Cuti-Cuti Malaysia – Muzium Coklat, Kota Damansara, Selangor

Assallammualaikum Semua!

Salam hari Jumaat 2013!

Apa agenda untuk weekend pertama di tahun 2013 ni? Apa kata anda mulakan dengan “kemanisan” di Muzium Coklat, Kota Damansara?

Ha, masih ramai yang tak tau pasal Muzium Coklat ni.. Alhamdulillah, saya berpeluang ke Muzium Coklat ni pada 29hb Disember 2012 yang lalu.. Tak payah dah nak gi Langkawi kalau nak memborog coklat, kat sini pun ada kedai jual coklat dengan harga lebih murah dari pasaran..

Muzium Coklat Flyers

 

Kalau anda pernah ke Uptown Kota Damansara, Muzium Coklat ni terletak di kawasan tersebut, anda perlu lajak sedikit ke hadapan sahaja.. Muzium ini agak tersorok so kalau 1st time datang, mungkin boleh sesat..

1st impression, ingatkan tersalah tempat, sebab Muzium ni tak macam muzium2 lain, ia adalah sebuah kilang @ opis.. Ye la, dah terbiasa, kalau Muzium mesti ada pintu gerbang, pintu masuk yang cantik, ada receptionist, tapi yang ni sik ada bah.. Kami disambut oleh abang guard aje.. Hehe.. Jadi anda jangan la carik tempat yang ada gambar2 M&Ms, Cadbury, Fidani & sebagainya, sebab memang tempat ni cam opis.. kami terbangak2 masa nak masuk tu, nasib baik guard kata gini – Muzium? Mari2 (dalam loghat bangla.. hehe)

Sebelum masuk Muzium ni, kena ambik pas pelawat di pos guard & jumpa abang bangla yang baik tu yer..

Ok, ni informasi basic tentang Muzium Cokelat :-

Muzium Coklat Kota Damansara Selangor

 

 

Pintu Masuk ke Muzium Coklat

Pintu Masuk ke Muzium Coklat

 

Kami disambut dengan kedinginan penyaman udara dan seekor lembu yang handsome.. haha.. Di dinding hadapan, ada pokok xmas ni dengan tulisan Chocolate Muzeum.. hehe..

Muzium Coklat Kota Damansara 3

Kat cabang2 tu ada gambar2 coklat & barang2 yang ada di galeri..

Kat cabang2 tu ada gambar2 coklat & barang2 yang ada di galeri..

Pastu, ada sebiji koko raksasa dan pokok koko di pintu masuk..

Biji Koko di Muzium Coklat Kota Damansara 4

Ini pokok koko ye anak2..

Ini pokok koko ye anak2..

Di samping itu, ada juga sebuah tv yang memainkan rancangan mengenai cara koko dituai untuk dijadikan coklat. Bukan senang nak buat coklat ni ok, semuanya bermula dari sebiji koko yang kecil, kemudian melalui berbagai2 proses sampai la jadik sekeping @ sebijik coklat yang enak.. Tiba2 rasa nak berpantun pulak.. (pantun fusion ni, tak main buah keranji, kita main buah koko aje.. ahakss)

Sorong papan tarik papan

Buah koko dalam perahu

Suruh makan coklat saya makan

Suruh buat coklat saya tak tau..

hahahaha

Korang pun sama kan, pandai makan jer kan, suruh buat cokelat tak tau! :p

Melangkah masuk ke galeri, benda pertama yang kami jumpa ialah Mayan Calendar yang meramalkan kemusnahan di Tahun 2013.. Agaknya puak Mayan ni terlebih makan coklat la, tu yang berhalusinasi dunia akan kiamat pada 2013.. hihi.. Motif bubuh kalendar tu kat Muzium Ckolat ni, mak tak tau nyah, jangan tanya mak ok!

Mayan Calendar Muzium Coklat Kota Damansara

Inilah rupa galeri di Muzium Coklat

Inilah rupa galeri di Muzium Coklat

 

 

Dinding di Muzim Coklat ini digunakan semaksima mungkin kerana ia sarat dengan informasi mengenai penemuan coklat dari zaman Puak Mayan ke Zaman Aztec, hinggalah ia dibawa ke Sepanyol.. Koko yang menjadi makanan orang2 biasa kemudian dijadikan luar biasa di Sepanyol, dan juga dijadikan minuman & makanan golongan elit sahaja.. The founders are the Mayans, but in the end its the Spaniards that gets all the compliments.. Sigh!

Galeri Yang Padat Dengan Informasi.. Sila ambil masa untuk baca satu persatu ye..

Galeri Yang Padat Dengan Informasi.. Sila ambil masa untuk baca satu persatu ye..

Puak Mayan Yang Menjumpai Coklat di Muzium Coklat

Sejarah tentang penemuan koko oleh Puak Mayan

Sejarah tentang penemuan koko oleh Puak Mayan

Fasa Kedua - penemuan oleh orang2 Olmec

Fasa Kedua – penemuan oleh orang2 Olmec

 

Biji Koko dianggap sebagai satu simbok kekayaan pada zaman dahulu

Biji Koko dianggap sebagai satu simbok kekayaan pada zaman dahulu

 

Olmec History @ Muzium Coklat Kota Damansara

Aztecs @ Muzium Coklat Kota Damansara

Aztecs Chocolate Era @ Muzium Coklat Kota DamansaraMontezuma King of Aztec @ Muzium Coklat Kota Damansara

Barter trade using cocoa beans at Muzium Coklat

Zaman dulu, kalau ada 100 biji koko, boleh tukar dengan seorang lelaki gagah perkosa ye.. Ha, sampai gitu sekali, ngalahkan emas ye biji koko ni dulu2..

 

 

Batu Giling pada zaman kebudayaan Vera Cruz, digunakan untuk menggiling koko @ jagung..

Batu Giling pada zaman kebudayaan Vera Cruz, digunakan untuk menggiling koko @ jagung..

 

Ek Chuah - dikatakan Dewa Pokok Koko pada zaman Mayan dahulu..

Ek Chuah – dikatakan Dewa Pokok Koko pada zaman Mayan dahulu..

 

Nanti saya sambung lagik dalam part 2 ye, tak sempat nak edit gambar lagik.. Kita makan coklat dulu :)

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

muzium coklat kota damansara,muzium coklat,muzium koko,kilang coklat cadbury malaysia,kilang coklat kota damansara,muzium coklat damansara,muzium koko malaysia,kilang coklat damansara,coklat murah online,muzium coklat waktu operasi,kedai coklat murah di kl,beli coklat murah di kuala lumpur,kedai jual coklat murah kl,jualan gudang coklat 2015,senarai kilang di kota damansara,senarai harga coklat beryls,muzium coklat buka hari apa,senarai harga coklat beryls 2015,senarai muzeum coklat di malaysia,museum coklat,menjual coklat beryl,bayaran masuk muzium coklat kota damansara,buah koko,contoh kata grand opening museum coklat,harga coklat di malaysia,jualan coklat damansara,jualan coklat fidani,jualan gudang 2015 kilang coklat kota damansara,kedai coklat di KL,kedai coklat kuala lumpur

9 thoughts on “Cuti-Cuti Malaysia – Muzium Coklat, Kota Damansara, Selangor

  1. Ayu Post author

    Waalaikumsalam
    Muzium ni ada demo buat coklat jer, kilangnya di kawasan uptown tu jugak dik..

  2. Ayu Post author

    hihihi.. suka je ko nak nyanyi2 ye nyah!
    akak pun baru tau pasal muzium ni, tak ada promosi sangat la..
    tapi best la, banyak informasi berguna.. nanti akak buat part 2, tak sempat nak edit gambar lagik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge