Category Archives: Cuti-cuti Malaysia – Kuala Lumpur

Muzium & tempat menarik di Kuala Lumpur

Cuti-Cuti Malaysia – Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur

Assallammualaikum wbt,

Rakan-rakan pembaca yang dihormati, cuti sekolah datang lagi, dan pastinya anak2 merengek nak pergi jalan-jalan, kan?

Ada ibu bapa yang tak ada idea nak pergi ke mana, da nada yang pening memikir nak memandu ke tempat-tempat menarik sekitar Kuala Lumpur untuk bawa anak-anak bercuti.. Dengan jalan yang jem, nak cari parking, nak bayar parking lagik.. arggghhh, jadik stress kan? Jadi apa kata anda cuba naik Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur saja?

Hop On Hop Off Bus (HoHo Bus) ni memang terdapat di mana-mana Bandar besar di seluruh dunia, dari London ke Paris, Amsterdam ke Belgium, India dan banyak tempat lagi. Saya pernah menaiki HoHo di Paris, yang akan saya ceritakan kemudian. Dari situ, timbul juga keinginan untuk merasa HoHo di tempat sendiri. Jadi, saya masuk ke laman web HoHo KL

Nasib saya baik, ketika itu ada tiket promosi RM5.00 saja seorang untuk HoHo KL, dan tarikh akhir ialah pada 29 November, 2015 (harga biasa bagi warganegara ialah RM19.00 seorang). Saya terus daftarkan nama sendiri, suami & anak. Selang beberapa minit, saya mendapat notifikasi yang pendaftaran telah berjaya! Saya Cuma perlu cetak pendaftaran dan tunjukkan kepada petugas.

Anda boleh tengok harga tiket / promosi di sini

Hari yang ditunggu pun tiba, kami naik train dari Kelana Jaya dan turun di KL Sentral. Dari sana, kami menunggu HoHo KL di pintu perlepasan. Mudah saja nak cari, dari exit putra LRT, anda akan nampak tangga / escalator di belah kiri anda. Terus naik ke atas dan keluar di pintu hadapan.

Kami menunggu kira-kira 15 minit sebelum HoHo KL sampai. Ada petugas di situ, jadi anda boleh terus bayar kepada petugas itu dan terus naik bas.

HoHo Bus ini adalah bus dua tingkat, macam dalam gambar. Jadi anda boleh pilih untuk duduk di bawah, di atas dek terbuka atau di dalam dek berhawa dingin. Kami memilih dek berhawa dingin, tapi ramai je mat saleh dok di luar.. Macam mana la diorang tahan cuaca menyengat tu.. Haha

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur

Tiket HoHo KL ini, sah untuk 24jam. Maknanya, kalau anda naik pukul 9.00 pagi, ia valid sehingga jam 9 pagi esoknya. Bus terakhir ialah pada jam 7.00 petang, dari semua lokasi (ini informasi yang diberikan oleh pemandu dan petugas). Saya cadangkan anda naik pagi, sebab pada waktu petang, HoHo tersebut penuh, sehingga terpaksa berdiri ? tu yang tak berapa nak best..

Harga bagi warganegara ialah RM19.00. Tapi saya dapat harga promosi RM5.00 sahaja.

Harga bagi warganegara ialah RM19.00. Tapi saya dapat harga promosi RM5.00 sahaja.

Ada 24 perhentian HoHo KL ini, dan anda boleh naik dan turun sesuka hati anda, asalkan ia dalam tempoh 24 jam. Bas yang seterusnya tiba setiap 20 – 30 minit , bergantung kepada keadaan trafik.. Masa saya naik, bus tiba dalam tempoh 20 minit.

Dari KL Sentral, kami pusing satu KL dan melalui berbagai tempat tarikan pelancong di KL. Kami mmg merancang untuk tidak turun di mana-mana perhentian pada mulanya, tapi akhirnya membuat keputusan untuk turun di istana Negara, Jalan Duta.

Satu pusingan penuh mengambil masa 2 jam 35 minit (mungkin kerana trafik ok, jika tidak, jangkakan kelewatan). Pemandu akan membuat pengumuman setiap kali sampai di perhentian. Informasi mengenai tempat-tempat yang dilalui hanya dalam Bahasa Inggeris sahaja, dan anda boleh dengar menerusi pembesar suara yang dipasang di dalam bas.

Kita tengok dulu gambar2 yang dirakamkan sepanjang perjalanan 🙂

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Istana Negara 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Istana Negara

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Kompleks Kraf 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Buildings in KL

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Bukit Bintang

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Ibu Pejabat Polis Bukit Aman

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Kompleks Kraf

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Louis Voutton Bkt Bintang

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Malaysia Tourism Centre

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Masjid Negara 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Masjid Negara

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Pavilion 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Pavilion 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Pavilion

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Perpustakaan Negara

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Saloma Bistro

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Taman Burung 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Taman Burung 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Tokong

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur 4

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur- KLCC

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur- KTM

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur- Suria KLCC

Secara jujurnya, memang mudah kalau naik HoHo KL ni untuk pergi ke destinasi menarik di Kuala Lumpur. Namun demikian, cuaca kita yang agak panas, boleh menyebabkan anda sakit kepala kalau berada di dek terbuka. Tapi jangan risau, ada bahagaian bertutup dengan air cond dalam bas HoHo ni.

Untuk pengetahuan anda, di hentian Menara Kuala Lumpur, bus cuma berhenti di bawah, anda perlu naik dengan berjalan kaki @ menaiki teksi. Di kawasan Taman Burung, Taman Orkid dan sebagainya, jaraknya juga agak jauh, sedikit sukar dan penat jika membawa anak-anak kecil, yang pastinya merengek kepanasan dan keletihan.  So pastikan bawak stroller, pakai kasut yang bersesuaian, bawak air masak dan enjoy the walk!

Jika anda betul-betul ingin melawat semua tempat yang dilalui oleh HoHo KL, ini memang option terbaik, tapi kalau setakat nak pergi KLCC, Pavilion, lebih baik naik train sahaja…

Overall, it was a good experience, it was fun! 

Anda boleh ke page Facebook Hoho KL untuk informasi terkini dan promosi2 menarik dari mereka..

Jika perlukan apa2 informasi mengenai HoHo KL ini, boleh tinggalkan pertanyaan di bahagian komen ye.. Salam sayang 🙂

Cuti-cuti Malaysia – Muzim Polis Diraja Malaysia

Assallammualaikum wbt,

Anak lelaki mmg kebiasaannya suka sangat tengok cerita lawan2 + tembak2, kan? Anak saya pun tak terkecuali.. Tak terkira dah berapa banyak senapang + pistol mainan dia kat rumah ni.. Hehe.. Jadi, kami decide nak beri dia lebih teruja dengan membawa dia ke Muzium Polis Diraja malaysia usai bersiar2 di Planetarium.  Secara keseleruhan, mmg lawatan ke Muzeum ini sangat bermanfaat & merinformasi.. banyak tinggalan sejarah boleh didapati di sini, dari pakaian kepada jurnal, senapang, pistol. bom & segala macam senjata ada di sini.. Saya sangat mengesyorkan anda datang ke sini bersama anak2, sebaik2nya habiskan masa lebih kurang sejam di sini agar anda dapat meluangkan masa membaca dan meneliti tinggalan sejarah yang sangat berharga di sini..

Muzium Polis Diraja Malaysia ini agak tersorok, tapi pastinya anda tidak akan terlepas pandang kerana ada papan tanda di tepi jalan.  Suasaa yang sunyi & tenang menyapa bila anda menjejakkan kaki ke Muzium Polis Diraja Malaysia ini.

Jom kita baca dulu sedikit informasi mengenai Muzium ini, saya copy paste saja dari Wikepedia ye 🙂 Terima kasih Wiki!

“Muzium Polis Diraja Malaysia adalah sebuah muzium yang mempamerkan sejarah Polis Diraja Malaysia dari zaman Kesultanan Melayu Melaka hingga kini.

Dipenuhi dengan lebih 2,500 bahan pameran, tarikan utama muzium ini adalah galeri senjata. Separuh daripada senjata yang dipamerkan telah dirampas daripada komunis sewaktu tempoh darurat di Malaya. Antara senjata yang dipamerkan adalah koleksi keris Melayu, pistol Portugis, pisau Gurkha dan barangan harian yang ditukar menjadi senjata (seperti rantai basikal) yang digunakan oleh penjenayah-penjenayah di negara ini.

Bahan-bahan pameran lain termasuklah senjata kongsi gelap, carta jenayah, dokumen yang dirampas dari pihak komunis dan koleksi pakaian seragam polis zaman dahulu.”

Waktu Operasi

Ditutup pada hari Isnin.  Beroperasi pada jam  10 pagi hingga 6 petang hari.  Masuk adalah PERCUMA~

Peringatan: Anda tidak dibenarkan mengambil gambar di dalam Muzium ini ye..

Muzium Polis Diraja MalaysiaMuzium Polis Diraja Malaysia 2 Muzium Polis Diraja Malaysia 3

Kaunter Tiket Muzium Polis Diraja Malaysia dijaga oleh kakak-kakak polis yang sangat peramah :)

Kaunter Tiket Muzium Polis Diraja Malaysia dijaga oleh kakak-kakak polis yang sangat peramah 🙂

Muzium Polis Diraja Malaysia 1

Kamera Hunter Pentrose Muzium Polis Diraja Malaysia Muzium Polis Diraja Malaysia 4

Pemandangan sekitar kawasan di luar Muzeum

Pemandangan sekitar kawasan di luar Muzeum

Antara gambar yang sangat saya suka, anda boleh jumpa di luar Muzeum :)

Antara gambar yang sangat saya suka, anda boleh jumpa di luar Muzeum 🙂

Cuti-Cuti Malaysia – Planetarium Negara

Assallammualaikum wbt

Cuti sekolah datang lagi! Yeaayyy, tapi tak yeayy sangat pada adik2 yang kena mengulang ambik UPSR kan.. Sabar ye adik2, ada hikmahNya tu.. Apa kata release tension ajak keluarga bersiar-siar di Planetarium Negara, banyak ilmu yang bermanfaat & yang paling best FREE! hehe

Tips melawat Planetarium : DATANG AWAL PAGI, KALAU BOLEH SEAWAL JAM 9 PAGI BILA GALERI SUDAH DIBUKA SUPAYA ANDA BANYAK MASA UNTUK MENCUBA EKSPERIMEN2 DI GALERI SERTA MEMPUNYAI BANYAK MASA DI GALERI PEMANDANGAN YANG TERLETAK DI TINGKAT ATAS.. AWESOME VIEW!

Jom kita baca sikit sejarah Planetarium (copy & paste dari Wikipedia, terima kasih Wikepedia!

Planetarium Negara merupakan planetarium negara Malaysia yang terletak di Kuala LumpurMalaysia. Ia merupakan bangunan berkubah biru yang terletak di puncak bukit di Taman Tasik di Jalan Perdana, Kuala Lumpur. Ia merangkumi kawasan seluas 120,000 kaki persegi (11,000 m²).

 Waktu beroperasi

Planetarium Negara di buka setiap hari dari 9.00 pagi hingga 4.30 petang (kecuali pada hari IsninHari Raya Puasa dan Hari Raya Haji).Tayangan planetarium berlangsung setiap satu jam dari jam 10:00 pagi sehingga jam 4:00 petang.    Tayangan berlangsung pada 10am, 11am, 12pm, 1pm, 2pm, 3pm dan 4pm.  Akan tetapi pada hari Jumaat tayangan pada jam 1pm dan 2pm tiada, kerana berehat sebentar memberi laluan kepada solat Jumaat. Pameran dibuka seperti biasa.   Tiket masuk adalah PERCUMA tetapi bayaran dikenakan jika pengunjung memilih untuk menonton tayangan.

 Sejarah

Planetarium Negara bermula sebagai Division Planetarium dalam Jabatan Perdana Menteri pada 1989. Pembinaan kompleks Planetarium Negara bermula pada 1990 dan disiapkan pada 1993. Pelancaran tidak rasmi bermula pada bulan Mei 1993 dan pembukaan rasmi telah dilancarkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, pada 7 Februari 1994. Setelah setahun setengah beroperasi dengan lancar, pada bulan Julai 1995, bahagian ini telah dipindah alih ke Kementerian Sains, Teknologi, dan Alam Sekitar Malaysia. Peristiwa tersebut bukan sekadar memberikan tumpuan kepada keseluruh reka bentuk dan seni bina serta keunikan kemudahan Planetarium bahkan juga menggambarkan kesungguhan Kerajaan ke atas pembangunan sains dan teknologi angkasa.

Ia mengambil masa tiga tahun untuk dibina, kompleks Planetarium Negara menempatkan sebuah teater berkubah di tengah-tengahnya. Keunikan reka bentuk teater tersebut telah memberikan cabaran yang hebat kepada jurubina projek, jurutera dan kontraktor bangunan. Ketelitian dan ketepatan yang diperlukan bagi projektor bintang dan filem berformat besar juga memberikan cabaran yang tidak kurang hebatnya. Banyak kesukaran terpaksa diatasi dan tempoh pameran selesai dipasang.

Memandangkan kerumitan menyelaras sebegitu banyak oleh pembekal luar negara, ditambah dengan ketiadaan pakar yang berpengalaman dalam kerja-kerja yang perlu disiapkan, kejayaan penyiapan kompleks dan pemasangan kesemua peralatan dengan kelewatan yang minimum sebenarnya merupakan kejayaan yang membanggakan.

Di sebalik kesukaran yang dihadapi, Planetarium Negara berjaya mengadakan beberapa projek pendidikan untuk sekolah-sekolah dan orang awam. Planetarium Negara kini memainkan peranan yang penting dalam menghidupkan kesedaran kepentingan bidang sains angkasa di kalangan masyarakat dan menggorak langkah pertama dalam membawa Malaysia menceburi bidang sains angkasa.

Pameran dan tarikan

Salah satu tarikan utama planetarium ini termasuk pawagam angkasa yang menayangkan tayangan angkasa dan filem format besar.

Di dewan utama adalah pameran kekal berkaitan dengan sains angkasa. Antaranya adalah enjin angkasa Arianne IV, yang juga merupakan salah satu enjin yang digunakan bagi melancarkan MEASAT 1, satelit pertama Malaysia ke angkasa. Teleskop 14-inci (360 mm) juga terdapat di balai cerap.

Planetarium Negara menganjur ke taman tema angkasa di mana terletak replika balai cerap silam. Ia bersambung oleh jambatan pejalan kaki atas ke Muzium Negara.

 

Planetarium Negara Malaysia

Planetarium Negara Malaysia 2 Planetarium Negara Malaysia 3 Planetarium Negara Malaysia 4 Planetarium Negara Malaysia 5 Planetarium Negara Malaysia 6 Planetarium Negara Malaysia 7 Planetarium Negara Malaysia 8 Planetarium Negara Malaysia 9 Planetarium Negara Malaysia 10 Planetarium Negara Malaysia 11 Planetarium Negara Malaysia 12 Planetarium Negara Malaysia 13 Planetarium Negara Malaysia 14

part ni yag paling saya suka, meninjau Kuala Lumpur dari Galeri… Memang awesome dapat melihat bangunan2 di Kuala Lumpur ni dari teropong.. Ada 4 teropong kat atas ni.. So anda semua kena datang awal supaya tak berebut2.. kami sempat menghabiskan masa selama 1/2 jam di atas ni 🙂

Galeri Pemandangan Planetarium Negara Galeri Pemandangan Planetarium Negara 2 Galeri Pemandangan Planetarium Negara 3 Galeri Pemandangan Planetarium Negara 4

Sehingga bertemu lagi di coretan seterusnya, xoxo (buzyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy! huhu)

Cuti-cuti Malaysia – Taman Burung Kuala Lumpur

Assallammualaikum wbt

Kabare semua? Seronoknya adik2 yang cuti sekolah tu, boleh bangun lambat + tengok tv + main game lama2! Tapi ada yang mengeluh sebab masih kena pergi tuisyen, pegi kelas taekwando bla bla bla.. Tak kurang jugak yang dok “memerap” mak ayah ajak pegi jalan2 masa cuti sekolah ni.. Kalau adik2 @ mama @ abah tak tau nak pergi ke mana masa cuti ni, apa kata anda melawat Taman Burung Kuala Lumpur 🙂

 

Saya tau ada pembaca kata, si Ayu ni, pegi zoo la, taman burung la, taman rama2 la, taman ular la, asyik2 tengok binatang, tak boring ker? Jawapan saya – Tak boring langsung!!! Inilah caranya kita mendekatkan diri kita dengan makhluk2 Allah yang lain, belajar sesuatu yang baru tentang makhluk2 ini & menghargai ciptaan Allah yang Maha Esa.. Tambahan pula, mana lagi nak tengok haiwan2 ni secara dekat kalau kita tak pegi ke taman2 sebegini, kan? Kalau nampak ular kat umah, ada berani ke nak tengok ular tu depan2 mata?? Sahih kita dah melompat2 dan carik benda nak bunuh ular tu kan? 🙂

 

Ok, sebelum pergi, 2perkara penting ni mama + abah kena tengok dulu, iaitu harga tiket + waktu operasi Taman Burung Kuala Lumpur.  Sila rujuk gambar di bawah (gambar ehsan dari website Taman Burung Kuala Lumpur).

 

Harga tiket Taman Burung Kuala Lumpur

 

Bagi anda yang tinggal sekitar Kuala Lumpur – anda boleh menggunakan perkhidmatan bas awam, komuter @ LRT untuk ke Taman Burung ini.:-

By public transport

  • Rapid KL Bus No. B115 from Kotaraya to Jalan Parlimen
  • KL Hop-On-Hop-Off Double Decker Tour Bus Service, disembark at Station No. 14 in front of KL Bird Park Main Entrance. Buses available at every 30 to 45 minutes interval.
  • By KTM Commuter Train, disembark at the KTM Old Railway Kuala Lumpur Station located near the National Mosque
  • Public taxis – Advisable to look for taxis that uses the coupon or meter system.

Sila rujuk gambarajah untuk peta ke Taman Burung Kuala Lumpur ini ye..

 

Map ke Taman Burung Kuala Lumpur

 

Seterusnya, rancang waktu perjalanan sebab setiap hari, ada waktu2 tertentu untuk pertunjukan @ aktiviti dengan burung2 di sini.. Masa saya pergi tu, saya tak check website ni dulu, so banyak pertunjukan yang kami terlepas 🙁

Seelok2nya, datang pada awal pagi, jadi cuaca tidak begitu panas & banyak masa yang anda boleh habiskan dengan burung2 di sini…  Tempat parking kereta pun terhad, kalau anda datang lambat, kena parking jauhhhh & kena jalan jauhhh jugak la…

Satu lagi, jangan lupa bawak kamera yang dah dicaj sepenuhnya.. kalau bawak kamera takder bateri pun tak guna u olsss.. kena gelak jer dengan burung2 tu.. haha…

 

Daily Activities @ Taman Burung Kuala Lumpur

 

 

Ok, kalau semua perkara di atas dah settle, silalah melawat Taman Burung dengan gumbira! Lalalalalalala.. Kami ke Taman Burung ni tahun lepas, cuaca tak menyebelahi kami sebab hujan renyai2.. Tapi, kami still enjoy the visit!  Istimewanya Taman Burung Kuala Lumpur ini, anda boleh melihat burung2 ni live depan mata sebab kebanyakan burung2 ini tidak dikurung dalam sangkar.. Taman Burung Kuala Lumpur ni juga dikenali sebagai World’s Largest Free Flight Walk in Aviary @ dalam Bahasa Melayunya – Taman Burung Dengan Laluan Jalan Kaki Terbesar Di Dunia (please correct me if i’m wrong ya!)

 

Taman Burung Kuala Lumpur World's Largest Free Flight Walk In Aviary

Lepas beli tiket, kita akan diberikan tiket dalam bentuk gelang kertas ni, jangan buka sampai la balik nanti..

Taman Burung Kuala Lumpur Ticket

 

Sebaik saja melangkah masuk ke dalam sangkar burung2 ni, anda akan disambut oleh sekawan burung kakak tua.. Terus datang mood nak nyanyi: –

Burung Kakak Tua

Hinggap di jendela

Nenek sudah tua

Giginya tinggal duaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Sebelum masuk Taman Burung tu, nyanyi ramai2, ambik feel dulu… hehehe..

Selamat Datang Ke Taman Burung Kuala LumpurTaman Burung Kuala Lumpur 2
Taman Burung Kuala Lumpur 1

 

 

Urm, 2000 ekor burung macam yang dinyatakan dalam papan tanda selamat datang tu, macam tak boleh nak percaya sangat la sebab tak banyak burung yangkami nampak.. Mungkin 2000 tu termasuk burung2 yang dah mati agaknya.. huhu.. Gambar2 kat bawah ni adalah burung yang kami jumpa masa lawatan kami dulu..

Taman Burung Kuala Lumpur Sangkar

Ni pemandangan dalam Taman Burung Kuala Lumpur.

Taman Burung Kuala Lumpur 5

Burung merak ni, macam tau2 je kami nak ambik gambar dia.
Nampak je kami pegang kamera, terus dia kembangkan sayap.
Cantik sangat kan 🙂

Taman Burung Kuala Lumpur 10

Sessi memberi makanan kepada burung helang.

Taman Burung Kuala Lumpur 3 Taman Burung Kuala Lumpur 4 Taman Burung Kuala Lumpur 6 Taman Burung Kuala Lumpur 7 Taman Burung Kuala Lumpur 8 Taman Burung Kuala Lumpur 9

Masa ni kami memang rasa teruja sebab burung2 ni akan datang dekat2 dengan kita untuk makan.. Semuanya jinak2.. Ada sorang staff akan tabur makanan pada burung2 ni.. nasib baik masa tu kami berdiri sebelah staff tu, so dapatlah tengok burung2 ni dekat2, lepas tu dah ramai tourist berkumpul sekeliling burung2 ni..

Taman Burung Kuala Lumpur 11 Taman Burung Kuala Lumpur 12 Taman Burung Kuala Lumpur 13

Selain dari burung2 kat atas, ada juga kolam ikan koi.. Macam kat Taman Rama2, ikan2 kat sini sihat walafiat.. hehe

Di Taman Burung ni juga, ada surau, kedai makan + kedai cenderahati.. So tak perlu risau kalau tak sempat nak tapau apa2 dari rumah, boleh menjamu selera di sini ye..  Selamat melawat Taman Burung Kuala Lumpur!!!

Taman Burung Kuala Lumpur Peacock Gift Shop

Pelawat menemui web ini melalui carian:

taman burung kuala lumpur