Diari Istanbul 5 – Yeni Camii (New Mosque)

 

Assallammualaikum Semua…

Cepat sungguh masa berlalu, dah 25 hari kita puasa kan.. moga2 di hujung2 ramadhan ni amalan kita semakin berlipat ganda dan diterima Allah.. Insya-Allah..

Ok hari ni nak share cerita pasal Yeni Camii atau New Mosque di Istanbul.. Gambar2 saya akan masukkan kemudian ye..  Mungkin agak bosan sebab cerita ni based on history & facts, tapi saya harap anda semua mendapat manfaat dari coretan ini, insya-Allah..

Masjid ini mendapat namanya dari nama Masjid Ibu New Queen (Valide Yeni Camii).  Pembinaan masjid ini bermula pada 1597. Ia telah diarahkan oleh Safiye Sultan, yang merupakan isteri Sultan Murad III. Arkitek asalnya ialah Davut Aga, perantis hebat Mimar Sinan. Walau bagaimanapun, Davut Aga meninggal dunia pada tahun 1599 dan telah digantikan oleh Dalg Ahmed Çavu.

 

Papan Tanda Di Pintu Masuk Utama

 

Pembinaan mengambil lebih daripada setengah abad dan telah diselesaikan oleh Hadice Turhan lain Valide sultan. Projek ini pernah terbengkalai disebabkan oleh pergolakan politik, lokasi dan implikasi kewangan.

 

Bahagian luar..

 

 

Eminönü adalah pusat utama bandar komersial, dan rumah kepada penduduk yang kebanyakannya adalah orang Yahudi. Dengan menempatkan masjid di kawasan ini, Safiye Sultan berharap untuk meluaskan sfera pengaruh Islam di dalam kawasan bandar dan pada masa yang sama, baginda mengambil kesempatan daripada rasa tidak puas hati yang semakin meningkat antara peniaga-peniaga tempatan dan asing, yang merasakan kuasa dan pengaruh rakan-rakan Yahudi mereka semakin berleluasa.  Rasa tidak puas hati ini akan memberikan Sultan justifikasi mudah untuk merampas harta mereka.

 

Bahagian Dalam

 

Safiye Sultan kemudiannya telah dipaksa untuk meninggalkan projek pembinaan masjid ini ekoran kematian Mehmet III. Baginda kemudian diturunkan ke harem, maka secara automatik Sultan Ahmed I yang baru tidak mempunyai kepentingan dalam meneruskan projek ini.  Lantaran itu, pembinaan masjid in pun terbengkalai.
Struktur masjid yang sedia ada, diruntuhkan dan sebahagian besarnya dimusnahkan oleh kebakaran pada 1660. Kemudian, pada tahun yang sama, arkitek Mustafa Aga mencadangkan kepada Valide Turhan Hadice, ibu Sultan Mehmet IV, yang beliau harus menyiapkan projek pembinaan masji ini sebagai kerja amal. Masjid ini akhirnya selesai pada tahun 1663, dan dirasmikan pada 1665.
Bahagian luar masjid ini mempunyai 66 kubah dan separuh kubah, dan dua menara. Kubah utama berukuran 36 meter tinggi, dan disokong oleh empat kubah.

 

Bahagian bumbung.. cantik..

Pelan kubah Masjid Baru adalah berdasarkan Masjid awal Sinan dan Masjid Sultan Sedefkar Mehmed Agha Ahmed. Di tengah2 halaman masjid, terdapat satu sadirvan elegan (pancutan air wuduk).  Ia masih digunakan utk berwudu’ sehingga sekarang.


Bahagian dalam masjid dihiasi dengan biru, jubin Iznik hijau dan putih, yang dianggap agak lebih rendah kualiti kepada jubin di masjid awal empayar. Mihrab yang dihiasi dengan stalaktit tersepuh dan mimbar yang mempunyai kanopi kon dengan tiang-tiang marmar langsing.

Semua dinding masjid berbatu marmar..

Seperti masjid-masjid imperialis lain di Istanbul, Masjid Baru telah direka sebagai kulliye, atau kompleks dengan struktur yang mana ia bersebelahan dengan perkhidmatan bagi keperluan agama dan budaya.

Kompleks asal terdiri daripada masjid itu sendiri, hospital, sekolah rendah, tempat mandi awam, Türbe, dua air pancut awam dan pasar. Sultan Ahment III telah menambah perpustakaan semasa zaman pemerintahan baginda.

Bahagian pasar besar yang berbentuk L dah masih terselamat hingga hari ini dikenali sebagai Bazaar Mesir (juga dikenali sebagai “Spice Bazaar”), adalah tarikan pelancong yang sangat terkenal.

 

So jangan lupa mengunjugi dan bersolat di Yeni Camii kalau anda ke Istanbul, masjid ni memang senang nak jumpa, memang dekat sangat dengan Spice Bazaar dan berhadapan dengan laut.. Terasa nyaman sangat duduk depan masjid sambil menikmati pemandangan laut.. Semoga Allah murahkan rezeki saya dan keluarga utk ke Istanbul sekali lagik.. Amin…

One thought on “Diari Istanbul 5 – Yeni Camii (New Mosque)

  1. Pingback: Diari Istanbul 23 - Sultanahmet Camii @ Blue Mosque | AyuFatarina.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge