Masih mood raya lagi?

Assallammualaikum..

Saya masih terdengar lagi lagu selamat hari raya, dan jemputan ke open house pun masih tak putus2.. Saya rasa semua masih dalam mood raya lagi walaupun syawal dah masuk hari yang ke 20.. hehehe..

Semalam pun ada jamuan hari raya di opis.. lepas makan, semua orang mengantukkkkkkkkk jer, rasanya sebab terlebih bahan perasa makanan kot, ie ajino****.. so masing2 lalok jer, tengok PC pun nampak bantal dengan tilam.. huhuhuu..

satu lagi, bila dah banyak sangat mengunjungi open house, mula la perut meragam, kena cirit birit pulak.. maklumlah, dah macam2 benda masuk perut dalam masa sehari.. sebab tu la, kita digalakkan berpuasa 6..

Ada 2 hadis yang saya jumpa yang menyatakan kelebihan berpuasa 6 ni:-

Abu Ayyub al-Ansari r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: “Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun.” (Riwayat Muslim)

Imam Ahmad dan an-Nasai’e meriwayatkan dari Thauban, Nabi SAW telah bersabda: “Puasa Ramadhan (ganjarannya) sebanding dengan (puasa) 10 tahun, sedangkan puasa 6 hari di bulan Syawal, (pahalanya) sebanding dengan puasa 2 bulan, maka itulah bagaikan berpuasa setahun penuh.” (Hadis Riwayat Ibu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)

So kawan2, ada lebih kurang 10hari lagik untuk berpuasa 6, jom kita laksanakan ramai2 dan mendapat pahala seperti berpuasa setahun.. di samping dapat beramal, tubuh badan pun jadi sihat, perut dapat rehat seketika lepas sibuk memproses semua makanan2 yang kita makan..

Renung2kan dan selamat beramal!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge