Category Archives: Cuti-cuti Malaysia

Gambar, Pengalaman, Tips & Cerita tentang percutian di tempat2 menarik dalam Malaysia!

Cuti-Cuti Malaysia – Fuga Village, Melaka

Assallammualaikum wbt

Permulaan cuti sekolah yang lepas, Alhamdulillah, sempat bawa family bercuti di Fuga Village, Melaka.

Fuga Village ni terletak di Pantai Kamunting, Pengkalan Balak, Melaka –

3894, Pengkalan Balak Beach,
Kg. Padang Kemunting,
78300, Masjid Tanah, Malacca
Malaysia

Sebaik saja kaki melangkah masuk ke dalam kawasan Fuga Village ni, memang terasa macam berada di satu tempat lain.  Tempatnya sangat bersih, dan private.  Dikelilingi pagar yang tinggi, dan dua pintu yang perlu dikunci setiap masa, anda akan merasa selamat berada di sini.

Saya membuat tempahan melalui booking.com, dengan harga RM185 per chalet untuk satu malam.  Satu chalet boleh memuatkan 2 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak.

Biliknya dilengkapi dengan katil, tuala, cerek, peti sejuk mini, aircond, dan kipas.  Owh, TIDAK ADA televisyen di dalam chalets, jadi memang anda betul-betul dapat berehat tanpa gangguan bunyi televisyen di sini.  Breakfast juga TIDAK disediakan ye.

Tandasnya pula adalah tanda “open air”.  Sila bawak kain batik dan kain pelekat, sebab anda akan mandi dan membuang hajat berbumbungkan awan sahaja.  Saya kira, konsep ini sangat digemari oleh westerners yang datang ke tepi pantai, tapi memang tidak dapat diterima oleh kita 🙂  Nak kencing malam2 pun seram je rasanya.. haha.. tapi perasaan je tu semua kan!

Wifi tak berapa kuat, tapi ok.  Anda akan dapat pasword bila mendaftar masuk.

Saya senaraikan dalam bentuk gambar, lebih mudah untuk kita tengok kan 🙂

Fuga Village Melaka

Saya sertakan gambar2 di chalet Fuga Village, untuk tatapan anda.  Kalau rasa best, cepat2 book ok!

Fuga Village Melaka Entrance

Gambar dalam Chalet Fuga Village

Gambar dalam Chalet Fuga Village

Setiap Chalet ada gambar berveza. Ada gambar Kuda Laut dan Penyu di bilik adik2 dan mak saya.

Setiap Chalet ada gambar berveza. Ada gambar Kuda Laut dan Penyu di bilik adik2 dan mak saya.

Tempat menyimpan baju terletak di bahagian luar, sekali dengan singki, toilet & shower.

Tempat menyimpan baju terletak di bahagian luar, sekali dengan singki, toilet & shower.

Ada tingkap besar di chalet ni, membolehkan udara segar masuk ke dalam chalet

Ada tingkap besar di chalet ni, membolehkan udara segar masuk ke dalam chalet

Bahagian hadapat chalet, memang benar-benar mengimbas nostalgia ketika kecil dulu. Rumah nenek ada tingkap macam ni :)

Bahagian hadapat chalet, memang benar-benar mengimbas nostalgia ketika kecil dulu. Rumah nenek ada tingkap macam ni 🙂

Keseluruhan kawasan yang menempatkan 6 chalet & 1 Villa di Fuga Village

Keseluruhan kawasan yang menempatkan 6 chalet & 1 Villa di Fuga Village

Fuga Village Melaka 8

Fuga Village Melaka

Dari gambar ni, saya rasa anda pun dapat lihat betapa bersihnya chalet dan keadaan sekitarnya, kan?  Satu sampah pun saya tak nampak.. So, kalau anda ke sini, jagalah juga kebersihan, jangan malukan diri sendiri ye.. Tong sampah disediakan di tepi kolam.

Kolam renang comel untuk berendam lepas berenang di pantai.

Kolam renang comel untuk berendam lepas berenang di pantai.

Pool chairs untuk berehat ambil angin pagi / petang.

Pool chairs untuk berehat ambil angin pagi / petang.

Alhamdulillah, masa kami datang, hujan baru reda, jadi cuacanya redup.  Kebetulan juga, kami yang pertama check in, so we have the place all by ourselves.  Puas la berendam dalam pool.. Lebih kurang jam 6 petang baru ada family lain yang check in.

Nanti saya sambung lagi, gambar2 di bahagian reception 🙂

Salam sayang

Ayu Fatarina.

 

Cuti-Cuti Malaysia – Ipoh – M Boutique Hotel

Assallammualaikum wbt

Saya sudah beberapa kali ke Ipoh, tapi masih belum dapat meneroka Ipoh secara keseluruhannya, sebab cuma singgah sebentar dan tidur semalam saja.

Pada 22 April yang lalu, saya sekeluarga meluangkan masa dua hari satu malam di Ipoh, masa yang sangat singkat untuk cover tempat2 menarik di Ipoh.. Takpe, itu alasan utk pergi ke Ipoh lagi nanti hehe.

Ok, seperti biasa, bila nak bermalam di sesuatu tempat, kita akan cari hotel dulu, kan?  Saya sekeluarga menginap di M Boutique Hotel,  2, Hala Datuk 5, 31650 Ipoh, Perak. Ini kali kedua kami ke sini.  Tempat ini berkonsepkan Boutique Hotel.  Dekorasinya sangatlah cantik, memang rasa sangat nyaman dan tenang di hotel ni.  Masa kami ke sini kali pertama dulu, ada sepasang pengantin sedang shoot gambar.. Lovely pictures! Tapi saya pasti kena dapatkan kebenaran dari hotel sebelum bergambar, jadi jika anda berminat, boleh call terus M Boutique ok.

M Boutique sesuai sebagai venue untuk gambar perkahwinan.

M Boutique sesuai sebagai venue untuk gambar perkahwinan.

Setiap tingkat di hotel ini mempunyai tema tersendiri, Level 1 dengan The Adventure Theme (Malaysian Safari), Level 2 dengan The Majestic Theme (primitive cave art) dan Level 3 dengan The Excelsior Theme (Pelangi dan Rerama).

Tingkat 3 di M Boutique

Tingkat 3 di M Boutique

Sebaik saja melangkah masuk, anda akan disambut dengan kaunter receptionist yang sangat bergaya dan cantik, lampu2 ala2 vintage dan klasik, serta tempat duduk yang sangat empuk dan selesa.

M Boutique Hotel 3 M Boutique Hotel 4 M Boutique Hotel 5 M Boutique Hotel 6 M Boutique Hotel 7

Pendaftaran masuk (check in) juga sangat smooth, tak lebih dari 10 minit.  RM100 akan diambil sebagai deposit dan dipulangkan bila anda daftar keluar (check out).  Bilik kami di Tingkat 1, harga untuk Premier Double Room adalah RM160nett tanpa sarapan.

M Boutique Hotel M Boutique Hotel 2

Free Toiletries!

Free Toiletries!

Hotel M Boutique ini dilengkapi dengan Myth Cafe, Old Town White Coffee, M Shop (The Tale of 2 Boutiques), Gym, M Space (untuk discussion) dan self service laundry.  Gym, dan self service laundry berada di tingkat 1, dan di sini juga ada dua biji komputer untuk anda gunakan, water dispenser dan surat khabar.

Myth Cafe

Myth Cafe

Myth Cafe

Myth Cafe

Ini sarapan yang diberikan pada kali pertama kami ke sini, tahun 2016.

Ini sarapan yang diberikan pada kali pertama kami ke sini, 28 September 2015.

Hotel ni jauh sikittttttttt je dari pekan Ipoh, tapi bagi saya, sangat sesuai untuk anda yang mencari ketenangan dan kedamaian.  Saya recommend juga untuk pasangan yang nak honeymoon. Dah datang sekali, mesti nak datang lagi… Sesuai la dengan motto M Boutique, Come as Strangers, Leave as Friends.

M Boutique Hotel 13

Untuk tempahan, anda boleh ke laman web MBoutique atau tempah melalui booking.com.

Nanti saya cerita pula tentang tempat2 menarik yang sempat kami singgah di Ipoh ye.

Travel?

Bila sebut pasal travel, orang ingat oversea je, padahal dalam negara sendiri pun kira travel jugak, banyak benda boleh belajar, banyak benda boleh tengok..

Best kan kalau boleh travel satu Malaysia, dari utara sampailah selatan.. Impiannya dengan caravan, tapi kalau naik keta pun ok dah..

Dari satu negeri ke satu negeri.. Tengok pantai, tengok budaya orang, tengok bangunan2 lama, rasa makanan kat negeri2 lain, belajar sejarah pasal negeri2 lain..

Malaysia ni tak kalah pemandangan, cuma cuaca tu je la panas lit2..

Melaka pun tak abis explore lagi ni hahaha.. Takpe, simpan impian dulu, mana tau satu hari nnt, ambik cuti panjang, dan dapat explore Malaysia dari Perlis sampailah ke Sabah, kan?

travel

penang-art-street-3

Cuti-Cuti Malaysia – Penang Street Art

Assallammualaikum wbt

Kalau anda peminat street art, maka Georgetown adalah pilihan tepat utk anda bercuti dan bergambar!

Dari pembacaan saya, mural2 street art di sini telah dilukis oleh artis dari Lithuania, Ernest Zacarevic. Anda perlu peka bila mencari mural2 ni, sebab ada yang terselindung di sebalik kereta, kedai dan di lorong2 belakang..

Tidak ada caj utk mengambil gambar disini, semuanya percuma! Tapi, saya syorkan, anda keluar awal dari hotel, supaya tidak berebut dengan pelancong asing dan pelancong tempatan yang lain.. Kami keluar seawal jam 8 pagi dan dapat cover most of the street arts 🙂

Anda boleh rujuk di sini utk map lengkap berkenaan dengan street arts tersebut – http://www.visitpenang.gov.my/download2/street-art-2014.pdf

Nasihat saya, pakailah kasut sukan yang selesa, bawak air masak + tuala (kalau jenis yang cepat berpeluh macam kami ye) dalam misi mencari street art ni hehe.. Enjoy the pictures!

penang-art-street-2

penang-art-street-3

penang-art-street-4

penang-art-street-5

penang-art-street-6

penang-art-street

penang-art-street

hutton-lodge-penang-2

Cuti-Cuti Malaysia – Hutton Lodge, Georgetown, Pulau Pinang

Assallammualaikum wbt

Apa khabar semua? Saya nak kongsi sedikit pengalaman bercuti mengejut di Pulau Pinang. Keputusan bermalam di sana dibuat sehari sebelum kami bertolak, jadi dalam kekalutan, saya terus book Hutton Lodge di Georgetown, Pulau Pinang.

Dalam hati cuak jugak sebab tak pernah pergi tidur mengejut macam ni, dan Hutton Lodge pula bukan hotel, tapi adalah sebuah bungalow besar yang telah dibuat pengubahsuaian menjadi dorm dan bilik. Saya buat tempahan di booking.com.

Dari pembacaan saya, kebanyakkan yang tingal di sini adalah backpackers, dan ketika kami sampai utk check in, mmg foreigners ramai di sini.

Saya telah menempah Double Room pada harga RM118 sahaja, dengan private bathroom. Ada bilik yang lebih murah, tapi kena share bilik air la.. Leceh sikit kalau ada anak kecik kan..

Pertama kali sampai, mmg saya agak terpegun melihat bungalow besar berwarna kuning ini.. Terasa melangkah masuk ke zaman2 lama dahulu.. Mmg cantik.. Rasa tenang dan damai di sini..

Bagi anda yang ingin tahu sejarah Hutton Lodge, anda boleh ke laman web mereka – http://www.huttonlodge.com/
Saya copy di sini sejarah lampau Hutton Lodge:-

Historical Significance

Hutton Lane is named after Dr. Hutton, the earliest known doctor to serve in Penang. He arrived with two assistants in 1805, when Penang became Presidency. Hutton Lane stretches from Penang Road to Larut Road and is dissected by Transfer Road into two sections. The area was well known as a Malay residential area where the western section near Larut Road was the “Muslim Millionaire’s Row”. The present Savoy Hotel, renovated with a new façade in the late 19th century, was formerly the residence of Mohd. Ariff bin Mohamad Tajoodin, and then his son Wanchee Ariffin (see also Perak Road). Down the road were the substantial homes of Wanchee Ariffin’s eldest son Haji Yusof and son-in-law M.Z. Marican alias The Bunga. It is believed that No. 17 Hutton Lane was at one time owned by the distinguished Marican family based on the search on the old land title deed record.

Mohd. Ariff and his son Wanchee Ariffin were great patrons of Boria. Wanchee kept the Bria minstrels singing for hours with generous tips, provoking complaints by the families of other households where the minstrels were expected to call. The ancestors was the distinguished pioneer Bapu Alauddin bin Meerah Hussein Lebai who as a representative of the Kedah Sultan accompanied tight to Penang.

The historical significance of No. 17 Hutton Lane cannot be fully ascertained at this moment as there are no historical records of events or personalities related to this building. However, it was known as Pin Kung Hotel after 1950’s and also served as Chinese Restaurant until year 2000.

Secara keseluruhan, saya suka tempat ni sebab:

1) Bersih
2) Murah (RM118, tiada surcharge utk hari Sabtu Ahad & termasuk sarapan ringkas)
3) Katil yang selesa
4) Aircond yang kuat dan sejuk
5) Wifi yang bagus
6) Shower dgn air panas

Bagi Muslim, saya syorkan bawa sejadah dan tikar kecil utk lapik solat.

Bilik di sini tidak besar ye, ngam2 je utk kami.. So kalau ada anak2 kecil yang lasak, saya tak recommend.

Satu lagi yang bagusnya tempat ni ialah dekat dengan kedai makan, nasi kandaq ada depan hotel.. kalau hangpa rajin, pi jalan sikit, dalam 10 minit jumpa Nasi Kandaq Line Clear hehe

Saya sertakan gambar di sini utk anda, so sapa2 yang nak ke Georgetown, boleh la consider tempat ni ye <3

hutton-lane-penang
Nasi Kandaq, lintas ja sampai dah 🙂

hutton-lodge-penang-2

hutton-lodge-penang-3

hutton-lodge-penang-address

hutton-lodge-penang-double-room-2

hutton-lodge-penang-double-room

hutton-lodge-penang

Insya Allah esok saya tuliskan aktiviti yang dibuat di Georgetown dalam masa 4 jam di sana.

xoxo