Category Archives: Love

Haytai Free & Easy 2

Hat Yai Free & Easy – Day 1

Assallammualaikum wbt

Selamat datang Februari!

Saya pulak baru nak posting cerita cuti ke Hat Yai pada bulan Oktober 2017! haha.  Saya sertakan sedikit tips untuk anda yang merancang untuk ke Hay Yai dengan kereta sendiri, semoga bermanfaat dan menjad ilmu yang diberkati oleh Allah.

20171016095402

Pada 16 Oktober, 2017, saya, suami & anak ke Haytai melalui Padang Besar, Perlis.  Saya agak cemas sebenarnya, sebab masih teringat lagi kes pasport saya dicampak oleh pegawai imigresen sewaktu ke sana pada tahun 2013.  Puncanya, suami pergi ke bahagian insurance sekejap je.  Geram betul masa tu! huhu.  Anda boleh rujuk posting ke Hatyai pada tahun 2013 di sini.

Kami sampai di sempadan kira2 jam 930 pagi dan sudah ramai yang beratur panjang untuk cop pasport / boarder pass.

Ok, info ini SANGAT PENTING. Ini adalah dokumen yang perlu disediakan sebelum anda memandu masuk ke Hatyai –

Dokumen Untuk Masuk Haytai dengan Kereta

 

SEMUA PENUMPANG PERLU TURUN DARI KERETA UNTUK COP PASPORT DAN PEMANDU PERLU ISI SEMUA BORANG2 INI UNTUK DICOP BERSAMA DENGAN PASPORT.

a)            Borang Informasi kereta (Information of Conveyance)

b)            Borang TM3 – Senarai Penumpang (Passenger List)

c)            Arrival & Departure card

Anda perlu isi dokumen2 tersebut sebelum cop pasport di Imigresen Thailand.  Dokumen2 ini boleh didapati di meja di sebelah kanan anda bila anda masuk ke Imigresen Thailand.

Sila bawa pen sendiri sebab biasanya ramai mengisi borang di meja tersebut.

Anda boleh rujuk kepada gambar di bawah untuk cara mengisi borang2.

Transportation Form to Hat YaiTransportation Form to Hat Yai 2

Borang TM3 Masuk Hatyai

Ok, lepas dah dapat cop pasport, anda kena pergi untuk cop insurance pula ye.  Kami masuk ke Haytai melalui Padang Besar, dan di sini ada satu pejabat agen yang boleh buatkan insurans untuk anda.

Bila semua dah cop, pengembaraan anda pun bermula! Sawadee, welcome to Hat Yai!

Haytai Free & Easy 1 Haytai Free & Easy 2

Sekarang dah zaman teknologi, ada waze kan, so ikut saja panduan dari waze.  Perjalanan sangat mudah, tiada tol, jalan pun elok.  Kira-kira 1 jam setengah, anda dah masuk ke Hat Yai.

Ini adalah program kami untuk dua hari satu malam di Hatyai, Tema perjalanan kali ini ialah Free & Easy, jadi memang santai2, tak rushing dan tak padat.

Hatyai Free and Easy Itinerary Day 1 Hatyai Free and Easy Itinerary Day 2

Sebelum saya sentuh tempat-tempat yang kami lawati dalam masa 2 hari 1 malam tu, saya cerita dulu tentang hotel.  Kami menginap di Aloha Hotel dengan kadar bayaran RM127 tanpa sarapan. Tempahan dibuat di Bookingc.com.

Kenapa saya & suami pilih Aloha Hotel?

  1.  Bedekatan dengan Lee Gardens – tempat makanan halal & tempat membeli belah.  Hotel juga berhampiran dengan Robbinsons dan stesen keretapi Hatyai.
  2. Harga yang berpatutan dan bilik yang luas.
  3. Parking disediaan
  4. Tidak sesak (crowded) seperti di area Lee Gardens.

Dari pengamatan saya, kebanyakkan pelancong memilih Lee Gardens Hotel, mungkin disebabkan mudah mencari makanan & membeli belah agaknya.  Sekiranya anda tidak mahu tempat yang terlalu sesak, saya syorkan anda menginap di sini – tenang dan bersih.

Aloha Hotel HatyaiAloha Hotel Hatyai 2

Done with the hotel, saya share tempat-tempat yang kami lawati:

HARI PERTAMA – DESTINASI PERTAMA – CHANG PUAK CHAMP 

Masuk adalah PERCUMA! Tapi, kalau ada bayaran dikenakan untuk aktivit2 yang disediakan.  Boleh rujuk kepada gambar.  Kami waze untuk datang ke sini.

Chang Puak Camp Hatyai EntraceChang Puak Camp Hatyai Activity Price Chang Puak Camp Hatyai Elephant Ride

Kami habiskan kira2 sejam di sini, bagi gajah makan pisang.  Saya punyalah nervous, kelam kabut bagi gajah makan sebab gajah tu baru balik dari bawa pelancong pusing2 dalam camp, dia punya lapar macam setahun tak makan! Haha.

Usai di sini, kami ke DESTINASI KEDUA – SAMILLA BEACH

Pantai di sini, masya Allah, cantik dan BERSIH! tak ada sampah sarap, tin2 kosong, plastik @ segala mak nenek yang biasanya ada di pantai2 kita.

Samilla Beach Hatyai Samilla Beach Hatyai

Di seberang jalan, ada gerai2 menjual daging bakar, ayam bakar, rojak dan air sejuk.  Daging dan ayam bakar di sini dihidangkan dengan pulut.  Sos Thai yang pedas menjadi sangat enak bila dimakan dengan daging bakar dan pulut! Yumsss!  Penjual memang sediakan tikar sekali untuk kita.. Bagus kan..

Makanan terasa sangat sedap ditemani dengan pemandangan laut dan angin sepoi bahasa gitu..

Makanan terasa sangat sedap ditemani dengan pemandangan laut dan angin sepoi bahasa gitu..

Lepas makan, kami bergerak untuk check in di Aloha Hotel, kira2 setengah jam dari Samilla Beach.  Check in sangat smooth, dalam 10 minit dah settle dan boleh check in.

DESTINASI KETIGA – WINDOW SHOPPING & MAKAN MALAM DI LEE GARDENS

Lebih kurang jam 630 petang, kami keluar semula.  Dah niat nak jamak Mahrib & Isyak.  Kami pusing2 dalam Robinsons, lepas tu terus ke Lee Gardens, tempat paling popular di Hat Yai ni.

Ada udang goreng, ayam goreng, pulut mangga, sotong bakar, lokching, tiram goreng, kueytiow goreng dan nasi goreng dijual di sekitar Lee Gardens.  Tapi, yang paling sedap ialah air Teh Aisnya.. Allah, memang sedap.. Mungkin juga sebab dah penat berjalan, maka air tu rasa sedap sangat! haha

Udang Goreng Lee Gardens

Kami makan nasi lemak saja, dan beli macam cekodok udang, ada rasa pedas2 sikit, memang sedap bila makan panas2.

Teh Ais power tu ada jual di gerai ni ye.

Teh Ais power tu ada jual di gerai ni ye.

Lepas makan, kami singgah tengok gerai2 dan kedai2 yang ada di situ.  Lepas tu masuk 7-11, sebab dok baca orang kata best barang-barang di 7-11 di Thailand.  Jadinya, beria la masuk 7-11. Haha.  Pada saya biasa aje, cumanya di 7-11 Thailand, variasi makanan tu lebih banyak dari 7-11 kita.  Mostly non-halal ye. One of the must try di 7-11 ialah susu kulturnya – sedap!

Dah puas masuk 7-11, kami lalu sebelah gerai Kuey Tiow di Lee Gardens tu. Bau dia, Masya Allah sedap betul, makanya beli la satu pek utk makan di hotel.

Lepas tu, balik hotel dan rehat.  Insya Allah nanti saya sambung perjalanan hari kedua di Hatyai.

Salam sayang.

Resipi Sosej Ayam Mudah Homemade

Resipi Sosej Ayam Paling Mudah

Assallammualaikum wbt

Selamat Tahun Baru 2018, semoga tahun kita semua menjadi insan yang lebih baik dan diredhai Allah, Amin.

Posting pertama 2018 saya mulakan dengan Resipi Sosej Ayam Paling Mudah!

Mudah sebab cuma guna dua bahan utama – dada ayam & telur ayam.

Resipi Sosej Ayam Paling Mudah:

  1.  Dua dada ayam
  2.  Satu biji telur ayam
  3. Garam dgn black pepper agak2
  4. bawang merah sebiji, bawang putih seulas (ini optional, tak nak letak pun tak apa

Cara-cara buat Sosej:

Kisar semua bahan di atas sampai sebati, pipe masuk plastic ice cream.  Simpan dalam bahagian beku.  Bila nak goreng / rebus, keluarkan dari freezer, defrost dan goreng / rebus.

