Category Archives: motivasi

Isteri Mangsa Pukul dan Dera – Ini Yang Perlu Anda Lakukan!

Assallammualaikum wbt

Saya terpanggil untuk berkongsi informasi ini berdasarkan kepada pengalaman ketika menjadi saksi untuk satu tuntutan fasakh.

Untuk posting ini, saya focus kepada fasakh disebabkan suami sering atau berterusan memukul dan mendera isteri yang tidak nusyuz kepada suami, dalam erti kata lain, isteri yang taat dan patuh kepada suami.
Untuk nasihat undang-undang syariah secara detail, saya bukan orang yang terbaik sebab saya tiada kelayakan Syariah, tapi saya nak kongsi APA YANG BOLEH ANDA LAKUKAN SEBAGAI MANGSA KEPADA KEGANASAN RUMAHTANGGA. Ini penting untuk anda “establish” kes fasakh kerana apabila anda menuntut fasakh, “burden of proof” adalah di atas bahu anda untuk membuktikan tanpa keraguan bahawa anda sebagai isteri, didera secara fizikal dan emosi oleh suami.

Seksyen 52, AKTA UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM (WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN) 1984 menyatakan seperti berikut:
Seksyen 52. Perintah untuk membubarkan perkahwinan atau untuk fasakh

(1) Seseorang perempuan yang berkahwin mengikut Hukum Syarak adalah berhak mendapat suatu perintah untuk membubarkan perkahwinan atau untuk fasakh atas satu atau lebih daripada alasan yang berikut, iaitu—

(h) bahawa suami menganiayainya, iaitu, antara lain—

(i) lazim menyakiti atau menjadikan kehidupannya menderita disebabkan oleh kelakuan aniaya;

Berikut saya senaraikan perkara yang perlu anda lakukan setiap kali anda sebagai isteri, dipukul dan dimaki oleh suami:

fasakh

Kesemua bukti ini akan diminta oleh peguam yang mewakili anda untuk diberikan kepada Yang Arif Hakim pada hari perbicaraan. Ia juga memudahkan anda mengingati setiap insiden yang berlaku sebab semuanya ada bukti.

Saya dapati, ramai isteri mendiamkan saja kelakuan suami, biasanya kerana malu dan memikirkan anak-anak seandainya mereka bercerai. Selain itu, isteri merasakan suami berhak memukul isteri, dan semuanya berpunca kerana isteri gagal menjadi isteri yang terbaik.
Saya mohon supaya isteri yang mengalami kejadian seperti ini, supaya bangkit dan melawan. Anda bukan punching bag suami, bukan alas kaki suami, bukan sekadar tempat suami melempiaskan nafsu, Anda adalah amanah dan tanggungjawab suami, maka anda berhak dilayan dan dikasihi dengan sepenunya.

Kepada rakan2 yang tahu mengenai masalah keganasan rumahtangga ini, tolong jangan jadi MULUT BANGKAI dan pergi cerita dengan semua orang tentang masalah rakan anda itu. Mereka memilih anda kerana mereka percaya anda mampu membantu mereka.. Anda seharusnya menjadi penyokong dan pembantu kepada si isteri. Tolong dia catatkan setiap kejadian, berikan dia semangat dan sama2 cuba keluarkan dia dari masalah kganasan rumahtangga itu.

Semoga bermanfaat buat semua, u maybe a victim, u may know a victim, and you can save a life and a few innocent lives.. Thank you..

Perlu vs Kehendak

Assallammualaikum wbt..

Setiap hari saya berdoa untuk dapatkan anak lagi..

Setiap hari saya berdoa semoga Allah kurniakan anak perempuan pula..

Setiap kali juga saya kecewa bila datang Period setiap bulan..

Tapi sebenarnya, semua salah saya..

Saya asyik melihat rezeki kawan2 lain yang ramai anak, mudah dapat anak dan siap boleh rancang bila nak dapatkan anak tanpa masalah..
Saya terlupa pada kawan2 yang berbelas tahun, berhabis duit, mengurut sana sini, makan itu ini, menangis sampai basah bantal setiap malam sebab tak mampu menahan tohmahan dan mulut puaka orang yang asyik tanya bila nak ada anak..

Manusia, mmg suka tengok dan inginkan kelebihan yang tak ada pada diri sendiri.. Sbb itu kita akan kecewa, sbb kita tak serahkan semuanya pada Allah.. Kita fikir apa yang kita nak, sedangkan Allah bagi apa yang kita perlu..

Dan buat masa ini, hanya Iemrand yang perlu ada dalam hidup saya dan suami.. Bila nnt ada keperluan untuk si adik datang dalam keluarga kami, Insya Allah akan bertambah ahli keluarga kami.. Kunfayakun..

Maka nikmat Allah yang manakah yang aku dustakan?

20151110121527

Satu Pemberian, Dua Nikmat

Assallammualaikum wbt, semoga perkongsian ini membawa aura positif dalam kehidupan anda semua, Insya Allah..

Saya berulang dari Kelana Jaya ke Ampang park setiap hari untuk pergi ke pejabat.. Memang kebiasannya, saya jarang dapat duduk dalam train, tapi pada hari Isnin yang lepas, Alhamdulillah dapat duduk..

Sampai di KL Sentral, masuk seorang makcik. Tindakan refleks, saya terus bagi seat saya pada dia. Dia terus cakap ‘Terima kasih, semoga Allah murahkan rezeki adik..’ Entah mengapa saya rasa sebak, mungkin sebab makcik tersebut baya2 emak di kampung, hati amat rasa tersentuh mendapat doa darinya, dan saya aminkan doanya banyak2 kali..

Give your seat

Sahabat semua, Allah bagi saya 2 nikmat dgn benda yang sangat simple ini, nikmat memberi dan dibalas dengan nikmat menerima doa dari seseorang yang tidak saya kenali.. Benarlah, nikmat itu datang dalam banyak bentuk.. I feel blessed.. Tq Allah..

Courtesy_Seating_sign5666_fa_rszd

Posting ini bukan utk bgtau satu dunia yang saya bagi seat dalam train, tapi utk kita semua sedar, we can make people happy just by doing something really small, tak semestinya bagi duit atau hadiah.. And Allah will surely return the good deeds, InsyaAllah.

Teringat saya satu posting dari Abang Sham Kamikaze di facebook beliau – “Lakukanlah kebaikan sekecil apapun, kerana kamu tidak tahu kebaikan manakah yang akan menghantarmu ke Syurga.. “..

Kebaikan ke Syurga

#thankyouMAS

Assallammualaikum wbt..

1hb June adalah hari yang ditunggu2 oleh semua pekerja MAS, begitu juga dengan saya.. Suami saya  telah bekerja dengan MAS hampir 11 tahun (buat masa ini, sehingga beliau mendapat surat dalam minggu ini).. Bila saya berkahwin dengan beliau 7 tahun yang lalu, secara tidak langsung, saya juga “berkahwin” dengan MAS.. Walaupun hakikatnya hanya suami yang bekerja dengan MAS, saya merasakan MAS telah menjadi sebahagian dari hidup kami, rumah kedua kami, bagaikan ahli keluarga kami, kawan2 suami juga menjadi kawan2 saya.. Banyak kenangan manis yang kami cipta dengan MAS.. Saya bangga mengatakan bahawa suami warga MAS, menjadi sebahagian dari tenaga kerja MAS, dan menjadi sebahagian dari sejarah yang diukir oleh MAS, sekalipun ia sejarah yang buruk..

Bila sesuatu telah menjadi sebahagian dari hidup kita, amatlah payah dan susah untuk menerima hakikat seandainya kita terpaksa melepaskannya tanpa kerelaan kita atau terpaksa membuat perubahan kepada kebiasaan kita.. Setiap hari kami berdua menghadapi hari2 yang berlalu dengan penuh debaran..  Berita penamatan khidmat itu sahaja telah mendebarkan banyak hati, mematikan senyum dari wajah &  membuatkan sesaat terasa seperti seminggu…

Mungkin ada yang sangat gembira utk berhenti dari MAS, ada yang berdebar2 dan ada yang sangat2 sedih.. Semuanya terpulang kepada expectation & perancangan masing2.. Bagi kami, perasaan bercampur baur.. Lebih kepada sedih & memang akan merasa kehilangan.. kalau jodoh suami tiada lagi dengan MAS, kami sudah hilang “rumah kedua”, hilang “ahli keluarga” ..

Tapi saya yakin, aturan Allah itu yang paling indah, yang paling tepat, yang paling bagus.. Di saat hati mengatakan berat dugaan ini, itulah sebenarnya perancangan paling hebat yang telah Allah tuliskan.. yang buruk tak semestinya buruk, dan yang baik tak semestinya baik..

Untuk suami yang sangat saya sayangi, apa jua suratan yang telah Allah tetapkan, kita terima dengan hati terbuka.. B dan anak akan sentiasa berada dengan awak, di sisi awak, setiap waktu, setiap masa.. we are together in this.. you are not alone…

Dan kepada semua rakan2 MAS yang saya kenali, good luck & hadapilah semuanya dengan penuh kesabaran & kekuatan.. Allah knows that this is the best for us..

#thankyouMAS, thank you for making us part of your history, part of your story, part of your journey, part of your family.. This is a treasure that nobody can ever take away from us.. Keep on flying high and make us proud..

Tandas Oh Tandas

Assallammualaikum wbt

The Malay Mail hari ini melaporkan Kerajaan memperuntukkan RM2.5juta untuk mempebaiki semua tandas di Malaysia sempene Tahun Melawat Malaysia 2014.  peruntukan ini dibuat setelah mendapat banyak aduan daripada para pelancong mengenai kebersihan tandas di Malaysia..

Photo1874 (640x448)

Hurm.. Rasanya tak perlu tunggu komen dari pelancong asing untuk membuat perubahan pada tandas2 di Malaysia.. Isu kebersihan tandas ni dah lama sangat berlaku dan saya pernah menulis mengenainya di posting ini dalam tahun 2010 –http://ayufatarina.com/tandas-oh-tandas

Iye, mungkin bukan semua tandas kat Malaysia ni kotor, tapi majority tandas di Malaysia memang tahap “sedih”.. Kalau berbayar pun, tak tentu lagi bersih..  Saya sebagai orang tempatan pun kadang2 mual nak masuk tandas awam, nak melepaskan hajat pun tak jadi disebabkan terlalu kotor + berbau.. Geli tengok tisu & najis merata2, kalau “nasib baik” boleh jumpa pad yang masih “segar” lagi ditinggalkan begitu aje dalam tandas tu… Mungkin para menteri perlu turun dan melihat sendiri “keindahan” tandas2 di Malaysia ni, instead of tengok laporan & komplen bertulis aje.. Namun demikian, tandas2 di Malaysia bukan sahaja perlu diperbaiki, tapi MENTALITI & SIKAP rakyat Malaysia juga perlu berubah selaras dengan “upgrading” tandas2 tersebut.. Kalau di rumah kita boleh jaga kebersihan tandas, pastinya kat luar pun kita boleh buat benda yang sama.. bukan susah nak flush, buang tisu + pastikan tandas bersih sebelum keluar, kan? Tapi kalau tandas di rumah pun memang macam tandas awam, kotor + jijik, then I reserve my comments.. hehe

Saya ingin berkongsi pengalaman saya menggunakan tandas di Amsterdam, Belgium + Istanbul – secara jujur tandas2 yang saya masuki di sana SANGAT BERSIH! Mungkin nasib saya baik sebab tandas2 yang saya masuk tu adalah tandas2 di kawasan tarikan pelancongan, tapi memang saya puji kebersihan tandas di sana.. Tisu dibuang di tong sampah, tiada grafiti pada dinding2 tandas, tiada kata2 lucah, owh ya mungkin cuma saya “bernasib baik”, tapi bukankah sewajarnya tandas di tempat tarikan utama pelancongan di mana2 pun dijaga rapi & bersih? Mungkin En Khairul Abdullah boleh berkongsi mengenai tandas2 di Frankfurt, German + Saudara Afif juga boleh berkongsi pengalaman beliau menggunakan tandas sepanjang pengembaraan beliau di Europe, kan? Pasti ramai yang tertarik nak membaca tentang pengurusan tandas di tempat lain serata dunia..

Saya pasti, ada yang akan comdemn posting ni dan berkata – syukurlah negara kita masih punyai tandas yang sempurna, bukan macam India, Afrika, bla2, kencing berak merata2.. .. Ingin saya tegaskan di sini, saya bukan tidak bersyukur, syukur sangat2, tapi bersyukur saja tidak cukup untuk memastikan tandas itu sentiasa bersih + wangi, kena ubah attitude dan mentality kita semua.. orang selalu pikir, ah lantaklah, nanti ada orang bersihkan tandas ni.. tapi kita lupa duit bina tandas tu adalah dari tax yang kita bayar setiap tahun.. so wajarlah kita sama2 menjaga kebersihan tandas2 tu semua bersama2.

Saya amat berharap semoga peruntukan RM2.4juta itu digunakan sebaik2nya bukan saja untuk “upgrade” tandas, malah juga untuk “maintenance” tandas2 tersebut selepas dibaik pulih.. Tak guna upgrade tandas berjuta2, tapi lepas setahun, tandas tu tak terjaga + menjadi kotor semula.. Semoga para pelancong akan balik ke negara masing2 dan kata – ITS NOT ONLY THE SCENERY, THE HISTORY, THE PEOPLE, BUT THE TOILETS IN MALAYSIA ARE VERY CLEAN, I LOVE IT!! Boleh gitu? hehe