Diari Istanbul 26 – Hagia Sophia Part 2

Assallammualaikum Semua

Sebelum ni, saya pernah menulis tentang Hagia Sophia.. Hari ni saya menulis lagi, or to be exact, upload more pictures tentang Hagia Sophia.. Hari tu tengok cerita Istanbul Aku Datang, rasa nak pergi lagi ke sana.. hehe

So enjoy the pics ya darlings πŸ™‚

Just to recap about Hagia Sophia, please see the chart below..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukiran di bumbung Hagia Sophia

 

Ukiran kerawang pulak.. memang cantik!

 

Ukiran bunga2 pulak..Comel! hehe

 

Marble Jar yang besar gedabak
Kalau terhempap orang ni, sure mati @ penyek.. huhu

 

 

 

Bilik Muazin

 

Tangga kayu ini digunakan utk membaiki Hagia Sophia satu masa dahulu
Awesome!

 

 

 

 

 

Pintu ini cuma digunakan oleh Raja2 sahaja pada masa dahulu
Sebab itu lah ia dinamakan The Splendid Door

 

 

 

Marble Door yang sangattttttt berat!

 

Awesome kan Hagia Sophia ni.. Memang banyak ukiran & benda2 menarik di dalamnya.. Make sure anda jangan miss pegi ke Hagia Sophia kalau ke Istanbul.. Its still at the top of my list if i ever visit Istanbul again πŸ™‚

4 thoughts on “Diari Istanbul 26 – Hagia Sophia Part 2

  1. Ayu Post author

    Laila, bestnya dapat ke Istanbul.. kalau dengar orang ke sana, saya mesti rasa teruja walaupun dah setahun berlalu! U are most welcome dear, happy to know that the information is useful to my readers πŸ™‚

  2. laila isabella

    alhamdulillah berkesempatan ke istanbul last jun’13…mmg kagum bangat dgn kecantikan & keunikan tmpt2 di sana..dan salah 1 nya hagia sophia.. x melepaskan peluang naik smpai ke tingkat atas.. terasa masa pegi 1 week x cukup la plak..thanks ayu 4 all info yg saya dpt dr sini before pegi aritu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge