Kebaikan Menyusukan Anak & Kelebihan Susu Ibu

Assallammualaikum,

Hari ni saya nak sambung tentang kebaikan susu ibu ya.

1)  Susu ibu lebih mudah dihadamkan.

2)  Susu ibu tidak mengandungi bahan2 kimia.  Ingat tak kes melamin dalam susu bayi di China? Haaa, kita tak tau sejauh mana selamatnya susu2 formula untuk bayi kita, so susu ibu memang pilihan yang paling tepat, sebab confirm tak ada bahan2 kimia yang berbahaya!

3)  Susu ibu menjimatkan kos & masa.  Susu formula kebanyakkannya mahal2 dan memerlukan anda membancuh dan menggunakannya dalam tempoh masa yang terhad.  Dengan susu ibu, tiada masalah!  Tidak ada kos tambahan, bersih dan menjimatkan.  Stok susu sentiasa ada dalam badan, so bila anak merengek nak nenen, angkat jer baju, susu dah tersedia.. heheheh

4)  Menyusukan bayi anda mengurangkan risiko terhadap kanser payudara.  Ini adalah kajian dari Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer (2002).  So, mencegah adalah lebih baik dari merawat, kan? Jadi janganlah malas menyusukan bayi anda 🙂

5)  Susu ibu mengandungi Imunisasi kepada penyakit dan membantu membina sistem imunisasi dalam badan bayi – 80% dari sel dalam sus ibu adalah macrophages, iaitu sel yang membunuh bakteria, fungus dan virus.  Bayi yang menyusu terlindung dari pneumonia, botulism, bronchitis, staphylococcal infections, jangkitan telinga & German measles (campak).

6)  Susu ibu mengandungi nutrisi yang terbaik!

7)  Menyusukan anak mengurangkan risiko ibu dari menghidapi kanser ovari.

8)  Menyusukan anak membantu mengurangkan berat badan ibu!  Haaaaaa, ni semua mesti ibu2 suka baca.. Heheheh.. maklumlah, masa mengandung berkilo2 berat di”ternak” dalam badan.. hahahah.. Buat pengetahuan pembaca, setiap sesi menyusu membakar 500 kalori sehari!  Itulah sebabnya, ibu2 yang menyusu badan lebih cepat kembali ke bentuk badan yang asal daripada ibu2 yang memberikan anak mereka susu botol. 

9)  Susu ibu amat disyorkan oleh World Health Organization & Unicef!

10)  Susu ibu membantu mengeluarkan meconium dari perut bayi – meconium adalah sejenis lendir melekit yang memang sedia ada dalam usus bayi.  Kolastrum @ susu awal ibu, adalah merupakan cecair unik yg boleh mengeluarkan lendir itu dari perut bayi.. Subahannallah.. betapa hebatnya ciptaan Allah ini 🙂

11)  Susu ibu memelihara bayi dari penyakit Crohn – Penyakit ini adalah penyakit yang berkaitan dengan usus.  Penyakit ini sangat kronik.  Ia adalah radang perut yang boleh menyebabkan bengkak pada bahagian dalam usus.  Penyakit ini sangat susah untuk diubati, tapi kajian menunjukkan susu ibu dapat menghalang dari bayi untuk menghidapi penyakit ini.

12)  Menyusukan bayi anda dapat mengurangkan risiko menghidapi kanser endometriosis.

Ok, cukup 12 kebaikan hari ini, nanti kita sambung lagi ya!  So pada ibu2 atau bakal ibu2, jom kita mula meyusukan bayi kita hari ini!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

kebaikan susu ibu,kelebihan susu ibu,kebaikan menyusu badan,Tambah susu badan,kelebihan menyusu badan,khasiat horlicks untuk ibu mengandung,kebaikan menyusukan bayi,kebaikan horlicks untuk ibu mengandung,khasiat horlicks,kelebihan menyusukan anak,kebaikan horlicks,makanan untuk tambah susu badan,makanan untuk tambah susu ibu,khasiat horlicks untuk ibu menyusu,kebaikan susu ibu kepada ibu,makanan tambah susu badan,cara mengepam susu badan,KEBAIKAN MENYUSUKAN ANAK,kebaikan susu ibu kepada bayi,kelebihan horlicks,tips mengepam susu,makanan untuk tambah susu,jadual pemakanan ibu menyusu,kepentingan susu ibu,makanan tambah susu,tambah susu ibu,cara tambah susu badan,kepentingan susu ibu kepada bayi,makanan untuk tambahkan susu ibu,mengepam susu badan

5 thoughts on “Kebaikan Menyusukan Anak & Kelebihan Susu Ibu

  1. Ayu Post author

    Fyna. share aje mana2 yang berkenan, free of charge 😉
    Terima kasih ye datang membaca posting2 akak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge