Category Archives: Cuti-cuti Malaysia – Kuala Lumpur

Muzium & tempat menarik di Kuala Lumpur

Cuti-cuti Malaysia – Aquaria KLCC & Underwater World Langkawi

Assallammualaikum semua

Salam hari Jumaat! Esok cuti yeayyyyyyyy! Hehe.. Bila cuti sekolah ni, mula la anak2 merengek2 nak suruh bawak ke sana sini kan.. So pada anda yang tak tau lagik mana nak pergi, mungkin anda boleh pertimbangkan untuk bawa anak2 ke Aquaria KLCC @ ke Underwater World Langkawi..

Saya ke Aquaria ni tahun 2010, masa tu Iemrand masih lemak berkrim, pejal2 aje dagingnya.. haha.. Underwater World Langkawi pula kami lawati pada bulan Februari tahun ini..

Ada banyak beza antara kedua2 tempat ni, walaupun tujuan mereka ialah satu – to educate the public about sea life..

Ok, antara perbezaannya boleh dilihat dari gambarajah di bawah ni:-

 

Klik untuk gambar yang lebih jelas ye

 

 

Jadi, kalau nak melawat kedua2 tempat ni, JANGAN LUPA BAWAK MYKAD & MYKID.. Banyak beza antara warganegara & pelancong asing tau!

 

 

Budak tembam bersedia nak tengok Piranha!!! hehe

Ikan Piranha

 

 

 

Arapaima

 

Ni masa nak masuk ke Oceanarium

 

 

Biru mata hitamku..

 

 

 

 

 

Ni kalau dalam laut ni, dua2 manusia ni dah jadik santapan jerung ni.. huhu

 

Jellyfish yang bertukar warna mengikut kaler lampu..
ini memang saya suka, cantik!

 

 

 

 

 

Bye-bye Aquaria, nanti kami datang lagi ye 🙂

Bangunan KLCC yang tersergam indah..

Dah habis dah sehari di Aquaria KLCC.. sekarang kita melawat Underwater World Langkawi pulak 🙂

 

 

 

Kedatangan anda disambut Arapaima besar gedabak ni.. hehe

 

 

 

Budak tembam excited tengok kura2.. hehe

 

Ikan pari ni dok tengok jer kami berdiri kat tepi cermin
bila kami duduk tepi cermin, dia pun berenang perlahan2 menghampiri kami..

 

tengok tu mata dia memerhati kami
agaknya dia pun pelik tengok manusia ramai2 kan.. hehe

 

Pandangan belakang sang pari..
Tu kalau kena ekor dia mau tersiat kulit!

 

Antara tarikan di Underwater World Langkawi – Penguins!

 

Ini namanya Rockhopper Penguins
Teringat citer Madagascar tengok diorang ni..

Satu lagi kelebihan yang ada di Underwater World Langkawi
Fur Seal ni tak ada di Aquaria KLCC

 

Salji di Underwater World Langkawi.. hehe

 

Iemrand & Penguin

 

Ini bahagian karang2 laut.. Cantik kalau dalam real live

 

 

Ok, dari pengamatan saya, kedua2 tempat ni ada kelebihan tersendiri..Aquaria misalnya, mempunyai lebih banyak ikan2 dan tarikannya adalah lebih kepada Jerung2 & Arapaima.. Di Underwaterworld pula, ada 2 kelainan besar, iaiatu penguin & Fur Seal.. Dari segi harga pula, Aquaria KLCC memang juara la, mahal RM7.00 dari Underwater World Langkawi.. hehe.. Pada saya, memang harga tiket tu agak mahal, tapi mungkin itu harga yang ditentukan selepas mengambil kira kos menjaga ikan2 dan hidupan serta menyelenggara bangunan tersebut la..

Saya sebenarnya telah melawat Aquaria KLCC sebelum ini, dalam tahun 2006.. masa tu dengan mak ayah & adik2 saya.. reception @ tukang jaga kaunter tu memang kurang ajar la, tengok pelancong tempatan ni sebelah mata jer, layan pun nak tak nak jer, sampai ada brader ni dah bengang, suruh panggil manager.. tak tau la apa diorang kowtim, saya malas nak layan orang2 bodoh sombong ni, bukan mintak duit diorang pun nak masuk dalam Aquaria tu kan, tapi diorang berlagak cam Aquaria tu bapak diorang punya.. huhu.. Tapi lawatan kali kedua nampak cam ok, maybe dah ada polisi kot utk layan pelancong baik2 😉

Ha lupa, dalam Aquaria tu, ada orang lukis2 kartun tau, tak silap saya, black & white – RM10.00, kaler RM20.00.. so buatkan la yang kaler2 utk budak tembam tu, gambar dia atas jerung.. hehe.. nanti kalau ada masa saya scan ler gambar kartun tu..

Ok, selamat berhujung minggu!

 

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

aquaria langkawi,underwater world langkawi,harga tiket aquaria klcc 2013,under water aquaria klcc

Cuti-cuti Malaysia – Tugu Negara Malaysia, Kuala Lumpur

Assallammualaikum

Hari ini, kita belajar sedikit Sejarah ye..

Dulu2 masa sekolah rendah, ada satu part pasal Tugu Negara ni.. masa tu, kagum jer baca.. Masa kecik2 dulu pernah la datang sini sekali, masa tu rasa besarnyeeeeeeee Tugu Negara ni.. huhu.. Semalam, 14/10/2012, setelah 9 tahun tinggal di Selangor/KL, saya dan suami menjejakkan kaki sekali lagi ke Tugu Negara J

Papan Tanda di bahagin pintu masuk ke Tugu Negara

 

Sebagai permulaan, untuk pengetahuan anda semua, Tugu Negara adalah monumen yang dibina bagi mengingati mereka-mereka yang terkorban dalam memperjuangkan kebebasan Malaysia, terutamanya terhadap tentera Jepun semasa Perang Dunia ke 2 dan semasa Zaman Darurat yang bermula dari 1948 sehingga 1960.  Tugu Negara ini terletak berdekatan dengan bangunan Parlimen, dan masuk adalah PERCUMA, bermula dari jam 7 pagi hingga 6petang…

Ada sebab kenapa waktu melawat sehingga pukul 6 petang
Jap lagi saya terangkan di bawah..

 

 

Buat pengetahuan anda semua, Tugu Negara ini adalah monumen gangsa berkumpulan terbesar di DUNIA.. ha, kau ada? Di dunia ok!

 

 

Tugu Negara yang anda lihat sekarang, ialah monumen kedua.  Sebelum Tugu Negara dalam bentuk prajurit2 itu dibina, sebuah cenopath atau dalam bahasa Melayunya, kubur kosong telah dibina di tengah2 sebuah bulatan (roundabout).  Pembinaannya telah dilakukan oleh pihak British bagi memperingati prajurit-prajurit yang terkorban semasa Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua & Zaman Darurat.

 

Cenotaph atau Tugu Negara yang pertama

 

Seterusnya, semasa pembinaan sebuah jambatan (flyover) pada tahun 1964 yang menghubungkan Jalan Sultan Hisamuddin & bulatan Parlimen, cenotaph ini telah dipindahkan ke sini.. Nama Cenotaph Road. Kemudiannya ditukar kepada Jalan Tugu.

Di atas monumen cenotaph itu tertulis  “To Our Glorious Dead with dates of the First World War (1914–1918), Second World War (1939–1945) and the Emergency (1948–1960).  Disebabkan pembinaannya dibuat oleh pihak Birtish, maka janganlah anda hairan andainya nama-nama yang tertulis adalah nama-nama asing, bukan nama Melayu @ Cina @ India ye..

 

Pandangan cenotaph dari luar..

 

Tugu Negara yang kedua, iaitu monumen prajurit-prajurit yang telah terkorban ini adalah hasil idea Tunku Abdul Rahman.  Tunku Abdul Rahman telah mendapat inspirasi untuk membina monument tersebut semasa lawatan beliau ke US pada tahun 1960.  Di US, beliau telah melihat USMC War Memorial, dan dari situ timbul idea untuk membina Tugu Negara berukuran 15 meters (49.21 kaki) yang anda lihat sekarang ini.. Bagi merealisasikan impian ini, Tunku telah berjumpa dengan Felix de Weldon, iaitu seorang pereka monumen, untuk menzahirkan impian beliau.  Dan seperti biasa di Malaysia, bagi menghargai usaha seseorang, De Weldon telah dianugerahkan darjah kebesaran Tan Sri sebagai menghargai usahanaya membina Tugu Negara berkenaan.

 

 

Tugu Negara ini dibuka secara rasmi pada 8 Februari, 1966, oleh Yang Dipertuan Agung pada masa itu.  Ia telah diumukan sebagai taman memorial yang didedikasikan kepada 11,000 nyawa yang terkoban sepanjang tempoh 12 tahun dalam Zaman Darurat.  Semenjak perasmiannya, sambutan Hari Pahlawan telah diadakan di sini pada setiap 31hb Julai.

 

 

Tugu Negara kedua

 

Pada 27 Ogos 1975, monumen ini telah rosak teruk akibat letupan yang telah dilakukan oleh pengganas komunis.  Kerja-kerja membaik pulih telah dilakukan dan monumen tersebut kembali dibuka kepada orang ramai pada 11 Mei 1977. Kemudian, pagar telah dibina di keliling Tugu Negara tersebut, dan ia diistiharkan sebagai kawasan larangan dari tenggelamnya mentari hingga ke subuh.. Sebab tu ia Cuma dibuka kepada orang ramai dari jam 7 pagi hingga 6 petang sahaja.

 

Tapak yang menempatkan arca-arca prajurit ini dibuat dari granite.  Jata Negara (versi lama) diabadikan di hadapan tapak granite ini, dan diapit oleh tulisan dalam bahasa Inggeris & Melayu dalam tulisan Jawi.   Setiap arca prajurit yang dibina dalam monumen tersebut menggambarkan kepimpinan, kesengsaraan, penyatuan, kewaspadaan, kekuatan, keberanian dan pengorbanan..

 

 

 

Jata Negara

 

Itu lah dia serba sedikit informasi berkenaan dengan Tugu Negara ini..

Dari kaca mata saya sebagai pelancong tempatan, tempat ini boleh dikatakan terbiar.. Tugu Negara ini dibina di tengah2 kolam air dan ada mesin air pancut, sayangnya, semasa kami di sana, ia tidak dihidupkan.. Saya tak tau la, sama ada rosak @ memang dimatikan untuk save cost?? Air kolam tu pun berlumut jer.. Seriously, kalau air pancut dibuka, tempat tu akan jadik lebih ceria dan menarik..

 

Lepas tu, sebelum sampai ke arca prajurit tu, ada laluan.. di atas bumbungnya pula diletakkan logo2 Komando & lain2.. Jadi anda perlu mendongak untuk melihat logo-logo yang diletakkan di atas bumbung tersebut.. Pada pendapat saya, jika di letakkan sepanjang laluan, lebih menarik & berguna.. Namun, mungkin ia satu simbolik, seolah2 memartabatkan dan meletakkan pengorbanan bekas-bekas prajurit kita di tahap paling tinggi..

 

Ada logo pasukan tentera & komando kat atas bumbung dengan 3 kubah ni..

Pun begitu, pujian harus saya berikan pada penjaga taman, sebab pokok2 renik yang ditanam sepanjang pagar dijaga sempurna, bahagian ni memang sejuk mata memandang..  J

Pada anda yang mempunyai masa terluang, jom kunjungi Tugu Negara & mengingati sejenak pengorbanan para tentera kita dahulu..

 

 

Al Fatihah untuk semua insan-insan berhati waja yang gugur di medan perang.. Semoga Allah merahmati & meredhai perjuangan kalian.. Amin..

 

Pandangan belakang Tugu Negara

Pelawat menemui web ini melalui carian:

tugu negara

Cuti-cuti Malaysia- Taman Rama-Rama Kuala Lumpur

Assallammualaikum semua..

Kali ni kita tinggalkan Istanbul, kita bercerita tentang Malaysia yang dikasihi.. chewah!

Saya, suami & Iemrand telah berkunjung ke Taman Rama-Rama Kuala Lumpur pada 17 September 2012.

Tiket berharga RM10.00 bagi orang dewasa yang mempunyai MyKad.  Asalnya, kami ingin ke Zoo Negara, tapi sebab packed gila sebab public holiday, so kami ke Taman Rama-rama la sebab melalui description yang diberikan dia webnya  – http://klbutterflypark.com/ buat kami teruja sangat.. iyela, katanya ada 5,000 live butterflies!! I was imagining butterflies flying on our heads, feeding from our hands & a park full with fairy-tale like environment.. waaaaaaaaaaaa, best best!!

Ni saya sertakan deskripsi dari web tersebut –

Kuala Lumpur
Butterfly Park Malaysia

Kuala Lumpur Butterfly Park is a veritable secret paradise where butterflies actually dance nonchalantly in clumps of fern amidst scented beautiful flowers and flowering vines.

From the words of the internationally renowned programme- Discovery Channel, in an interview and broadcasted to over 200 million viewers worldwide, it says “of all the butterfly parks in the world, none can compare with this one”. (don’t u think its just awesome???,. lagi la saya bersemangat nak pegi kan.. )

 This is the largest butterfly garden in the world spanning over 80,000 sq ft of landscaped garden with over 5,000 live butterflies, exotic plants, butterfly-host plants and ferns. Other attractions are japanese koi fish, fresh water turtles, live insects and a museum with a large collection of butterflies and insects from around the world.

So, dengan semangat yang meluap2, kami pun menuju ke Taman Rama-rama ni.. Kami tiba kat sana dalam pukul 3petang.. Cuaca cerah, angin pun nyaman..

First impression – melangkah masuk ke kaunter tiket, seriously, macam nak masuk rumah hantu instead of taman yang penuh dengan rama-rama.. tak ceria langsung.. come on la, pilih ler kaler2 yang menarik sikit kan.. ok fine, takpe la, maybe nak save cost & nak tunjuk2 ala2 belukar @ old fashion  taman so kami anak beranak pun masuk…

Tiba di tangga pertama – dah bau hanyir ikan.. Iemrand dah mula la, mama busuk!!! Sambik tutup idung.. anak teruna sorang ni memang particular sikit bab bau2an ni.. haha.. tapi nak buat cam mana kan, bawah tu ada kolam ikan koi, of course la hanyir baunya.. so saya pujuk2 dia dan masuk..

 

Keadaan dalam Taman Rama2 Kuala Lumpur

 

Urm.. sedih je tengok pokok2 ni, tak cukup baja ker?

Bila masuk taman, hati tertanya2, tidur ke rama2 ni?? Tak nampak sekor pun.. Pokok2 pun ala2 layu jer.. serius macam tak terjaga.. Tapi suami kata, maybe memang diorang sengaja buat camtu, utk wujudkan suasana dalam hutan.. huhuhu… takpe la, still pujuk2 hati ni, maybe ada banyak rama2 di bahagian tengah kan.. so kami pun jalan la ikut trail.. kat dalam ni ada beberapa kolam ikan koi.. secara jujur, ikan2 ni nampak sihat walafiat.. maybe sebab kat depan tu ada jual makanan ikan, RM5.00 sepeket… so pengunjung boleh beli dan bagi makan kat ikan2 ni.. ikan2 ni pun cam dah tau, bila ada pengunjung, semua akan berkumpul pegi kat pengunjung tu.. bukan main banyak tau.. huhu.. cantik2 warna dia.. ok, terhibur gak la tengok ikan2 ni.. Dekat satu lagik kolam, ada la seekor jer kura2.. kesian dia sekor2 (eh, boleh guna ke kata ganda camni? Hahaha)

 

Ikan2 ni mula berenang ke arah kami bila kami sampai di tepi kolam..

 

Nampak tak yang kaler kuning tu? cantik kan?

 

 

Ikan2 koi yang sihat walafiat.. hehe

 

 

Kesian dia.. sekor2 jer dalam kolam.. huhu

Pastu kami ke bahagian tengah lagik.. Haaaaaaaaaaaa, barulah nampak banyak rama-rama, tapi tak sampai la 5,000 seperti yang dinyatakan dalam web.. rasanya adalah 2-300 ekor.. itu pun tak banyak variasi, ada la 7-8 jenis, da yang cantik2 warnanya, ada yang kusam jer.. Sila la tengo gambar2 rama-rama yang ada kat sana ye… (kredit semua gambar2 yang awesome ni pada suami tercinta – Shuhaizan Shuib.. love u)

 

 

 

Ni macam anjung tinjau la, boleh nampak semua kawasan Taman Rama2 Kuala Lumpur ni dari atas ni..

 

 

Suci si rama2..

 

Ni macam description tentang rama2 yang ada kat sini..

 

 

 

Cantik kan yang ni?

 

 

 

 

 

 

 

i love this pic, awesome!

 

 

Selain dari rama2, ada juga beberapa haiwan lain seperti katak dan kura2.. ada seekor kura2 ni, memang ganas rupa dia.. rasanya kalau dia gigit jari kita, boleh putus kot? Ahhaha.. Orang tua2 kata, kalau kena gigit dengan kura2, kena tunggu guruh di langit, baru dia lepaskan.. kalau tak hujan sebulan, tak ke haru tu? Hahah..

 

Huarghhhhhhhhhhh! Aku la kura2 yang paling ganas kat Taman Rama2 ni! huhu

 

 

Geli geleman tengok katak ni.. huhu

 

Coming back to the topic, rasa ketidak-puasan hati saya tentang keadaan Taman rama-rama Kuala Lumpur ini sedikit terubat bila melangkah ke bahagian pameran.. Kat sini memang ada beratus2 ekor serangga yang diawet.. informasi dia pun ok la.. memang rasa kagum dengan koleksi serangga2 yang ada kat sini.. Melangkah lebih jauh lagi ke ruang pameran, ada pulak koleksi rama-rama yang telah diawetkan.. Subahanallah.. cantikkkkkkkkk sangat2!  Kemudian, ada kala jengking yang masih hidup dalam bekas ala2 aquarium.. kala jengking yang kami nampak ari tu, baru je beranak, so dia bawak anak2 dia atas badan dia.. Subahannallah, comel2, putih jer warna anak kala jengking tu.. nampak harmless je, tapi kalau dah kena sengat, baru tau penangan dia!  Selain tu, ada mentadak mentadu, dan cicak tokek yang jadik buruan ramai orang.. katanya cicak tokek ni boleh mengubat AIDS, wallahualam..

 

 

 

Kumbang badak yang handsome.. haha

 

Koleksi Kupu2 terbesar di dunia!

 

 

Ni la ibu kala jengking yang membawa semua anak2 dia atas badan.. nampak harmless kan?

 

 

Katak bertanduk

 

 

Overall, kalau dari 5 bintang, saya bagi 3 jer la.. maybe timing lawatan ni tak kena kot.. tu yang tak banyak sangat rerama.. hehe…  So kalau nak bawak anak2 masa cuti sekolah tu, boleh la datang ke sini.. lain orang lain pandangan, mungkin ada yang suka suasana begini kan.. Apa2 pun, there is a lot of space for improvement.. Komen2 yang saya berikan adalah pandangan saya sahaja, dan ia adalah komen ikhlas untuk membantu industri pelancongan Negara.. chewah! Moga taman rama-rama kuala Lumpur ini akan berusaha lagi untuk meberikan yang terbaik untuk pengunjungnya!

 

 

Babai.. terima kasih sudi baca posting saya 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

taman rama-rama kuala lumpur harga tiket