Category Archives: money

Hadiah percutian untuk rakan affiliate?

Ya, memang benar, saya dalam proses menyiapkan e-book PANDUAN CINTA UNTUK LELAKI.  Buku berharga RM23.00 ini bukan sahaja untuk lelaki-lelaki yang masih single, tapi juga untuk semua lelaki yang telah berpacaran dan berkahwin, dan untuk para wanita yang masih tercari-cari apa ciri-ciri lelaki idaman dan bagaimana menyemarakkan hubungan cinta anda.

Saya akan memberikan anda voucher percutian secara PERCUMA ke Duta Puri Island Resort, di Pulau Kapas, Terengganu, atau ke Duta Haciendra Riviera Resort, Port Dickson, Negeri Sembilan.

Pemberian voucher, duit & komisyen adalah seperti berikut:-

1)  200 jualan – komisyen & RM100.00

2)  300 jualan – komisyen & 2 voucher percutian

3)  400 jualan – komisyen & 3 voucher percutian

4)  500 jualan – komisyen & 4 voucher percutian & voucher KFC / Pizza.

Voucher ini sah sehingga 15.04.2010.

Tarikh percutiaan adalah pilihan anda sepenuhnya dan saya akan membuat tempahan bagi pihak anda, namun kekosongan bilik adalah tertakluk kepada pihak resort dan saya tidak bertanggungjawab seandainya anda tidak mendapat tempat pada tarikh yang dikehendaki.  Seandainya kehabisan voucher,  saya akan menggantikannya dengan percutian lain, yang mana tempatnya di jamin sama hebat dan seronok.  Apa lagi, marilah jadi affiliate saya, sambil dapat komisyen, anda dan keluarga dapat cuti-cuti malaysia ke Terengganu atau Port Dickson!

Ikuti dan lawati blog saya sepanjang masa untuk update terkini mengenai buku tersebut!

Youth Says – Do some survey & earn money!

Pernahkah anda mendengar tentang laman web di atas?  Ya, ambil survey yang telah diberikan dan anda akan dibayar untuk setiap survey!

Survery yang diberikan bukan susah pun, kacang aje.. heheh.. just chose & tick.  Ada juga yang memerlukan anda menulis sedikit pandangan, tapi saya yakin anda boleh.. Hanya klik di ikon sebelah atas blog saya ini, daftar & dapatkan duit dari situ ya!!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

petua mempercepatkan bukaan rahim

16th July, 2009 – Buy Nothing Day!!

Salam and hi every one!

How are you today?  Hope all of you are in the pink of health & doing great!

Just wanna share with you an article that I read in Malay Mail today.  Do you know that there is a day which is announced as Buy Nothing Day?  Surprised? Yeah, me too.. I didnt know there was such a day! Heeheh..

This Buy Nothing Day is actually a consumer awareness campaign organised by the Federation of Malaysian Consumers Associations as part of the National Consumer Campaign programme, and guess what, this is the 2nd year of such campaign!  Bravoooo!!

The aim of this campaign is to educate consumers to be more prudent in their daily expenditure.  The association hopes to send a clear message to all the consumers that they are capable to spend a day without spending anything!!

Well, how many of us are ready for the challenge??  This will mean tha you CANNOT BUY/PURCHASE ANYTHING ON THE ENTIRE DAY OF 16TH OF JULY!! Come on, we CAN DO IT!! Lets hold hand together and accept the challenge!

Some of you may ask, how will I survive the day without making any purchase?  I still need to eat, drink and have fun!!!!!

Well, dont worry, here are some tips for you:-

1)  Do not take your breakfast, lunch or dinner outside.  Prepare your meal from home.  Make an extra effort to prepare the dish the night before, or you can even wake up earlier to prepare the meal.

2)  Do not have you teh tarik at the usual kopitiam or mamak stall for tea break, bring your own tea bag, or simply make one cup for yourself at the pantry.. Come on, its not that hard!!!

3)  If you need to have some fun, just go and try free sampels at the supermarket, there are variety of stuffs to be tried!

4)  Smoking?  Well, 16th July is a good day to kick off the habit!!

5)  Need to watch a movie?  Just borrow a DVD from a friend and have the comfort of watching it from your couch!

6)  Your friend is having a last minute party that day?  Dont freak, just cook whatever you have at home, try sandwiches or fried meehoon or fried rice!  Its healthy and clean as you know you are the one preparing it!
Well, there are many more ideas that you may think off  just to save a ringgit for the day, just on 16th of July, 2009.. You’ll be amazed on how much you can actually save!! 

Good luck to all of you, including me as well!!

Dont forget to share with me your experience ok! 😉

Have fun!

Data Entry @ Typist?

Bila saya masuk ke Job Street, saya dapati banyak iklan kerja kosong mengenai data entry atau typist…

Menyentuh mengenai jawatan ini, saya pernah terkena sekali, dek kerana percaya iklan di internet mengenai “Work from home – by being a typist for our company”..  Di dalam web itu, saya difahamkan bahawa saya akan dibayar RM100 sehari untuk semua dokumen yang ditaip.. Bear in mind, at that moment, I was only 18.. So saya ni pun berkobar2 la, ingat kalau kerja typist ni, bolehlah tolong2 emak dan buat duit poket kat U…

So, baca punya baca, dia kata saya kena bayar RM40.00 untuk pendaftaran.  Tengok2 dalam dompet, ada RM60.00, ok la, takper la, saya terus ke Maybank dan cash in, lepas tu scan dan email pada dia resit pembelian.. Semangat berkobar2 nih.. lebih kurang 5 minit kemudian, dia balas email saya, rupa2nya, bukan seperti yang saya sangka, saya diberikan macam ebook ringkas untuk memanipulasi fikiran orang, macam yang dia buat pada saya..

Sedih sangat masa tuh.. Tak terfikir saya akan di”manipulasi”.. Tapi saya jadikan itu pengalaman dan pengajaran pertama saya.. Perkara itu segera saya khabarkan pada semua ahli keluarga dan teman2.. ada yang marah, kata saya bodoh sebab percaya benda2 tu semua, tapi normallah, dalam hidup ada risiko!

Rakan sepejabat saya juga rupanya telah mengalami nasib yang sama, tapi ini untuk jawatan data entry.  Dia telah membayar USD100.00, kalau convert pada matawang kita, hampir RM340.00.. Sama saja taktik yang digunakan, kita akan dibayar USD50.00 sehari untuk setiap dokumen.. Setelah duit dibayar, SENYAP, HILANG, GHAIB!!

So, pada adik2 atau anda semua pembaca, kalau come across any vacancy untuk data entry @ typist yang memerlukan anda membuat pembayaran pendaftaran, LUPAKANLAH!! JANGAN TERJERAT DENGAN TAWARAN RMXXX MEREKA!  ITU SEMUA TIPU BELAKA!  Memang semua orang nak duit, duit memang sangat diperlukan untuk apa jua transaksi, tapi jangan jadi hamba duit & berhati2 agar tidak ditipu.. Penat2 anda bekerja, ada pula orang lain yang tidak berhati perut memanipulasi anda untuk kepentingan mereka sendiri..

p/s – bukan senang nak jadi senang, dan bukan susah nak jadi susah.. fikir-fikirkanlah..