 

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

kapal terbang mainan,testimoni bergambar sebelum dan selepas makan d-trim slimming solution

Assallammualaikum..

Dah lama nak menulis episod finale ni.. tapi tak der masa nak edit gambar.. ni pun edit yang mana sempat aje.. hehe

Setelah berada lebih kurang 6 hari di Istanbul, sudah tiba masa untuk kami berangkat pulang.. Flight kami pukul 3petang, tapi mengikut kata receptionist, kami perlu bergerak keluar dari hotel jam 10.30 pagi untuk mengelakkan kesesakkan jalan raya.. So hari Sabtu, 23/06/2013, jam 8.30 kami dah siap semuanya, turun bersarapan & bawak beg2 turun sekali.. Lepas sarapan, kami bertanya pada waiter mana nak dapatkan kopi Turki yang sedap + lokum (turkish delight) . Waiter yang bernama Hurriyet tu pun bawak la kami gi kedai berdekatan.. Dek kerana mengejar masa, kami tak try pun teh epal, main beli aje.. Nama kedai pun lupa.. Kami beli teh epal, kopi.. (Teh epal tu rasa cam ubat gigi + pencuci DAIA ok! yucksssss! )Pastu bergegas ke kedai KOSKA untuk beli lokum, pastu beli fridge magnet dan bergegas semula ke hotel untuk naik kereta ke epot.. macam amazing race pulak.. haha.. tapi Alhamdullillah, manage to reach the hotel on time..

Sempat bergambar dengan Staff2 kat Sirkeci Park Hotel yang baik & peramah (walaupun cam cakap ayam & itik sebab diorang tak fasih cakap English.. hehe)

Sempat bergambar dengan Staff2 kat Sirkeci Park Hotel yang baik & peramah (walaupun cam cakap ayam & itik sebab diorang tak fasih cakap English.. hehe)

 

Pemandangan sepanjang perjalanan ke Attaturk Airport

Pemandangan sepanjang perjalanan ke Attaturk Airport

 

Pemandangan di Istanbul

Pemandangan di Istanbul 3

Inside Attaturk Airport 4 Huge Omega Watch

Jam OMEGA tu kalau jual mau dapat 5-6ribu kan? makcik kayooo! haha

Inside Attaturk Airport 2

Keadaan di dalam Attaturk Airport

Inside Attaturk Airport Inside Attaturk Airport 3

Attaturk Airport

Di kaunter check in MAS, masa kami sampai ni, kaunter tak bukak lagik, kami orang pertama yang sampai..

 

Attaturk Airport 2


Muka ngantuk + penat + tak puas datang ke Istanbul.. haha

 

Ok lepas check in sume, kami pun masuk la ruang menunggu.. tak banyak benda la boleh buat kan, cuma tengok2 kapal & baca majalah..

Ruang Menunggu Attaturk Airport

Ini antara gambar2 aircraft lain yang sempat dirakamkan..

Turkish Airlines

Turkish Airlines

Saudi Arabian Aircraft

Saudi Arabian Aircraft

Attaturk Airport 3

Troli barang yang mengiklankan lokum Hazer Baba..

Troli barang yang mengiklankan lokum Hazer Baba..

 

Ni pulak pesawat MAS yang sedang dipunggah dengan barang2..

MAS Aeroplane in Istanbul

Sky chef - bawak makanan & minuman dalam kapal.. nanti saya upload makanan & minuman yang disediakan dalam kapal MAS

Sky chef – bawak makanan & minuman dalam kapal.. nanti saya upload makanan & minuman yang disediakan dalam kapal MAS

Tengok tu, banyak betul karpet Istanbul yang dipunggah.. tokei manalah yang kaya sangat import karpet banyak2 ni..

Tengok tu, banyak betul karpet Istanbul yang dipunggah.. tokei manalah yang kaya sangat import karpet banyak2 ni..

Akhirnya pengumuman pun kedengaran.. tibalah masa kami untuk mengucapkan GULE-GULE ISTANBUL (Selamat tinggal Istanbul.. ) Kaki melangkah masuk ke dalam pesawat, membawa bersama2 kami kenangan yang sangat indah & pastinya akan diingati sampai mati..

10 jam selepas itu, kami selamat mendarat di KLIA, Alhamdulillah..

Selamat datang ke KLIA Malaysia!!

Selamat datang ke KLIA Malaysia!!

Muka jet lag.. huhu

Muka jet lag.. huhu

 

Kami perlu naik tren ni ke main hall, sekejap je sampai, lebih kurang 4 minit kot..

Kami perlu naik tren ni ke main hall, sekejap je sampai, lebih kurang 4 minit kot..

Kami tiba di Malaysia lebih kuran jam 6.30 pagi.. letih gila.. Lepas solat & ambik luggage, kami tunggu Jie yang handsome (kawan suami saya) ambik kami, kami singgah sarapan sama2, pastu terus balik rumah & zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.. seminggu lepas tu baru unpack barang2.. hehe.. A memorable journey which will always be remembered.. Thank you Allah for the blessed journey, syukur Alhamdulillah..

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

dimana nak dapatkan lokum turki

Assallammualaikum semua, salam hari Jumaat!! Esok cuti lagik, yeayyy! hehe

Al kisahnya, tadi ni saya tengok2 la produk kat myimart, kat dealmates, kat living social etc, saya nampak banyak betul produk untuk melansingkan badan, krim sapu la, seluar dalam la, baju dalam la, corset la, mesin pengurut la, cincin jari kaki la (is this for real, cincin boleh kuruskan badan??????), gelang la, patches la, and the list goes on.. Itu belum lagik cakap pasal blog2 yang jual berbagai jenis minuman untuk melansingkan badan tu (some of it camouflage themselves by using the name of health drink @ energy drink @ organic drink) .. my question is, does these things really works???

 

slimming toe rings

Pakai cincin kat ibu jari boleh jadik kurus?? Hebatttttttttttttt!

slimming patch

Tampal koyok kat perut boleh jadik kempis??? Wooooooooow! Cuba ambik model yang gendut, pastu suruh dia pakai koyok ni, boleh tak jadik sekempis model dalam gambar tu???

ramping balm suria secret

Agak2nya kena sapu berapa gelen baru boleh dapat pinggang 25 inchi???

China_Beautiful_Slim_Body_Softgel_Weight_Loss_Diet_Pill20128232357061

Herbal Pills? What type of herbs???

China_Hot_Chili_Yilibalo_Body_Slimming_Cream201210101445093

Err.. ni pun, berapa tiub kena pakai baru dapat pinggang cam kerengge???

 

Penggelek Lemak!!

Penggelek Lemak!!

 

 

Inbisible Corset! Wowww, i'm so impressed, pakai stokin boleh jadikan kaki kita lebih cantik!

Inbisible Corset! Wowww, i’m so impressed, pakai stokin boleh jadikan kaki kita lebih cantik!

Sadly, ada orang yang beli dan gunakan benda2 ni..

I can clearly recalled my appointment with Doktor Sharifah 3 months back.. I saw that she does sell slimming pills and was wondering whether the product really works.. Yeah, being chubby and tempayan since i was a baby does make me feel inferior sometimes.. I mean who wouldnt want a nice sexy hot body like those Victoria Secrets models (except for the lovely ladies in Mauritania!!).

Anyways, coming back to Doktor Sharifah, when i pose her the question ” Doktor, saya nak beli ubat kurus..”, she looked and me and with her motherly look, she said – ‘Ayu, it depends on the individual.. U can eat all slimming products, but in the end, its really you yourself who can make the changes.. Its all about psychology.. U see, when you consume any slimming products, automatically, you will avoid taking too much food, cut your sugar intake and exercise a lot.. In addition, usually ALL slimming products will clearly state in their labels – DRINK 8 – 10 GLASSES OF WATER PER DAY, thus making you full.. So the slimming products, coupled with all your efforts, makes you slimmer & healthier.. There are patients who make it thru with the pills, they came back to see me, all new slimmer & healthier patients, but some did not make it, coz they have no determination, they just pop in the pills in their mouth and hope for miracle to happen..  So its really the food & a good excercise that melts away all the stubborn fats in your body.. On top of that, usually consumers feels like they are healthier, much more stronger, more focused once they eat the pills @ drinks the slimming @ health products because pills & slimming @ health products usually banned the consumers from taking caffeine like coffee, nescafe & chocolate.. Caffeine actually have negative effects on our body and by giving up on caffeine because of the pills @ slimming @ health drinks, you are actually getting rid of the excess of the caffeine, thus making you feel as if you are getting more focused & energetic..

I did a quick search on the internet & found these facts:-

Negative effects of caffeine:-

  • Caffeine can increase blood pressure in non-habitual consumers.
  • High blood pressure is associated with an increase in strokes, and cerebral vascular disease, which in turn increase the risk of multi-infarct dementia
  • Caffeine may reduce control of fine motor movements (e.g., producing shaky hands)
  • Caffeine can stimulate urination.
  • Caffeine can increase cortisol secretion, some tolerance is developed.
  • Caffeine can contribute to increased insomnia and sleep latency.
  • Caffeine withdrawal produces headache, fatigue and decreased alertness.
  • Caffeine is addictive.
  • High doses of caffeine (300 mg or higher) can cause anxiety.
  • High caffeine consumption has been linked to an increase in the likelihood of experiencing auditory hallucinations. A study conducted by the La Trobe University School of Psychological Sciences revealed that as few as five cups of coffee a day could trigger the phenomenon.
  • High caffeine consumption accelerates bone loss at the spine in elderly postmenopausal women
Healthy_eating_

Nak kurus kena exercise & makan makanan yang berkhasiat ye adik2!

healthy eating

Makan fresh fruits & vege, bukan yang dah proses jadik serbuk, ok? :)

 

Nah, there is was, an advise from a doctor, who knows better about these things.. So, end up i didnt buy the pills.. Sekarang jaga makan ajer la, makan nasik in moderation, minum air bergula in moderation, back to Islam, semua buat dalam keadaan bersederhana.. Alhamdulillah, turun la 2-3kg, tak banyak tapi still turun, kan? hehe

Sometimes rasa cam pelik gak tengok orang sanggup habis beratus2 nak beli pil langsing. minuman pelansing, krim pelansing, tapi kesan dia biasa2 ajer, pastu kalau kaya raya takper la jugak kan, ini bulan2 pun duit cukup2 makan jer, tapi still nak makan gak benda tu semua sebab kononnya nak sihat?? Owh come on, kalau makan pill kurus & minuman pelansingan tu boleh sihatkan semua orang, then might as well semua pesakit diberikan pills & minuman kesihatan aje, tak yah dah makan ubat etc, kan?

Pastu korang ada fikir tak, apa benda yang diletakkan dalam pills & minuman tu??? Kesan jangka masa panjang pulak, pernah fikir ker? Ye la, demi nak menjual & melakukan barang2 diorang, syarikat tu tentulah akan tulis minuman @ pil ni tidak memudaratkan, mengandungi vitamin, zat galian, zat itu zat ini.. pernah tak korang fikir, zat galian ect yang terkandung dalam minuman kesihatan @ pelansingan tu semua adalah BENDA2 YANG DIPROSES???? Konon ada buah la, sayur la, serat la, tapi semua yang diproses kan?? Kan lebih baik makan sayur, buah & serat yang fresh, kan?? Sigh.. there are no shortcuts to be healthy guys, and this is a reminder to myself as well – we just have to eat well, exercise regularly & do everything in moderation.. Tak perlu la habis beratus2 ringgit untuk beli minuman2 & pills tu semua yek..

 

T9300164-Ingredients_label_on_slimming_milk_drink-SPL

Nampak tak label tu? Ada additional flavour, emulsifier..

Nak kurus & sihat, kene bersenam cam nenek ye cucu2 semua, tak payah la makan benda2 tak tentu hala tu...

Ikut contoh macam nenek ye, nak kurus kene bersenam cam nenek ye cucu2 semua, tak payah la makan benda2 tak tentu hala tu…

 

Now enuf about the slimming pills, drinks @ health drinks, nak celoteh pasal korset @ sarung nangka ni pulak.. Tak nak sebut jenama, tapi harga korset tu beribu2 kak oiiii.. boleh buat downpayment keta @ beli emas dengan rega kroset tu.. I’ve attended one of the sweet talks about the corset, itu pun tertipu sebab kawan tu jemput untuk majlis kenduri hari jadi anak dia, end up rupanya2 ada talk pasal korset tu.. Macam biasa, spokeperson tu kata korset tu bagus la, ada infrared la, itu la ini la, lelaki pun boleh pakai, gitu gini.. Boleh kurus dalam masa seminggu, kuatkan jantung, kuatkan usus, pompuan tak pregnant pun Insya-Allah akan pregnant dengan pakai korset ni.. WTF??? Maka ramai la akak2 yang tempayan beli korset tu.. me? I tak mampu & i know its a total shit.. U can get a pair of corset @ wacoal @ la senza @ paling tidak pun kat AEON la for much cheaper price, pakai hari2 selama 10 jam, kompem boleh kurus & terbentuk la badan tu.. ye la, dah 10 jam pakai, perut tu dah kejang, terjerut, mana la boleh makan banyak, kan? korang tak terpikir ke macam aku pikir ni??   Yang kaya orang yang mengasaskan, yang kaya orang2 top2 dalam mlm tu, pompuan yang beli beg channel, kasut channel, etc berpuluh2 pasang dan tayang kat blog dia (nama dirahsiakan.. muahahah).. Sighhhhhhh…

Nampak sangat la edited pictures kan.. Kesian kak angelina, jadik model tak berbayar..

Nampak sangat la edited pictures kan.. Kesian kak katherine zeta joned ni, jadik model tak berbayar..

galore

Korang tau tak pakai korset ni banyak impact pada badan?? Meh saya nak citer sikit..

Corset Should Not Be Long-term Wear – Bad Effects

May 28, 2011 in Just for Women | Tags: ,

 Doctors of the time studied the effects of the corset, and it was universally agreed upon among medics that the corset negatively affected women’s bodies and health. In general, corsetry, and especially the practice of tight lacing, pressed upon the stomach, liver and the large and small intestines.

 

Experts point out that the main principle of recoil underwear by tightening the body, the fat is not being pushed to pay attention to the site, the figure appears to look good. However, under normal circumstances, the human muscle is contractility. If the long-term wear corset, muscle contraction can not rely on their own ability, will gradually “lazy”, together with the oppression of corset caused decreased blood flow, muscle nutrition be reduced, resulting in reduced ability of muscle contraction. Therefore, those who long to wear corset and may one day take off clothes, waist and abdominal muscles and skin that more and more relaxed.

And one of the most common side effects of the corset, however, was known as chicken breast. Chicken breast occurred when the corset pressed too tightly against the ribs, causing the ribs to fracture. Another more significant ill effect of the corset was that of women experiencing a prolapsed uterus. A prolapsed uterus was so common among women that pessaries were created and used to hold the uterus in place. Pessaries were created to be worn along with the corset in that the pessaries were attached to the corset. Although doctors knew about all of the negative effects of corsetry they were reluctant to advocate the disuse of the corset because much of their practice depended upon these “female complaints” caused by the corset. Essentially, the corset, to some extent, kept doctors in business.

In addition, tight corset, but also affect the blood circulation, insufficient blood supply caused by the body and to make intra-abdominal kidney, spleen, liver, stomach, intestines and other organs oppression, so that a long period of internal organs and nervous system tension, resulting in lower gastrointestinal function, resulting in constipation. Waspish Bottom of exquisite beauty-conscious women of all body goal, but if born poor shape, too lazy to exercise, then the recoil underwear has become the most convenient choice, it allows you to instant show convex curves. However, doctors have warned that those who love the ladies corsets: corset should not be long-term wear.

If you have caused physical discomfort, immediately to the hospital for the appropriate department for inspection.

Tak paham bahasa Inggeris ye, takpe, akak terjemahkan:-

1)  Secara umum, pemakaian corset menyebabkan penekanan ke atas perut, hati dan usus besar dan kecil.

2)  Di samping itu, korset yang ketat juga menjejaskan peredaran darah, menyebabkan bekalan darah  tidak mencukupi untuk badan membuat intra-abdomen buah pinggang, limpa, hati, perut dan usus dan lain-lain organ-organ, dan dalam tempoh panjang organ-organ dalaman akan ketegangan dan mengakibatkan fungsi gastrousus yang lebih rendah, yang akhirnya mengakibatkan sembelit.

Korang mesti kata apahal la si ayu ni membebel ni? tak pun kata eleh, jeles la tu tengok orang berjaya kurus dengan pills @ slimming drinks @ pakai korset tu!!! Tak la, tak jeles pun, tapi kesian, dan ada kala nyampah sebab tak buat research sebelum makan @ telan apa2 ubat dalam mulut tu..

Ni, kalau nak tau lebih banyak informasi pasal slimming pills @ slimming drinks- sila la baca posting ni, hasil research Encik Aidid Mu’adibb.. Full research boleh baca kat sini – Aidid Muaddib

In addition, sila la baca blog ini jugak – Jhazkitaro dan blog the ever so divaKak Senduk.  I hope these 3 postings will open your eyes widely & semoga Allah berikan anda petunjuk & hidayah untuk melakukan apa yang terbaik untuk diri anda & keluarga.. jangan terlalu ikut trend @ mempercayai apa yang orang lain bagitau sampai memakan diri sendiri yek!

Phewww, lega dapat keluarkan apa yang terbuku di hati.. Kadang2 nak tegur, takut tersalah kata dan bicara, so biarlah blog ni menjadi perantara.. Ampuan & maaf kalau ada yang terasa hati, tak berniat nak melukakan hati sesiapa.. Peace no war.. ;)

life

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

ubat kurus best slim,testimoni best slim,best slim testimoni,produk best slim,best slim bahaya,kesan best slim,keburukan best slim,dtrim slimming testimoni,kesan sampingan best slim,d trim slimming,kesan buruk best slim,Ubat kurus dtrim,yhs-default,pil kurus best slim,kebaikan best slim,kurus dengan utrim,produk dtrim,utrim ubat kurus,dtrim slimming bahaya,ubat best slim,bahaya best slim,produk best slim bahaya,testimoni d trim,dtrim slimming,pil best slim,best slim ubat kurus,d trim testimoni,testimoni best slim malaysia,produk kurus siy terbaik,keburukan utrim

Sihat Sebelum Sakit..

Posted by: Ayuin Love
18
Jan

Assallammualaikum..

Dalam keadaan badan masih tak sihat ni, terasa sangat kebenaran Ingat 5 perkara Sebelum 5 perkara tu -

1. Sihat sebelum sakit
2. Muda sebelum tua
3. Kaya sebelum miskin
4. Lapang sebelum sempit
5. Hidup sebelum mati.

Dah sakit ni, macam2 benda tak boleh nak buat, semuanya terbatas sebab keadaan diri yang tak berapa nak kuat & fokus.. Rumah memang dah seminggu tak berkemas, baju dah seminggu tak berlipat, banyak benda yang pending bila sakit ni.. Nak karang satu surat pun makan masa setengah jam sebab macam blank, kesan ubat2 ni semua.. huhu..

Ubat Radang Tekak Xepasone

 

Antibiotik masih ada 4 biji lagik utuk dihabiskan.. Ubat radang tekak & ubat2 lain saya dah tak makan sebab dah ok kan.. Cuma ubat batuk aje la yang saya masih makan.. batuk ni bukan berterusan.. Ia datang mengganas dalam sejam dua, batuk yang kaw2 punya sampai boleh bergegar badan, meja & air dalam tumbler, pastu kena berlari2 gajah ke toilet sebab rasa nak muntah yang amat sangat, pastu jenuh la muntah sampai rasa nak terkeluar bijik mata.. Haish, letihnya badan.. Malam pun camtu.. masa dah tertidur, tiba2 dalam pukul 12 camtu akan batuk2 teruk sampai la dalam pukul 1 @ 2 pagi.. So sekarang ni memang rasa letih sangat, nak MC pun tak sampai ati sebab dah 3 hari Mc (Isnin Selasa & Rabu) pastu tanggungjawab kat opis ni pun bukan main banyak menunggu.. Pasrah aje la, buat la apa saja yang mampu.. huhu.. Ya Allah, berikanlah aku kekuatan ya Allah.. Rabbi Yassir Wala Tuasir, Rabbi Tammin Bi Khair Ya Qareem.. Aminnnn

 

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

fungsi ubat xepasone,xepasone,xepasone kegunaan,xepasone ubat apa,xepasone untuk sakit apa
Get Adobe Flash player