Category Archives: Love

Tabung Anak Warisan Selangor & Kad Si Manjaku

Assallammualaikum wbt,

Saya ingin mengajak anda semua, yang ada anak bawah umur 3 tahun, yang lahir di Selangor, untuk mendaftarkan anak anda bagi permohonan Kad Si Manjaku di bawah Tabung Anak Warisan Selangor.

Jika anda memenuhi syarat-syarat di bawah, anda layak untuk memohon:

Syarat 1

Permohonan adalah terbuka kepada Anak Selangor yang bermaksud rakyat D.Y.M.M Sultan Selangor yang memenuhi kriteria seperti berikut:

1. Warganegara Malaysia, DAN Lahir di negeri Selangor atau luar negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
2. Belum mencapai usia 3 tahun
3. Ibu atau Bapa lahir di negeri Selangor, ATAU Ibu atau Bapa lahir di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum 1hb Februari 1974.

Syarat 2

Permohonan adalah terbuka kepada ‘Anak yang dilahirkan di Selangor’ yang memenuhi kriteria seperti berikut:

1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
3. Belum mencapai usia 3 tahun
4. Ibu dan bapa bukan kelahiran Selangor tetapi telah menetap di Negeri Selangor minimum 5 tahun DAN
5. Cop pengesahan Taraf mastautin. Cop boleh diambil dari :-

  1. i. Ahli Parlimen Selangor
  2. ii.Pusat Khidmat DUN Selangor
  3. iii.Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan di kawasan tempat tinggal
  4. iv.Penghulu/Ketua Kampung
  5. v. Pengerusi Taman Perumahan/Ketua Blok
  6. vi.Ketua Komuniti/Nazir Masjid

Syarat 3

1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di luar Negeri Selangor, daerah negeri lain yang bersempadan dengan negeri Selangor iaitu (Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur) yang sama dengan ibu atau bapa mulai 1hb Januari 2008.
3. Belum mencapai usia 3 tahun
4. **Ibu atau Bapa yang lahir di daerah negeri lain yang bersempadan dengan Selangor ( Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur)

**Ini merujuk kepada Ibu dan Bapa adalah pemastautin tetap di negeri Selangor yang bersempadan dengan daerah negeri kelahiran ( Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur) dan perlu mendapatkan cop pengesahan mastautin hanya daripada :-

  1. i.Penghulu/Ketua Kampung
  2. ii. Pengerusi Taman Perumahan/Ketua Blok
  3. iii.Ketua Komuniti/Nazir Masjid

Bagi anda yang masih samar-samar mengenai TAWAS, di sini saya lampirkan screen shot mengenai sejarah TAWAS:

Latar belakang TAWAS

Latar belakang TAWAS

Kad Si Manjaku TAWAS

Kad Si Manjaku TAWAS

Anda juga boleh membaca dengan lebih lanjut di web ini – http://tawas.org.my/tawas/index.php

Berikut saya senaraikan informasi yang anda perlukan seandainya anda baru ingin mendaftarkan anak anda di bawah TAWAS:

Apa yang anda perlu tahu sebelum memohon Kad Si Manjaku TAWAS.

Apa yang anda perlu tahu sebelum memohon Kad Si Manjaku TAWAS.

Untuk pendaftaran kali pertama,anda boleh buat online dah klik di Pendaftaran Baru dan ikuti arahan dan penuhkan informasi yang dipilih.

Untuk pendaftaran kali pertama,anda boleh buat online dah klik di Pendaftaran Baru dan ikuti arahan dan penuhkan informasi yang dipilih.

Seterusnya, setelah permohonan dihantar, anda boleh menyemak dengan memasukkan no MyKid anda.

Seterusnya, setelah permohonan dihantar, anda boleh menyemak dengan memasukkan no MyKid anda.

Seandainya di web menujukkan bahawa permohonan anda telah berjaya, anda boleh datang ambil kad di sini:

Alamat : Aras 5, Kompleks Belia & Kebudayaan Negeri Selangor,
Lot 4, Jalan Platinum 7/52,
Persiaran Kayangan, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Saya baru saja ambil kad anak saya pada 07 September yang lalu.  Pendaftaran saya buat secara manual semasa anak berusia 2 tahun.  Baru berkesempatan nak ambil tahun ni hehe.

Kad Si Manjaku TAWAS

So, jangan tunggu lama2, rebutlah peluang dan inisiatif Selangor ini ye 🙂

Salam sayang

Ayu Fatarina.

Autumn in London – Tower of London & Tower Bridge

Assallammualaikum wbt

Happy New Year 2017!

Dah dua tahun dah cerita pi London ni tak habis2 haha!

Ok, Insya Allah, hari ni cerita penutup lawatan sepanjang ke London, sebab lepas tu kami menaiki Eurostar ke Paris pula.

Seperti yang saya ceritakan sebelum ni, kami buat kesilapan yang besar sebab pergi Harrods dulu.  Sepatutnya, pergi ke Tower Bridge dulu pada waktu pagi, kemudian barulah ke Harrods @ destinasi lain ye.

Kesilapan yang kedua, naik bas, so jalan jem yang amat! 🙁 Hampir sejam lebih dalam bas.  Namun, agak menarik kerana bas yang digunakan adalah bas yang antik, maka kami pun pujuklah hati dengan menikmati pemandangan dan details dalam bas tersebut.

Bus Antik ke Tower Bridge

Bus Antik ke Tower Bridge

around-tower-of-london

Bangunan di sekeliling Tower of London

Cuaca sudah agak gelap ketika kami tiba di Tower of London & Tower Bridge.  Maka kami pun bergegas nak ambil gambar Tower Bridge.  Macam biasa, tempat tumpuan pelancong kan, mmg sangat2 ramai orang, kena banyak bersabar dan cepat2 ambil gambar bila orang dah surut.

Untuk anda yang nak masuk ke Tower of London ni, berikut adalah admission fees:

Admission to Tower of London

Admission to Tower of London

#toweroflondon

Tower of London

Tower Bridge

Tower Bridge

the-shard-london

The Shard, the other side of London

london-bridge-2 london-bridge
the-other-side-of-london-2 the-other-side-of-london-3 the-other-side-of-london the-shard-london-2 the-shard-london-trip-2 the-shard-london-trip the-shard-london tower-of-london

london-tower

Tak banyak gambar yang dapat kami rakamkan sebab hari dah gelap 🙁

Mmg kecewa jugak la, tapi silap perancangan kami, so redha je la.. ada la hikmahNya kan hehe

So please keep this in mind, PERGI KE TOWER BRIDGE DAN TOWER OF LONDON PAGI2 SEBELUM KE TEMPAT LAIN.

NAIK TUBE KALAU NAK CEPAT SAMPAI.

Dengan lawatan ke Tower Bridge ni, maka berakhirlah kembara kami di London.

Kami naik bus juga utk balik ke rumah, bersiar2 dan makan di Bayswater sebelum balik utk packing ke Paris.. Memang rasa sedih, memang rasa tak puas, semoga ada rezeki lagi untuk menjejaki bumi London.. Amin <3 🙂

September Diary – 15/09/2015 – 35!

Assallammualaikum wbt

Blessed to be 35 today, Alhamdulillah, all praise to Allah..

Semoga Allah sentiasa memberikan saya petunjuk, taufiq dan hidayahNya untuk menjadi hamnbaNya yang solehah & taat..

Terima kasih kepada semua ahli keluarga, sahabat handai & kenalan yang tidak putus2 memberikan ucapan dari pukul 12 malam tadi sehingga sekarang, rasa sangat disayanagi & dihargai.. Semoga sisa masa yang dianugerahkan oleh Allah ini dapat saya gunakan dengan sebaik-baiknya dalam mencari keredhaanNya.. Amin..

35

September Diary – 03/09/15 – 9 tempat yang ingin saya lawati

Assallammualaikum wbt

Saya tersangatlah ingin melawat 9 tempat ini, sebelum saya mati.. Semoga Allah berikan rezeki & kesihatan untuk melawat tempat2 ini, Insya Allah.

1) Mekah Al Mukaramah

SONY DSC

SONY DSC

2) Big Ben – London

big-ben

3) Eiffel Tower – Paris

eifel tower

4) Keukenhof – Amsterdam – done, Alhamdulillah

Keukenhoff Amsterdam 3

5) Aya Sophia – Istanbul – done, Alhamdulillah

Hagia Sophia 1

6) Cordoba, Andalusia

Cordoba

7) Hitachi Seaside Park, Ibaraki, Japan

Hitachi Seaside Park, Ibaraki, Japan

8) Romania

Romania

9) Prague

Prague