Assallammualaikum Semua!

Salam hari Jumaat 2013!

Apa agenda untuk weekend pertama di tahun 2013 ni? Apa kata anda mulakan dengan “kemanisan” di Muzium Coklat, Kota Damansara?

Ha, masih ramai yang tak tau pasal Muzium Coklat ni.. Alhamdulillah, saya berpeluang ke Muzium Coklat ni pada 29hb Disember 2012 yang lalu.. Tak payah dah nak gi Langkawi kalau nak memborog coklat, kat sini pun ada kedai jual coklat dengan harga lebih murah dari pasaran..

Muzium Coklat Flyers

 

Kalau anda pernah ke Uptown Kota Damansara, Muzium Coklat ni terletak di kawasan tersebut, anda perlu lajak sedikit ke hadapan sahaja.. Muzium ini agak tersorok so kalau 1st time datang, mungkin boleh sesat..

1st impression, ingatkan tersalah tempat, sebab Muzium ni tak macam muzium2 lain, ia adalah sebuah kilang @ opis.. Ye la, dah terbiasa, kalau Muzium mesti ada pintu gerbang, pintu masuk yang cantik, ada receptionist, tapi yang ni sik ada bah.. Kami disambut oleh abang guard aje.. Hehe.. Jadi anda jangan la carik tempat yang ada gambar2 M&Ms, Cadbury, Fidani & sebagainya, sebab memang tempat ni cam opis.. kami terbangak2 masa nak masuk tu, nasib baik guard kata gini – Muzium? Mari2 (dalam loghat bangla.. hehe)

Sebelum masuk Muzium ni, kena ambik pas pelawat di pos guard & jumpa abang bangla yang baik tu yer..

Ok, ni informasi basic tentang Muzium Cokelat :-

Muzium Coklat Kota Damansara Selangor

 

 

Pintu Masuk ke Muzium Coklat

Pintu Masuk ke Muzium Coklat

 

Kami disambut dengan kedinginan penyaman udara dan seekor lembu yang handsome.. haha.. Di dinding hadapan, ada pokok xmas ni dengan tulisan Chocolate Muzeum.. hehe..

Muzium Coklat Kota Damansara 3

Kat cabang2 tu ada gambar2 coklat & barang2 yang ada di galeri..

Kat cabang2 tu ada gambar2 coklat & barang2 yang ada di galeri..

Pastu, ada sebiji koko raksasa dan pokok koko di pintu masuk..

Biji Koko di Muzium Coklat Kota Damansara 4

Ini pokok koko ye anak2..

Ini pokok koko ye anak2..

Di samping itu, ada juga sebuah tv yang memainkan rancangan mengenai cara koko dituai untuk dijadikan coklat. Bukan senang nak buat coklat ni ok, semuanya bermula dari sebiji koko yang kecil, kemudian melalui berbagai2 proses sampai la jadik sekeping @ sebijik coklat yang enak.. Tiba2 rasa nak berpantun pulak.. (pantun fusion ni, tak main buah keranji, kita main buah koko aje.. ahakss)

Sorong papan tarik papan

Buah koko dalam perahu

Suruh makan coklat saya makan

Suruh buat coklat saya tak tau..

hahahaha

Korang pun sama kan, pandai makan jer kan, suruh buat cokelat tak tau! :p

Melangkah masuk ke galeri, benda pertama yang kami jumpa ialah Mayan Calendar yang meramalkan kemusnahan di Tahun 2013.. Agaknya puak Mayan ni terlebih makan coklat la, tu yang berhalusinasi dunia akan kiamat pada 2013.. hihi.. Motif bubuh kalendar tu kat Muzium Ckolat ni, mak tak tau nyah, jangan tanya mak ok!

Mayan Calendar Muzium Coklat Kota Damansara

Inilah rupa galeri di Muzium Coklat

Inilah rupa galeri di Muzium Coklat

 

 

Dinding di Muzim Coklat ini digunakan semaksima mungkin kerana ia sarat dengan informasi mengenai penemuan coklat dari zaman Puak Mayan ke Zaman Aztec, hinggalah ia dibawa ke Sepanyol.. Koko yang menjadi makanan orang2 biasa kemudian dijadikan luar biasa di Sepanyol, dan juga dijadikan minuman & makanan golongan elit sahaja.. The founders are the Mayans, but in the end its the Spaniards that gets all the compliments.. Sigh!

Galeri Yang Padat Dengan Informasi.. Sila ambil masa untuk baca satu persatu ye..

Galeri Yang Padat Dengan Informasi.. Sila ambil masa untuk baca satu persatu ye..

Puak Mayan Yang Menjumpai Coklat di Muzium Coklat

Sejarah tentang penemuan koko oleh Puak Mayan

Sejarah tentang penemuan koko oleh Puak Mayan

Fasa Kedua - penemuan oleh orang2 Olmec

Fasa Kedua – penemuan oleh orang2 Olmec

 

Biji Koko dianggap sebagai satu simbok kekayaan pada zaman dahulu

Biji Koko dianggap sebagai satu simbok kekayaan pada zaman dahulu

 

Olmec History @ Muzium Coklat Kota Damansara

Aztecs @ Muzium Coklat Kota Damansara

Aztecs Chocolate Era @ Muzium Coklat Kota DamansaraMontezuma King of Aztec @ Muzium Coklat Kota Damansara

Barter trade using cocoa beans at Muzium Coklat

Zaman dulu, kalau ada 100 biji koko, boleh tukar dengan seorang lelaki gagah perkosa ye.. Ha, sampai gitu sekali, ngalahkan emas ye biji koko ni dulu2..

 

 

Batu Giling pada zaman kebudayaan Vera Cruz, digunakan untuk menggiling koko @ jagung..

Batu Giling pada zaman kebudayaan Vera Cruz, digunakan untuk menggiling koko @ jagung..

 

Ek Chuah - dikatakan Dewa Pokok Koko pada zaman Mayan dahulu..

Ek Chuah – dikatakan Dewa Pokok Koko pada zaman Mayan dahulu..

 

Nanti saya sambung lagik dalam part 2 ye, tak sempat nak edit gambar lagik.. Kita makan coklat dulu :)

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

muzium coklat kota damansara,muzium coklat,muzium koko,kilang coklat cadbury malaysia,kilang coklat kota damansara,muzium coklat damansara,muzium koko malaysia,kilang coklat damansara,coklat murah online,coklat murah di kuala lumpur,jualan gudang coklat 2014,kedai jual coklat murah di selangor,beli coklat murah di kuala lumpur,muzium coklat waktu operasi,kedai chocolate di kl,kedai coklat kl,coklat murah kl,direction ke muzium coklat,kedai jual coklat beryl\s,coklat langkawi murah online,jualan gudang coklat cabbury di kl,masa beroperasi kilang beryls,coklat fidani sedap,muzium coklat di kuala selangor,muzium coklat di selangor,muzium coklat direction,coklat di kl,chocolate museum damansara,senarai kedai coklat di kl,makan coklat kota damansara

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted on Friday, January 4th, 2013 at 4:36 pm and is filed under Cuti-cuti Malaysia. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

9 comments so far

1.  Cheqkaq
January 4th, 2013 at 4:44 pm

sedap laa lagu tu!nk nyanyi gak laa..agak2 boleh menang tak kalo masuk juara lagu??hehehe..

tp serius takpenah tahu pon kewujudan muzium ni..hurm..good info! :)
Cheqkaq recently posted..Bangun – bangun Laaa Weyy!My Profile

2.  Ayu
January 4th, 2013 at 4:53 pm

hihihi.. suka je ko nak nyanyi2 ye nyah!
akak pun baru tau pasal muzium ni, tak ada promosi sangat la..
tapi best la, banyak informasi berguna.. nanti akak buat part 2, tak sempat nak edit gambar lagik..

3.  fandyzblog
January 4th, 2013 at 5:45 pm

Wah.. best kan.. coklat sket =)
fandyzblog recently posted..Gunakan Telefon Pintar Sebagai Kamera WebMy Profile

4.  Ayu
January 4th, 2013 at 6:01 pm

Sangat best! Jap lagik saya pos coklat sepapan ye.. hehe

5.  farhanah92
March 20th, 2013 at 5:04 pm

nk tye muzium ni ade kilang buat coklat x?

6.  Ayu
March 20th, 2013 at 5:55 pm

Waalaikumsalam
Muzium ni ada demo buat coklat jer, kilangnya di kawasan uptown tu jugak dik..

7.  mohd amin
March 23rd, 2013 at 10:43 pm

nak tanya tentang koko

8.  Jamaayah
April 6th, 2013 at 12:20 pm

Good info..petang nih nk ajak hubby gi:)

9.  nurakmal abdullah
October 10th, 2013 at 3:04 pm

saya berminat untuk membuat lawatan

 

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment

CommentLuv badge

 
Get Adobe Flash player