Tips untuk masukkan ayam kisar dalam plastik ice-cream

Benda paling leceh untuk buat sosej ni ialah nak masukkan dalam plastik ice cream.  Saya gunting hujung plastik tu, kemudian dengan menggunakan piping kek, saya tekan daging kisar ti masuk ke dalam plastik ice cream.

Kemudian, pastikan daging kisar di tengah-tengah plastik, dan simpulkan kedua-dua hujung plastik tersebut.  Saya tak buat sosej yang panjang, saya buat yang comel2 saja, agak2 boleh gigit dua tiga kali hehe

Daging ayam yang telah dikisar dan dimasukkan ke dalam bekas plastik ice-cream

Daging ayam yang telah dikisar dan dimasukkan ke dalam bekas plastik ice-cream

Resipi Sosej Ayam Buat Sendiri

Hidangkan dengan sos cili / mayonaise / kicap pedas 🙂

Resipi Sosej Ayam Mudah Homemade

Musim persekolahan ni, mak-mak mesti sibuk cari resipi untuk bekal anak, kan? Saya rasa, ini resipi mudah yang anda boleh buat masa weekend.  Masa hari persekolahan, cuma keluarkan dan goreng / rebus untuk anak bawa ke sekolah.

Kalau ada yang mengamalkan diet atkins, sosej ni boleh dimasukkan dalam menu diet anda ye!

Selamat mencuba!

 

Tabung Anak Warisan Selangor & Kad Si Manjaku

Assallammualaikum wbt,

Saya ingin mengajak anda semua, yang ada anak bawah umur 3 tahun, yang lahir di Selangor, untuk mendaftarkan anak anda bagi permohonan Kad Si Manjaku di bawah Tabung Anak Warisan Selangor.

Jika anda memenuhi syarat-syarat di bawah, anda layak untuk memohon:

Syarat 1

Permohonan adalah terbuka kepada Anak Selangor yang bermaksud rakyat D.Y.M.M Sultan Selangor yang memenuhi kriteria seperti berikut:

1. Warganegara Malaysia, DAN Lahir di negeri Selangor atau luar negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
2. Belum mencapai usia 3 tahun
3. Ibu atau Bapa lahir di negeri Selangor, ATAU Ibu atau Bapa lahir di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum 1hb Februari 1974.

Syarat 2

Permohonan adalah terbuka kepada ‘Anak yang dilahirkan di Selangor’ yang memenuhi kriteria seperti berikut:

1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
3. Belum mencapai usia 3 tahun
4. Ibu dan bapa bukan kelahiran Selangor tetapi telah menetap di Negeri Selangor minimum 5 tahun DAN
5. Cop pengesahan Taraf mastautin. Cop boleh diambil dari :-

  1. i. Ahli Parlimen Selangor
  2. ii.Pusat Khidmat DUN Selangor
  3. iii.Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan di kawasan tempat tinggal
  4. iv.Penghulu/Ketua Kampung
  5. v. Pengerusi Taman Perumahan/Ketua Blok
  6. vi.Ketua Komuniti/Nazir Masjid

Syarat 3

1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di luar Negeri Selangor, daerah negeri lain yang bersempadan dengan negeri Selangor iaitu (Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur) yang sama dengan ibu atau bapa mulai 1hb Januari 2008.
3. Belum mencapai usia 3 tahun
4. **Ibu atau Bapa yang lahir di daerah negeri lain yang bersempadan dengan Selangor ( Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur)

**Ini merujuk kepada Ibu dan Bapa adalah pemastautin tetap di negeri Selangor yang bersempadan dengan daerah negeri kelahiran ( Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur) dan perlu mendapatkan cop pengesahan mastautin hanya daripada :-

  1. i.Penghulu/Ketua Kampung
  2. ii. Pengerusi Taman Perumahan/Ketua Blok
  3. iii.Ketua Komuniti/Nazir Masjid

Bagi anda yang masih samar-samar mengenai TAWAS, di sini saya lampirkan screen shot mengenai sejarah TAWAS:

Latar belakang TAWAS

Latar belakang TAWAS

Kad Si Manjaku TAWAS

Kad Si Manjaku TAWAS

Anda juga boleh membaca dengan lebih lanjut di web ini – http://tawas.org.my/tawas/index.php

Berikut saya senaraikan informasi yang anda perlukan seandainya anda baru ingin mendaftarkan anak anda di bawah TAWAS:

Apa yang anda perlu tahu sebelum memohon Kad Si Manjaku TAWAS.

Apa yang anda perlu tahu sebelum memohon Kad Si Manjaku TAWAS.

Untuk pendaftaran kali pertama,anda boleh buat online dah klik di Pendaftaran Baru dan ikuti arahan dan penuhkan informasi yang dipilih.

Untuk pendaftaran kali pertama,anda boleh buat online dah klik di Pendaftaran Baru dan ikuti arahan dan penuhkan informasi yang dipilih.

Seterusnya, setelah permohonan dihantar, anda boleh menyemak dengan memasukkan no MyKid anda.

Seterusnya, setelah permohonan dihantar, anda boleh menyemak dengan memasukkan no MyKid anda.

Seandainya di web menujukkan bahawa permohonan anda telah berjaya, anda boleh datang ambil kad di sini:

Alamat : Aras 5, Kompleks Belia & Kebudayaan Negeri Selangor,
Lot 4, Jalan Platinum 7/52,
Persiaran Kayangan, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Saya baru saja ambil kad anak saya pada 07 September yang lalu.  Pendaftaran saya buat secara manual semasa anak berusia 2 tahun.  Baru berkesempatan nak ambil tahun ni hehe.

Kad Si Manjaku TAWAS

So, jangan tunggu lama2, rebutlah peluang dan inisiatif Selangor ini ye 🙂

Salam sayang

Ayu Fatarina.

Autumn in London – Tower of London & Tower Bridge

Assallammualaikum wbt

Happy New Year 2017!

Dah dua tahun dah cerita pi London ni tak habis2 haha!

Ok, Insya Allah, hari ni cerita penutup lawatan sepanjang ke London, sebab lepas tu kami menaiki Eurostar ke Paris pula.

Seperti yang saya ceritakan sebelum ni, kami buat kesilapan yang besar sebab pergi Harrods dulu.  Sepatutnya, pergi ke Tower Bridge dulu pada waktu pagi, kemudian barulah ke Harrods @ destinasi lain ye.

Kesilapan yang kedua, naik bas, so jalan jem yang amat! 🙁 Hampir sejam lebih dalam bas.  Namun, agak menarik kerana bas yang digunakan adalah bas yang antik, maka kami pun pujuklah hati dengan menikmati pemandangan dan details dalam bas tersebut.

Bus Antik ke Tower Bridge

Bus Antik ke Tower Bridge

around-tower-of-london

Bangunan di sekeliling Tower of London

Cuaca sudah agak gelap ketika kami tiba di Tower of London & Tower Bridge.  Maka kami pun bergegas nak ambil gambar Tower Bridge.  Macam biasa, tempat tumpuan pelancong kan, mmg sangat2 ramai orang, kena banyak bersabar dan cepat2 ambil gambar bila orang dah surut.

Untuk anda yang nak masuk ke Tower of London ni, berikut adalah admission fees:

Admission to Tower of London

Admission to Tower of London

#toweroflondon

Tower of London

Tower Bridge

Tower Bridge

the-shard-london

The Shard, the other side of London

london-bridge-2 london-bridge
the-other-side-of-london-2 the-other-side-of-london-3 the-other-side-of-london the-shard-london-2 the-shard-london-trip-2 the-shard-london-trip the-shard-london tower-of-london

london-tower

Tak banyak gambar yang dapat kami rakamkan sebab hari dah gelap 🙁

Mmg kecewa jugak la, tapi silap perancangan kami, so redha je la.. ada la hikmahNya kan hehe

So please keep this in mind, PERGI KE TOWER BRIDGE DAN TOWER OF LONDON PAGI2 SEBELUM KE TEMPAT LAIN.

NAIK TUBE KALAU NAK CEPAT SAMPAI.

Dengan lawatan ke Tower Bridge ni, maka berakhirlah kembara kami di London.

Kami naik bus juga utk balik ke rumah, bersiar2 dan makan di Bayswater sebelum balik utk packing ke Paris.. Memang rasa sedih, memang rasa tak puas, semoga ada rezeki lagi untuk menjejaki bumi London.. Amin <3 🙂