Cuti-Cuti Malaysia – Fraser’s Hill – Taman Flora Bukit Fraser

Assallammualaikum wbt,

Kebiasaannya, mesti ada taman bunga atau kebun sayur di tempat-tempat beriklim sejuk, dan di Faser Hill ni pun ada juga taman sebegini.  Betul-betul bersebelahan dengan Allan’s Water, terdapat Taman Flora Bukit Fraser (Fraser Hill Garden Center).  Tiada caj dikenakan untuk masuk ke Taman Flora ini, ye, PERCUMA!! Jadi anda boleh masuk dan keluar seberapa banyak kali yang anda suka 🙂

Menurut informasi yang didapati daripada web, terdapat kebun strawberi di dalam Taman Flora Bukit Fraser ini.  Walaubagaimanapun, waktu kami melawat di sini, hanya ada strawberi muda sahaja dalam pasu kecil, takde pun yang masak ranum, jadi tolong la jangan teruja sangat nak membeli strawberi kat sini ye.. hehe. Di sini, tumpuan utamanya adalah kepada jualan tanaman hiasan dan sayur-sayuran serta buah-buahan.  Jadi kalau anda berminat dengan poko-poko bunga dan yang sewaktu dengannya, di sinilah “syurga kecil” anda..

Keadaan Taman Flora ini agak menyedihkan pada pandangan saya.. tempatnya tidak dijaga dengan rapi, dan lantainya berlumut serta licin.. Hujan turun renyai-renyai waktu kami berada di sini, menjadikan lantai sangat licin.. Kalau berkunjung di sini, saya syorkan pakailah kasut sukan, tak perlulah pakai high heels ye makcik! hehe

Pokok-pokok bunga ditanam di rumah hijau yang besar & nampak sangatlah buruknya sebab dah berlumut2, manakala  tomato dan sayur-sayuran hijau yang lain menjalar di sepanjang tanah dan pagar di dalam kawasan ini.  Nampak segar tomato yang tumbuh melata di tepi pagar dalam taman ni..

Pada pendapat saya sebagai seorang pelancong tempatan, banyak benda yang lagi yang boleh diperbaiki, sebab Taman Flora ni berpotensi sangat menjadi tempat tumpuan ramai kalau ianya bersih, elok & teratur seperti di Cameron Highlands.. Ada pelancong asing yang menggeleng-geleng kepala melihat keadaan Taman Flora ni yang boleh saya labelkan sebagai “pathetic”… Kalau saya diberikan peluang menguruskan Taman Flora ini, mungkin saya akan buat satu cafe kecil di mana para pelawat boleh menikmati ubi bakar/rebus & jagung bakar/rebus, serta secawan teh panas.. Perghh.. mesti best! Then again, its just a dream, it takes more than just a dream to make something work out kan.. Mesti ada yang kata – CAKAP senanglah, cuba suruh pegi buat.. haha.. Ok jom layan gambar.. 😉

 

Keadaan rumah hijau yang menyedihkan 🙁

Keadaan di dalam rumah hijau.

 

Sayuran yang tumbuh melata di atas tanah..

 

Fresh from Fraser Hill!

 

Kedai kecil menjual hasil tanaman di Taman Flora


Pelawat menemui web ini melalui carian:

tempat menarik bukit fraser,aktiviti menarik di bukit fraser

2 thoughts on “Cuti-Cuti Malaysia – Fraser’s Hill – Taman Flora Bukit Fraser

  1. Ayu Post author

    JM, sayang sangat sebab macam terbiar je tempat ni.. bunga pun malas nak compete dengan rumput agaknya.. hahah.. pejabat pelancongan punyalah besar + gah, tapi tempat cam ni dipandang sepi je.. ooopppsss… terlebih sudah! hahaha.. mungkin diorang hari2 kat atas tu, tak nampak “masalah” Taman Flora ni, tapi kita yang datang sekali sekala ni rasa cam sayang sangat tempat yang berpotensi camni tak diuruskan dengan baik.. 🙂

  2. jari manis

    Sygkan ayu bila x terjaga ni pokok2 bunga tu pun segan silu nk kembang mekar sbb x ada org belai maybe dorang ada kekangan cost naintenance kot, agaknya lah kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge