Diari Istanbul 25 – Dari Sirkeci ke Halkali

Assallammualaikum..

Apa khabar semua? Sekarang ni ramai yang menghabiskan cuti sebelum akhir tahun.. saya lak terkebil2 tengok orang cuti sebab cuti tingal sehari je.. Huwaaaaaaaaaaaaa! huhu.. Nak buat cam mana, cuti setahun ada 16hari je… tolak anak sakit, tolak cuti raya, tolak cuti jalan2, tolak memonteng itu ini, tinggal lah belen sehari dua.. hehehe

Disebabkan tak dapat nak bercuti, kita layanla gambar masa pegi cuti2 ke Istanbul hari tu yek.. Kali ni nak berkongsi tentang Istanbul Commuter Railway.. Dari hotel tempat kami menginap  ke Istanbul Commuter Railway ni, boleh berjalan kaki @ naik train dari stesen Gulhane park ke Eminonu.. Hari tu cuaca cerah, so kami opt utk berjalan kaki aje la..

 

 

Dari Sirkeci ke Halkali, kami cuma perlu membayar 2TL sahaja.. Kanak2 free ye.. Ada 3 destinasi utama pelancongan yang boleh dilawati dengan menaiki train ni –

1)  Kumkapi – terkenal dengan fish market

2)  Zeytinburnu – pertukaran dari airport

3) Florya – Ada aquaria

Tapi kami tak pergi pun tempat2 ni, tujuan naik train tu untuk menikmati pemandangan di Istanbul aje 🙂

 

 

 

Kami ambil train pukul 10.50pagi ke Halkali

 

 

 

 

 

Yahooooooo, train dah sampai! hehe

 

Bahagian dalam keretapi

 

Kumkapi Fish Market

 

 

 

 

 

 

Masa lalu kat tepi laut ni, wallahhhh, angin sepoi2 bahasa gitu.. Iemrand sampai tertidur kena angin pantai ni..

 

 

Ini view yang palingg awesome…

 

 

Di belakang rimbunan pepohon tu ialah Aquaria Istanbul
Kena turun di stesen Florya.
Agak jauh gak nak berjalan, kena naik cab gak la..

 

Tinggalan Kubu..

 

Dah sampai semua ke Sirkeci Train Station 🙂

 

Naik train ni is one of the ways to see a place if you have limited time. Dengan bayaran 2TL tu, kami rasa puas hati sebab dapat tengok pembagunan & keadaan di luar bandar Sultanahmet.. Will definitely naik lagik train ni kalau ada rezeki ke sana, Insya- Allah 🙂

4 thoughts on “Diari Istanbul 25 – Dari Sirkeci ke Halkali

  1. Ayu Post author

    Hai dik, tak sempat naik river cruise 🙁
    Insya-Allah kalau ada rezeki memang nak ke sana balik.. rasa rugi tak naik cruise masa di sana..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge