Cuti-Cuti Malaysia – Fraser’s Hill – The Little England

Assallammualaikum..

Wah, seronoknya dapat update blog di tahun baru ni.. hehe.. dah lama dah jari ni gatal2 nak update, tapi hari ni baru berkesempatan, tu pun nak update sikit je sebab ada benda penting lain yang perlu diuruskan..

27-29hb Disember tahun lepas, saya & keluarga diberikan peluang ke Bukit Fraser @ Fraser’s Hill – yang diberi nama jolokan “The Little England”.. Bahagian mana yang ala-ala England tu, saya tak pasti, tapi memang ada beberapa bangunan sentuhan ala-ala Inggeris yang terdapat di sini..

Fraser Hill Logo

 

Bukit Fraser ni terletak di negeri Pahang, di atas Banjaran Titiwangsa.  Suhunya sejuk antara 17-24 Celcius.  Ia terletak kira2 104km dari Kuala Lumpur.  Sepanjang perjalanan ke sana, mata anda akan menikmati kejijauan pepohon yang subur di kiri dan kanan jalan..

Bukit Fraser mendapat nama dari seorang pengembara British pada zaman kolonial iaitu Louis James Fr.  Infor lanjut akan saya berikan kemudian..

Untuk datang ke sini, anda perlu memandu kereta atau menyewa teksi, kerana tiada perngangkutan awam sampai ke atas ini.

Saya dan keluarga menetap di Pine Resort Apartment.  Apartment 3 bilik dan 2 bilik air ni adalah milik MAS, jadi suami saya dapatlah staff rate untuk menginap di sini.  Walaupun kekurangan dari segi penjagaan (house-keeping) dan perabot yang sudah dimakan usia, tapi itu tidak menjadi masalah kerana pada saya, yang penting ialah tempat untuk bermalam, solat, mandi + berehat..

Fraser Hill Apartment

 

Jom tengok dulu keadaan Aparment di sini.

Depan Apartment Apartment Balcony Apartment 6 Apartment Master Bedroom Apartment 1 Apartment 2 Apartment  5 Apartment 3 Apartment 4

 

Apartment ni memang luas, sesuai kalau nak berehat-rehat bersama-sama keluarga dan adik beradik.

Perjalanan ke atas meyusuri jalan yang bengkang-bengkok, memang membuat saya mabuk & sakit kepala.  Mujur dah siap-siap bawa ubat + minyak angin.

Tidak seperti Cameron Highlands dan Genting Highlands atau Colmar Tropicale, suasana di sini agak santai dan tidak banyak tempat riadah yang boleh dilawati.  Namun bagi saya, ia tetap mempunyai tarikannya yang tersendiri.  Insya-Allah pada posting akan datang, saya akan ceritakan tentang tempat-tempat menarik dan tips2 untuk melawat ke Bukit Fraser.

p/s: Update tempat2 menarik untuk dilawati di Fraser Hill, sila klik link di bawah:

1) Allan’s Water

2)  Taman Flora Buit Fraser

Insya-Allah akan update lagi dalam masa terdekat 🙂

xoxo

Ayu Fatarina

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

tempat menarik di bukit fraser,tempat menarik di fraser hill,bukit fraser tempat menarik,percutian di bukit fraser,tempat menarik di bukit fraser pahang,bercuti di bukit fraser,apa yang menarik di bukit fraser,percutian di fraser hill,apa yang menarik di fraser hill,MAS Apartmen in fraser hill

2 thoughts on “Cuti-Cuti Malaysia – Fraser’s Hill – The Little England

  1. Ayu Post author

    JM
    dah jodoh.. hehehe…
    mana tau jodoh JM dengan orang2 Emirates ke.. yabedabeduuuu!!

    yup, sedih tengok keadaan apartment ni, ni kali kedua ayu datang, kali pertama tahun 2010, masa tu lagik teruk, ni kira ok sikitttttttttttt je dari dulu,
    tapi sebab murah, less than RM50 satu malam, tak usah mengada2 la nak komplen macam2 kan.. hahahhah
    :p

    masa mencemburui ayu la JM, ni baru ada masa nak update sikit2.. cerita gi Amsterdam pun tak abis lagik! hahaha

    Of course rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu serindu2nya!!
    Blog JM pun jarang dapat jengah sebab blogspot kena block di sini, boleh tengok di rumah je.. I jeles u pegi Ostrolia hokay!!!!

  2. jarimanis

    Untunglah kawin ngan org MAS..JM lak cita2 nak kawin ngan org AirAsia…leh terobang selalu ahahah

    Ha’a..apartment nampak suram dan tak terjaga..

    Aha..lama betul tak update blog lepas pindah ke tempat kerja baru ni..tak rindu pada JM ke ahaha…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge