Art of Speed – Pameran Kereta & Motor Yang Lama & Baru

Assallammualaikum wbt
2-3 menjak ni saya dok update pasal bangunan, kot2 ada yang bosan lak so kita beralih pada automotive lak.  Bertempat di Citta Mall pada 09/06, satu pameran kenderaan yang dinamakan Art of Speed telahpun diadakan.. Berbagai koleksi kereta & motor telah dipamerkan disini.. daripada kereta yang dah berkarat gila sampai le yang berkilat macam diamond […]

Kembara Amsterdam 1 – Kenapa & Mengapa Saya Memilih Amsterdam?

Sumber dari Wikepedia:-

“Amsterdam bermula sebagai satu perkampungan nelayan dalam abad ke-13. Menurut legenda, Amsterdam telah dijumpai oleh dua nelayan Frisian, yang telah mendarat di pesisir Amstel dalam sebuah bot dengan anjing mereka.

Terdapat lebih daripada 50 museum di Amsterdam, dan setiap tahun dianggarkan 2 juta pelancong melawat museum-museum ini.


Natura Magistra Artis Zoo, Amsterdam yang dibuka pada tahun 1838, zoo yang tertua di  Eropah & yang ketiga tertua di DUNIA.


Terdapat 6,800 bangunan dari kurun ke 16, 17 & 18 di sini.


Ia juga mempunyai 302 buah patung @ ukiran.

“Terdapat 1,281 jambatan yang boleh diangkat bagi membolehkan kapal lalu menerusi jambatan tersebut dan 165 terusan (canals)


Terdapat kira-kira 600,000 buah basikal di sini!!


Terdapat kira-kira 2,500 rumah di atas bot (houseboats) di sini.

Senyumlah, walaupun payah..

Assallammualaikum wbt..
Alahai, bersawang dah blog ni, lama tak update dek kerana tuntutan kerja & keluarga.. chewah.. memang sibuk sangat 2-3 menjak ni, kerja opis bertimbun, dengan weekend training lagik, nak menguruskan rumah lagik, perancangan nak pegi cuti lagik, memang terkejar2 dibuatnya.. Kadang2 tak tau nak buat apa, senyum jer la tengok semua benda yang serabut2 […]

Did U Know That…?

Assallammualaikum wbt..
Apa khabar semua?? Pada yang kena Monday Blues cam biasa tu, hari ni kita belajar fakta2 baru ye, take 5 release blues jap.. huhu..
 

Pelawat menemui web ini melalui carian:luggage 28inchi untuk melancong,koleksi gambar lanskap burung,sangkar burung atas tanah

Status-status di Facebook yang macam $@#%^&^&^

Assallammualaikum,
Sometimes it’s damn annoying to accidentaly read somebody else’s status on facebook.. Antara yang buat saya rasa cam nak lempang laju2 ialah status2 kat bawah ni:-
1)  Anda nak tahu cara menggandakan wang anda dari RM10.00 ke RM100 dalam sehari?? PM saya sekarang (sambil tunjuk gambar pegang duit berpuluh2 keping) – the dumbest status!!

2)  Jalan jem […]

Pahlawan-pahlawan yang gugur dalam serang hendap di Semporna

Assallammualaikum semua
Kita tak kenal mereka semua, mereka pun tak pernah tahu kewujudan kita, tapi mereka ini menggadai nyawa mereka demi keselamat kita semua.. 6 lagi pahlawan yang gugur demi nyawa demi kedaulatan Malaysia.. Al Fatihah..  Terima kasih, pahlawanku..Salute to the fallen heroes!

 
JASA DAN PENGORBANANMU DIKENANG:
Barisan perwira yang gugur dalam mempertahankan keamanan dan keselamatan negara.
Allahyarham Supt […]

Rumah Amal Buah Hatiku, Bangi, Selangor – Sinar Mata Si Kecil Yang Meruntun Jiwa

Assallammualaikum Semua

Hari ni nak kongsi pengalaman saya menziarahi Rumah Amal Buah Hatiku yang terletak di Bangi Selangor.

Info mengenai rumah ini saya dapati dari laman Facebook. Sebak hati tak kala membaca informasi mengenai rumah ini.. Saya difahamkan, kerana kekurangan dana, penjaga rumah ini cuma mampu mamasak seekor ayam bagi hidangan 28 orang anak2, yang dibuat lauk untuk santapan siang dan malam.. Bayangkanlah, seekor ayam untuk mengisi perut 28 anak2 yang kelaparan dan sedang membesar..! Anak2 kita makan sekeping ayam seorang, itu pun memilih nak makan drumstick, tak nak makan bahagian lain, tapi anak2 kecil ini cuma mampu makan tanpa pilihan.. Sedih betul!!

Ekoran info tersebut, saya, suami & anak ke rumah tersebut semalam, dan kami sampai kira2 jam 2.45 petang.. berikut adalah alamat & no telefon Kak Asiah, penjaga rumah tersebut:-

Rumah Amal Buah Hatiku
No 22 Jalan 7/3C, Seksyen 7, Bandar Baru Bangi
Selangor
No tel Kak Asiah – 017392 5392

Di rumah ini, ada 28 orang anak2 yatim & asnaf.. Anak yatim yang paling kecil berusia 1 tahun 1/2 dan yang paling besar ialah 7 tahun.. Bersih2 anak2 ini, yang lelaki bersongok, yang perempuan semuanya bertudung.. Sewaktu kami datang, ada lebih kurang 10 orang sahaja, selebihnya ada di Kajang.. Ada juga yang sedang menangis ketika itu, mungkin mengantuk & keletihan kerana orang datang menziarahi sejak awal pagi, seorang dari mereka demam…. Saya kemudiannya mengatur langkah ke sudut lain untuk memberikan ruang pelawat lain berbual dengan kak Asiah.

Kalau dah namanya lelaki..

Assallammualaikum wbt
Salam hari Jumaat, penghulu segala hari!
Semua pembaca yang dah ada anak, pastinya terhibur melihat telatah anak2 yang kadang-kala memang lucu.. Saya baru ada sorang anak, tapi sorang tu pun dah riuh rendah rumah dibuatnya, ada masa memang terhibur, ada masa geram jugak dengan kerenahnya.. Tapi bila berjauhan, kerenah2 dia tu la yang buat saya […]

Diari Istanbul Finale – Gule-gule Istanbul..

Assallammualaikum..
Dah lama nak menulis episod finale ni.. tapi tak der masa nak edit gambar.. ni pun edit yang mana sempat aje.. hehe
Setelah berada lebih kurang 6 hari di Istanbul, sudah tiba masa untuk kami berangkat pulang.. Flight kami pukul 3petang, tapi mengikut kata receptionist, kami perlu bergerak keluar dari hotel jam 10.30 pagi untuk mengelakkan […]

Doktor, saya nak beli ubat kurus..

Anyways, coming back to Doktor Sharifah, when i pose her the question ” Doktor, saya nak beli ubat kurus..”, she looked and me and with her motherly look, she said – ‘Ayu, it depends on the individual.. U can eat all slimming products, but in the end, its really you yourself who can make the changes.. Its all about psychology.. U see, when you consume any slimming products, automatically, you will avoid taking too much food, cut your sugar intake and exercise a lot.. In addition, usually ALL slimming products will clearly state in their labels – DRINK 8 – 10 GLASSES OF WATER PER DAY, thus making you full.. So the slimming products, coupled with all your efforts, makes you slimmer & healthier.. There are patients who make it thru with the pills, they came back to see me, all new slimmer & healthier patients, but some did not make it, coz they have no determination, they just pop in the pills in their mouth and hope for miracle to happen.. So its really the food & a good excercise that melts away all the stubborn fats in your body.. On top of that, usually consumers feels like they are healthier, much more stronger, more focused once they eat the pills @ drinks the slimming @ health products because pills & slimming @ health products usually banned the consumers from taking caffeine like coffee, nescafe & chocolate.. Caffeine actually have negative effects on our body and by giving up on caffeine because of the pills @ slimming @ health drinks, you are actually getting rid of the excess of the caffeine, thus making you feel as if you are getting more focused & energetic..