Hello London, Bonjour Paris!

Assallammualaikum wbt

Rakan-rakan pembaca yang dihormati, Alhamdulillah, saya selamat sampai ke London dan Paris dan berada di sana dari 7hb November sehingga 15hb November, 2015

Saya mmg sangat nervous dgn perjalanan kali ini kerana sudah dua tahun tidak menaiki kapal terbang, dek kerana fobia dengan insiden MH 370 dan MH17.. Saya cuma mampu berdoa dan berserah sebulatnya kepada Allah agar perjalanan ini selamat dari segala bahaya dan malapetaka. Penerbangan pergi ke London berjalan lancar, cuma sedikit saja gegaran, tapi bila balik dari Paris, masya Allah, kami menghadapi turbulence hampir 4 jam. Sangat menakutkan dan saya tidak henti2 berdoa agar perjalanan selamat.. Ketika kapal bergegar dengan teruk, fikiran saya mula melayang ke insiden2 buruk yang menimpa MAS & Air Asia sebelum ini, masya Allah, ketakutan saya sudah di tahap maksima ketika itu.. saya rasakan sangat lama berada di dalam kapal dan terasa ingin keluar dari kapal terbang ketika itu juga.. Huhu.. Alhamdulillah, kami selamat mendarat, tapi getar dan debar di hati masih ada sampai ketika ini..

Yang keduanya ialah research yang sangatlah cetek dan tidak selengkap percutian yang pernah saya lakukan sebelum ini, disebabkan oleh kekangan masa.. kami mmg bergantung sepenuhnya kepada Trip Advisor dan map di London, serta pertolongan dari seorang sahabat di London, untuk membantu dalam perancangan percutian kali ini.. Tema perjalanan kali ini ialah “Selagi boleh melangkah, kita redah” hahaha.. Memang kami berjalan kaki bukan main jauh lagi tau, sampai sakit2 kaki, dan bergantung sepenuhnya kepada bas semasa di London, dan HoHo semasa di Paris.

Untuk percutian kali ini, memang saya dan suami menggunakan sehabis baik benefits dari syarikat masing2. Tiket penerbangan percuma dari MAS, kami bayar RM75 seorang saja utk airport tax di Heathrow dan RM289 saja untuk airport tax Charles De Guile, Paris. Saya sewa apartment dua bilik dari syarikat tempat saya bekerja dgn harga RM300 sehari dan tambang Eurostar dari kota London ke Paris dengan harga 29.50pound sehala untuk seorang. Alhamdulillah.. Sejujurnya, kalau tak dapat semua benefits ni, memang tak akan sampai la saya di London & Paris. Dengan matawang yang menggila tingginya sekarang ni, semua kemudahan yang syarikat bagi mmg sangat2 membantu kami untuk berjimat. Ada dapur untuk memasak dan mesin cuci baju di apartment tersebut, jadi saya membawa pakaian yang minimal kerana boleh membasuh baju di sana. Makanan wajib iaitu magee sememangnya dah masuk dalam beg haha.. Kami cuma beli telur, sayur, buah-buahan dan makan kebab di sana. Sebelum berjalan2 tu kami akan masak dulu, makan dan mula berjalan.

Perjalanan kali ini, sangat membuka minda dan sangat memberi kesan terhadap diri saya, kerana saya berada di Paris ketika kejadian letupan dan tembakan pada Jumaat, 13hb November yang lalu.

Doakan saya sihat dan mempunyai masa yang mencukupi untuk berkongsi cerita dan catatan perjalanan sepanjang berada di London & Paris, Insya Allah..

Salam sayang..

Big Ben London View

 

champs-eleysees-paris

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge