Merentas Sempadan 4 – Antwerp & Ghent – Bingkisan yang tertinggal..

Assallammualaikum..

Chewah2.. bingkisan katanya.. haha.. ni tadi ni godek2 hp, baru perasan ada gambar2 Antwerp & Ghent lagik.. takder la awesome sangat, tapi i think its worth to be shared with u guys..

ANTWERPEN CENTRALE

Ok lupa nak bagitau, ada bag locker kat sini.. Kalau anda tak bermalam kat sini, boleh la simpan beg & berjalan2 kat old town Antwerp.. So takder la bongkok badan kena angkut bag2 tu semua ye dak?

Locker ni ada bermacam2 saiz, anda pilih mengikut besar bag anda.. Lcoker ni ada kat bawah tangga dalam Centrale ni, memang tak tersorok, dijamin akan nampak..

Bag Locker at Antwerpen Centrale 3

 

Bag Locker at Antwerpen Centrale

 

Ini harga lcoker mengikut saiz.. Kami ambik yang herga 4euro sebab backpack tu besar… Luas tau lcoker ni, boleh masuk manusia 2 orang.. hehe.. Ikut aje arahan kat skrin tu.. tak silap saya, plih locker, masukkan barang, pastu tutup & masukkan duit.. Mesin akan bagi kita tiket dengan barcode, bila nak ambik barang, just scan kat mesin tu semula & lcoker akan terbuka sendiri..

Bag Locker at Antwerpen Centrale 4Bag Locker at Antwerpen Centrale 2

 

Dari Antwerp, kami pun bergerak ke Ghent.. Ghent to Anstwerp

 
Ghent St Pieters Station

GHENT ST PIETERS STATION

Dalam episod yang lepas (macam cerita teduhan kasih pulak.. hahah) saya dah cerita sedikit pasal Ghent. Ni saya add up antara gambar2 yang takde dalam posting yang lepas ye..

Sebelum tengok gambar sila lihat pesanan penaja! hehe

Dont tex and die

 

Dalam posting lepas saya ada citer pasal susahnya nak carik makanan kan? Ha ni ler satu2nya kedai kebab yang kami jumpa malam tu.. Saya segan nak ambik gambar adik ni depan2, so ambik dari belakang.. tapi dia hemsem wooo..

halal food in Ghent

halal food in Ghent 2

Kat gambar ni ada tanda Halal, tapi tak nampak pulak..  Atas tu harga makanan.. sape nak pegi Ghent dah boleh buat budget ye.. hehehalal food in Ghent 3

 

Ha ni kebab yang kami beli tu.. walaupun tak seyummylicious kebab kat Antwerp, kami bedal sampai abis gak sebab lapor kebulur ni.. Roti kebab tu besau cam muka anak saya.. hehe

Kebab 2

 

Kebab

 

 

Kesokan harinya, saya meneruskan perjalanan sorang2 sebab suami & anak penat sangat.. so ni antara yang sempat saya snap dengan handphone..

 

 

Bij St Jacob 2 Bij St Jacob

Ghent ni dulunya adalah satu pelabuhan, so macam Amsterdam, memang banyak bot2 persendirian kat tepi2 terusan ni..

Boats in Ghent 1 Boats in Ghent 2 Boats in Ghent 3 Ghent City Hall
Botermarkt Ghent 1 Botermarkt Ghent 2 Botermarkt Ghent 3

Banyak kedai buah2 kat sini.. fresh betul.. Rasa nak beli tapi teringat nak hangkut dengan beg2 tu kang, batalkan aje niat suci tu.. huuuuu..

Fresh fruits in Ghent 2 Fresh fruits in Ghent 1

Ini sekolah ye murid2..

School in Ghent Sculpture in Ghent 1

Patung2 ni ada berdekatan dengan hotel.. terletak dalam taman.. ntah nape seram sejuk lak masuk taman ni & ambik gambar.. bila saya cakap dengan suami, dia kata itu kubur.. choyyyy.. nasib baik antu omputeh tak ikut saya balik! Berhadapan dengan taman tu ialah sebuah church yang bernama St Anna’s Church.

St Annas Church

Balik dari meronda2 tu, kami gi makan dulu kat cafe hotel.. kalau cuaca elok & panas, memang rasa nak makan kat garden depan cafe tu.. tapi cuaca tak mengizinkan, sejukkkkkkkkkkkkk gila masa ni.. so dapat posing2 jer la.. huhu.. waktu malam, garden ni lebih cantik.. rasanya kalau summer ramai pelancong akan lepak2 bfast kat garden ni..

ha sebelum tu nak tunjuk gambar signboard Parkhotel.. Kecikkk je, besau kertas A4, tak ke azab orang nak carik kan? Dah tu kena tempuh pintu besau tu sebelum jumpa hotel.. macam carik harta karun pulak! hahah

Parkhotel Sign

 

Parkhotel Gate Parkhotel Breakfast 2 Parkhotel Breakfast Parkhotel Cafe 1 parkhotel Garden 2 parkhotel Garden

 

 

 

 

Gendang gedut tali kecapi.. lepas dah makan, terus siap2 nak ke Brussels pulak.. Jalan kaki lagik ke Zuid Bus Station.. ternampak kedai ni.. Wah, bollywood ok! Kau mampu??? Bollywood Crown Shop Ghent

 

Ini mesin untuk beli tiket, tapi kami tak guna pun, beli terus dari pemandu bas aje..

Ticket Machine Ghent

Zuidstation Straat

Suasana Zuid Station pada waktu malam.. Lengang sebab dah dalam pukul 10.30 masa ni.. 
Zuid Station at night

Bus kat sini panjang2, kira macam dua bus disambung menjadi satu.. Kat stesen ni juga ada tram untuk megelilingi kawasan Ghent..

Ghent Bus

Tambang dari Zuid ke Gent St Pieters ialah 4Euro = 2 orang dewasa.. Berbeza dengan Antwerp, saya dapat snap beberapa keping gambar je kat Ghent St Pieters ni sebab mengejar masa ke Brussels.. Cantik sebenarnya station ni, tapi dah kalut2 tu, tak dapat menghayati kecantikannanya la 🙁
Ghent St Pieters Station 2 Ghent St Pieters Station 3 Ghent St Pieters Station 4 Ghent St Pieters Station 5 Ghent St Pieters Station 6 Ghent St Pieters Station 8 Ghent St Pieters Station 9

Dah selesai beli tiket, kami carik platform.. Nak naik ke platform pun tak ada lift, kenalah hangkut semua benda naik atas.. adoi la, kijam la diorang ni.. buat satu lift pun tak boleh ker??? :/

Ghent St Pieters Station 10 Ghent St Pieters Station 11

Ni keadaan dalam train.. Ada meja untuk bubuh minuman @ laptop @ apa2 ler yang korang suka, akak tak kisah! hahah

inside train to Ghent

Ssaya nak minta maaf sangat sebab tak dapat nak update secara detail tentang perjalanan kali ni, masa tak mengizinkan (padahal saya yang tak pandai buat jadual.. hehe).. Insya-Allah saya akan cuba sedaya upaya untuk berikan tips2 dan informasi mengenai tempat2 yang saya lawati ye..

xoxo

Ayu Fatarina (baca macam Dian dalam Istanbul Aku Datang.. haha)

4 thoughts on “Merentas Sempadan 4 – Antwerp & Ghent – Bingkisan yang tertinggal..

  1. Ayu Post author

    Waalaikumsalam Shikin,
    lain orang lain pandangan kan.. tapi bagi saya, mungkin cuaca di sana yang buat saya suka nak ke europe..
    saya pun sama macam shikin, segala buah yang susah nak jumpa @ mahal kat Malaysia ni, saya akan makan puas2 di sana.. memang rasanya lebih sedap & manis, mungkin kerana kurang bahan pengawet agaknya.. epal kat sana pun manis sungguh.. hehe

  2. shikin

    salam,
    saya dh pernah ke europe tapi tak penah smpi ke holland dan belgium. taktau kenapa….tapi saya suka europe. tapi..husband sy tak suka. hehehe..
    one thing for sure, ke mana-mana2 city europe pun sy pegi, mesti sy cari market pegi beli buah…esp all sort of berries 🙂

  3. jari manis

    kenapa ambik gambo belakang..JM ni pantang kalau ckp mamat ensen nih..mula lah mata meliar jek..hihih

    Ok..tak per..free nanti leh la share tips tu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge