Assallammualaikum

Posting kali ni dibuat khas untuk Kak Sofeah :)

Kali ini saya akan menyentuh tentang tips, perancangan lawatan & budget semasa berada di sana. Cerita kali ini adalah berdasarkan pengalaman saya dan suami selama 6 hari di Istanbul. Lokasi kami adalah sekitar Sultanahmet & Eminonu sahaja, sebab di sini terletaknya Hagia Sophia, Topkapi Palace, Blue Mosque, Grand Bazaar, Spice Bazaar dan Galata Bridge.

Kami pergi on a very tight budget.  Kami peruntukan RM5,000 termasuk penginapan & makanan sepanjang berada di sana.. Harga tiket tidak termasuk dalam budget ini yaaa…

Update as at 11 Januari 2013 – ini adalah harga tiket ke Istanbul dengan menaiki penerbangan Malaysia Airlines (MAS).

Harga Tiket Kapalterbang MAS dari KL ke Istanbul

Harga Tiket Kapalterbang MAS dari KL ke Istanbul

 

Percutian kami bermula dari 18hb June sehingga 23 June, 2012, dalam musim panas (summer).

Berikut adalah checklist (secara umum)  yang perlu anda selesaikan sebelum terbang ke sana.  Saya pergi dengan suami dan anak berusia 2 tahun 1 bulan ketika itu:-

 

1)       Tempahan hotel – boleh dibuat melalui booking.com @ agoda.. Baca semua review dari para pelancong.. Jangan terpedaya dengan gambar2 yang ditunjukkan di web, sebab kadangkala gambar tu semua indah khabar dari rupa.. hehe.

 

  1. anda perlu memastikan lokasi yang ingin anda lawati di Istabul.  Macam kami, kami fokuskan untuk melawat Hagia Sophia, Topkapi Palace, Blue Mosque, Grand Bazaar, Spice Bazaar, sekitar Eminonu & Sultanahmet.  Jadi, kami pilih Sirkeci Park Hotel, kerana ia terletak di tengah2 di antara Eminonu & Sultanahmet.  Hotel ni ada sarapan sekali, so anda tak perlu bimbang nak makan apa waktu pagi2.. Harga penginapan untuk 6 hari 5 malam ialah RM1200.00.
  2. Kalau anda memilih untuk menginap di apartment, pastikan ada kitchen untuk masak.  Barang2 basah kat istanbul pun murah & freshhhhhhhhhh! bukan macam kat giant, ayam dah hijau pun dia jual lagik.. huhu..
  3. jika anda ada membawa anak kecil seperti kami, memilih hotel yang berdekatan dengan train station juga adalah satu langkah yang bijak, kerana perjalanan lebih pantas untuk ke destinasi-destinati tumpuan.
  4. Selesai semua di atas ini, 50% dari percutian anda dah hampir terlaksana

 

 

2)      Pastikan juga anda menempah teksi untuk ke hotel.  Email kepada hotel & tanya sama ada mereka boleh menyediakan teksi untuk mengambil anda dari airport.. Jika anda jenis yang adventurous, boleh juga naik train dari Airport ke Sultanahmet..

3)      Pakaian yang sesuai – walaupun kami pergi pada musim panas, tapi panasnya bukan macam Malaysia ok, anginnya macam angin aircond, sejuk!! So pastikan ada jacket @ cardigan @ pashmina.

4)      Kasut sukan @ running shoes – ladies, tinggalkan aje la high heels tu kat rumah, u will be doing a lot of walking in Istanbul!!!

5)      Bagi anda yang masih mempunyai anak kecil, pastikan anda membawa stroller, boleh pengsan kalau nak dukung anak ke sana ke mari.. bawa stroller yang tahan lasak sebab jalan di sana adalah jalan lama (cobblestone) yang tidak rata

6)      Bawa susu anak – sana tak ada dutch lady, anmum, bla2.. saya bawak 1 kg susu & 500gm nestum.. Alhamdulillah, susu & nestum cukup sepanjang berada si sana.. Lagipun Iemrand dah makan makanan solid, so tak ada masalah..

7)      Bawa diaper yang mencukupi.. Bawak jugak nappy rash cream sebab takut kena nappy rash sebab perubahan cuaca kan..

8)       Ubat urat, sebab banyak berjalan, takut sakit kaki! muahahaha

9)      This may sound funny, tapi bagi anda yang suka @ mesti nak ada cili sos kalau makan burger, fries, etc, sila bawa sebotol @ bawak cili sos peket kecik2 dari KFC @ McD, kat Istanbul TAK ADA SOS CILI! Heheheh.. Yang ada Cuma chili flakes.. McDonalds dia pun tak ada cili sos! Huhuhu.. Sementelah makanan kat sana banyak dalam bentuk kebab, memang syok kalau ada cili sos. Tapi kat sana tak ada, so kurang umphhhh la bagi saya ;)

10)      Tukar matawang EURO di Malaysia.  Apabila tiba di Istanbul, and boleh tukar ke matawang Turkish Lira, tapi JANGAN TUKAR DUIT DI LAPANGAN TERBANG ATATURK! Anda akan kena tax.. tukar di Sultanahmet.. sana banyak perngurup wang asing.

 

Perancangan Perjalanan / Aturcara Perjalanan.

Buat pengetahuan semua, ada banyak muzium di Istanbul, dan menjadi satu kerugian andai anda tidak melawat 2 @ 3 darinya, kerana muzium di Istanbul adalah antara yang terbaik di DUNIA. Oh ya, kami pergi ke sana TANPA TRAVEL AGENT! Kami pergi setelah membuat research & mendapatkan info dari kawan2 yang pernah ke sana..

Macam kami, kami buat research 3 bulan sebelum ke Istanbul.  Sumbernya dari Tripadvisor, Goturkey.com, timeout.com & ada 90% dari blog2 orang Malaysia yang pernah pergi ke Istanbul serta darisahabat handai yang pernah ke istanbul.. Anda boleh cuba type keyword melawat Istanbul, Insya-Allah banyak blog akan keluar mengenai lawatan ke sana..

Ok, selesai membuat research, pastikan anda PRINT TEMPAT2 MENARIK & TIPS2 DARI PELAWAT.. Jadikan sebuat fail @ buku untuk anda rujuk apabila di sana nanti.. Di sini mungkin anda tak nampak kepentingannya, tapi bila anda di Istanbul, ia bagaikan kitab untuk merancang perjalanan anda.. Di hotel juga biasanya mereka ada phamplet2 mengenai tempat2 menarik di Istanbul. Ambil semua phamplet tersebut, baca & compare dengan research anda.. Di sana ada juga pakej2 tour dalam kumpulan2 kecil pada harga berpatutan.. Sesuaikan dengan budget anda dan boleh minta pertolongan dari recep hotel untuk membuat tempahan. Kadang kala hotel juga memberikan anda potongan pada tour package di sana.. so jangan malu bertanya, malu bertanya, sesat jalan! heheheh

Untuk melawat muzium, HIGHLY RECOMMENDED untuk anda beli pas museum.. ia berharga 72 Turkish Lira, kira2 dalam RM154.00.  Nampak cam mahal kan, tapi dengan pas ini, anda boleh masuk terus tanpa beratur.. Kalau anda nak tau, barisan untuk masuk ke Topkapi Palace & Hagia Sophia sangattttttttttttttt lah panjang!!! Terutama dalam musim panas.. boleh pengsan!!  Dengan pas ini juga, anda sebenarnya boleh jimat beberapa Euro, sebab harga tiket individu bagi tempat2 tu pun dah agak mahal..

 

inilah museum pass tu..

 

Pas muzeum ni sah selama 72 jam dari tempat pertama yang anda masuk.. kiranya 3 hari la..

Pas muzeum boleh di beli di tempat2 yang disenaraikan di sini – http://museumpassistanbuldistributor.com/

Antara muzeum2 yang boleh anda lawati dengan menggunakan pas ini ialah:-

1)       Topkapi Palace & Harem

2)       Hagia Sophia

3)       Istanbul Archeological Muzeum

4)       Chora Museum,

5)       The Museum of Turkish and Islamic Arts dan

6)       Istanbul Mosaic Museum.

Di atas kad ini juga ada ditulis masa pembukaan muzeum.. SILA PASTIKAN HARI UNTUK LAWATAN KERANA ADA MUZEUM YANG DITUTUP PADA HARI ISNIN @ JUMAAT.

 

MAKANAN

Owh, jangan bimbang langsung pasal makanan! Di sini sangat2 la mudah cari makanan halal & murah! Gerai2 pun bersihhhhhhhhh sangat, seekor semut @ lalat pun saya tak jumpa semasa di sana.. hehe.. Cumanya, macam saya kata tadi, sila bawak cili sos kalau nak pedas, sebab diorang memang tak ada cili sos ye.. harap maklum.. Masa kami pergi tu, memang tak bawak magee @ makanan segera lain dari Malaysia sebab kawan2 dah kata kat sana makanan sedap2 dan senang carik.. Roti kat sana pun murah, 1TL jer, besar lak tu, makan sampai lebam! Hahahah..

 

Kebab ikan, kebab daging & kebab ayam merata2 kat sini, so cuba la semuanya ye.. sedappppppppppppp sebab panas2!  Owh, satu lagi,  di Istanbul, mereka tidak masak air terus dari pili, tapi mereka beli air mineral.. Air mineral kat sana, murah aje.. Yang besar tu dalam RM4.00.. boleh tahan sehari dua.. tapi kalau anda tinggal di apartment, mungkin bolehla masak air dari pili… kitaorang bedal air mineral jer hari2.. hehe.. Satu lagik, jangan pelik kalau peniaga makanan bagi and sebakul roti yang telah dipotong2, tu memang kira cam compliment kalau anda makan di kedai mereka, semua kedai camtu, roti tu sume free of charge!

 

Balik Ekmek @ Kebab Ikan, Superbbbbbbbb!

 

Balik Ekmek dalam Roti

 

Kalau anda ada budget lebih, boleh la cuba makan di restoran2 besar tapi hati2 dengan scam restoran sebab kadang2 mereka hantar menu yang tidak diorder dan charge lebih2.. sejujurnya, saya dan suami Cuma makan di gerai2 & kedai2 kecil aje di sana – authentic Turkish kebab, lamahcun & pide membuatkan kami cukup kenyang sepanjang 6 hari.. harga dari 1TL ke 15TL.. kalau musim panas, buah-buah cam ceri, apricot, mubleri, strawbery, sume murah2.. hadoi, memang puas makan la, sebab buah2 ni memang disediakan masa sarapan.. hehe.. Jem diorang pun sedap sangat, manis buah, bukan manis gula.. pendek kata makanan sume superb la kat sana! hehe

 

PENGANGKUTAN

Kami berjalan2 di sana menggunakan keretapi @ berjalan kaki saja.. sebab itu sangat penting untuk memilih hotel di lokasi yang accessible pada tempat pengangkutan awam.. harga tiket pun murah, 2TO (RM4.00) ke semuaaaaaaaa destinasi.. best! Kami tak naik teksi langsung untuk ke tempat2 pelancongan, so tak tau berapa harga tambang teksi ye..

 

MEMBELI BELAH

Grand Bazaar & Spice Bazaar – dua tempat yang sangattt menarik! Beratus2 kedai ada kat Grand Bazaar tu. Spice Bazaar ni kecik sikit, tapi barang2nya lebih kurang aje… Macam kami, kami pergi dua kali ke Grand Bazaar, kali pertama survey2 harga barang, petang tu ke Spice Bazaar pulak.. barang yang sama, namun harga lebih murah di Spice Bazaar.. Kali kedua gi Grand Bazaar just nak jalan2 jer.. Tapi orang cam ulat la, memang ramai.. yang lawaknya, bila diorang tau kita orang Malaysia, dan2 cakap APA KHABAR? SELAMAT DATANG, MURAH MURAH.. heheheh.. pastu, satu lagik tips, di belah belakang Grand Bazaar, ada banyak kedai2 lagik, harga barang kat sana lagi murah.. Di Spice Bazaar pun camtu, anda jalan hingga ke hujung bangunan, kat belakang tu ada macam pasar lambak, baju, beg, kasut, tudung, murahhhhhhhhh dan cantik! So pastikan anda pergi ke bahagian belakang Spice Bazaar..

Satu lagi tempat shopping ialah di jambatan Eminonu.. Kami jumpa tempat ni secara tak sengaja, naik train nak ke Eminonu (di sini terletak Spice Bazaar), tapi suami saja ajak berhenti satu stesen ke hadapan. pastu kena turun tunnel, kat bawah tunnel tu heaven shopping utk tshirt! hehe.. saya lupa apa nama stesen, nanti saya cehck balik, tapi train tu menuju ke Galata Bridge..

 

 

SCAM

Ha, ini yang saya nak tekankan sangat.. kami terkena scam ni masa kat sana.. Mula2 kami nak pergi ke Topkapi Palace, tapi ramai sangat orang.. so kami decide nak ke Grand Bazaar dulu.. Pastu ada sorang mamat Turki ni nama dia Umar, dia approach kami, tanya dari mana semua.. Friendly sangat.. pastu dia tanya nak ke mana? Kami kata nak ke Grand Bazaar..dia kata I can show you the way.. so kami pun ikut la.. tiba2 dia kata I would like to invite you to my carpet factory.. Owh noooooooooooo! Masa tu dah rasa semacam, tapi dah orang ajak kan, kami ikut la.. Masuk dalam tu, dia dah bentang hamoir 30 helai karpet, pujuk kami beli.. suruh kami letak harga bila kami kata kami tak mampu.. Hampir sejam ok dalam tu!!! Saya takut jer kena bunuh ke, kena kidnap ker, sbb factory tu ke dalam sikit & pintu factory ditutup bila kami masuk ke sana.. Macam2 alasan kami bagi, last2 saya tipu kata saya housewife, suami saya sorang aje kije, tak der duit nak beli karpet.. Harga karpet tu EURO800! Gila kan.. bankrup! Dah ler datang bawka duit ciput jer.. hahaha.. Diorang pujuk2 gila tau, so anda kena pandai menolak jugak.. yang paling mudah, bila ada orang kata nak bawak hi kedai karpet, TERUS CAKAP NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO THANK YOU!!  Hhehe.. tapi diorang ni polite, kita sampai tu dah bagi air teh epal yang sedap bangat! Hehe.. saya siap cakap, thanks for your hospitality & the nice tea! Huhu.. so ingat – KALAU DENGAR JER PERKATAAN KARPET @ KILIM CAKAP JE NO, THANK YOU.. tapi kalau nak gi beli, no harm la ikut diorang tu.. hehe

TANDAS

Macam malaysia, tandas kat sana ada yang cangkung & duduk TAPI guna bidet.. ni yang saya palinggggggggggg lemah.. huhuuh.. so bawaklah satu botol kosong untuk bersuci yer..

 

SOLAT

Masjid ada di mana2, jangan risau tentang solat anda ye..

 

Kami bawak RM5,000 tapi masih ada baki RM1200.00 bila balik ke sini.. .. (tak ada niat nak menunjuk2 banyak duit ke apa ye, ni adalah panduan bagi anda yang ada tight budget cam kami)

kalau Kak Sofeah @ yang lain ada soalan, boleh komen kat bawah ye. Terima kasih!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

matawang istanbul,tips melancong ke istanbul,lawatan ke istanbul,pengalaman bercuti di istanbul,pengalaman melancong ke turki,shopping di istanbul,pengalaman melawat istanbul,pengalaman melancong ke istanbul,melancong ke istanbul,harga makanan di istanbul,bajet ke istanbul,shopping di turki,tips melancong ke turki,perbelanjaan ketika bercuti di istanbul,ayu fatarina istanbul,bercuti ke istanbul,harga barang di istanbul,budget ke istanbul,percutian di istanbul,tempat menarik di istanbul,tips bercuti di istanbul,mata wang istanbul,tips ke istanbul,ayufatarina istanbul,percutian bajet ke istanbul,bajet percutian ke istanbul,pengalaman bercuti ke istanbul,pengalaman ke istanbul,makan angin ke istanbul,pengalaman bercuti di turki

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted on Wednesday, October 17th, 2012 at 1:36 pm and is filed under Diari Istanbul - Summer 2012. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

106 comments so far

1.  oneheartlady
December 19th, 2012 at 11:59 am

assalam.hi..sy pon ada perancangan melawat istanbul. erm soal badjet..admin pon da mention. soal tourguide pulak.. kalo kita tak mao pakai agent/tourguide.. tak sesat ke nanti?? yela,takot ad masalah komunikasi ke nanti,sesat la~~

2.  Ayu
December 19th, 2012 at 12:05 pm

Waalaikumsalam dear
Kami memang tak guna tour guide, sebab tu kami banyak buat research di internet mengenai instanbul sebelum kami ke sana.. Hampir 2 bulan juga kamu buat research sebelum pergi ke istanbul tu.. Alhamdulillah, we came back in one piece, tak sesat pun :)

Kami banyak bertanya pada receptionist hotel & kaji map tempat bersejarah & map pengangkutan kat sana sebelum kami pergi ke mana2.. satu lagi, kalau setakat area Sultanahmet yang penuh dengan tempat2 bersejarah tu, Insya-Allah tak akan sesat, sebab semua attraction bertumpu di situ.. Papan tanda pun ada juga :) Kat sana memang kurang orang yang pandai cakap Bahasa Inggeris, so buat muka tak malu jer la, tanya pada sesiapa yang kita jumpa, terutama polis.. Malu bertanya, sesat la jalan, kan? ;)

3.  Zaki
December 29th, 2012 at 12:27 am

menarit dan tertarik dgn cerita ni. bahasa yg digunakan bsehaja. in syaa Allah, ade rejeki sy nak kesana gak. catatan ni byk mbantu.

4.  zai
December 29th, 2012 at 8:20 pm

Slm kak,sy nk tye..tiket ke istanbul brp agk?dlm 2k ke 3k?atau lbh?

5.  Ayu
December 31st, 2012 at 1:46 am

Encik Zaki, terima kasih kerana memabaca post saya, semoga Allah murahkan rezeki Encik Zaki & keluarga untuk ke Istanbul :)

6.  Ayu
December 31st, 2012 at 1:48 am

Waalaikumsalam Zai
harga tikert bergantung pada flight yang adik beli, kapal terbang MAS, Qatar Airways ada buat penerbangan ke sana.. Kalau MAS boleh check rate di sini ye – http://www.malaysiaairlines.com/my/en.html
Harap jawapan ini membantu ye :)

7.  atie
January 7th, 2013 at 4:13 pm

Hai..sy akan ke istanbul bsama somi dan ank pd hujung jan ini..tip2 yg awak bg sgt membantu tau..sy xpenah ke sana lg,br 1st time nk g sane ni..skrg winter,so xcited sgt nk main salji kononnya..sekiranya dr atarturk airport ke sultanahmet perlu naik train,then perlu tukar naik tram plk ke? Train/tram xsama ke? Dbb sy de terbaca di 1 blog ni,dia beritahu dr airport ke sultanahmet perlu naik train DAN tram. Lg 1,sy de jgk terbaca mengenai scam restaurant ni..sy dr cni mungkin xbw apa2 bekalan mknn nnt,mcmana sy nk elakkn dr mkn di scam restaurant?

8.  Ayu
January 8th, 2013 at 9:38 am

Hai Atie, ala, bestnya dapat main snow kat Istanbul! hehe

Ok, bagi soalan pertama, saya minta maaf sangat, tak dapat nak berikan jawapan yang tepat sebab saya pun naik teksi dari Airport terus ke hotel.. Bagi menjawab soalan Atie tu Atie boleh refer kat sini:-
http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/airport_sultanahmet.html

Mengenai scam restoran pula, biasanya waiter @ waitress akan hantar makananan2 @ minuman yang awak tak order & charge berlebihan atas makanan yangtak dipesan tu.. So tips kalau makan di restoran:-
1) Pastikan anda bertanya pada waiter tentang makanan yang dipesan, ingat namanya serta harganya
2) Apabila makanan sampai kepada anda, tanya semula nama makanan.. pastikan sama dengan apa yang anda pesan, jika tidak, pulangkan semula dan insist anda cuma nak makanan yang anda order
3) Bila bill sampai, check semula dan pastikan mereka charge anda untuk makanan yang anda order sahaja..

Saya harap tips ni dapat membantu Atie ye, Selamat bercuti ke Istanbul :)

9.  Sya
January 11th, 2013 at 10:59 am

As salam..sgt menarik catatan awk ni..sy pon plan nk ke istanbul jun 2013. cume nak tny pendapat if sy bwk baby 9months ok ke? Dr segi cuaca n adventure berjalan..so far awk bwk anak 2 thn ok ke? Anak sy fully breasfeed so agak susah kalo nk tgal d msia..

10.  Ayu
January 11th, 2013 at 11:10 am

Waalaikumsalam Sya! Istanbullll, aku datanggggg! heheh

Saya rasa tak ada masalah kalau bawak baby 9 months, kalau bulan June cuacanya cantik (masa saya pergi la)
Matahari terang memancar, tapi suhu masih dingin, kalau angin bertiup kuat sikit, memang sejuk! seronok jalan2, anak pun tak meragam..
Kalau anak breastfeed lagik la mudah, tak payah bawak susu formula semua kan..Tapi ada 2 perkara yang saya nak highlight:-

1) Dari segi pakaian, bawa la sweater @ jacket tebal sikit & stokin untuk anak, sebab cuaca sejuk sangat di waktu malam, kalau siang boleh pakai tshirt tebal lengan panjang..
2) Untuk stroller pulak, bawak yang tahan lasak sebab jalan di sana tak rata, jalan jenis cobblestone yang lama2 dulu.. So kalau bawak stroller yang ringan tu, takut anak tak selesa sebab terhentak2..

Saya rasa itu jer kot dua perkara penting. kalau saya teringat lagi nanti saya update ye :)

11.  Sya
January 12th, 2013 at 10:42 pm

Waaa tenkiu!! Lega dengar pendapat awk ni..sbb kakak n abg sy x bg bawak..soh tgal kt kg je..huhuhu..sy n suami nak bwk tp risau takut cuaca kt sana bleh buat baby demam..ok2 sy akan bwk kelengkapan khas utk baby mcm yg awk advise..tq sgt…x sabar nak pg ni…;)

12.  Ayu
January 13th, 2013 at 3:25 pm

Sya, ramai pelancong yang bawak baby masa kat sana, Insya-Allah tak ada apa2 masalah.. Selamat bercuti ke Istanbul ye! Jangan lupa melawat tempat2 yang saya dah ceritakan dalam blog ni! :)

13.  Sofiah Ariffin
January 16th, 2013 at 10:15 pm

Subhanallah, Syukran terima kasih Ayu krna sudi sharing dan bagi details tip. Kak Sofiah baru ada kesempatan baca banyak hal yg menuntut masa. Seronok sangat Ayu respon pada kak Sofiah . Salam kenal ya Ayu.

14.  Ayu
January 17th, 2013 at 9:18 am

Sama2 kak, salam perkenanalan dari saya juga! Harap2 cerita saya ni dapat membantu akak & teman2 lain dalam merancang perjalanan ke Istanbul ye, Insya-Allah :)

15.  linda
January 24th, 2013 at 5:00 pm

ayu nak tanya..saya akan istanbul pada ujung mei ni..bleh cadangkan hotel area tram sultanahmet yang selesa dan murah..tq ngan bantuan..

16.  Ayu
January 29th, 2013 at 11:57 am

Salam linda, boleh refer pada Tripadvisor @ Booking.com ye sebab saya tak tau pasal hotel di Sultanahmet, banyak sangat hotel kat sana 7 saya pun tak tinggal di area Sultanahmet masa ke sana.. hehe.. maaf ye tak dapat membantu..

17.  Zue
January 29th, 2013 at 11:58 am

Salam Ayu…Alhamdulillah dan thanks for the tips lawat turki. Saya nak tanya untuk pergi pada 17/2/2013 hingga 28/2/2013 ok tak kalau bawa jacket biasa je? Atau kena baju sejuk yang tebal tu? Selalunya anggaran berapa ya untuk pocket money untuk spend biasa2 je? And satu lagi…pakai pump shoe ok? Untuk g for 10 days, pakaian macam mana ye..boleh suggest tak?takut bawa yg uneccessary berat lak beg. Saya hargai if ayu boleh bagi tip. Tq

18.  Ayu
January 29th, 2013 at 11:59 am

Wsalam dear,

Bulan Februari masih lagi light snow, so better bawak baju winter @ baju tebal & pakai kasut sports.. boleh baca & buat research di google ye – ni web untuk weather di Istanbul – http://www.timeanddate.com/worldclock/city.html?n=107

Seminggu sebelum pegi ke Istanbul, check lagi weather sekali lagi.. tapi saya rasa still light snow, kalau tak snow pun cuaca masih sejuk yang amat sebab penghujung winter..

pasal duit poket & shopping biasa2 aje, saya tak dapat la nak jawab soalan tu sebab saya tak tau biasa2 tu berapa bagi zue.. macam saya, saya dah bgtau yang saya bawak rm5 utk 6 hari di sana..

harap jawapan saya dapat membantu ye.. terima kasih!

19.  lila
January 29th, 2013 at 10:10 pm

Aslkm, saya ke Turki pada musim panas bln Jun 2009. Saya ambil ground travel dan tempah melalui agen Jasmine Tour yang menyediakan tiket2 utk perjalanan dan hotel 3 star kami ke 4 tempat di seluruh Turki iaitu; Istanbul, Pamukkale, Cappadocia, Kusadasi. Kami ke sana selama 7 hari 8 malam dan hanya mengeluarkan budget RM4000 seorang termasuk flight! Cubalah tempat ground travel melalui agen di sana yang boleh dipercayai – Jasmine Tour dan saya tunggu flight murah MAS yg ditawarkan setahun sekali tu. Dapat juga saya dan kakak saya melawat Turkey di mana 2 hari kami tidur di dalam bas (perjalanan 8-10 jam dr satu bandar ke bandar lain) dan 4 hari di dalam hotel iaitu 2 hari di Istanbul dan sehari di Pamukkale dan Capadocia. Di Capadocia saya memang teruja dan impian yg amat sgt nak tidur dlm CAVE HOTEL!. Berjaga-jaga dgn penyeluk saku ye! Sama dgn Ayu, kami pergi waktu summer dan join group2 pelancong dr pelbagai negara, memang BEST!

20.  lila
January 29th, 2013 at 10:18 pm

Oh ya kami tinggal di Erboy Hotel di Sultanahmet, pengurus nama Sinan. Kami ke Bazar jalan kaki je. Tak pe selamat punya…..tapi kalau perempuan jalan2 di Bazar, jgn berdiri dekat peniaga….dia orang suka sentuh2 org perempuan. Bawa body guard. Kita orang jalan dgn Mat Salleh dr pelbagai negara di dalam tour group kita orang dan bila ditanya kita orang kata itu kawan baik kami, so mereka tak berani buat apa2. Tiap bandar yang kami kunjungi, ahli kumpulan kami bertukar2 dari pelbagai negara terutamanya dari US, dan Amerika Selatan. Cubalah ground travel!

21.  hasliza
February 6th, 2013 at 10:08 pm

salam ayufatarina… sy hasliza… just nk tnye la awk knl kn ngn kak halimaton ibrahim… sy pun nk g istanbul… sy igt nk mntk kak halimaton jd guide mse kt istanbul nnti… sy ade add die tp die x add sy semula pun… sy ade post dlm blog die tp die x reply pun… sy igt nk mntk tlg kt awk srh die add sy kt facebook or reply kt blog die… bole x??

22.  oneheartlady
February 7th, 2013 at 5:36 pm

Trime ksh dear ayu n ila..
i.allah ad rezki smpai.. ur info sgt bgune… :)

23.  Ayu
February 8th, 2013 at 10:27 am

U are most welcome dear :)
Semoga Allah murahkan rezeki lady sekeluarga untuk sampai ke Istanbul! Amin!

24.  Fia
February 22nd, 2013 at 7:48 pm

salam, saya akan ke Istanbul dalam beberapa hari, cume nak kepastian charger adapter yg digunakan jenis di istanbul mcm mane ye? sbb sye da ade travel adapter cume xsure bole gune x kat istanbul.

25.  Ayu
February 26th, 2013 at 9:35 am

Waalaikumsalam, adapter kat sana yang jenis 2 lubang ye. Selamat bercuti ke Istanbul :)

26.  isha
February 26th, 2013 at 7:06 pm

Assalam ayu..suka bc trip awk ke istanbul. Nak tnya if nak ke pamukale n cappadocia guna local travel agent ok tk? Mcmana nk book?
Harap ms lila bc post ni n dpt bgtau cmno nk book dgn jasmine tour.

tq

27.  Ayu
February 28th, 2013 at 9:22 am

Waalaikumsalam Isha
Minta maaf sangat, tak dapat nak bagi infor pasak pamukale & cappadocia.. tapi dari pembacaan saya, lebih elok ke sana dengan travel agent.. ada juga orang yang pergi sendiri, yang penting kena tau bas mana yang sampai ke sana..

28.  lynn
March 29th, 2013 at 7:38 pm

Sis,apa yg best utk kita shopping kat sana yer…insyaallah bln 5 saya pun nak ke sana

29.  Ayu
April 2nd, 2013 at 8:42 am

Lynn, kat sana macam2 ada, tapi kalau Lynn jenis yang selalu travel, akak suggest beli long coat kat sana, murah + cantik! Barang leather macam jacket, kasut + bag pun lebih murah, tapi berkualiti.. Pastu lampu2, pinggan hiasan & tudung sulam – ini antara barang2 yang akak rasa patut beli.. Nanti bila tiba kat sana Lynn akan rambang matalah nak beli apa, macam2 pilihan, harga pun berpatutan :)

Selamat melancong ke Istanbul ye!

30.  fina
April 6th, 2013 at 1:30 pm

thnks bg info yg byk m’bantu..awal june2013 insyllh saya n family (4 anak age 6 – 18tahun) akan ke istanbul.memang tight budget la.nak tanya ada tak makanan spt nasi n lauk2 cam kat m’sia d sana?klu ada kos nasi campur brpa??dari airport ada bas ke?sos cilli yg bawa dr m’sia simpan cargo or handcarry???cadang nti nak bw milo packet,nescafe packet…jimat skit brkfast.apa pndangan puan ayu.

31.  Ayu
April 8th, 2013 at 9:15 am

Salam Fina
setahu saya kat sana tak ada nasik2 campur macam kat malaysia
kalau anak2 jenis yang memilih makan, saya syorkan sewa apartment, sebab boleh masak.. kat sana bahan2 mentah tersangatlah fresh & murah..
pasal bus tu, saya tak pasti, tapi ada train dari airport, bergantung kepada destinasi fina ye..
sos cili tu handcarry pun boleh.. saya bawak yang paket2 je, lebih mudah..
nescafe boleh beli kat sana, sama jer harga, tapi milo saya tak nampak pulak.. kalau nak bawak semua dari sini, boleh aje.. tapi jangan risau pasal makanan la ye, sana memang mudah nak dapat makanan halal.. selamat melawat ke istanbul :)

32.  waida
April 8th, 2013 at 1:08 pm

Slam..p istanbul paka visa x?

33.  Ayu
April 8th, 2013 at 2:05 pm

Waalaikumsalam Waida
Tak perlu visa ye untuk ke Istanbul..

34.  waida
April 8th, 2013 at 7:49 pm

Xperlu ye..fuhhh..lega..hihihi..thanks!

35.  waida
April 8th, 2013 at 8:08 pm

Lg satu..blog akk xbole follow ke..??? T_T

36.  Ayu
April 9th, 2013 at 8:40 am

Waida, boleh follow dear, just register aje :)

37.  waida
April 9th, 2013 at 10:03 am

Register?..ok saya try

38.  fazy
April 11th, 2013 at 12:45 am

As salam, in sha Allah saya akan pergi pada 29 november ni… saya nak tahu musim apa masatu.. adakah musim hujan? Kalau ujan payah la saya… lagi satu, saya belum book flight ticket, tp dah book hotel.. 3 hari di istanbul, 3 hr lg di ankara… cam nyesal plak, sebab yg kat istanbul tu saya book hostel berdekatan airport ataturk…

39.  Ayu
April 11th, 2013 at 9:04 am

Waalaikumsalam
Bulan November tu memang musim hujan sebab nak masuk winter – “November is chilly in Istanbul and it is also quite wet. Visitors may need to pack an umbrella as the average precipitation is close to 111mm (4.35 inches). Generally, there are 12 or 13 rainy days in November.
It is recommended that visitors to Istanbul in November closely monitor weather forecasts prior to their arrival to ensure that proper clothing is packed according to the current weather.”

Kalau boleh cancel, cancel jer la hotel tu, sebab fazy nak pegi pun bulan November kan.. Kalau dah buat bayaran, saya tak dapat nak tolong la, tapi kalau boleh buat free cancellation, just cancel & carik hotel di area sultahahmet @ sirkeci.. Dari airport nak ke Sultanahmet agak jauh, makan masa dalam 45minit ke sejam camtu..

40.  fazy
April 14th, 2013 at 1:14 am

Salam ayu.. saya mmg dah booking hotel tu dan mmg boleh cancel, masalah nye saya tak tau nak masuk kemana bila pegi ke web han hostel tu… nanti saya emel kata cancel sebab saya dah booking hotel angle homes… pastu saya rasa cam nyesal lak… rasa cam nak pegi ke ankara dulu, explore cappadocia dan sekitarnye baru pulang ke istanbul… camane? Ok tak idea saya, thanx.

41.  Ayu
April 15th, 2013 at 8:59 am

Waalaikumsalam Fazy
Alahai, minta maaf sangat, saya tak dapat nak jawap soalan ni sebab saya tak ke cappadocia pun, 5 hari di istanbul hari tu memang saya manfaatkan sepeunuhnya untuk melawat muzium2 & park di kawasan Sultanahment & Eminonu saya.. maaf ye.. apa kata try masuk web pelancongan turki macam blog2 ni:-

1) http://www.goturkey.com/
2) http://www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g293969-Activities-Turkey.html
3) http://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Turkey

42.  fazy
April 16th, 2013 at 1:11 am

Apa2 poh terima kasih ye Ayu…

43.  Ayu
April 16th, 2013 at 9:51 am

Sama2 dear :)

44.  Time Travel Boy
April 18th, 2013 at 6:58 pm

Banyak nyer information.. thanks a lot.. :D
Time Travel Boy recently posted..Part 4 : Kingdom Of Swaziland.. Backpackers to The Natural..My Profile

45.  Ayu
April 18th, 2013 at 7:23 pm

most welcome.. kalau ada apa2 soalan lagik, boleh tanya, akak bantu semampu yang boleh! :)

46.  Ruby
April 23rd, 2013 at 8:26 pm

salam ayu…catatan perjalanan awak ni memang banyak membantu bagi mereka yg nak melawat Istanbl. Inshaalah saya sekeluarga akan ke sana pada Mei ini…Jadi nak tanya Ayu, kat mana boleh dptkan Museum pas tu dan each person kena ada pas masing2 ke…

47.  Ayu
April 24th, 2013 at 8:42 am

Salam Ruby,

Alhamdulillah, memang menjadi harapan saya agar posting ini dapat memberi manfaat kepada future travellers..

1) Museum Card tu boleh beli di hotel2 yang tersenarai di bawah.. Boleh saya tahu, di mana Ruby akan menginap di Istambul pada bulan Mei ni? Kalau saya tahu nama hotel, mungkin saya boleh tolong carikan hotel yang berdekatan yang ada menjual museum card ini..

2) Each person kena ada one museum card ye..

Ini senarai hotel yang ada menjual museum card tu:-

BEYAZIT – SULTANAHMET AREA
Best Western Plus The President Hotel
Tiyatro Caddesi (Avenue) No.25, 34126, Beyazit, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 516 6980 *Ask for reception.
Dersaadet Hotel
Kucukayasofya Caddesi (Avenue), Kapiagasi sokak (Street) No.5, 34400, Sultanahmet, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 458 0760 *Ask for reception.
Eresin Crown Hotel
Kucukayasofya Caddesi (Avenue) No.40, 34122, Sultanahmet, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 638 4428 *Ask for reception.
Erguvan Hotel
Kucuk Ayasofya Mahallesi, Aksakal Caddesi (Avenue), 34122, Sultanahmet, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 458 2784 *Ask for reception.
Four Seasons Hotel Istanbul at the Sultanahmet
(Only available to hotel guests)
Tevkifhane Sokak (Street) No.1, 34110, Sultanahmet, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 402 3000 *Ask for the concierge
Hotel Sultanhan
Piyer Loti Caddesi (Avenue) No.15-17, Sultanahmet, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 516 3232 *Ask for reception.
Niles Hotel
Ordu Caddesi (Avenue), Dibekli Cami Sokak (Street) No.19, Beyazit, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 517 3239 *Ask for reception.
EMINONU-SIRKECI AREA
Erboy Hotel
Ebusuud Caddesi (Avenue) No.18, 34210, Eminonu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 513 3750 *Ask for reception.
Hotel Olimpiyat
Ebusuud Caddesi (Avenue), Erdo?an Sokak (Street) No.6-8, 34110, Sirkeci, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 511 9659 *Ask for reception.
Hotel Romance
Hudavendigar Caddesi (Avenue), Hocapasa, 34110, Sirkeci, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 512 8676 *Ask for reception.
Hotel Sultania
Ebusuud Caddesi (Avenue), Mehmet Murat Sokak (Street) No.4, 34110, Sirkeci, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 528 0806 *Ask for reception.
Hotel Yasmak
Ebusuud Caddesi (Avenue) No.14-20, 34110, Sirkeci, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 528 1343 *Ask for reception.
Ilkay Hotel
Hudavendigar Sokak (Street) No.44-46, 34210, Eminonu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 511 2270 *Ask for reception.
Neorion Hotel
Orhaniye Caddesi (Avenue) No.14, 34110, Sirkeci, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 527 9090 *Ask for reception.
Orient Express Hotel
Hudavendigar Sokak (Street) No.34, 34210, Eminonu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 520 7161 *Ask for reception.
Portus House
Kemankes Mahallesi, Mumhane Caddesi (Avenue) No. 31, 34425, Karakoy, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 292 3850 *Ask for reception.
Sirkeci Konak Hotel
Taya Hatun Sokak (Street) No.5, 34120, Sirkeci, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 528 4344 *Ask for reception.
Sub Hotel
Necatibey Caddesi (Avenue) No. 91, 34425, Karakoy, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 243 0005 *Ask for reception.
Yasmak Comfort Istanbul
Ebusuud Caddesi (Avenue), Erdogan Sokak (Street) No.4, 34110, Sirkeci, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 528 1343 *Ask for reception.
BEYOGLU-GALATA-TAKSIM AREA
Ceylan Intercontinental Istanbul
Asker Ocagi Caddesi (Avenue) No.1, 34435, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 368 4444 *Ask for the concierge
Crystal Hotel
Receppasa Caddesi (Avenue) No.7, 34437, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 237 8500 *Ask for reception.
Divan Istanbul
Asker Ocagi Caddesi (Avenue) No.1, 34367, Elmadag, Sisli, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 315 5500 *Ask for the concierge
Eresin Taxim & Premier Hotels
Topcu Caddesi (Avenue) No.16, 34437, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 256 0803 *Ask for reception.
Gezi Hotel Bosphorus
Mete Cd. No.34, 34437, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 393 2700 *Ask for reception.
Golden Age Hotel
Topcu Caddesi (Avenue) No.10, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 254 4906 *Ask for reception.
Golden Park Hotel
Lamartin Caddesi (Avenue) No.24, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 361 4141 *Ask for reception.
Grand Öztanik Hotel
Topcu Caddesi (Avenue) No. 9-11, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 361 6090 *Ask for reception.
Lion Hotel
Lamartin Caddesi (Avenue) No.41, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 256 +90+90 *Ask for reception.
Mart? Istanbul
Abdulhak Hamit Caddesi (Avenue) No. 25/B, 34435, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 987 4000 *Ask for reception.
Palazzo Donizetti Hotel
Asmalimescit Mahallesi, Asmalimescit Sokak (Street) No.55, 34400, Beyoglu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 249 5151 *Ask for reception.
Pera Palace Hotel
Mesrutiyet Caddesi (Avenue) No.52, 34430, Tepebasi, Beyoglu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 377 4000 *Ask for the concierge
Ramada Istanbul Taksim
Kocatepe Mahallesi, Receppasa Caddesi (Avenue) No.15, 34437, Beyoglu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 238 5460 *Ask for reception.
The Central Palace Hotel
Lamartin Caddesi (Avenue) No.18, 34437, Beyoglu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 313 4040 *Ask for reception.
The Marions Suite
Cihangir Mahallesi Purtelas Sokak (Street) No.12, 34437, Beyoglu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 2432424 *Ask for reception.
The Marmara Pera
Mesrutiyet Caddesi (Avenue), 34430, Tepebasi, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 334 0300 *Ask for reception.
The Marmara Taksim
Taksim Meydani (Square), 34437, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 334 8300 *Ask for the concierge
Titanic City Hotel
Lamartin Caddesi (Avenue) No.47, 34437, Taksim, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 238 9090 *Ask for reception.
Tomtom Suites
Bogazkesen Caddesi (Avenue), Tomtom Kaptan Sokak (Street) No.18, 34413, Beyoglu, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 292 4949 *Ask for reception.
HARBIYE-NISANTASI-SISLI AREA
Hilton Istanbul
Cumhuriyet Caddesi (Avenue), 34367, Harbiye, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 315 6060 *Ask for the concierge
Ramada Plaza Istanbul
Halaskargazi Caddesi (Avenue) No.63, 34373, Sisli, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 315 4444 *Ask for reception.
Ritz Carlton Istanbul
Suzer Plaza, Elmadag, Asker Ocagi Caddesi (Avenue) No.15, 34367, Sisli, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 334 4444 *Ask for the concierge
The Sofa Hotel
Tesvikiye Caddesi (Avenue) No.41-41A, 34367, Nisantasi, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 368 1818 *Ask for the concierge
LEVENT-MASLAK-TARABYA AREA
Mövenpick Hotel Istanbul
Buyukdere Caddesi, 4. Levent, 34330, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 319 2929 *Ask for reception.
Sheraton Maslak Istanbul
Buyukdere Caddesi (Avenue) No.233, UcYol Mevkii,34398, Maslak, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 335 9999 *Ask for the concierge
The Istanbul Edition Hotel
Buyukdere Caddesi (Avenue) No.136, 34330, Levent, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 317 7700 *Ask for the concierge.
BESIKTAS – BOSPHORUS AREA (European Side)
Conrad Istanbul
Cihannuma Mahallesi, Saray Caddesi (Avenue) No.5, 34353, Besiktas, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 310 2525 *Ask for the concierge
Ciragan Palace Kempinski
Yildiz Mahallesi, Ciragan Caddesi (Avenue) No.32, 34349, Besiktas, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 326 4646 *Ask for the concierge
Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus
Ciragan Caddesi (Avenue) No.28, 34349 Besiktas, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 381 4000 *Ask for the concierge
Swissotel The Bosphorus
Bayildim Caddesi (Avenue) No.2, Macka, Besiktas, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 326 1100 *Ask for the concierge
W Hotel Istanbul
Suleyman Seba Caddesi (Avenue) No. 22, 34357, Akaretler, Besiktas, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (212) 381 2121 *Ask for the concierge
ASIAN SIDE
A’jia Hotel Istanbul
Ahmet Rasim Pasa Yalisi, Cubuklu Caddesi (Avenue) No.27, 34812, Kanlica, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (216) 413 9300 *Ask for reception.
DoubleTree by Hilton Istanbul-Moda
Caferaga Mahallesi, Albay Faik Sozender Caddesi (Avenue) No.31, 34710, Kadikoy, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (216) 542 4344 *Ask for the concierge.
Sumahan Hotel
Kuleli Caddesi (Avenue) No.51, Cengelkoy, Istanbul, Turkey
Tel. +90 (216) 422 8000 *Ask for reception.

48.  Ruby
April 24th, 2013 at 12:27 pm

Saya akan stay kat hotel Old City Viva Hotel, Hocapa?a Mah. Orhaniye Cad.No:20
Sirkeci / Istanbul
34000
Turkey
Harap Ayu dpt tolong carikan nama hotel berdekatan yg ada menjual pas museum ni.

49.  Ayu
April 24th, 2013 at 12:59 pm

Ruby, hotel yang terdekat yang ada jual pass ni ialah:-
Erboy Hotel
Ebusuud Caddesi (Avenue) No.18, 34210, Eminonu, Istanbul, Turkey

Saya tahu hotel Old City tu, dekat dengan train station.. Saya boleh cuba bagi direction, tapi takut tak faham jer la.. huhu..

Kalau ambik train, naik dari Sirkeci ke Eminonu.. Dari stesen tu, kena melintas ke belah kanan, terus jalan kaki dalam 200m, kemudian belok kiri, jalan lagi dalam 200m.. Hotel Erboy ni ada di belah kanan anda..

Kalau nak mudah lagi, terus beli di kaunter tiket Topkapi Palace Museum @ Hagia Sophia Museum, saya rasa cara ini lebih mudah untuk Ruby :)

Harap jawapan saya membantu ye..

50.  Ruby
April 24th, 2013 at 1:14 pm

Thanx a lot Ayu. Inshaallah, saya cuba yg mana paling senang samada ke Erboy Hotel atau ke Topkapi @ Hagia Sophia Museum.

51.  Ayu
April 24th, 2013 at 1:20 pm

Sama2 Ruby..

Saya syorkan Ruby print list hotel2 yang menjual pass tu, jadi kalau ternampak mana2 hotel yang berdekatan, boleh terus beli :)

Dari Sirkeci ke Eminonu tu boleh jalan kaki aje sebenarnya, tak jauh pun…

Selamat bercuti ke Istanbul ye, have fun!!

52.  mints
April 30th, 2013 at 5:15 pm

salam ayu, saya pergi bawa anak saya 2 tahun dan 9 bulan pertengahan Mei ini.anak saya kuat makan nasi putih.mau saya bawa periuk nasi..keperluan baju anak2sy ingat nak bawa sikit je..beli kat sana murah x..mcm baju sejuk ke..

53.  sarah
May 1st, 2013 at 12:06 am

Terima kasih banyak2 atas tip2 yang diberikan. semoga Allah membalas kebaikan saudari,Amin.

54.  Ayu
May 2nd, 2013 at 12:09 pm

Waalaikumsalam Mints
kalau camtu, saya cadangkan sewa aprtment, jadik boleh masak nasik + lauk pauk
sana memang ada nasi, tapi takder la lauk pauk macam di malaysia ni.. takut tak sesuai dengan tekak anak2 la.. hehe

baju2 di sana bermusim, macam skrg musim bunga, so baju2 ynag dijual bersesuaian dengan musim bunga.. harga memang lebih murah dari di sini.. tapi perlu rajin pusing2 di grand bazaar @ kedai2 sebab harga berbeza2.. mints cadang nak tinggal di kawasan mana ye di istanbul nanti?

55.  Ayu
May 2nd, 2013 at 12:10 pm

Alhamdulillah, Amin ya Rabbal A’lamin.. terima kasih atas doanya.. :)

56.  mints
May 2nd, 2013 at 2:07 pm

ayu saya pergi atas tujuan kerja (Congress) , tapi maybe dalam 3 hari yg lain no activity – mungkin jalan2 cari makan..jadi hotel dsementara waktu ni istanbulroyalhotel..tapi agak jauh dengan Halic Congress Centre (mungkin akan minta dapatkan yang lebih dekat) …musim bunga agak2 sejuk aircondkan..

57.  Ayu
May 2nd, 2013 at 2:27 pm

banyak benda boleh buat dalam masa 3 hari tu :)
jangan lupa naik bosphorus cruise, saya terlepas peluang tu..

musim bunga masih sejuk, lebih sejuk dari aircond..
pada waktu malam, cuaca akan jadi lebih dingin so make sure bawa baju yang agak tebal + stokin ye..

selamat berangkat ke Istanbul ye mints.. have fun!!!

58.  mints
May 15th, 2013 at 10:07 am

t.kasih ayu, saya akan berangkat ahad ini ..ayu mcm mana tawar menawar di bazar ya?

59.  mints
May 15th, 2013 at 10:07 am

t.kasih ayu, saya akan berangkat ahad ini ..ayu mcm mana tawar menawar di bazar ya? penjual sana ok ke..

60.  Ayu
May 15th, 2013 at 11:39 am

selamat melawat Isyanbul ye dear.. kat bazar biasanya peniaga akan letak harga paling tinggi, so macam saya, saya letak harga 40-50% lebih rendah dari harga yang dia bagi.. kalau dia tak setuju, jalan aje, tak payah pedulikan dia.. kalau dia betul2 ikhlas, dia akan panggil balik & setuju dengan harga kita.. tapi pastikan awak betul2 nak beli barang tu, jangan tawar menawar, pastu tinggalkan kedai tu macam tu je, nanti peniaga marah.. :)

61.  mints
May 17th, 2013 at 11:10 am

Salam , ayu better kita tukar USD ke euro dr malaysia ni…atau ade tukar lira terus ke?minta advice skit :)

62.  Ayu
May 28th, 2013 at 1:21 pm

Maaf lambat reply mints, saya dah berangkat ke Amsterdam masa mints bagi soalan ni.. better tukar ke euro dari malaysia, dan kat sana nanti baru tukar ke lira..

63.  yaye
May 28th, 2013 at 4:29 pm

Assalamualaikum…
Nak tanya….saya plan nak pergi satu family…me, my wife and 4 kids…dalam awal december….Apart from flight ticket….how much is the budget you can consider as comfortable….utk satu keluarga…Mereka benarkan duduk satu bilik utk semua tak?

64.  Kamilah
June 1st, 2013 at 1:49 am

Not bad. Kosnya takla mahal sangat. Terima kasih untuk tipsnya. Pasti dijadikan rujukan untuk saya. Mudah-mudahan ada peluang untuk ke sana.
Kamilah recently posted..Resepi dalam pantang : Sambal bilis berkunyitMy Profile

65.  Ayu
June 3rd, 2013 at 9:02 am

Waalaikumsalam En Yaye,
saya tak pasti berapa budget yang boleh dianggap comfortable sebab budget & keperluan kita berbeza.. kalau nak shopping sakan, maybe RM6k utk sekeluarga tu boleh dianggap comfortable.. kalau nak jalan2 nak menikmati keindahan Istanbul, tak perlu la sebanyak tu.. kalau nak tinggal sekeluarga, lebih baik sewa apartment.. apartment pun banyak pilihan yang reasonable di sana..

66.  Ayu
June 3rd, 2013 at 9:04 am

Sama2.. Semoga Kamilah dimurahkan rezeki untuk melawat Istanbul.. Amin :)

67.  firdaus
June 4th, 2013 at 2:42 pm

salam. saya nak tanya sesuai tak pergi ke turkey bulan november? masih dalam perancangan

68.  Ayu
June 4th, 2013 at 2:48 pm

Waalaikumsalam.. Sesuai @ tidak bergantung kepada firdaus sendiri.. bulan November dah masuk musim sejuk so kalau suka musim sejuk, memang ia waktu yang paling sesuai :)

69.  noraliza
July 3rd, 2013 at 10:58 am

di airport turki masa nak balik ada kene apa-apa tax tak?

70.  Ayu
July 10th, 2013 at 8:50 am

Noraliza, tak ada tax ye..

71.  efa
July 17th, 2013 at 11:37 am

Best btl tgk travel awak ni…saya, suami & anak2 (1,4,5,6 thn) mmg dah rancang nak pergi thn lepas tp di sbbkan sy pregnant so tundala.thn ni mmg nak gi sgt.maybe 27 nov kalo urusan tiket ok.kami budget pun x besar…rm3000 je.lbh kurang 1000usdla.sbb masa kitaorg g dubai thn 2011 sy bwk 1000usd, sy bw blk 500usd.jimat giler la.tp ms tu sy duk apartment…so bole msk.tq atas perkongsian info ni…he. ISTANBUL AKU AKAN DATANG!

72.  Ayu
July 17th, 2013 at 4:53 pm

Salam Efa,

dah cukup sangat duit tu, banyak cenderamata yang murah2 tapi cantik boleh beli di Istanbul.. pada saya yang penting dapat berjalan2 & tengok negara orang :)

kirim salam orang2 di Istanbul nanti yek! hik2

73.  Zalora Malaysia Coupon
August 1st, 2013 at 1:54 am

Saya amat berharap awak teruskan menulis … idea awak memang best…

74.  Ayu
August 1st, 2013 at 10:44 am

Terima kasih dear :)

75.  syimah
August 17th, 2013 at 8:17 am

assalamualaikum, jika kita tukar wang dalam bentuk lira di malaysia adakah kita akan rugi, ataupun tukar wang dalam euro dimalaysia baru tukar ke lira disana. yang mana lebih baik. saya akan ke turki pada 20ogos ini. terima kasih.

76.  Ayu
August 17th, 2013 at 10:55 am

Syimah, di Malaysia tak ada Turkish Lira, kena tukar Euro dulu, sampai di Airport, tukar sedikit Euro ke Lira utk bayar teksi @ naik train.. Kalau tukar Lira di Airport ada tax ye.. so tukar dalam 50Euro ok la..

Pastu dah sampai ke destinasi, baru tukar semua Euro ke Lira di sana.. Selamat bercuti ke Istanbul!

77.  lia
August 30th, 2013 at 10:11 pm

seronoknya jumpa blog ni..awak beli tiket pergi dan balik yea..

78.  Malik
September 3rd, 2013 at 1:15 pm

Suggestion aparment yg sesuai Sultanahmet area ?

8A + 6C(kecik2 jer)

79.  liza
September 17th, 2013 at 5:19 pm

Kalau pergi bulan ogos, cuaca ok tak? sebab masa ni semua anak2 boleh.

80.  Siti Maryani
November 14th, 2013 at 5:46 pm

Asalam.

Saya bercadang ke Istanbul pada 30th Jan hingga 8 Februari. Kami anak beranak berlima. Nak mintak sedikit pendapat sesuai tak melancong pada tarikh yg saya nyatakan. Tq

81.  Siti Maryani
November 14th, 2013 at 5:49 pm

Apa pandangan Cik Ayu kalau saya membuat tempahan tiket yang ada transit. Atau direct flight lebih baik tanpa risiko flight delay sebagainya coz tak pernah ambik flight jenis transit.

82.  Ayu
November 18th, 2013 at 8:08 pm

Saya rasa lebih baik ambil penerbangan terus ke Istanbul, kalau transit ni agak meletihkan & membuang masa, kecuali Puan memang sengaja nak transit agar dapat melihat airport di transit tu.. ada kawan2 saya yang sengaja buat camtu.. hehe

83.  Ayu
November 18th, 2013 at 8:10 pm

Wsalam Puan,
sesuai atau tidak bergantung pada aktiviti & perancangan Puan.. Bulan Januari masih penghujung winter, so masih sejuk & siangnya lebih pendek.. Jadi pergerakan agak terhad & perlu perancangan yanteliti agar tidak terlepas menikmati tempat2 yang menarik di sana..

84.  fizi
November 28th, 2013 at 11:09 pm

Salam terima kasih dengan maklumat yg padat dan bermanfaat. saya akan ke istansul pada 4 dis ni… di fahamkan winter berapa suhu masa tu dan baju yg sesuai. saya beli jaket kulit dan dalamnya baldu.sarung tangan perlu ada ke….saya dimaklumkan bahawa suhunya 10 cel…..

85.  hambaNya
December 22nd, 2013 at 5:32 pm

Assalamualaikum
Puan,
Minta tanya, berkaitan charger…
Malaysia triple pin,
As u mention sana 2 pin, so perlu bawa or can pinjam hotel?
Pastu duit tukar EURO dulu di Malaysia then, tukar duit Turkey di sana yer?
Thanks

86.  Nurul Inayah Khairul Hasan
December 29th, 2013 at 1:11 am

Assalam sis..sgt informatif tulisan sis..inshaAllah saya akan ke istanbul hujung bulan januari 2014..just nak tanya kalau kite set bajet dlm 2k utk mkn and souvenir cukup ke?

87.  Ayu
January 3rd, 2014 at 3:22 pm

Waalaikumsalam
1) Saya dulu pinjam dari hotel saja.. mungkin awak boleh email hotel & bertanya mengenai perkara ini, jika tiada boleh beli siap2 dari sini :)
2) Ye betul, tukar dulu Euro di sini, sampai di sana boleh tukar Turkish Lira. Tukar sedikit saja di airpoert, bila dah sampai di kawasan hotel, boleh tukar banyak2 sebab di di airport, tax untuk tukar Euro ke Lira sangat mahal…

Selamat melawat ke Istanbul :)

88.  Ayu
January 3rd, 2014 at 3:23 pm

Waalaikumsalam Nurul,

Budget tu, kena tengok berapa lama Nurul di Istanbul & souvenir apa yang nak dibeli..
Kalau setakat makan street food & membeli belah di Grand Bazaar + Spice Bazaar, lebih dari mencukupi :)
Range harga makanan di sana (street food ye) dari 4 Turkish Lira – 20 Turkish Lira sahaja..

89.  Azizah
January 13th, 2014 at 9:11 am

Byk maklumat sy dapt dr penulisan awk. Nak tanya tukaran wang kita kepada euro dan seterusnya ke wang turki nak kira macam mana? Boleh bagi satu contoh. TQ

90.  Ayu
January 13th, 2014 at 1:23 pm

Terima kasih Puan Azizah..

Ok, mengenai pertukaran wang tu, contoh seperti berikut:-

RM1,000 tukar kepada Euro = 224Euro (ikut kadar as at to date)
224 Euro tu, tukar kepada Turkish Lira = 663 Turkish Lira.

Puan boleh tengok contoh pertukaran tu di sini – http://ayufatarina.com/rm-to-euro-to-turkish-lira

Harap penjelasan ini membantu ye.. Jzkh..

91.  Mahfuzah
January 13th, 2014 at 8:07 pm

Wahhh…really, really berguna la tips ni. Cari punya cari berapa RM nak kena budget nak gi istanbul ni. Mmg membantu sy n kawan sy la… kitorg nak gi tahun ni. Tapi takut gak mahal sangat. Yelah, dgr euro je mmg takut. So mcm ni kalau rm4k to rm5k untuk 6@5 hari mmg enough la kan utk 2 org… tak sabar nya! !!! Terima kasih bebanyak utk tips ni!!!

92.  siti
February 6th, 2014 at 4:06 pm

saya dn keluarga akn ke sana d bln dis ni tlg bgtau pkaian apa yg perlu kami bwa. nk cuba musim sejuk.

93.  Siti Maryani
February 20th, 2014 at 1:57 pm

Assalam Puan Ayu,

Just came back from Turkey.. Bestnya! Anyway just wanna thank you for your tips especially (cili sos) tak cukup stok bawak sikit sgt! My children kalau mkn suka pedas… Pls post more info about your Amsterdam trip. InsyAllah kalau ada rezeki teringin nak pergi.. Hv a great day!

94.  Ayu
February 21st, 2014 at 9:02 am

Waalaikumsalam Puan Siti Maryani.. Merhaba! Ha, memang best kan pegi Istanbul, saya dulu rasa tak nak balik dah.. hehe.. Alhamdulillah, syukur kerana tips saya banyak membantu.. Insya-Allah akan saya update lagi tentang Amsterdam.. U too, have a great weekend!

95.  farah
February 23rd, 2014 at 9:33 pm

salam ayu.

tq kerana share itinerary ni. sgt2 berguna. sy bakal ke sana bln nov ni. sy backpackers & travel alone ke sana. rasa2nya rm2k cukup tk utk sy sorg selama 6hari disana? hehe.. dan pass card tu mmg boleh masuk tmpat yg puan senaraikan tu eh?

96.  Ayu
February 25th, 2014 at 9:10 am

Waalaikumsalam Farah,
Kalau backpackers, Insya-Allah cukup RM2k tu, sebab makanan & souvenir di sana murah2, public transport pun murah :)
pass tu memang applicable pada tempat2 yang saya bgtau dalam post, tapi sebelum pergi nanti check semula kat web museum pass tu, manalah tau ada pertukaran kan :)

97.  Mami
April 30th, 2014 at 12:30 pm

Baca post ni..terus rasa nak g sana. Thanks for tips

98.  Athirah
May 11th, 2014 at 4:08 pm

Assalamualaikum.. cerita pasal turki nie best. :) nak tnya, mata wang turki ble convert ke msia bape ye? rm2.15 = 1 TL ke?

99.  Syaiful
May 12th, 2014 at 11:15 am

Saya cadang utk beli ‘Turkish delight’ utk staf. Alternatif lain beli ‘key chain’. Staff ada 40 org. Boleh komen sbb tak tahu harga d sana.
Dpt beli di Grand Bazaar?

100.  Ayu
June 9th, 2014 at 5:18 pm

Most welcome dear :)

101.  Ayu
June 9th, 2014 at 5:21 pm

Waalaikumsalam Athirah,
Kena tengok currency exchange sekarang ye.. masa saya pergi dulu RM1.70 = TL1 :)

102.  Ayu
June 9th, 2014 at 5:22 pm

Maaf saya terlepas pandang komen En Syaiful.. Ye barang2 ni semua ada di Grand Bazaar, keychain boleh dapat pada harga TL1-2 sebijik..

103.  wahida
June 13th, 2014 at 11:26 am

salam sejahtera kak ayu
suka baca pengalaman akak ayu ke istanbul.saya just nak tanye if kak ayu tahu hostel berdekatan dengan tram yang bole cari.saya dtg as backpacker je with 6 friend.

104.  Ayu
June 14th, 2014 at 6:02 pm

Assalammualaikum Wahida
Terima kasih singgah ke sini.. akak cuma teringat Yeni Hostel je, berdekatan dengan tram Sirkeci / Gulhane..
Wahida boleh tengok review & harganya di sini ye dik –

harap2 jawapan ini membantu :)

105.  aina aqila arman alim
June 25th, 2014 at 2:35 pm

Assalam pn ayu. Salam perkenalan. Saya aina dari bangi. Saya sekeluarga akan ke istanbul 28.7. Nak tanya tiket naik tren dari taksim ke sultanahmet dlm berapa lira? Tiket naik tren boleh beli 2 hari sekali ke? T.kasih.

106.  Ayu
July 15th, 2014 at 11:22 am

Waalaikumsalam Aina, utk perjalanan dari Taksim ke Sultanahmet, boleh rujuk klik pada URL di nama saya tu ye – .. Harga tiket saya tak pasti, tapi tak lebih dari 10TL, dan rasanya ada pass train, tapi tu poun saya tak pasti sangat2 sebab tak gunakan pass, minta maaf ye..

One Trackback/Ping

  1. Musim Panas di Istanbul - Bunga Mawar berkembang di Sirkeci | AyuFatarina.com    Oct 18 2012 / 11am:

    [...] Update as at 17/10/2012 – boleh baca tips2 terbaru di sini – http://ayufatarina.com/diari-istanbul-13-budget-tips2-dan-panduan-merancang-perjalanan-di-istanbul [...]

 

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment

CommentLuv badge
 
Get Adobe Flash player